sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Arvostelu: Asterix ja taikajuoman salaisuus (Astérix - Le Secret de la potion magique - 2018)

ASTERIX JA TAIKAJUOMAN SALAISUUS

ASTÉRIX - LE SECRET DE LA POTION MAGIQUEOhjaus: Alexandre Astier ja Louis Clichy
Pääosissa: Christian Clavier, Guillaume Briat, Bernard Alane, Daniel Mesguich, Lévanah Solomon, Alex Lutz, Alexandre Astier, Serge Papagalli, François Morel, Lionnel Astier, Florence Foresti, Arnaud Léonard ja Philippe Morier-Genoud
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1 tunti 25 minuuttia
Ikäraja: 7

Astérix - Le Secret de la potion magique, eli suomalaisittain Asterix ja taikajuoman salaisuus perustuu René Coscinnyn ja Albert Uderzon luomiin Asterix-sarjakuviin (1961-) ja se on itsenäinen jatko-osa animaatioelokuvalle Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho (Astérix - Le Domaine des dieux - 2014). Kun ensimmäinen leffa osoittautui menestykseksi, tekijät alkoivat heti suunnittelemaan toista filmiä. Tällä kertaa he päättivät kuitenkin kehitellä oman tarinansa, eivätkä ottaneet sitä suoraan Coscinnyn ja Uderzon sarjakuvista. Lopulta Asterix ja taikajuoman salaisuus sai ensi-iltansa Ranskassa joulukuussa 2018 ja Suomessa huhtikuussa 2019. Elokuva oli edeltäjänsä tavoin hitti, mistä myös kriitikot pitivät. Itse olen lukenut lapsena Asterix-sarjakuvia ja pidin Asterix: Jumaltenrannan noususta ja tuhosta, joten innostuinkin kuullessani, että sille oltiin tekemässä jatkoa. Minun olikin tarkoitus käydä katsomassa Asterix ja taikajuoman salaisuus, kun se saapui Suomen teattereihin, mutta jostain syystä se jäi väliin. Noin vuotta myöhemmin törmäsin elokuvaan vuokrauspalvelu Blockbusterissa ja päätin vihdoin ja viimein katsoa sen.

Pienen gallialaiskylän tietäjä Akvavitix on keräämässä ainesosia taikajuomaan, kun hän putoaa puusta ja murtaa jalkansa. Tämä saa Akvavitixin pelkäämään, että hän kuolee jonain päivänä ja hän päättää etsiä itselleen seuraajan, yhdessä Asterixin ja Obelixin kanssa.

Pieni mutta rohkea Asterix - äänenä tällä kertaa Christian Clavier, joka esitti hahmoa elokuvissa Asterix ja Obelix vastaan Caesar (Astérix & Obélix contre César - 1999) ja Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra (Astérix et Obélix : Mission Cléopâtre - 2002) - sekä tämän isokokoinen ja hömelö kaveri Obelix (Guillaume Briat) lähtevät jälleen seikkailuun. Tuttuun tapaan matkan varrelta löytyy niin yhteistyötä kuin kinastelua. Parivaljakko on aina yhtä mahtava ja heidän kanssa lähtee joka kerta mielellään seikkailemaan.
Tällä kertaa tarinan päähenkilö tuntuu kuitenkin olevan tietäjä Akvavitix (Bernard Alane), joka valmistaa gallialaisia voimistavaa taikajuomaa. Hän huomaa vihdoin, ettei ole mikään nuori tietäjänalku enää ja turvatakseen gallialaisten tulevaisuuden, hän päättää löytää manttelinperijän. Viisaan tietäjän lisäksi hahmosta löytyy muitakin puolia ja on mielenkiintoista seurata seikkailua tällä kertaa hänen vinkkelistään.
     Muutkin tutut gallialaishahmot palaavat. Kylän päällikkö Aladobix (Serge Papagalli) ei pääse kovin paljoa esille, mutta seisoo ylväästi kilpensä päällä. Tämän vaimo Smirgeline (Florence Foresti) pääseekin paremmin tositoimiin, kun kylän naiset nousevat taistoon hyökkääviä roomalaisia vastaan. Seppä Caravellix (Lionnel Astier) ja kalakauppias Amaryllix (François Morel) tappelevat tuttuun tapaansa. Laulaja Trubadurixin (Arnaud Léonard) ei vieläkään anneta esitellä lahjojaan. Sivuhahmoille annetaan läpi leffan yksittäisiä pieniä hetkiä loistaa, mutta paikoitellen tuntuu siltä kuin muut kyläläiset olisivat mukana pakotettuina. Paha keisari Julius Caesarkin (Philippe Morier-Genoud) häijyilee parissa kohtauksessa, mutta aika turhaan.
     Tämänkertainen vihollinen onkin nimittäin ilkikurinen tietäjä Pyritix (Daniel Mesguich), joka haluaa varastaa Akvavitixin taikajuoman reseptin. Hahmo on oivallisesti tehty ja hän luultavasti saa perheen pienimmät jännittämään uhkaavuudellaan. Koska kyseessä on taikoja itse, tuntuu hänestä aikuiskatsojastakin olevan enemmän uhkaa sankareille kuin tavanomaisista roomalaissotilaista.
Asterix ja taikajuoman salaisuudesta huomaa, ettei taustalla ole vahvaa Coscinnyn ja Uderzon kertomusta, mistä tekijät ovat voineet ammentaa, mutta jo tällaisenaan lopputuloksena on kelpo animaatioseikkailu, mikä varmasti viihdyttää niin vanhempia Asterix-faneja kuin hahmoihin vasta tutustuvia lapsia. Elokuva lähtee vauhdikkaasti käyntiin ja se kulkeekin reipasta tahtia koko lyhyen, alle puolentoista tunnin kestonsa verran. Leffa avaa enemmän tietäjien maailmaa ja vaikka mukana on Asterix-tarinoille tavanomaisia roomalaishyökkäyksiä (ja aidosti hauskoja sellaisia, kenties jopa hieman synkän humoristisen väkivaltansa ansiosta), elokuvan pääpaino on taikuuksissa. On tosiaan mielenkiintoinen ratkaisu nostaa Akvavitix keskiöön, vaikka samalla on tietty harmi, että mahtava pääkaksikko kärsii siitä hyvästä.

Tunnelma on oikein veikeä läpi leffan. Pyritix tarjoaa synkempiä hetkiä ja jännitystä, mutta muuten elokuva on hilpeä, energinen ja siitä löytyy sydäntä. Paikoitellen kuitenkin tuntuu, että alle puolentoista tunnin elokuvaksi siinä on jopa hieman liikaa kaikkea ja meno voisi muutamassa kohtaa rauhoittua hieman enemmän. Jo Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho oli hieman liian nopeatempoinen, mutta tämä kulkee kenties jopa vielä kovempaa vauhtia. Isoin ongelmani elokuvassa on kuitenkin sen loppuhuipennus, mikä kadottaa kaiken asterixmaisuuden ja muuttuu pienesti kiusalliseksi. Lapsia tämä tuskin haittaa, mutten ihmettele, jos monet vanhemmat Asterix-fanit ärsyyntyvät ratkaisusta.
Animaatiojäljessä ei tälläkään kertaa ole moittimista. Sarjakuvat on upeasti herätetty henkiin 3D-tekniikan avulla ja visuaalisesti filmi on pelkkää silmäkarkkia. Hahmot näyttävät juuri siltä kuin pitääkin ja elokuva on ihanan värikäs. Tuttuja juttuja, kuten taisteluiden aiheuttamat pölypilvet, ovat tietty mukana, innostamassa lisää faneja. Alexandre Astierin työstämä käsikirjoitus ei kuitenkaan ole niin eheä kuin voisi toivoa. Vaikka onkin hienoa, että Astier on päättänyt luoda oman tarinansa, toivoisin, että ensi kerralla hän hyödyntäisi Coscinnyn ja Uderzon tekstejä. Astier toimii myös toisena ohjaajana yhdessä Louis Clichyn kanssa, ja siinä he tekevät parempaa työtä.

Yhteenveto: Asterix ja taikajuoman salaisuus on mainio animaatioseikkailu, mikä tarjoaa hupia niin lapsille kuin vanhemmillekin Asterix-faneille - joskin leffan yliampuva loppuhuipennus saattaa nostattaa kulmia paheksuvasti. On oiva päätös nostaa tietäjä Akvavitix tarinan keskiöön, mutta samalla on harmi, kuinka paljon vähemmän ruutuaikaa pääkaksikko Asterix ja Obelix saavat. Valloittava seikkailuhenki on läsnä ja leffan aikana saa nauraa useaan otteeseen. Perheen pienimmille katsojille pahistietäjä Pyritix voi jopa tarjota kutkuttavaa jännitystä. Leffan taistot perustuvatkin enemmän tietäjien taikataisteluihin, mutta mukana on myös perinteistä roomalaisten mätkimistä. Paikoitellen leffan rytmitys käy hieman ylikierroksilla ja se voisi rauhoittua enemmän. Siitä ja loppuhuipennuksesta huolimatta Asterix ja taikajuoman salaisuus on oikein hyvä leffa koko perheelle. Visuaalisesti se on todella vaikuttava, herättäen sarjakuvat upeasti henkiin tietokoneanimaation voimin. Katsoisinkin erittäin mielelläni näitä Asterix-animaatioita lisää.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.7.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Astérix - Le Secret de la potion magique, 2018, M6 Studio, M6 Films, Les Editions Albert René, Canal+, Mikros Image, OCS, M6, W9, Région Ile-de-France, Centre National de la Cinématographie
Yhteistyössä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti