TV-sarja: Archer, kausi 9: Danger Island (2018)

ARCHER - KAUSI 9: DANGER ISLANDLuoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Jessica Walter, Aisha Tyler, Chris Parnell, Amber Nash, Judy Greer, Adam Reed, Lucky Yates ja David Cross
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 2 tuntia 39 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiosarja Archer nousi suosioon, kun sen ensimmäinen kausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2009. Toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes, seitsemäs ja kahdeksas kausi pitivät suosiota yllä, joten sarjan tekoa päätettiin jatkaa lisää. Lopulta Archerin yhdeksäs tuotantokausi, joka sai lisänimen Danger Island, alkoi pyöriä televisioissa huhtikuussa 2018. Tämäkin kausi oli suosittu ja keräsi positiivista palautetta sarjan faneilta ja kriitikoilta. Itse tutustuin Archeriin ensi kertaa muutamia vuosia sitten isäni kehotuksesta, mutta silloin katsoin vain sarjan pilottijakson. Olen pidemmän aikaa pohtinut sarjaan paluuta ja vuodenvaihteessa päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin sarjan seitsemästä ensimmäisestä kaudesta, mutta kahdeksas kausi Archer Dreamland oli mielestäni hieman heikompi. Ryhdyin silti katsomaan yhdeksättä kautta, Danger Islandia positiivisin mielin.

Yhä koomassa oleva Sterling Archer uneksii tällä kertaa olevansa lentäjä, joka asustaa Mitimotun saarella ja päätyy aarrejahtiin.
Archerin seitsemännen tuotantokauden finaalijaksossa Sterling Archeria (äänenä H. Jon Benjamin) ammuttiin ja tämä vaipui koomaan. Kahdeksannella kaudella, Archer Dreamlandissa, Archer fantasioi olevansa yksityisetsivä 1940-luvun Los Angelesissa. Yhdeksännellä kaudella hänen unensa siirtyy vuoteen 1938 ja kaukaiselle Mitimotun saarelle, missä Archer työskentelee lentäjänä. Tällöinkin hahmo on tuttu törkyturpainen ja alkoholiin taipuvainen oma itsensä, joka etsii keinoja päästä naisten pöksyihin. Hahmo huvittaa aika ajoin, mutta tällä kertaa hänen seikkailunsa ei jaksa innostaa.
     Koomassa Archerin alitajunta täyttää hänen unensa tietty tyypeillä, jotka muistuttavat hänen tuttujaan vakoojahommista. Yllättäen Archerin lentäjäkaverina toimii Pam (Amber Nash), joka vielä yllättävämmin ei ole yhtä rasittava kuin aiemmilla kausilla. Archerin äiti Malory (Jessica Walters) työskentelee hotellinomistajana, joka antaa Archerille lentokeikkoja ja Cheryl (Judy Greer) on turisti, joka yöpyy hänen hotellissaan. Lana (Aisha Tyler) taas on paikallinen prinsessa Lanaluakalani, Cyrilin (Chris Parnell) ollessa viekas natsivakooja. Ray (Adam Reed) toimii saaren poliisina, kun taas tohtori Kriegeriä (Lucky Yates) ei nähdä lainkaan. Sen sijaan Yates ääninäyttelee papukaijaa nimeltä Crackers. Sivuhahmoista parhaiten esiin nousee Cyril, joka yllättää tämänkertaisella pahisroolillaan.
Ajatuksen tasolla pidän siitä, että Archerissa yritetään silloin tällöin jotain ihan muuta sekoittamaan pakkaa sarjalle tavanomaisesta vakoojameiningistä. Viides kausi Archer Vice oli mainion erilainen huumekauppakuvionsa kanssa ja vaikka kahdeksannesta kaudesta Archer Dreamlandista löytyi hauskat puolensa film noir -yksityisetsivämenonsa kanssa, jäi kausi kokonaisuutena hieman keskinkertaiseksi. Yhdeksännen kauden, Danger Islandin premissi vaikutti hauskalta, joten tämän kauden näkemistä jopa tosissaan odotin. Harmillisesti kyseessä on tähän asti sarjan lattein tuotantokausi.

Danger Islandilta kestää aivan liian kauan aikaa lähteä liikkeelle, eikä se oikein silloinkaan vakuuta. Indiana Jones -elokuvia (1981-2023) parodioiva aarteenmetsästys olisi kiinnostavampi kuvio, jos se olisi oikeasti mukana kauden alusta lähtien. Nyt liian moni kauden kahdeksasta jaksosta käytetään varsin tylsiin ja ponnettomiin sekoiluihin viidakkoisella saarella. Kausi ei paljoa jaksa naurattaa tai edes viihdyttää. Häröilyt alkuasukkaiden leirillä tai taistelut natsijoukkoja vastaan eivät hetkauta ja vauhdikas loppuhuipennuskaan ei herätä tunteita. Kun kausi päättyy, on päällimmäisenä mielessä lähinnä "tjaa" ja "vai että sellaista tiedossa sitten seuraavaksi".
Sarjan animaatiotyyli ja -taso pysyvät pääasiassa ennallaan. Vaikka kausi onkin muuten laadultaan heikompi kuin edeltäjänsä, tekevät yksityiskohtaiset viidakkomaisemat Danger Islandista kenties tähän asti parhaan visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Kausi on myös mainion värikäs. Hahmot ovat pääasiassa ulkonäöllisesti tutut omat itsensä, mutta toki eri vaatetuksilla. Hahmojen liikehdintä on edelleen hassun puista. Äänimaailmakin on kelvollisesti rakennettu. Alkutekstipätkää on jälleen muokattu, sopimaan paremmin kauden saarimaisemiin.

Yhteenveto: Archerin yhdeksäs tuotantokausi Danger Island on hyvistä lähtökohdistaan huolimatta sarjan tähän asti heikointa antia. Aarrejahti viidakkoisella saarella on oiva idea, mutta siitä ei saada oikein mitään viihdyttävää irti. Kausi on lähinnä pitkäveteinen ja muka-hauska örvellyssekoilu ympäri viidakkoa käy hermoille nopeasti. Kauden tarina myös viedään päätökseen todella latteasti. Oikeastaan vain visuaalisella puolellaan tuotantokausi tekee vaikutuksen ja viidakkoympäristö johtaa kenties sarjan ulkonäöllisesti hienoimpaan kauteen. Vaikka aluksi Archerin kooman unitarinat vaikuttivat oivalta idealta ja irtiotolta kaavoihinsa kangistuneessa animaatiosarjassa, laimea ysikausi saa toivomaan, että hahmo saataisiin jo hereille ja takaisin vakoojameininkeihin. Kauden viimeiset minuutit vihjailevat kuitenkin muusta ja odotan jännittyneenä, mitä Archerin kymmenes tuotantokausi tulee tarjoamaan...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.9.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti