torstai 4. huhtikuuta 2024

Arvostelu: Monkey Man (2024)

MONKEY MANOhjaus: Dev Patel
Pääosissa: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Sikandar Kher, Vipin Sharma, Ashwini Kalsekar, Sobhita Dhulipala ja Makarand Deshpande
Genre: toiminta
Kesto: 2 tuntia 1 minuutti
Ikäraja: 16

Monkey Man on Dev Patelin esikoisohjauselokuva. Patel oli jo pidemmän aikaan halunnut näyttää kyntensä ohjaajana ja erityisesti toiminnan puolella. Hän ryhtyi työstämään tarinaa ja kirjoitti sen pohjalta käsikirjoituksen yhdessä Paul Angunawelan ja John Colleen kanssa. Elokuvan kuvausten oli tarkoitus alkaa alkuvuodesta 2020, mutta koronaviruspandemian takia tuotantoa jouduttiin viivästyttämään. Patel joutui vakuuttelemaan tuottajia, jotta nämä eivät peruneet leffan tekoa kokonaan. Kuvaukset käynnistyivät loppuvuodesta 2020, joiden aikana tapahtui jatkuvia takaiskuja, muun muassa rajojen sulkemisen kautta, jolloin leffa täytyi työstää loppuun niillä henkilöillä ja varusteilla, jotka kuvauspaikkana toimivaan Indonesiaan oli saatu. Alun perin elokuva oli tarkoitus julkaista Netflixin suoratoistopalvelussa, mutta kun Jordan Peele näki elokuvan, hän innostui siitä niin paljon, että hankki elokuvan Netflixiltä, julkaistakseen sen elokuvateattereissa. Nyt Monkey Man saapuu Suomenkin teattereihin ja itse odotin leffaa innolla. Elokuvan traileri näytti hyvältä ja halusin nähdä, mitä Patel saa aikaan kameran takana. Kävin katsomassa Monkey Manin sen lehdistönäytöksessä muutamaa päivää ennen elokuvan ensi-iltaa.

Nyrkkeilyotteluissa Apinamies-nimen saanut mies janoaa kostoa korruptoituneelle poliisipäällikölle, joka murhasi miehen äidin vuosia sitten.
Tähditettyään Oscar-voittajaelokuvaa Slummien miljonääri (Slumdog Millionaire - 2008), Dev Patel on esiintynyt vähän joka sortin genressä komediasta draamaan, scifiin ja fantasiaan. Nyt Patel kokeilee onneaan toimintaelokuvassa, eikä vain kameran edessä, vaan myös sen takana ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana. Patel on näyttänyt jo ensiesiintymisestään asti lahjojaan näyttelijänä ja nyt hän säväyttää vielä aiempaakin enemmän. Kameran edessä hän on todella tiukassa vedossa "Apinamiehenä" nyrkkeilyotteluissa tunnettuna heppuna, joka janoaa kostoa, nähtyään lapsena äitinsä murhan. Patel tulkitsee hyvin hahmonsa vimmaista sinnikkyyttä ja miehen kostoreissulle lähtee kiinnostuneena mukaan. Patel pärjää taitavasti myös toimintakohtauksissa, onhan hänellä kamppailulajitaustaa nuoresta pitäen. Leffan teko kuitenkin vaati myös veronsa ja Patel joutui sairaalaan muun muassa murtuneen käden ja revähtäneen olkapään takia.
     Elokuvassa nähdään myös Sikander Kher "Apinamiehen" koston kohteena, poliisipäällikkö Rana Singhinä, Sharlto Copley nyrkkeilyotteluita järjestävänä Tigerinä, Ashwini Kalsekar yökerhoa pyörittävänä Queeniena, Pitobash kerholla työskentelevänä moottoriturpaisena Alphonsona, Makarand Deshpande kyseenalaisena rauhaguru Baba Shaktina ja Vipin Sharma opettavana Alphana. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat hyvin rooleistaan, etenkin Copley riemastuttavasti revittelevänä Tigerinä. Rana-pahishahmo jää aika yksiulotteiseksi, mutta Kher on sopivan roistomainen roolissa.
Koomikkona ja ohjaajana tunnettu Jordan Peele pääsi näkemään Monkey Manin reippaasti ennakkoon ja hän innostui elokuvasta niin paljon, että vaati sille teatterijulkaisua. Peelen mukaan kyseessä on yksi parhaista debyyttiohjauksista, joita hän on nähnyt, enkä ihmettele hänen puheitaan. Monkey Man on todella hyvä, likimain loistava toimintaelokuva, joka kaipaisi vain hieman tiivistämistä. Muuten kyseessä on vaikuttava esikoistyö, joka tarjoaa ehtaa nannaa väkivaltaisen toiminnan ystäville. Elokuvan tappelut eivät ole mitään tavanomaista Hollywood-höttöä, vaan turpaanveto tuntuu katsomossa saakka. Meno on brutaalia, veri roiskuu ja parissa kohtaa ihmisiä pistetään hengiltä kekseliäin tavoin.

Elokuvan juoni on periaatteessa aika tyypillistä peruskauraa kostotarinoiden joukossa, joskin pidin siitä, että "Apinamies" kehittyy taistelijana leffan mittaan, eikä aloita matkaansa supertappajana, kuten vaikkapa John Wick (johon leffassa viitataan). Ensimmäisellä puoliskolla päähahmo jopa ottaa enemmän turpiinsa kuin antaa. Huomattavimmin Monkey Man erottuu Intia-aspektinsa myötä. Intialaista kulttuuria, uskomuksia ja luokkaeroja nostetaan hyvin esille. Jo alkupäässä nähtävä maisemakuva, jossa pelkkä silta erottaa likaiset slummialueet säihkyvästä pilvenpiirtäjien ryppäästä, sanoo paljon. Leffan puolivälin syventyminen tähän kaikkeen on päähahmolle tärkeää, mutta samalla hidastuva kerronta menettää hieman otettaan katsojasta ensimmäisten, todella koukuttavien 45 minuutin jälkeen. Onneksi loppuhuipennus on kuitenkin jälleen odottamisen arvoista mättöä.
Hollywoodin toimintarainojen sijaan Dev Patel on selvästi saanut inspiraationsa enemmän The Raid: Redemptionin (2011) kaltaisista tykittelyistä. Patelin ohjaus toiminnan aikana on kaunistelematonta rujoutta, mutta hän tuo myös muita puolia pidempien, rauhallisten osioiden kautta. Patelin käsikirjoitus yhdessä Paul Angunawelan ja John Colleen kanssa antaa toimivat raamit tylylle tykitykselle. Vaikka leffa kaipaisikin hieman tiivistämistä ja kameratyöskentely voisi parissa kohtaa rauhoittua enemmän, on Monkey Man teknisesti tyylikkäästi tehty. Kun kuvauspaikkana toimineessa Indonesiassa suljettiin rajoja, ei paikalle pystytty lähettämään uutta kuvauskalustoa rikkoutuneen tilalle, minkä johdosta osa otoksista kuvattiin lopulta Patelin omalla puhelimella. Lavasteet ovat hienot ja korostavat eroa köyhien ja rikkaiden välillä. Maskeeraajat ovat päässeet peittämään hahmot ikäviin ruhjeisiin ja vammoihin. Erikoistehosteita hyödynnetään maltillisesti ja oivallisesti. Äänimaailma rymistelee mainiosti ja Jed Kurzelin säveltämät musiikit tunnelmoivat hyvin taustalla.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.4.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Monkey Man, 2024, Universal Pictures, BRON Studios, Monkeypaw Productions, Creative Wealth Media Finance, Lost Winds Entertainment, Lucky Elephant Media, Minor Realm, S'YA Concept, Thunder Road Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti