maanantai 16. lokakuuta 2023

Arvostelu: No One Will Save You (2023)

NO ONE WILL SAVE YOU



Ohjaus: Brian Duffield
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Zack Duhame, Geraldine Singer, Dane Rhodes ja Dari Lynn Griffin
Genre: scifi, kauhu
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia
Ikäraja: 16

No One Will Save You on Brian Duffieldin ohjaama ja käsikirjoittama scifikauhuelokuva. Duffield työsti elokuvan käsikirjoituksen vuonna 2019 ja pari vuotta myöhemmin sai myytyä ideansa 20th Century Studiosille. Kuvaukset käynnistyivät huhtikuussa 2022 ja nyt No One Will Save You on julkaistu suoraan Disney+ -palvelussa. Itse en nähnyt elokuvasta mitään mainontaa, ennen kuin se oli jo ilmestynyt ja yhtäkkiä leffa muuttui suureksi puheenaiheeksi. Luettuani useita kehuja ja että mistä elokuvassa oli kyse, päätin lopulta katsoa, olisiko leffa hehkutustensa arvoinen?

Äitinsä kuoltua nuori Brynn asustaa yksin omakotitalossa, kaukana lähimmästä kaupungista. Eräänä yönä Brynnin kotirauha rikkoontuu odottamattomalla tavalla, kun avaruuden muukalaiset tunkeutuvat hänen taloonsa.




Mahtavasta Booksmartista (2019) ja viime vuoden Ticket to Paradisesta (2022) tuttu Kaitlyn Dever näyttelee Brynniä, nuorta naista, joka asustaa yksinään isossa omakotitalossa, hänen äitinsä menehdyttyä muutamaa vuotta aiemmin. Brynn joutuu pärjäämään yksin myös siksi, että kaikki lähimmässä kaupungissa vaikuttavat jostain syystä halveksuvan häntä. Hahmo on kiinnostava ja katsojana jännittää hänen seurassaan, kun kumma kauhujen yö alkaa ja Brynniä ryhdytään riepottelemaan oikein toden teolla. Dever osoittaa jälleen lahjakkuutensa, hypäten erittäin intensiivisesti menoon mukaan. Näyttelijän työtä on haastanut se, ettei hänelle ole kirjoitettu repliikkejä lähestulkoon lainkaan, vaan Deverin täytyy ilmaista monenlaiset tunteensa läpi leffan pääasiassa ilmeidensä ja eleidensä kanssa.

No One Will Save You osoittautui kehujensa arvoiseksi scifikauhuelokuvaksi, joka sisältää tuttuja elementtejä, mutta esittää ne mukavan raikkaalla tavalla. Näin halloweenin aikaan niin scifileffojen kuin kauhuelokuvien ystäville filmi sopii erittäin passeliksi katseltavaksi illalla ennen nukkumaanmenoa. Elokuva onnistuu olemaan tehokkaan jännittävä ja tunnelma vain tiivistyy yön edetessä ja avaruusolentojen muuttuessa hurjemmiksi hyökkäyksissään. Pitkään oliot ymmärretään pitää lähinnä varjoissa ja sumeina taustalla. Pimeässä kiiluvat silmät saavat sydämen hakkaamaan, mutta onneksi oliot eivät menetä tehoaan loppusuoralla, kun niitä aletaan näyttämään kuvassa reippaammin.




Elokuvan lähes totaali dialogittomuus hiertää takuulla osaa katsojista vastakarvaan, mutta itse innostuin tästä puolesta erittäin paljon. Koko leffan aikana kuullaan ehkä korkeintaan viisi vuorosanaa ja nekin ovat lähinnä puoliksi mumistuja kiitoksia tai "okei" -toteamuksia. Riisumalla replikoinnin ohjaaja-käsikirjoittaja Brian Duffield pystyy keskittymään täysillä visuaaliseen kerrontaan, jännityksen kasvatteluun ja Deveristä voimakkaiden reaktioiden repimiseen. Kun suuri osa nykypäivän leffoista selittelee katsojilleen liikoja, Duffield luottaa siihen, että katsoja osaa yhdistellä päässään visuaaliset vinkit siitä, mikä Brynnin elämää on vaivannut. Tämä puoli muuttuu loppua kohti jopa varsin tunteikkaaksi. Finaali jättää taatusti jotkut katsojat kylmäksi ja vaikka omastakin mielestäni mahtavasti käynnistynyt ja eteenpäin kulkenut leffa olisi kaivannut iskevämpää lopetusta, ratkaisu toimii kelvollisesti tällaisenaankin.

Teknisiltä ansioiltaankin No One Will Save You on mainio tapaus. Se on taitavasti kuvattu. Etu- ja taka-alaa hyödynnetään onnistuneesti kohtauksissa, joissa Brynn piileskelee avaruusolioilta. Valaisu on pääasiassa onnistunutta, mutta muutamissa kuvissa on todella vaikeaa saada selvää, mitä pimeässä huoneessa tapahtuu. Leikkaus on myös sujuvaa ja leffa on älytty pitää napakassa puolentoista tunnin mitassa. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja maskeeraajat peittävät Deveriä yhä vain enemmän erilaisten likojen peittoon. Erikoistehosteet toimivat passelisti. Avaruusolennot ja niiden alukset ovat hieman muunneltuja versioita klassisista näyistä, isopäisistä ja ohutvartaloisista muukalaisista ja niiden lentävistä lautasista. Äänimaailma on erityisen hyvin suunniteltu, oli kyse sitten erilaisista talon narinoista avaruusolentojen päästämiin inhottaviin ääniin. Joseph Trapanesen säveltämät musiikit tunnelmoivat hyvin taustalla.




Yhteenveto: No One Will Save You on erittäin mainio scifikauhuelokuva, joka yhdistelee avaruusolentoja koti-invaasiotarinoihin... sekä mykkäleffoihin? Lähes täysi dialogittomuus on takuulla joillekin katsojille luotaantyöntävä juttu, mutta itse pidin tästä valtavasti. Repliikittömyys antaa ohjaaja-käsikirjoittaja Brian Duffieldille mahdollisuuden panostaa visuaaliseen tarinankerrontaan ja luottaa siihen, että katsoja on tarpeeksi fiksu hoksatakseen leffan todellisen merkityksen loppupäässä. Kaitlyn Dever esittelee jälleen lahjojaan, kun hänen Brynn-hahmonsa joutuu avaruuden muukalaisten riepoteltavaksi. Jännitystä kasvatellaan tehokkaasti ja puolentoista tunnin kesto on sopivan napakka mitta leffalle. Elokuvan loppuhuipennus jättää pientä toivomisen varaa kaiken kasvattelun jälkeen, mutta silti kokonaisuus toimii. No One Will Save You sopii erittäin passelisti leffailtaan, jos kauhu- ja scifigenret ovat lähellä sydäntä. Vikoineenkin kyseessä on yksi kuluneen elokuvavuoden piristävimmistä tapauksista, jonka katsoo mielellään uudestaankin.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.9.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
No One Will Save You, 2023, 20th Century Studios, Star Thrower Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti