lauantai 6. helmikuuta 2021

Arvostelu: Malcolm & Marie (2021)

MALCOLM & MARIE



Ohjaus: Sam Levinson
Pääosissa: John David Washington ja Zendaya
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 46 minuuttia
Ikäraja: 16

Malcolm & Marie on Sam Levinsonin ohjaama ja John David Washingtonin ja Zendayan tähdittämä Netflix-elokuva. Levinson ja Zendaya olivat työstämässä HBO:n Euphoria-sarjaa (2019-), kun sen toisen tuotantokauden teko keskeytyi koronapandemian alettua. Kaksikko alkoi keskustelemaan mahdollisuudesta tehdä erittäin pienimuotoinen elokuva pandemian keskellä ja lopulta he päätyivät yhdessä ideaan pariskunnan riidasta. Levinson sai Washingtonin tarttumaan toiseen päärooliin lukemalla hänelle puhelun kautta otteita käsikirjoituksesta. Saatuaan luvat elokuvan tekoon mm. Directors Guild of Americalta, Writers Guild of Americalta ja Screen Actors Guildilta, kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2020, sen jälkeen, kun koko työryhmä oli ollut kaksi viikkoa karanteenissa ja kuvaustenkin ajan työryhmä oli tekemisissä vain toistensa kanssa. Elokuvaa kaupattiin eri suoratoistopalveluille ja lopulta Netflix voitti filmin itselleen. Nyt Malcolm & Marie on julkaistu Netflixissä ja itse kiinnostuin heti, kun kuulin siitä. Katsoinkin elokuvan samana päivänä, kun se ilmestyi Netflixin valikoimaan.

Elokuvaohjaaja Malcolm ja hänen tyttöystävänsä Marie palaavat kotiin Malcolmin esikoisteoksen menestyksekkäästä ensi-illasta. Juhlimisen sijaan loppuyö muuttuu kuitenkin riidaksi, kun ensi-illassa tapahtuneet asiat aiheuttavat katkeroitumista kummassakin.




Spike Leen BlacKkKlansmanista (2018) ja scifitoimintaelokuva Tenetistä (2020) tuttu John David Washington, sekä Euphoria-sarjasta ja uusista Spider-Man -leffoista (2017-) tuttu Zendaya nähdään nimikkorooleissa Malcolmina ja Mariena, ohjaajana ja tämän tyttöystävänä, joiden parisuhde joutuu koetukselle ensi-illan jälkeen. Vaikka Washington ja etenkin Zendaya ovat näyttäneet lahjakkuutensa ennenkin, tässä he pääsevät entistä paremmin esittelemään kykyjään - ovathan he ainoina näyttelijöinä ruudulla koko tunnin ja kolmen vartin keston ajan. Molemmat saavat valokeilan vuoronperään itselleen ja eläytyvät täysillä hahmojensa ja heidän suhteensa vietäviksi. Washingtonin ja Zendayan kemiat iskevät erinomaisesti yhteen, mikä on äärimmäisen tärkeää elokuvan onnistumisen kannalta ja jo ihan vain heidän roolitöiden vuoksi elokuvaa jämähtää seuraamaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Malcolm & Marie olisi elokuvana erityisen onnistunut. Siinä on kyllä omat onnistumisensa, mutta myös selkeät kompastuskivensä. Ihan sama, kuinka loistavia Washington ja Zendaya ovat rooleissaan ja kuinka vaikuttavasti he lausuvat heille pääasiassa taidokkaasti kirjoitettua tekstiä, jossain kohtaa mielenkiinto heidän ylipitkää riitaansa kohtaan katoaa. Etenkin toisen puoliskon aikana aloin tuumia, että katson tässä liki kahden tunnin mittaan venytettyä lyhytelokuvaa. Sisällön lopullinen vähäisyys ilmenee etenkin toisella puoliskolla, kun leffa alkaa tosissaan kiertämään kehää. Ensin huudetaan toisilleen, sitten rauhoitutaan ja kenties vähän pussaillaan. Sitten taas huudetaan kurkku suorana ja sanotaan, kuinka toinen on huonoin juttu, mitä elämälle on koskaan tapahtunut. Sitten taas pyydellään anteeksi ja sitten toinen kiukustuu ja taas mennään, jne., jne., jne. 




Heikompien näyttelijöiden kera elokuva muuttuisi jossain kohtaa erityisen raskaaksi ja puuduttavaksi kokemukseksi. Washingtonin ja Zendayan intohimoinen tulkinta auttaa kuitenkin paljon. Sanoivat he lopulta toisilleen mitä tahansa, heidän näyttelijätyötään ei voi kuin ihailla. Ihailen myös ohjaaja-käsikirjoittaja Sam Levinsonin työtä... tiettyyn pisteeseen asti. Levinson ei tunnu osaavan lopettaa ajoissa ja ajaakin itsensä nurkkaan. Tästä huolimatta hän on kirjoittanut paljon hienoa dialogia ja monta iskevää monologia. Välillä tuntuu siltä, että repliikit olisivat kuin autenttista ja rehellistä puhetta kummaltakin näyttelijältä, toisinaan taas on selvää, että nämä ovat ennalta kirjoitettuja vuorosanoja. Paikoitellen Levinson onnistuu ohimennen kertomaan hahmoista paljon sillä, kuinka he puhuvat toisilleen, paikoitellen hän taas sortuu pistämään hahmonsa luettelemaan listaa elämänsä faktoista, jotta katsoja tietäisi heistä lisää.

Lukuunottamatta tiivistämistä kaipaavaa leikkausta, Malcolm & Marie on teknisesti erittäin taidokkaasti tehty. Kuvaus on todella tyylikästä ja tyylikkyyttä vain lisää mustavalkokuva. Sillä voidaan tehdä vertausta siihen, etteivät nämä hahmot ja heidän välinsä ole mustavalkoisia, vaan paljon enemmän. Tai sitten kuten Levinson pistää Malcolmin suorastaan huutamaan monen minuutin ajan, kenties tiettyjä elokuvallisia ratkaisuja ei pitäisi analysoida liikaa. Kenties Levinson vain koki, että elokuva näyttää paremmalta ilman värejä. Vaikken ole tietenkään nähnyt elokuvasta värillistä versiota, uskon Levinsonin tehneen oikean päätöksen mustavalkoisuuden suhteen. Lavasteet ja asut ovat mainiot ja äänimaisemakin toimii. Tuotantotiimiin kuuluu paljon Euphoria-sarjan tekijöitä, kuten säveltäjä Labrinth, joka tekee jälleen hyvää työtä.




Yhteenveto: Malcolm & Marie on kelvollinen draamaelokuva, joka kuitenkin tuntuu lopulta vain jonkin sortin kokeilulta koronapandemian keskellä. Idea itsessään on erittäin mainio... lyhytelokuvalle. Lähes kahden tunnin mittaan venytettynä pariskunnan yhden yön mittainen riita alkaa väkisinkin puuduttamaan jossain kohtaa, etenkin kun homma alkaa vain kiertämään ympyrää. John David Washington ja Zendaya ovat tietty loistavat päärooleissa ja eläytyvät hienosti rooleihinsa. Kumpikin lausuu vuorosanansa vaikuttavasti, mutta mitä toksisemmaksi sisältö muuttuu, sitä vähemmän sitä jaksaa kuunnella. Ohjaaja-käsikirjoittaja Sam Levinson tekee osittain todella hyvää työtä, mutta samalla hän kompastuu itse kaivamiinsa kuoppiin, mikä latistaa kokonaisuutta. Idea ei kanna koko kestoa, eikä dialogikaan pysy yhtä nasevana läpi leffaa. Osa replikoinnista on autenttista, osa taas tuntuu selvästi siltä, että nyt on kyse ennakkoon kirjoitetuista vuorosanoista. Tekniseltä puoleltaan elokuva on oivallinen ja etenkin mustavalkoinen kuvaus tyylikästä. Leikkaus vaatisi kuitenkin paljon tiivistämistä. Puolesta tunnista 45 minuuttiin kestävänä "lyhyt"elokuvana Malcolm & Marie voisi olla todella väkevä ja hieno kokemus. Nyt tunnin pidempänä se kuitenkin menettää puhtinsa jo ennen puoltaväliä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.2.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Malcolm & Marie, 2021, Little Lamb, The Reasonable Bunch


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti