TV-sarja: Archer, kausi 13 (2022)

ARCHER - KAUSI 13Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Chris Parnell, Amber Nash, Judy Greer, Lucky Yates, Adam Reed, Kayvan Novak, Stephen Tobolowsky, Shohreh Aghdashloo ja Christian Slater
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2009. Seuraavat yksitoista tuotantokautta pitivät suosiota tarpeeksi hyvin yllä, joten kolmannentoista kauden teko käynnistyi, kun kahdettatoista tuotantokautta vielä esitettiin televisioissa. Archerin kolmastoista kausi julkaistiin elokuussa 2022 ja kausi sai positiivista palautetta niin kriitikoilta kuin katsojilta, joskin kauden katsojaluvut matelivat sarjan huonoimpina. Itse tutustuin sarjaan vuonna 2018 isäni kehotuksesta, mutta tuolloin katsoin vain pilottijakson. Muutamaa vuotta myöhemmin päätin vihdoin katsoa Archerin alusta loppuun. Pidin ensimmäisistä kausista, mutta sitten sarja alkoi hieman tylsästi toistamaan itseään ja menettämään hauskuuttaan. Jotain erilaista yrittäneet kahdeksas, yhdeksäs ja kymmenes tuotantokausi olivat yrityksistään huolimatta aika keskinkertaista huttua, eivätkä paluun vanhaan tehneet yhdestoista ja kahdestoista kausi vakuuttaneet. Aloitinkin kolmannentoista kauden katselun skeptisenä.

Sterling Archerin äidin lähdettyä, vakoojajärjestö Toimisto on päätynyt IIA-organisaation omistukseen. Archer ja kumppanit yrittävät totutella uuteen työhönsä Fabian Kingsworthin johdossa.
Agenttitoimistoa johtavaa Archerin äiti Malorya ääninäytellyt Jessica Walter menehtyi äänitettyään repliikkinsä Archerin edelliselle tuotantokaudelle. Walteria ei ole päätetty korvata ja niinpä Malory on jättänyt vakoojabisnekset, eikä hän ole mukana enää kolmannellatoista kaudella. Muut tutut hahmot tekevät kuitenkin paluun. Sterling Archer (H. Jon Benjamin) hölmöilee tuttuun tapaansa, kun taas Lana (Aisha Tyler) on ongelmissa uuden miehensä kanssa. Cyril (Chris Parnell) jää hieman pienemmälle huomiolle, kun taas Pam (Amber Nash) onnistuu nappaamaan kauden parhaan jakson itselleen. Ray (sarjan luoja Reed) on aiempaa isommassa roolissa, Cherylin (Judy Greer) ja tohtori Kriegerin (Lucky Yates) lähinnä roikkuessa mukana. Hahmoista ei pahemmin irtoa enää mitään, eikä yksikään tutusta agenttipoppoosta jaksa enää pahemmin naurattaa.
     Maloryn lähdettyä Toimisto on päätynyt viime kaudella esitellyn IIA-järjestön johtajan, Fabian Kingsworthin (Kayvan Novak) johtamaksi, mistä Fabiania inhoava Archer ei tietenkään ole tyytyväinen. Fabian ei hahmona oikein hetkauta, eivätkä hänen ja Archerin väliset naljailut tarjoa kuin muutamat hymähdykset.
Huoh. Kuten olen jo sanonut Archerin aiemmilla tuotantokausilla, sarja on menettänyt täysin tehonsa ja ronski, mutta silti lapsellinen agenttikomediasarja matelee menemään enää viimeisillä huuruillaan. Ja kuten sanoin edelliskauden arvostelussa, minun on todella vaikea enää keksiä mitään sanottavaa tästä sarjasta, mitä en olisi jo aiemmin sanonut. Animaatiojäljessä ei ole vieläkään moitittavaa. Hahmot liikkuvat huvittavan puisesti, taustat ovat upean yksityiskohtaiset, kuvat mukavan värikkäät jne. Kolmanneltatoista kaudelta löytyy yksi ihan vekkuli jakso, kolmas jakso Saturday, jossa Archer ja Lana joutuvat agenttiseikkailuun juuri, kun heidän oli tarkoitus viettää päivää lapsensa AJ:n kanssa, jolloin Pamin täytyy toimia lapsenvahtina. Kauden avausjakson vakoojakilpailu Clandesti-Con on ihan hassu idea. Ja tuota, öh, siinäpä se. Olen pahoillani, mutta ei minulta löydy tämän enempää sanottavaa Archerin kolmannestatoista kaudesta, enkä halua väkisinkään keksiä mitään diipa-daapaa. Suurimmaksi osaksi kausi on täysin yhdentekevää höttöä, joka ei jaksa naurattaa enää lainkaan. Jos pidit yhä parista aiemmasta tuotantokaudesta, niin tämäkin saattaa iskeä sinuun. Kiva, jos Archer yhä kelpaa. Itse olen vain iloinen, että seuraavan kauden on ilmoitettu jäävän sarjan viimeiseksi.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 31.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti