TV-sarja: Archer, kausi 12 (2021)

ARCHER - KAUSI 12Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Jessica Walter, Chris Parnell, Amber Nash, Judy Greer, Lucky Yates, Adam Reed, Kayvan Novak, Harvey Guillén, Natasha Rothwell, Eric André, Karen Fukuhara ja Bruce Campbell
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma komediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syyskuussa 2009. Toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes, seitsemäs ja jotain erilaista kokeilleet kahdeksas, yhdeksäs ja kymmenes, sekä takaisin juurilleen palannut yhdestoista kausi pitivät suosiota yllä ja kahdennentoista tuotantokauden teko käynnistyi jo ennen kuin yhdettätoista oli julkaistu kokonaan. Tuotannon aikana näyttelijä Jessica Walter menehtyi nukkuessaan, äänitettyään repliikkinsä kaudelle. Archerin kahdestoista kausi alkoi pyöriä televisioissa elokuussa 2021 ja se keräsi positiivista palautetta. Itse kokeilin sarjaa joskus syksyllä 2018, mutten päässyt avausjaksoa pidemmälle. Palasin kuitenkin sarjan pariin parisen vuotta sitten ja pidin sarjan ensimmäisistä kausista. Viime kausien aikana Archerin taso on kuitenkin tipahtanut ja aloitinkin kahdennentoista kauden katselun varsin skeptisenä.

Siitä huolimatta, että Sterling Archer ja kumppanit pelastivat maailman ydinkatastrofilta
, heidän agenttijärjestöllään menee huonosti. Asiaa ei auta, kun he saavat kilpailijan, Fabian Kingsworthin johtaman IIA-organisaation.
Oltuaan kolme vuotta koomassa, herännyt Sterling Archer (äänenä jälleen kerran H. Jon Benjamin) on palannut agenttihommiin, vaikkei hänen kehonsa olekaan vielä täysin toipunut. Hahmo heittää jälleen ronskia läppää, kittaa alkoholia ja iskee silmänsä naisiin - eipä Archerista ole oikein mitään uutta sanottavaa. Muutkin tutut tekevät tietty paluun - Archerin äiti Malory tosin viimeistä kertaa, hahmoa esittäneen Jessica Walterin kuoltua tuotantokauden teon aikana. Viimeinen jakso onkin nätisti omistettu hänen muistolleen. Kauden aikana Malory pääsee kuitenkin tuttuun tapaansa pyörittelemään silmiään poikansa takia, sekä komentelemaan alaisiaan, Lanaa (Aisha Tyler), Cyriliä (Chris Parnell), Pamia (Amber Nash), Cheryliä (Judy Greer), Rayta (Adam Reed) ja tohtori Kriegeriä (Lucky Yates).
     Vierailevina tähtinä tällä tuotantokaudella kuullaan muun muassa What We Do in the Shadows -vampyyrisarjasta (2019-) tuttu Kayvan Novak kilpailevan IIA-järjestön johtohahmona Fabian Kingsworthina, samasta sarjasta tuttu Harvey Guillén ja Natasha Rothwell mainostiimi Kayana ja Altonina, sekä Evil Dead -tähti Bruce Campbell Archerin mentoriagenttina McGinleynä.
Kahdennellatoista tuotantokaudellaan Archer jatkaa kaavoihinsa kangistunutta ja keskinkertaista linjaansa, ja tässä kohtaa minun täytyy todeta, että minulle tuottaa suuria vaikeuksia keksiä enää mitään uutta sanottavaa sarjasta. Kaudelta löytyy kaksi varsin veikeää jaksoa, kolmas jakso London Time, jossa nimensä mukaisesti hahmot ovat vierailulla Lontoossa ja neljäs jakso Photo Op, jossa Archer ja Lana yrittävät viedä gorillavauvan takaisin perheensä luokse, kohdaten kaikenlaisia viidakon vaaroja villieläimistä metsästäjiin. Samaan aikaan muut hahmot joutuvat kamppailemaan temppuilevan tekoälyn kanssa.

Näiden parin valopilkun rinnalla kauden muut jaksot ovat todella yhdentekeviä ja tasapaksuja hölmöilyjä, joissa vitsit ovat mielikuvituksettoman kierrätettyjä ja ponnettomia. Kauden aikana pääsee naurahtamaan muutaman kerran, mutta suurimmassa osassa jaksoja naurujen määrä jää totaaliseen nollaan. Parikymmentäminuuttiset jaksot toimivat jälleen lähinnä ihan kivana taustametelinä. Välillä vakoojaseikkailut eri puolilla maailmaa nappaavat mielenkiinnon, joskus tapahtumapaikkojen tai kovaäänisen mekastuksen takia.
Sarjan visuaalisesta annista ei kuitenkaan tälläkään kertaa löydy moitittavaa. Pökkelösti liikkuvat hahmot ovat yhä vekkuleita ja taustat ovat läpikotaisin upean yksityiskohtaisia. Tämäkin kausi on miellyttävän värikäs ja animaattorit pistävät kaikkensa peliin. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu musiikkeja myöten. Archerin tunnusmusiikki alkutekstipätkänsä kera pysyvät samanlaisina viime kaudelta.

Yhteenveto: Archerin kahdestoista tuotantokausi tarjoaa keskinkertaista agenttisekoilua, joka saa napattua katsojan mukaansa enää harvoin. Kaudelta löytyy pari mainiota jaksoa, joiden erilaiset seikkailut viihdyttävät passelisti. Muut juonikuviot eivät pahemmin innosta, eikä kausi yleisesti paljoa naurata. Muutama huvittunut hymähdys kuuluu kotisohvalta, mutta sarjan parhaat ajat ovat selvästi kaukana takanapäin. Animaatiojälki on sentään edelleen oivallista ja ääninäyttelijät heittäytyvät yhä hyvin rooliensa vietäväksi. Jos Archerin muutama aiempi kausi jaksoivat yhä riemastuttaa, kahdestoistakin tuotantokausi toimii takuulla. Jos taas mielestäsi sarjan taso on hiipunut, on tässä kohtaa turha enää odottaa mitään uutta nousua.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.3.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti