perjantai 20. lokakuuta 2023

Arvostelu: Karhuveljeni Koda (Brother Bear - 2003)

KARHUVELJENI KODA

BROTHER BEAR



Ohjaus: Aaron Blaise ja Robert Walker
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Jason Raize, Rick Moranis, Dave Thomas, D.B. Sweeney, Joan Copeland, Paul Christie, Danny Mastrogiorgio ja Michael Clarke Duncan
Genre: animaatio, seikkailu, fantasia
Kesto: 1 tunti 25 minuuttia
Ikäraja: 7

Brother Bear, eli suomalaisittain Karhuveljeni Koda on Walt Disneyn animaatioelokuvien klassikkosarjan 43. osa. Disneyn Leijonakuningas-animaation (The Lion King - 1994) osoittauduttua valtavaksi hitiksi, studio halusi tehdä toisen eläinkeskeisen elokuvan. Leffan tarina muovautui useaan otteeseen William Shakespearen Kuningas Learia (King Lear - 1606) muistuttavasta juonesta kertomukseen isästä ja karhuksi muuttuvasta pojasta, ennen kuin se löysi lopullisen muotonsa. Animointi lähti liikkeelle ja lopulta Karhuveljeni Koda sai maailmanensi-iltansa 20. lokakuuta 2003 - tasan 20 vuotta sitten! Elokuva oli taloudellinen hitti, joka sai parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden, mutta jolle kriitikot eivät lämmenneet. Itse näin elokuvan lapsena useaan otteeseen ja olen myöhemmin katsonut sen varmaan pariin kertaan uudestaan - viime katselusta on kulunut kuitenkin jo useampi vuosi. Kun huomasin Karhuveljeni Kodan täyttävän nyt 20 vuotta, päätin tietty juhlan kunniaksi katsoa sen pitkästä aikaa ja arvostella sen.

Jääkauden jälkeisessä Alaskassa nuori metsästäjä Kenai on jahtaamassa karhua, kun revontulten henget muuttavat Kenain karhuksi. Kenai yrittää keksiä keinon muuttua takaisin ihmiseksi ja tarvitsee siihen karhunpentu Kodan apua.




Joaquin Phoenix kuullaan Kenain roolissa, nuorena metsästäjänä, joka haluaa todistaa kykynsä heimolleen ja ennen kaikkea isoveljilleen Sitkalle (D.B. Sweeney) ja Denahille (Jason Raize). Kenai aloittaa matkansa aikamoisena tuittupäänä, joka uskoo, että hänen pitäisi olla hurja karhunkaataja ollakseen kunnioitettu mies. Kun Kenai muuttuu karhuksi, hänen silmänsä avautuvat (kuten tekee myös elokuvan kuvasuhde) ja hahmon kehityskaarta on mielenkiintoista seurata. Sitka ja Denahikin ovat oivalliset hahmot, vaikka varsinkin Sitka jää aika yksipuoleiseksi lyhyen ruutuaikansa takia. Lisäksi merkittävänä ihmishahmona toimii heimon shamaanimuori Tanana (Joan Copeland), josta on onnistuttu tekemään samanaikaisesti arvokas ja viisas, mutta myös hieman hupsu.
     Muututtuaan karhuksi Kenai tapaa erilaisia eläimiä, kuten puheliaan karhunpentu Kodan (Jeremy Suarez), karhulauman johtaja Tugin (Michael Clarke Duncan), pöljät hirvet Taukin ja Tsoukin (Rick Moranis ja Dave Thomas), sekä omalle kaiulleen huutelevat pässit (Paul Christie ja Danny Mastrogiorgio). Kenain ja Kodan välille hitaasti muodostuva ystävyys on erittäin sympaattista seurattavaa ja tuo filmiin suloista sydäntä. Taukki ja Tsoukki taas tarjoavat hyvää huumoria hölmöilyllään.




2000-luvun alussa Pixar-yhtiön johdolla tietokoneanimaatiot nousivat suosiossa piirroselokuvien ohi ja sen myötä Karhuveljeni Kodan kaltaiset teokset jäivät nopeasti unholaan. Myönnän olevani osasyyllinen tähän, eikä Karhuveljeni Koda kuulu todellakaan ensimmäisten parinkymmenen Disney-animaation joukkoon, jotka mainitsisin, jos minun pitäisi luetella studion filmejä. Ehkä juuri sen takia oli niin mukava nyt palata elokuvan pariin ja huomata pitkästä aikaa, kuinka mainio leffa onkaan kyseessä. Ei mesikämmenleffa studion parhaiden töiden joukkoon nouse, mutta mielestäni se on aika aliarvostettu elokuva ja ihmettelin suuresti sitä, kuinka negatiiviseen sävyyn elokuvasta kirjoitettiin sen ilmestyessä.

Ei Karhuveljeni Kodasta samoja syvyyksiä löydy kuin vaikkapa samana vuonna ilmestyneestä kala-animaatiosta Nemoa etsimässä (Finding Nemo - 2003), joka täysin oikeutetusti nappasi animaatio-Oscarin Kodan kuonon edestä, mutta Disney osoittaa tässäkin kyntensä ystävyydestä kertovien tarinoiden kanssa. Kyseessä ei tietenkään ole mikään helppo ystävyys, Kenain inhottua karhuja pitkään, mutta nyt hän on itse sellainen, eikä kehtaa kertoa totuutta Kodalle, joka pelkää ihmisiä. Mutkia matkaan Kenaille tuottaa myös se, että hänen veljensä yrittää metsästää häntä, luullen häntä karhuksi muiden joukossa. Jännittäviä hetkiä on luvassa muutama, mutta pääasiassa elokuva on hyvänmielinen eläinseikkailu, joka naurattaa passelisti, mutta joka voi myös saada katsojan tirauttamaan kyyneleen jos toisenkin.




Elokuvan piirrosjälki on Disneylle tavanomaiseen tapaan ihastuttavaa. Alaskan kaunista luontoa esitellään näyttävillä laajoilla kuvilla (siis sitten kun kuva vihdoin laajenee Kenain muututtua karhuksi). Hahmot liikkuvat sulavasti ja eläimet ovat veikeän näköisiä. Paikoitellen käsin piirretty jälki ei ole riittänyt ja muutamia kohtia on pätevästi tehostettu tietokoneella. Elokuva on myös oivallisen värikäs. Äänipuolikin on hyvin rakennettu ja Mark Mancinan ja Phil Collinsin musiikit säestävät tapahtumia toimivasti, joskin en pahemmin piittaa kaikista Collinsin lauluista, jotka soivat elokuvan aikana. Ohjaajakaksikko Aaron Blaise ja Robert Walker luovat tunnelmaa onnistuneesti ja käsikirjoittajatiimin kynäilemä kertomus pitää hyvin mukanaan läpi vajaan puolentoista tunnin keston.

Yhteenveto: Karhuveljeni Koda on erittäin mainio koko perheen animaatioseikkailu. Sen kertomus on mainio ja päähenkilö Kenain kasvutarina onnistunut. On kiinnostavaa seurata, kuinka Kenain maailmankuvakin muuttuu hänen muuttuessaan karhuksi. Hänen ja Koda-pennun välille muodostuva ystävyys on erittäin toimiva, etenkin kun siinä kytee kaiken aikaa konfliktin purkautumisen mahdollisuus. Vajaan puolentoista tunnin mittainen leffa pitää hyvin mukanaan läpi kestonsa, tarjoten oivaa seikkailuhenkeä, hilpeää huumoria, hieman jännitystä ja jopa herkkyyttäkin. Animaatiojälki on mainiota ja musiikit säestävät menoa toimivasti. Karhuveljeni Koda on yleisesti ottaen harmillisesti jäänyt unholaan, vaikka monet ikäiseni kokevatkin sen taatusti nostalgiseksi tapaukseksi. Suosittelenkin elokuvaa koko perheen yhteiseen elokuvahetkeen tai uusintakatseluun aikuisille, jotka katsoivat leffaa useasti lapsena, mutta jotka ovat jo likimain unohtaneet sen olemassaolon.

Lopputekstien aikana ja niiden jälkeen nähdään vielä lyhyitä kohtauksia.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.2.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Brother Bear, 2003, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Feature Animation Florida


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti