TV-sarja: Archer, kausi 6 (2015)

ARCHER - KAUSI 6Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Jessica Walter, Lucky Yates, Adam Reed, Dave Willis, Christian Slater, Allison Tolman, Kumail Nanjiani, Keith David, Ona Grauer, Matthew Rhys, Gary Cole, Carrie Brownstein, Michael Gray ja Ron Leibman
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 26 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiosarja Archer nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi loppuvuodesta 2009. Toinen, kolmas, neljäs ja viides kausi Archer Vice vain kasvattivat sarjan suosiota, joten kuudennen kauden teko lähti liikkeelle, kun viides vielä pyöri televisioissa. Archerin kuudennen kauden esitys käynnistyi tammikuussa 2015. Kriitikot kehuivat tätäkin kautta ja tuotantokausi sai parhaan animaatio-ohjelman Emmy-ehdokkuuden. Itse katsoin Archerin avausjakson muutama vuosi sitten, mutten silloin innostunut jatkamaan sarjaa pidemmälle. Viime vuonna päätin kuitenkin antaa sarjalle uuden mahdollisuuden ja ryhdyin katsomaan sarjaa kunnolla, pitäen nyt näkemästäni. Puolitoista kuukautta Archerin vitoskauden, Archer Vicen jälkeen ryhdyin katsomaan kuudennetta tuotantokautta.

Vietettyään vuoden huumekauppiaina, Sterling Archer ja kumppanit palaavat vakoojiksi - tällä kertaa CIA:n palvelukseen. Samalla Archerilla ja Lanalla on kiistaa lapsensa A.J.:n kasvatuksesta.
Jätettyään huumebisnekset, Archerin hahmot palaavat takaisin agenttihommiin. ISIS-järjestöä ei tosin enää ole, sillä sarjan tekijät eivät halunneet luoda katsojille mielleyhtymiä samannimiseen jihadistiryhmään. Vakoojajuttujen lisäksi Sterling Archerin (H. Jon Benjamin) ja Lana Kanen (Aisha Tyler) vastuulla on nyt pieni vauva A.J.. Kun riitelevien vanhempien pitää lähteä suorittamaan tehtäviä, muut järjestön jäsenet, johtaja Malory (Jessica Walter), nössö Cyril (Chris Parnell), rasittava Cheryl (Judy Greer), pervo Pam (Amber Nash), tohtori Krieger (Lucky Yates) ja jatkuvasti rampautuva Ray (Adam Reed) joutuvat leikkimään lapsenvahtia. Vaikka osa hahmoista ovatkin jälleen aika ärsyttäviä, pääasiassa he tarjoavat jälleen mainiota hupia. Kaikki hahmot pääsevät ainakin jossakin kohtaa tuotantokautta hyvin esille.
     Tuttuina hahmoina myös kyborgit Barry (Dave Willis) ja Katya (Ona Grauer), sekä agentti Stern (Coby Bell) palaavat aiheuttamaan päänvaivaa Archerille. Muina vierailevina tähtinä tuotantokaudella kuullaan mm. Allison Tolman Pamin siskona Edienä, Keith David ja C.C.H. Pounder Lanan vanhempina, Kumail Nanjiani agentti Farooqina, sekä Gary Cole, Carrie Brownstein ja Ron Leibman tutkijoina, jotka tarvitsevat kauden finaalissa agenttien apua.
Erilaisen ja omalla tavallaan ihan piristävän Archer Vicen jälkeen on mukava palata takaisin vakoojakuvioiden pariin. Archerin kuudes tuotantokausi jatkaa neljän ensimmäisen kauden linjalla ja tarjoaa kolmentoista jakson edestä hilpeitä kertomuksia ja kommelluksia. Huumori on jälleen aikamoista rivoilua ja hahmot yhä törkyturpaisia. Monet vitseistä saavat aikaan vähintään tyytyväisen tai hyväksyvän hymähdyksen, mutta sekaan mahtuu myös joitain kehnonpuoleisia läppiä. Cherylin ja Pamin häröilyt eivät jaksa naurattaa itseäni enää lainkaan.

Vaikka erilaiset vakoojatehtävät pitävätkin hyvin mukanaan ja viihdyttävät läpi parikymmentäminuuttisten jaksojen, omat suosikkijaksoni kaudelta liittyvät enemmän hahmojen omiin sekoilukuvioihin ilman varsinaista missiota. Tuotantokauden kevyesti paras jakso on viides, Vision Quest, jossa hahmot ovat jumissa hississä ja yrittävät keksiä eri keinoja päästä ulos. Jakso tarjoaa useat naurut, kun hahmot alkavat reagoida tilanteeseen eri tavoin yhä vain voimakkaammin. Mainio on myös sitä seuraava jakso, Sitting, jossa Archer jää vahtimaan A.J.:tä, Lanan lähtiessä tehtävälle. Sitten taas kahteen jaksoon jaettu finaali Drastic Voyage ei jaksanut pahemmin riemastuttaa itseäni.
Animaation taso pysyy ennallaan kuudennella kaudella. Hahmot liikkuvat yhä tyylitellyn puisesti ja monet usein vähissä vaatteissa, mutta toki tiettyinä kiihkeinä hetkinä hahmojenkin liikkeet muuttuvat sulavammiksi. Taustoista löytyy jälleen paljon hienoja (kuten myös välillä aika ällöttäviäkin) yksityiskohtia. Äänimaailma on pätevästi rakennettu ja tunnusmusiikki rallattaa yhä mainiosti. Alkutekstipätkä on palannut ennalleen Archer Vicen intromuutosten jälkeen.

Yhteenveto: Archerin kuudes tuotantokausi palauttaa katsojat toimivasti takaisin vakoojakuvioihin erilaisen vitoskauden jälkeen. Tämäkin kausi tarjoaa hupaisaa menoa ja meininkiä, huumorin ollessa jälleen varsin rivoa ja hävytöntä. Kauden kolmetoista jaksoa pitävät sisällään monenlaisia kuvioita ja seikkailuja, jotka viihdyttävät passelisti. Yllättäen parasta antia on kuitenkin hissiin sijoittuva Vision Quest, joka naurattaa erittäin makeasti. Sitten taas kauden kaksiosainen finaali ei jaksa riemastuttaa. Animaatiojälki pysyy oivallisena ja ääninäyttelijät jatkavat kelpotyötään. Jos on pitänyt Archerin aiemmista kausista ja etenkin jos vitoskauden aikana kaipasi paluuta agenttihommiin, kuudes kausi iskee varmasti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.5.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti