TV-sarja: Archer, kausi 7 (2016)

ARCHER - KAUSI 7Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Jessica Walter, Lucky Yates, Adam Reed, J. K. Simmons, Keegan-Michael Key, Patton Oswalt, Ona Grauer, Dave Willis ja Christian Slater
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 33 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2009. Toinen, kolmas, neljäs, viides ja kuudes kausi vain kasvattivat suosiota, joten seitsemännen kauden suunnittelu alkoi, kun kuudetta kautta vielä näytettiin televisioissa. Archerin seitsemäs kausi julkaistiin keväällä 2016 ja tämäkin kausi sai positiivista palautetta kriitikoilta. Kausi voitti parhaan animaatio-ohjelman Emmy-palkinnon, minkä lisäksi se voitti toista vuotta peräkkäin Emmyn parhaasta interaktiivisesta ohjelmasta, sarjan tekijöiden luotua faneille aarrejahti-nettipelin mainoksena sarjalle. Itse katsoin Archerin pilottijakson syksyllä 2018 isäni kehotuksesta, mutta silloin en jaksanut katsoa sarjaa sen pidemmälle. Olin kuitenkin pitkään pohtinut paluuta sarjan pariin, kunnes lopulta päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Noin kuukausi Archerin kuudennen kauden jälkeen aloin katsoa sen seitsemättä tuotantokautta.

Sterling Archer ja kumppanit työskentelevät tällä kertaa yksityisetsivinä. Tämä The Figgis Agency saa työkseen auttaa uhkailtua näyttelijää, Veronica Deanea.
Archerin tutut hahmot tekevät jälleen paluun ja nyt he ovat vaihtaneet agenttihommat yksityisetsiväbisnekseen Cyril Figgisin (Chris Parnellin) johdolla - siitä firman nimi The Figgis Agency. Sterling Archer (H. Jon Benjamin) toimii silti edelleen joukon keulakuvana. Hänen ja Lana Kanen (Aisha Tyler) rakkauskuviot rakoilevat jälleen, eikä Sterlingin ja hänen äitinsä Maloryn (Jessica Walter) suhdekaan kummoisessa tilassa ole. Perverssi Pam (Amber Nash), tyhmä Cheryl (Judy Greer), taustalle jäävä Raymond (Adam Reed) ja muiden lyttäämä tohtori Krieger (Lucky Yates) ovat myös menossa mukana, mutta heistä ei oikein tällä kertaa saada mitään irti. Hahmot ovat ihan hauskoja silloin tällöin, mutta heidän koettelemuksensa eivät tällä kaudella tarjoa erityistä riemua.
     Vierailevina tähtinä kaudella käyvät kääntymässä mm. J. K. Simmonsin ja Keegan-Michael Keyn esittämä etsiväkaksikko Harris ja Diedrich, aiemmin sarjassa Katyaa ääninäytellyt Ona Grauer näyttelijä Veronica Deanena, Patton Oswalt lakimies Shapirona, sekä aiemmilta kausilta tuttu Christian Slater Slaterina. Myös robotti-Barry (Dave Willis) käy kääntymässä ja aiheuttamassa ongelmia.
Archer alkaa menettämään tehoaan seitsemännellä tuotantokaudellaan. Kuusi aiempaa kautta olivat tasaisen kelvollista viihdettä aikuisempaan ja rivompaan makuun, viidennen kauden ollessa omanlaisensa piristysruiske erilaisten kuvioidensa kanssa. Seitsemäs kausi tuntuu kuitenkin hieman vaisulta, eikä yksityisetsivähomma sekoita pakkaa oikein mitenkään. Juonikuviot ovat aika samanlaisia kuin hahmojen ollessa agentteja, mutta tämänkertaiset kertomukset eivät erityisemmin nappaa mukaansa. Eipä tarinoiden joukosta oikeastaan löydy yhtäkään, mikä jäisi mieleen, kuten vaikka edellisen kauden hissisekoilu.

Tällä kertaa vain kymmenen jaksoa sisältävän tuotantokauden katsoo helposti läpi yhdessä päivässä, mutta meno alkaa muistuttaa enemmän ihan kivaa taustameteliä kuin mielenkiinnon säilyttävää kerrontaa. Aina välillä jokin lausahdus, kiusallinen tilanne tai fyysinen kohellus saa naurahtamaan, mutta kausi ei ole yhtä hauska kuin edeltäjänsä. Kauden huipennuksena toimiva tuplajakso Deadly Velvet on mainion lopetuksensa kanssa kauden parasta antia, mutta kiinnostavin seikka siinä on, että miten tekijät aikovat jatkaa sarjaa sen pohjalta? Seiskakausi on lähinnä ihan viihdyttävä, mutta aika mitäänsanomaton väliosa, josta ei jälkikäteen muista kuin viimeisen minuutin.
Sarjan animaatiojälki pysyy samanlaisena ja tyylikkäänä kuin aiemmillakin kausilla. Hahmoista ja taustoista löytyy yksityiskohtia, joskin hahmot liikkuvat yhä hieman puisesti. Värien ja valojen hyödyntäminen on oivallista. Jälleen animaattorit päätyvät tekemään visuaalisia juttuja, joiden aikana he ovat luultavasti kummastelleet, mihin ovatkaan ryhtyneet. Äänimaailma toimii myös hyvin ja tunnusmusiikki on edelleen oiva rallatus. Alkutekstipätkää on kuitenkin visuaalisesti muokattu hieman.

Yhteenveto: Archerin seitsemäs tuotantokausi on sarjan ensimmäinen selvä tasonlasku. Keskinkertainen tuotantokausi ei pahemmin jaksa naurattaa tai herätä muutenkaan mielenkiintoa. Yksityisetsivätoimisto on kiva idea, mutta se ei muuta menoa oikein millään lailla. Jaksojen tapahtumat tuntuvat samanlaisilta kuin agenttihommissa, mutta laiskemmin toteutettuina. Muutamia yksittäisiä hyviä ja huvittavia hetkiä ja juttuja mahtuu mukaan ja finaalina toimiva tuplajakso Deadly Velvet on kelvollinen, mutta siihen se sitten jää. Ääninäyttelijät ovat yhä mainioita osissaan ja animaatiojälki on taidokasta. Käsikirjoittajien puhti alkaa kuitenkin loppua. Toivottavasti seiskakauden tasonpudotus on vain väliaikainen ja yksittäinen kömmähdys, eikä tämä ole vasta alamäen alkua... Kauden viimeiset minuutit saavat kuitenkin ihan mielenkiinnolla odottamaan, mitä Archerin kahdeksas kausi tulee tarjoamaan?
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.6.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti