torstai 3. joulukuuta 2020

Arvostelu: Rare Exports (2010)

RARE EXPORTSOhjaus: Jalmari Helander
Pääosissa: Onni Tommila, Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvanen, Per Christian Ellefsen, Ilmari Järvenpää, Peeter Jakobi ja Jonathan Hutchings
Genre: kauhu, fantasia, joulu, komedia
Kesto: 1 tunti 24 minuuttia
Ikäraja: 16

Rare Exports on ohjaaja Jalmari Helanderin ensimmäinen koko illan elokuva ja se perustuu hänen lyhytleffoihinsa Rare Exports, Inc. (2003) ja Rare Exports: The Official Safety Instructions (2005). Vuonna 2007 Helander alkoi puhua tuottaja Petri Jokirannan kanssa pitkästä elokuvasta lyhäreiden pohjalta. Lyhytleffat olivat nousseet suureen suosioon internetissä ja tekijät uskoivat kunnon filminkin olevan suosittu. Kuvaukset alkoivat ja lopulta Rare Exports sai ensiesityksensä Sveitsissä Locarnon elokuvajuhlilla 7. elokuuta 2010. Suomen ensi-iltansa elokuva sai 3. joulukuuta 2010 - tasan kymmenen vuotta sitten! Elokuva valittiin useilla leffafestivaaleilla parhaaksi elokuvaksi, minkä lisäksi se keräsi suosiota maailmanlaajuisesti. Itse näin Rare Exportsin vasta muutamia vuosia sitten ja pidin sitä kelpo joulukauhuleffana. Nyt kun elokuva täyttää 10 vuotta, päätin juhlistaa tätä katsomalla ja arvostelemalla sen.

Korvatunturilla asuva teurastajan poika Pietari kiinnostuu tunturilla tapahtuvista kaivauksista. Yllättäen kummia alkaa sattua, kaivausryhmän kuollessa, lasten katoillessa ja outojen ukkojen hiipiessä pimeässä. Todellinen joulupukki on herännyt.

Pietari-poikaa näyttelee Rare Exports -lyhytelokuvia tähdittäneen Jorma Tommilan poika, Onni Tommila, joka on myös ohjaaja Helanderin siskonpoika. Onneksi kyseessä ei ole vain perhesuhteilla saatu rooli, vaan Onni-pojasta löytyy ihan potentiaalia. Paikoitellen hänen on vaikea lausua tiettyjä repliikkejä uskottavasti, mutta se ongelma löytyy lähes kaikilta elokuvan näyttelijöiltä - suomen kieltä kun ei todellakaan ole keksitty kauhu- ja toimintaelokuvia varten. Pietari kokee leffan aikana toimivan muutoksen pelokkaasta pojasta rohkeaksi nuorukaiseksi, joka päättää pelastaa joulun suurelta tuholta.
Onnin isä Jorma Tommila palaa rooliinsa lyhytelokuvista ja esittää Jorman isää Raunoa. Kyseessä on äksy ja tympeä tapaus, jolla ei ole koskaan aikaa poikansa "hömpötyksiin". Leffan aikana hänestäkin paljastuu uusia puolia ja hahmo kokee sujuvaa kehitystä. Tommila senior on oikein mainio roolissaan ja hänen ja Onnin todellinen isä-poika-suhde välittyy myös leffasta.
     Muita hahmoja leffassa ovat mm. Raunon kaverit Aimo (lyhytleffoissa nähty Tommi Korpela) ja Piiparinen (Rauno Juvanen), jotka tarjoavat komediallista kevennystä synkähköihin maisemiin, sekä valitettavan kehno Ilmari Järvenpää Pietarin Juuso-kaverina ja Per Christian Ellefsen kaivauksia johtavana Rileynä. Peeter Jakobi taas on hyytävä näky Joulupukin kätyrinä, jonka päähenkilöt kohtaavat.

Kuten arvosteluistani on voinut päätellä, en oikeastaan katso kotimaisia elokuvia. Suurimmaksi osaksi ne ovat todella samanlaisia keskenään, eivätkä monet näkemistäni ole tarjonneet minulle mitään erityistä. Suomeen kuuluu kuitenkin vahvasti joulu ja päivänvarma tieto siitä, että Joulupukki asustaa täällä, eikä vaikkapa Pohjoisnavalla, joten suomalaisista leffoista juurikin jouluelokuvat ovat kiinnostaneet minua eniten. Niko - Lentäjän poika (2008) saattaa jopa olla suosikkini kotimaisten filmien joukosta. Vuonna 2007 ilmestynyt Joulutarina kertoi perinteikkäämmästä punanuttupukista, mutta sellainen ei ole Jalmari Helanderia kiinnostanut. Rare Exportsin Joulupukki ei ole iloinen ja toivottu vieras, joka tuo lapsille lahjoja. Päinvastoin. Tätä pukkia sietää pelätä, sillä lapset eivät todellakaan ole turvassa tältä hirviöltä. Elokuva sekoittaa taidokkaasti joulun tunnelmaa ja juhlaan kuuluvaa perheen teemaa selkeisiin kauhuelementteihin. John Carpenterin kauhuklassikko The Thing - "se" jostakin (The Thing - 1982) on ollut selvänä innostajana monessa kohtaa tuotantoa.
Rare Exports on pitkään jopa erittäin hyvä leffa, alkaen iskevästi ja rakentaen oivaa jännitettä pitkin kestoa. Sen omalaatuisuuden ja mielikuvituksellisen kertomuksen takia on vaikea sanoa, minne hommaa ollaan viemässä ja se vain kasvattaa jännitystä lisää. Täytyy kuitenkin harmi vain todeta, ettei loppupää oikein onnistu lunastamaan alkupään nostattamia odotuksia. Hätäisesti rykäisty loppuhuipennus tuntuu siltä kuin budjetti olisi loppunut kesken, mutta jotain piti keksiä. Asiat ratkeavat turhankin helposti ja kaikki jännite katoaa lopussa. Tämä on suuri sääli, sillä Rare Exportsilla olisi potentiaalia olla loistava elokuva. Jo tällaisenaan se on oivallinen leffa, mutta silti sitä katsoessa en voi olla harmittelematta, kuinka se olisi voinut olla niin paljon enemmän.

Vaikka loppupäästä puuttuu alkupään voima ja luovuus, pääsee Jalmari Helander näyttämään taitojaan ohjaajana ja käsikirjoittajana. Alle puolentoista tunnin elokuvaksi hän kuljettaa tarinaa sujuvasti eteenpäin, mutta mikä parempaa, hän onnistuu isän ja pojan hahmoissa. Joitain heikompia ja huonosti ikääntyneitä tietokonetehosteita ja taustakangaskuvia lukuunottamatta Rare Exports on teknisesti hyvin toteutettu. Elokuvassa on paljon näyttäviä kuvia Lapista ja yökohtaukset ovat tyylikkäästi valaistut. Lavasteet ja maskeeraukset ovat onnistuneet - jälkimmäiset etenkin pukin apurin kohdalla. Äänimaailma on hyvin rakennettu Juri ja Miska Sepän säveltämät musiikit luovat lisäjännitettä mukaan.
Yhteenveto: Rare Exports on oiva joulukauhuelokuva, mikä lässähtää valitettavasti hieman loppuhuipennuksessaan. Hätäinen ja turhankin helppo loppuratkaisu kehnojen efektien kera vihjailee budjetin loppumisesta kesken. Lopetus ajaa pettymyksenäkin asiansa, sillä ensimmäinen tunti on vallan mainio. Leffa lähtee erittäin hyvin käyntiin, rakentaen niin aidosti onnistunutta jännitystä kuin myös hyvää isä-poika-suhde päähenkilöiden välille. Onni ja Jorma Tommila välittävät oikean perhesuhteensa hahmoihinsa, ja isää ja poikaa kannustaa selviämään. Hahmojen löytämä pukin apuri on todella karmiva ilmestys, jollaista ei todellakaan toivo kurkkimaan oman ikkunan taakse. Vaikka leffa menettääkin potkuaan loppupäässä, on se silti oikein kelvollinen filmi. Jos rakastat joulua, muttet kuitenkaan jaksaisi mitään lämminmielistä elokuvaa, vaan jotain John Carpenterin The Thing - "se" jostakin -leffaa muistuttavaa, suosittelen katsomaan Rare Exportsin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.4.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.fi.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.fi.wikipedia.org
Rare Exports, 2010, Cinet, Pomor Film, Love Streams Productions, YLE, Kinology, Filmpool Nord, FilmCamp, Davaj Film, Agnès b. Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti