sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Arvostelu: Ticket to Paradise (2022)

TICKET TO PARADISE



Ohjaus: Ol Parker
Pääosissa: George Clooney, Julia Roberts, Kaitlyn Dever, Maxime Bouttier, Billie Lourd, Lucas Bravo, Dorian Djoudi, Ifa Barry ja Cintya Dharmayanti
Genre: komedia, romantiikka
Kesto: 1 tunti 44 minuuttia
Ikäraja: 7

Ticket to Paradise on George Clooneyn ja Julia Robertsin tähdittämä uutuuskomedia. Ol Parker ja Daniel Pipski kirjoittivat elokuvan käsikirjoituksen ja saivat Universal Picturesin kiinnostumaan leffasta. Kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2021 ja nyt Ticket to Paradise on saapunut elokuvateattereihin. Itse en pahemmin innostunut, kun aloin nähdä elokuvan traileria yhä uudestaan ja uudestaan, osaten sen repliikitkin pian ulkoa. Päätin silti käydä katsomassa Ticket to Paradisen ja pääsinkin näkemään sen ennakkoon Finnkinon järjestämässä Lab-asiakkaiden After Work -ennakkonäytöksessä.

Toisiaan inhoava ex-pariskunta David ja Georgia päättävät tehdä yhteistyötä, estääkseen tyttärensä aikomukset mennä naimisiin miehen kanssa, jonka hän on juuri tavannut Balilla.




George Clooney ja Julia Roberts näyttelevät David ja Georgia Cottonia, yli kymmenen vuotta sitten eronnutta avioparia, jotka kantavat edelleen valtavaa kaunaa toisiaan kohtaan. Exien pitää kuitenkin haudata sotakirveensä, yrittäessään kääntää tyttärensä, mahtavassa Booksmart-komediassa (2019) taitonsa näyttäneen Kaitlyn Deverin esittämän Lilyn mielen, kun tämä ilmoittaa menevänsä naimisiin vastikään Balilla tapaamansa nuorukaisen, Geden (Hollywood-debyyttinsä tekevä Maxime Bouttier) kanssa. Clooney ja Roberts ovat loistovireessä ja heidän väliltä löytyy vahvaa kemiaa - onhan Ticket to Paradise jo konkarinäyttelijöiden viides yhteiselokuva Ocean's Eleven - korkeiden panosten (Ocean's Eleven - 2001), Salaisen agentin tunnustusten (Confessions of a Dangerous Mind - 2002), Ocean's Twelven (2004) ja Money Monsterin (2016) jälkeen. Dever on myös mainio ja Bouttier istuu hyvin juuri asianajajaksi itsensä opiskelleen Lilyn sydämen vieneeksi Gedeksi.
     Elokuvassa nähdään myös mm. prinsessa Leian, eli Carrie Fisherin tytär Billie Lourd Lilyn parhaana ystävänä Wreninä ja Netflixin Emily in Paris -komediasarjasta (2020-) tuttu Lucas Bravo Georgian uutena mielitiettynä, lentäjä Paulina. Lourd ja Bravo ovat hilpeät omissa osissaan, mutta Lourdin Wren-hahmo jää hieman alikehitetyksi. Elokuvasta käy ilmi, etteivät hänen kotiolonsa ja perheensä ole kehuttavat, mutta asiaa ei koskaan syvennetä sen enempää.




Ticket to Paradise onnistui yllättämään minut positiivisesti. Ei kyseessä ole mikään tajuntaa räjäyttävä uusi komediagenren mestariteos tai tuleva klassikko, mutta filmi on huomattavasti parempi kuin odotin - odotuksenani oli siis keskinkertainen ja väsähtänyt huttu. Elokuva on kuitenkin aidosti hauska komedia, joka viihdyttää todella mukavasti läpi kestonsa ja saa jopa nauramaan useampaan otteeseen ääneen. Leffan tarina on hyvin ennalta-arvattava, mutta tämä on niitä kertoja, kun arvattavuus ei oikeastaan haittaa. Hymy pysyy lähes kaiken aikaa katsojan kasvoilla, paitsi toki pakollisissa nyyhkykohtauksissa, joissa paratiisisaarellakin alkaa yllättäen satamaan kaatamalla, tehostamaan tilanteen dramaattisuutta.

Kuten jo sanoin, Clooneyn ja Robertsin kemiat pelaavat täydellisesti yhteen ja on erittäin lystikästä kuunnella hahmojen naljailua - etenkin kun he yrittävät esittää tyttärelleen olevansa ylimmät ystävät. Yhteenottojen ja syyttelyjen ohessa hahmot ryhtyvät myös pohtimaan, että mikä oikeasti tuhosi heidän suhteensa ja johti heidän eroonsa yli kymmenen vuotta sitten. Samalla leffasta löytyy vähitellen teemoja vanhempien suhteesta lapsiinsa ja kuinka jossain kohtaa pitäisi uskaltaa päästää lintu lentämään ulos pesästään. Sen sijaan, että yrittäisi suojella lasta mahdollisilta samanlaisilta virheiltä, mitä itse tuli tehtyä nuorena, pitäisi uskaltaa luottaa. Ticket to Paradise on varsinaista hömppää, mutta juuri sopivan sympaattista sellaista, että elokuvan tarjoama hyvä mieli pysyy vielä pitkään leffateatterista poistuttua.




Elokuvan ohjaajana ja toisena käsikirjoittajana toimii Ol Parker, jonka aiempiin töihin kuuluu musikaalihitin jatko-osa Mamma Mia! Here We Go Again (2018). Parkerin rakentama tunnelma on onnistuneen hilpeä. Dramaattisista hetkistä hän tekee ylidramaattisia, mutta romanttisen puolen hän saa pidettyä suloisena, menemättä kuitenkaan siirappiseksi. Ticket to Paradise on myös hyvin kuvattu ja Balin virkaa toimittavan Australian kauniita maisemia kelpaa katsella isolta kankaalta. Leikkaus on muuten sulavaa, mutta paikoitellen suikaleiksi jakautuva kuva häiritsi itseäni. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja äänimaailma toimivasti rakennettu. Lorne Balfen säveltämät musiikit tuovat kelpo lisänsä tunnelmaan.

Yhteenveto: Ticket to Paradise on yllättävän mainio ja hauska komedia. George Clooney ja Julia Roberts ovat mahtavassa vireessä läpi leffan ja kaksikon esittämää toisilleen naljailevaa ex-pariskuntaa on lystikästä seurata. Muutkin näyttelijät suoriutuvat osistaan passelisti, mutta jäävät toki Hollywoodin konkariduon varjoon. Tarina vie hyvin mukanaan ja elokuva viihdyttää läpi kestonsa. Leffan aikana saa nauraa useammankin kerran ääneen ja vähintään se onnistuu levittämään katsojan kasvoille hymyn, joka ei ihan heti lähde. Tekniseltä puoleltaan filmi on oivallinen ja kauniita paratiisimaisemia kelpaa kyllä katsella kateellisena, Suomen sään muuttuessa yhä vain syksyisemmäksi. Ticket to Paradise on puhdasveristä hömppää, jota voi suositella lämpimästi päänäyttelijöiden faneille ja hyväntuulisten komedioiden ystäville.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.10.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Ticket to Paradise, 2022, Universal Pictures, Working Title Films, Smokehouse Pictures, Red Om Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti