maanantai 7. joulukuuta 2020

Arvostelu: Cast Away - tuuliajolla (Cast Away - 2000)

CAST AWAY - TUULIAJOLLA

CAST AWAY



Ohjaus: Robert Zemeckis
Pääosissa: Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy ja Chris Noth
Genre: draama
Kesto: 2 tuntia 23 minuuttia
Ikäraja: 12

Cast Away - tuuliajolla on Robert Zemeckisin ohjaama elokuva. Sen idea tuli alunperin päänäyttelijä Tom Hanksilta, joka halusi tehdä uuden autiosaarileffan, mikä ei kuitenkaan kertoisi Robinson Crusoesta. Hanks oli lukenut artikkelin kuljetuspalvelu FedExistä ja kuinka sen paketteja lennätetään Tyynenmeren yli päivittäin, ja oli alkanut pohtimaan, mitä kävisi, jos yksi näistä lentokoneista putoaisi mereen. Tämä pysyi kuitenkin ideana muutamia vuosia, kunnes Hanks sai ohjaaja Zemeckisin kiinnostumaan projektista. Kuvaukset alkoivat jo vuonna 1998, jolloin kuvattiin elokuvan alkupää, minkä jälkeen tekijät pitivät vuoden tauon, jotta Hanks ehtisi kasvattamaan hiuksensa ja partansa villeiksi, sekä pudottamaan painoaan useita kiloja. Zemeckis käytti ajan hyödykseen ohjaamalla toisen leffan, Salaisuus pinnan alla (What Lies Beneath - 2000). Lopulta Cast Away - tuuliajolla saatiin valmiiksi ja elokuva sai maailmanensi-iltansa 7. joulukuuta 2000 - tasan 20 vuotta sitten! Elokuva oli iso hitti - ilmestymisvuotensa kolmanneksi menestynein leffa - minkä lisäksi se sai paljon kehuja kriitikoilta. Elokuva oli ehdolla kahdesta Oscar-palkinnosta (paras miespääosa ja paras äänitys), muttei voittanut niitä. Sen sijaan leffa voitti parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon. Itse näin Cast Away - tuuliajolla muutama vuosi sitten ja pidin sitä kelpo filminä. Kun huomasin, että elokuva täyttää nyt 20 vuotta, päätin katsoa leffan uudestaan ja samalla arvostella sen.

Kuljetuspalvelu FedExin järjestelmäsuunnittelija Chuck Nolandin lentokone tekee pakkolaskun keskelle Tyyntämerta, missä hän ajelehtii autiolle saarelle. Chuck yrittää keksiä pakokeinoa, apunaan ainoastaan Wilsoniksi nimeämänsä lentopallo.

Cast Away - tuuliajolla on täysin puhtaasti Tom Hanksin show. Vaikka jo muutamaa vuotta aiemmin ilmestyneessä Forrest Gumpissa (1994) Hanks pääsi täysillä esille, siinä oli mukana huomattavasti enemmän sivunäyttelijöitä kuin tässä leffassa. Cast Awayssa Hanks on suurimman osan ajasta yksin autiosaarella. Tällaisessa elokuvassa onkin äärettömän tärkeää, että päänäyttelijä on hyvä, sillä elokuva luottaa täysillä päänäyttelijän suoritukseen. Ja tuttuun tapaansa Hanks on tietysti loistava! Hän tuo upeasti esiin paniikkinsa tilanteen alussa, kuten myös sen, kun hänen roolihahmonsa Chuck alkaa vähitellen ymmärtämään, kuinka saarella selvitään hengissä. Hanksin olemuksessa on jo jotain vangitsevaa, minkä ansiosta aika kuluu todella nopeasti, vaikka leffassa käytetään pitkiä aikoja ihan vain saaren tutkimiseen. Chuck on erinomaisesti kirjoitettu hahmo ja hänen henkinen matkansa ja kehittymisensä ihmisenä on hienosti rakennettu läpi elokuvan.




Cast Away - tuuliajolla on vahva ihmisen tutkiskeluhetki, missä uppoudutaan täysillä päähenkilön mieleen ja pistetään samalla katsoja pohtimaan, kuinka itse toimisi Chuckin tilanteessa. Sen lisäksi, että päänäyttelijä on nappivalinta, on myös tärkeää, että hänen hahmonsa on kirjoitettu hyvin, sillä eihän katsojaa jaksa kiinnostaa, selviääkö päähahmo, jos hahmo on tylsä. Tässä elokuvassa molemmissa on onnistuttu, minkä lisäksi tunnelma on juuri oikealla tavalla ahdistava. Katsoja todella onnistutaan pudottamaan Chuckin mukana keskelle Tyyntämerta ja siitä sitten ajelehditaan rannalle, vain huomataksemme, että täältähän ei muuten pääse pois. Epätoivo ja pakokauhu iskevät, kun on vihdoin oikeasti tajunnut tilanteen laidan. Epäonnistuvien pakoyritysten takia tietty hyväksyminen alkaa hiipiä alitajuntaan. Työssään FedExillä Chuckilla on ollut paljon resursseja käytössään ja hän on ollut aina tilanteissa ohjaksissa. Nyt häneltä viedään molemmat pois ja onkin kiehtovaa seurata, mitä tämä tekee hänen mielelleen.

Elokuvalla on kestoa lähes kaksi ja puoli tuntia, mikä on toisaalta hieman liikaa, mutta samalla oikein passeli pituus. Vaikka katsoja saattaa hämmentyä loppupäässä, kun tarina vaikuttaisi päättyneen, mutta leffa kestää silti vielä puoli tuntia, on tähän lopulta hyvä syy. Cast Away - tuuliajolla todella kertoo Chuckin henkisestä matkasta ja onkin hyvä, että siihen liittyy kunnolla erilaisiin vaiheisiin syventyminen. Loppupää on rakennettu erinomaisesti, kun sitä alkaa todella pohtimaan ja haluaisin kovasti voida syventyä siihen tässä arviossa, mutta valitettavasti se menisi vakavien spoilereiden puolelle (mikä ei tosin tainnut haitata elokuvan tekijöitä, sillä filmin trailerit näyttävät leffan tapahtumat alusta loppuun, paljastaen aivan kaiken). Itse saari on kuin yksi elokuvan hahmoista ja sekin tuntuu kehittyvän, mitä pidemmälle tarina kulkee ja mitä kauemmin Chuck viettää siellä aikaa. Lisäksi täytyy tietty kehua myös Wilsonia, Chuckin löytämää lentopalloa, mistä ihan oikeasti onnistutaan luomaan merkittävä roolihahmo, josta katsoja huomaa välittävänsä yllättävänkin paljon. Ja siis kyseessähän on ihan pelkkä lentopallo.




Elokuvan on ohjannut Robert Zemeckis, joka teki Cast Awayn noustuaan suosioon Paluu tulevaisuuteen -trilogian (Back to the Future - 1985-1990) ja Forrest Gumpin kautta, mutta juuri ennen kuin hän ihastui tekemään karmivia digianimaatioitaan, kuten Napapiirin pikajunan (The Polar Express - 2004) ja Beowulfin (2007). Verrattuna moniin muihin Zemeckisin teoksiin, Cast Away - tuuliajolla on jokseenkin kypsempi ja pohdiskelevampi teos. Tässä Zemeckis hyödyntää paljon rauhallisuutta ja hiljaisuutta pitkien kohtauksien ja kuvien voimin. Kuvaus on muutenkin erinomaista läpi leffan. Riippuen tilanteesta, saarta kuvataan ahdistavana ja karuna paikkana, kun taas välillä sen kauneutta korostetaan. Läpi leffan myös osoitetaan, kuinka pieni täplä Chuck vain on saaren ja etenkin valtameren keskellä, korostaen, että vaikka lentokoneet kiertelisivät meren yllä etsimässä häntä, on todella pieni todennäköisyys, että ne osuisivat juuri hänen saarensa kohdalle. Lavastus-, puvustus- ja maskeeraustiimit ovat tehneet hyvää työtä, mutta digiefektein luodut myrskyt ovat nähneet parhaat päivänsä. Äänimaailma on kuitenkin fantastinen. Lähes kaikki saarella tapahtuva täytyi äänittää jälkikäteen, sillä tuuli ja meren pauhu olivat liian kovaääniset. Lopullisessa äänimaisemassa kaikki luonnon äänet ovat oikeilla tavoilla korostetut. Alan Silvestrin säveltämää musiikkia hyödynnetään taidokkaasti ja leffa tietää tasan tarkkaan, milloin käyttää musiikkia ja milloin pelkkiä ääniä.

Yhteenveto: Cast Away - tuuliajolla on hieno filmi, missä Tom Hanks pääsee kenties vielä paremmin oikeuksiinsa kuin koskaan ennen. Kyseessä on täysin Hanksin show ja hän tulkitseekin hienosti hahmonsa mielen murenemista, kun tämä jää loukkuun autiosaarelle. Katsojasta tuntuu siltä kuin olisi itsekin saarella mukana, sillä päähenkilön mielenmaisemaa onnistutaan avaamaan niin taidokkaasti. On yllättävänkin mukaansatempaavaa seurata ihan vain saaren tutkiskelua luonnon äänien keskellä. Kahden ja puolen tunnin kesto on nopeasti ohi, vaikka viimeisen puolen tunnin aikana katsoja saattaakin ihmetellä, miksi elokuva kestää vielä niin kauan. Mukana on hilpeitä hetkiä, sekä myös koskettavuutta. Enpä olisi koskaan arvannut, kuinka paljon voinkaan välittää lentopallosta. Robert Zemeckisin ohjaus on hienoa ja onkin harmi, että Cast Awayn jälkeen alkoi selvä alamäki hänen urallaan. Tämä elokuva on kuitenkin loistava ja jos se on yhä näkemättä, kannattaa se katsoa. Tai vaikka sen olisi nähnyt montakin kertaa, on elokuvan 20-vuotisjuhla hyvä syy katsoa se jälleen uudestaan!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.9.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Cast Away, 2000, Twentieth Century Fox, DreamWorks, ImageMovers, Playtone


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti