keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Arvostelu: Raya ja viimeinen lohikäärme (Raya and the Last Dragon - 2021)

RAYA JA VIIMEINEN LOHIKÄÄRME

RAYA AND THE LAST DRAGONOhjaus: Don Hall ja Carlos López Estrada
Pääosissa: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Sandra Oh, Benedict Wong, Izaac Wang, Thalia Tran, Ross Butler, Sung Kang ja Alan Tudyk
Genre: animaatio, fantasia, seikkailu
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia
Ikäraja: 7

Raya and the Last Dragon, eli suomalaisittain Raya ja viimeinen lohikäärme on Disneyn uusi animaatioelokuva. Sen teko lähti liikkeelle nimellä "Dragon Empire" ja sen ohjaajina oli alunperin tarkoitus toimia Paul Briggs ja Dean Wellins, ja käsikirjoittajana Kiel Murray, mutta tuotannon aikana projekti muuttui huomattavasti. Nimi vaihdettiin, uusiksi ohjaajiksi valittiin Don Hall ja Carlos López Estrada ja käsikirjoittajiksi Adele Lim ja Qui Nguyen. Alunperin Raya ja viimeisen lohikäärmeen oli tarkoitus saada ensi-iltansa marraskuussa 2020, mutta koronaepidemian vuoksi sen tuotanto venyi ja sen julkaisua piti siirtää. Nyt elokuva on vihdoin saapumassa teattereihin, jotka ovat auki, sekä Disney+ -suoratoistopalveluun (aluksi lisämaksulla ja kesäkuusta lähtien elokuva kuuluu valikoimaan kaikille). Itse aloin innolla odottamaan elokuvaa, kun näin sen ensimmäisen, tyylikkyyttä ja mystisyyttä uhkuvan julisteen. Erityisesti odotin leffaa, sillä kyseessä oli Disneyn ensimmäinen oma uusi animaatiotarina sitten vuoden 2016 Vaianan (Moana), jonka jälkeen studio on julkaissut vain jatko-osia aiemmille filmeilleen. Olinkin erittäin innoissani, kun huomasin, että elokuva olisi vihdoin ja viimein tulossa nyt maaliskuussa ja etenkin siitä, että pääsisin jopa näkemään sen leffateatterissa. Viimeiseen asti pelkäsin, että jatkuvasti kiristyvät tilaisuusrajoitukset johtaisivat näytöksen perumiseen ja minulla oli yhä hieman epäuskoinen olo, kun istuin alas elokuvasalissa, valot sammuivat ja Raya ja viimeinen lohikäärme alkoi.

Satumaa Kumandran kansan riitaannuttua viiteen, toisilleen vihamieliseen maahan ja ihmisiä kiveksi muuttavien druuni-hirviöiden riehuessa ympäri maata, nuoren Rayan täytyy lähteä etsimään viimeistä lohikäärmettä, Sisua, siinä toivossa, että tämä voisi yhdistää rikkinäisen kansan ja päihittää druunit.
Uusista Tähtien sota -elokuvista (Star Wars - 1977-) tuttu Kelly Marie Tran ääninäyttelee elokuvan nimikkohahmo Rayaa, nuorta naista, joka ottaa tehtäväkseen pelastaa maailman pahoilta druuneilta. Sitä varten hänen täytyy löytää viimeinen lohikäärme Sisu (äänenä veikeä Awkwafina), joka on ollut kadoksissa viimeiset 500 vuotta, sekä yhdistää hajonnut Kumandran kansa. Raya on erinomainen uusi sankarihahmo Disneyn animaatioelokuvien maailmaan ja hänen seikkailuunsa hyppää heti suurella mielenkiinnolla mukaan. Hahmosta on onnistuttu tekemään oivallisen moniulotteinen henkilönä, kuten myös todella sähäkkä taistelijana. Mulanin tavoin Raya ei ole mikään perinteinen Disney-prinsessa, joka odottaa unelmiensa prinssin pelastavan päivän, vaan lähtee itse tekemään urotekoja. Mukanaan Rayalla on aivan fantastinen eläinkaveri, turkiskuoriainen Tuk Tuk (Alan Tudyk), joka on mitä suloisin ja hassuin tapaus.
     Seikkailunsa varrella Raya kohtaa monia erilaisia hahmoja, kuten Hammas-maan prinsessa Namaarin (Gemma Chan) ja tämän äidin, päällikkö Viranan (Sandra Oh), kokkailevan Boun-pojan (Izaac Wang), Ranka-maan suurikokoisen päällikkö Tongin (Benedict Wong), sekä kummallisen vauvan (Thalia Tran) ja tämän apinamaiset ongikaverit. Lisäksi Daniel Dae Kim kuullaan Rayan isänä, Sydän-maan päällikkö Benjana. Hahmogalleria on läpikotaisin mainio ja etenkin outo vauvahahmo tarjoaa hauskoja hetkiä. 
Raya ja viimeisellä lohikäärmeellä kestää jonkin aikaa lähteä kunnolla liikkeelle. Sen alku käytetään oivallisesti (joskin hieman liian pitkästi) esittelemään tätä kuvitteellista Kumandraa, joka on jakautunut viiteen maahan (Sydän, Hammas, Ranka, Kynsi ja Häntä), jotka ovat vuosikaudet olleet riidoissa mystisen lohikäärmekiven herruudesta. Kun tämä alustus on saatu pois alta ja itse seikkailu alkaa, on luvassa Disneyn paras oma animaatioleffa sitten vuoden 2016 upean Zootropolis - eläinten kaupungin (Zootopia). Raya ja viimeinen lohikäärme on todella mukaansatempaava, vangitseva ja vauhdikas fantasiaseikkailu, josta koko perhe voi nauttia täysillä. Seikkailuhenki on vahvasti läsnä ja katsoja haluaa kiehtoutuneena nähdä lisää uusia paikkoja Kumandrasta, Rayan matkan edetessä.

Mukana on tietty paljon huumoria ja nauraa saa ihan ääneenkin. Aluksi minulla kesti hieman totutella tiettyihin moderneihin juttuihin vitseissä, sillä ne eivät täysin tuntuneet istuvan fantasia-asetelmaan, mutta pian ne menivät muun ohessa. Elokuva uskaltaa synkentyäkin ja druuni-olennoista on saatu aikaiseksi mainio uhka, joka tarjoaa jännitettä erityisesti lapsikatsojille hurjan luonteensa ja painostavan ulkonäkönsä vuoksi. Toimintakohtaukset ovat yllättävänkin päheitä animaatioleffaksi. Kaikki napakoista miekkataisteluista vauhdikkaisiin takaa-ajoihin ovat erinomaisesti toteutettuja. Tämän lisäksi on myös kiinnostavaa, kuinka elokuva tuo tähän fantasiamaailmaan vaikutteita itämaisista kulttuureista. Erityisesti innostuin siitä, että lohikäärmeet ovat ulkonäöltään sellaisia siivettömiä, pitkulaisia, nelijalkaisia ja taikavoimaisia, millaisina ne monissa Aasian maissa esitetään, eivätkä tyypillisiä tulta syökseviä lentäjiä, joina lohikäärmeet pääasiassa länsimaissa tunnetaan.
Suuren osan ajasta pidin Raya ja viimeistä lohikäärmettä erittäin hyvänä, vaikkakin tarinaltaan aika ennalta-arvattavana elokuvana, mutta vasta kun se alkoi loppupäässä kunnolla vahvistamaan teemojaan, se nousi täysin uudelle tasolle ja sai minut arvostamaan filmiä enemmän. Elokuva käsittelee hienosti ihmisten itsekkyyttä ja kuinka ihmisten tapa taistella toisiaan vastaan tekee heistä sokeita todellisille vaaroille. Yhteistyön ja luottamuksen merkitystä painotetaan selviytymisen voimana. Opetukset ovat tärkeitä niin lapsille kuin aikuisille, joista monet tuppaavat unohtamaan tällaiset jutut. Loppupää elokuvasta myös osoitti, kuinka vahvasti olinkaan kiintynyt näihin hahmoihin, heidän seikkailuunsa ja tämän fantasiamaan kohtaloon, että huomasin finaalissa herkistyväni niin, että meinasi tulla tippa linssiin. Tämä yhdistettynä merkittävään sanomaan, olin lopulta vaikuttunut siitä, mitä elokuvantekijät olivat saaneet aikaan.

Ohjaajakaksikko Don Hall ja Carlos López Estrada tekevät loistotyötä tunnelman kanssa ja pitäessään pakettia kasassa, sekoitellessaan mukaan lapsiystävällistä huumoria ja seikkailua, sekä hieman synkempääkin materiaalia. Käsikirjoittajaduo Qui Nguyen ja Adele Lim taas ovat kynäilleet vahvan tekstin, joka saattaa kulkea juonellisesti tuttuja latuja, mutta tekee sen voimakkain hahmoin. Vaikka mukana onkin yliluonnollinen paha voima, Nguyen ja Lim ovat keskittyneet siihen, että eri ihmisklaanien välinen konflikti on vakuuttava ja uskottava. Siinä on jotain todella vahvaa, että animaatioelokuvassa hahmot taistelevat erilaisten, mutta katsojan vinkkelistä molemmin puolin ymmärrettävien ajatusmaailmojen takia. Pidin myös erittäin paljon siitä, että mukaan ei ole tungettu mitään pakollista rakkauskuviota, vaan ajan hermoilla Rayasta on tehty itsenäinen ja vahva nainen, joka ei miestä kaipaa. Ja kun kyseessä on Disneyn animaatio, niin totta kai Raya ja viimeinen lohikäärme näyttää mielettömän upealta! Taustat ovat täynnä ällistyttäviä yksityiskohtia ja jotkut luontomaisemat näyttävät lähes todellisilta. Valojen ja värien käyttö vain lisää näyttävyyttä. Erinomaista visuaalista ilmettä tukee iskevä äänimaailma, sekä James Newton Howardin säveltämät mahtavat musiikit, jotka vahvistavat viihdyttävän seikkailun tuntua.
Ennen varsinaista elokuvaa teattereissa esitetään lyhytanimaatio Yhdessä (Us Again), joka on todella hurmaava pienteos, jossa iäkäs pariskunta löytää sateen kautta nuoruuden energiaa ja molempien tanssijalka alkaa vipattaa pitkin suurkaupungin katuja. Myös tässä lyhytelokuvassa animaatiojälki on täydellistä. Huikeaa on, että lyhytleffa ehtii vain muutaman minuutin kestossaan ja ilman dialogia kertomaan vahvan tarinan, joka voi liikuttaa yhtä paljon kuin lyhärin jälkeen nähtävä elokuva. Yhdessä-lyhytelokuva saapuu Disney+ -palveluun perjantaina 5. maaliskuuta.

Yhteenveto: Raya ja viimeinen lohikäärme on hieman takkuilevasta alustaan ja paikoitellen ennalta-arvattavasta tarinastaan huolimatta mahtava animaatioseikkailu, joka vain paranee loppua kohti. Seikkailun käynnistyessä leffa nappaa tosissaan mukaansa ja viihdyttää läpi kestonsa. Mukaan mahtuu hauskaa huumoria, jännittäviä vaaratilanteita sekä vauhdikkaita toimintakohtauksia. Onneksi sekaan ei ole väkisin tungettu turhaa romanssia. Loppua kohti filmi alkaa tosissaan syventymään teemoihinsa, mikä vain nostaa elokuvan tasoa entisestään. Teemat esitetään yllättävänkin voimakkaasti, ja kun sen yhdistää siihen, kuinka paljon hahmoista alkaa välittämään, loppuhuipennuksessa voi jopa huomata herkistyvänsä kyyneliin. Raya on loistokas päähenkilö, jonka seikkailuun palaa mielellään uudestaankin. Animaatiojälki on Disneylle tuttuun tapaan aivan fantastisen upeaa. Lopputuloksena on Disneyn paras oma elokuva viiteen vuoteen ja todella toivon, että studio jatkaa samalla linjalla ja tarjoaa tämän tasoisia uusia kertomuksia lisää tulevaisuudessa. Disney on viime vuodet ollut niin keskittynyt vanhojen elokuviensa sieluttomiin uusintafilmatisointeihin ja jatko-osiin, että Raya ja viimeinen lohikäärme on varsinainen piristysruiske. Seuraavaksi tiedossa olisi loppuvuodesta ilmestyvä Encanto (2021), jota odotan nyt erittäin positiivisin mielin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.3.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Raya and the Last Dragon, 2021, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti