TV-sarja: Archer, kausi 11 (2020)

ARCHER - KAUSI 11Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Jessica Walter, Chris Parnell, Amber Nash, Judy Greer, Lucky Yates, Adam Reed, Dave Willis, Jamie Lee Curtis, Stephen Tobolowsky, Coby Bell, Bowen Yang, Simon Pegg, Nicole Byer, Flula Borg, Pamela Adlon ja Kayvan Novak
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 20 minuuttia - 24 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2009. Toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes ja seitsemäs kausi pitivät suosiota yllä ja niiden jälkeen Reed halusi hieman mullistaa sarjaa pistämällä päähenkilön koomaan ja esittämällä seuraavat kaudet hänen uninaan. Kahdeksas kausi Archer Dreamland, yhdeksäs kausi Danger Island ja kymmenes kausi 1999 saivat ailahtelevampaa palautetta ja kymmenennen kauden päätteeksi Reed päätti palauttaa sarjaa takaisin juurilleen. Uuden kauden teko käynnistyi syksyllä 2019 ja lopulta Archerin yhdestoista tuotantokausi julkaistiin syksyllä 2020. Kausi keräsi hyvin katsojia ja ihan positiivista palautetta kriitikoilta. Itse tutustuin Archeriin muutamia vuosia sitten isäni kehotuksesta, mutta tuolloin sain katsottua vain pilottijakson. Suunnilleen puolitoista vuotta sitten päätin palata sarjan pariin ja sain vihdoin katsottua sitä läpi tuotantokausi toisensa perään. Kuudennen kauden jälkeen sarjan taso on lähtenyt laskuun, enkä pahemmin lämmennyt Archerin koomakausille. Aloitinkin positiivisin mielin sarjan yhdennentoista tuotantokauden, tietäen, että siinä palattaisiin takaisin ruotuun.

Kolmen vuoden koomasta herännyt Sterling Archer palaa takaisin vakoojapuuhiin, mutta huomaa monen asian muuttuneen viimeisten vuosien varrella.
Jouduttuaan ammutuksi sarjan seitsemännen kauden päätteeksi, agentti Sterling Archer (äänenä H. Jon Benjamin) ajautui koomaan ja näki villejä unia, joissa hän seikkaili niin yksityisetsivänä utuisessa Los Angelesissa, lentäjänä vaarallisella saarella ja astronauttina avaruudessa. Kymmenennen kauden päätteeksi Archer heräsi vihdoin koomastaan ja nyt yhdennentoista kauden käynnistyessä hän palaa takaisin vakoojabisneksiin. Archer on toki sama alkoholiin taipuva peräreikä, joka aiheuttaa hyvin ristiriitaisia tunteita. Ajoittain hahmon törttöily viihdyttää, mutta pääasiassa itse ainakin toivoisin, että joku takoisi hänen päähänsä paremmin järkeä, sillä vähän väliä Archerin itsekeskeinen toiminta käy hermoille.
     Muutkin tutut hahmot tekevät paluun ja tällä kertaa ihan omina itsenään - joskin katsojan yllätykseksi ja Archerin kauhistukseksi Cyril (Chris Parnell) on nyt vakoojajärjestön arvostetuin agentti! Archerin äiti Malory (Jessica Walter) on ilahtunut poikansa paluusta, mutta muistaa pian tämän egoistisen käytöksen. Lana (Aisha Tyler) on aloittanut uudenlaisen polun elämässään Archerin oltua poissa kuvioista. Cheryl (Judy Greer) on muuttunut fiksumpaan suuntaan, eikä rasita yhtä paljon kuin ennen. Pam (Amber Nash) on myös varsin siedettävällä tuulella. Tohtori Krieger (Lucky Yates) ja Ray (Adam Reed) jäävät jälleen enemmän sivuhenkilöiksi, joille ei paljoa keksitä tehtävää. Vierailevina tähtinä kaudella kuullaan muun muassa kauhuikoni Jamie Lee Curtis ja koomikko Simon Pegg.
Archerin kolme edellistä kautta, eli ne "koomakaudet" olivat ajatuksen tasolla menevä idea, jolla ravisteltiin toimivasti hieman kaavoihinsa kangistunutta animaatiokomediasarjaa. Archer Dreamland, Danger Island ja 1999 jäivät kuitenkin lähinnä kivoiksi ideoiksi, jotka eivät saaneet erityisen paljon aikaiseksi potentiaalisista lähtökohdistaan. Niinpä olin iloinen, että Sterling Archerin kooma tajuttiin lopettaa kymmenennen kauden päätteeksi, jotta sarja palaisi takaisin vakoojakuvioihin yhdennellätoista kaudellaan. Harmillisesti tuotantokausi on osuva muistutus siitä, miksi Adam Reed alun perin halusi sekoittaa sarjan pakkaa niillä koomakausilla. Kausi osoittaa, että irtiotoistakin huolimatta Archer on liian kaavoihinsa kangistunut ja itse ainakin koen, että sarjan teon voisi pikkuhiljaa jo lopettaa, sillä aika väsynyttä meno tällä kaudella on.

Ei Archerin yhdestoista tuotantokausi huono ole, se on vain hyvin yhdentekevä ja keskinkertainen. Se viihdyttää tarpeeksi passelisti, jotta kauden kahdeksan noin parikymmentä minuuttista jaksoa tuijottaa sujuvasti läpi, mutta eipä kaudesta paljoa jää käteen. Aluksi on ihan kiinnostavaa nähdä, kuinka asiat ovat muuttuneet Archerin kooman aikana. Puolen välin paikkeilla nähtävä juonikuvio Archerin uudesta palvelijasta Aleisterista (Pegg) on ihan hupaisa, joskin hyvin ennalta-arvattava käänteineen. Muuten kaudella on aika vähän mitään kiinnostavaa tai hauskaa tarjottavanaan. Naurahdin kahdeksan jakson aikana pari kertaa, mutta eipä tavanomaisia tyytyväisiä hymähdyksiäkään muutamaa enempää päässyt.
Sarjan animaatiotyyli pysyy ennallaan ja animaattorit päätyvät tietty palaamaan sarjalle tutumpiin maisemiin ja asusteihin 1940-luvun dekkarimenon, seikkailusaaren ja avaruusmatkan jälkeen. Hahmot ovat edelleen puisia, mutta muuten liike on sulavaa. Taustat ovat toinen toistaan yksityiskohtaisempia ja kaudella hyödynnetään hienosti varjoja, valoja ja värejä. Äänimaailma toimii myös passelisti. Alkutekstipätkä on pääasiassa tuttu sarjan seitsemältä ensimmäiseltä kaudelta (pois lukien viides kausi, huumemaailmaan sijoittuva Archer Vice) ja ainoa poikkeus taitaakin olla, että logon vieressä seisovalla Archerilla on kävelykeppi aseen sijaan.

Yhteenveto: Archerin yhdestoista tuotantokausi palauttaa sarjan takaisin vakoojajuurilleen ihan kivoina kokeiluina toimineiden koomakausien jälkeen, mutta näyttää samalla, että kaavoihinsa kangistuneen sarjan parhaat päivät ovat kaukana takanapäin. Kauden kahdeksan jaksoa tarjoavat passelia hälinää aina pariksi kymmeneksi minuutiksi kerrallaan, mutta jaksoja ei jaksa enää samalla lailla tuijottaa useamman putkeen, eivätkä ne viihdytä yhtä mukavasti. Muutamia hauskoja juttuja mahtuu sekaan ja parit juonikuviot vievät toimivasti mukanaan, mutta aika vähän kaudelta jää käteen. Animaatiojälki on edelleen laadukasta ja ääninäyttelijät oivallisia rooleissaan. Jos fanitat Archeria henkeen ja vereen, on yhdestoista kausi totta kai pakkokatsottavaa ja jos et välittänyt kolmesta koomakaudesta, voi paluu vakoojahommiin tuntua hyvältä. Jos taas koet Archerin menettäneen teränsä jo muutamia kausia sitten, keskinkertainen yhdestoista kausi tuskin enää voittaa sinua takaisin puolelleen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.1.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti