TV-sarja: Doom Patrol, kausi 4 (2022-2023)

DOOM PATROL - KAUSI 4Luoja: Jeremy Carver
Pääosissa: Diane Guerrero, April Bowlby, Matt Bomer, Brendan Fraser, Joivan Wade, Michelle Gomez, Charity Cervantes, Matthew Zuk, Riley Shanahan, Abi Monterrey, Madeline Zima, Phil Morris, Mark Sheppard, Tommy Snider, Jon Briddell, Sendhil Ramamurthy, Elijah Rashad Reed ja Timothy Dalton
Genre: scifi, komedia, seikkailu, toiminta
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: 36 minuuttia - 52 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 3 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja Doom Patrol nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin alkuvuodesta 2019. Toinen ja kolmas kausi pitivät suosiota yllä, joten jatkoa oli luvassa lisää. HBO Max kuitenkin ilmoitti neljännen kauden jäävän viimeiseksi, DC-sarjakuviin perustuvien vanhojen tuotantojen keskeytyessä DC:n uuden elokuva- ja televisio-universumin tieltä. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2022 ja nyt Doom Patrolin neljäs ja samalla viimeinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun asti. Itse pidin todella paljon sarjan ensimmäisestä kaudesta, mutta kausi kaudelta sarjan taso on mielestäni heikentynyt. En siis erityisemmin odottanut Doom Patrolin finaalikautta ja ryhdyinkin katsomaan sitä vasta, kun enää pari viimeistä jaksoa olivat julkaisematta.

Päihitettyään Brotherhood of Evilin, Doom Patrol -ryhmä päätyy tulevaisuuteen, vuoteen 2042, missä ikääntynyt Cyborg kertoo, että zombipeput ovat tuhonneet maailman.
Doom Patrol -poppoo tekee paluun vielä kerran ja näillä näkymin viimeistä kertaa, neloskauden jäädessä sarjan päätökseksi. Kay Challis, eli Crazy Jane (Diane Guerrero), Rita Farr, eli Elasti-Woman (April Bowlby), Larry Trainor, eli Negative Man (äänenä Matt Bomer, asussa Matthew Zuk), Cliff Steele, eli Robotman (äänenä Brendan Fraser, asussa Riley Shanahan), Victor Stone, eli Cyborg (Joivan Wode) ja viime kaudella mukaan hypännyt Laura De Mille, eli Madame Rouge (Michelle Gomez) päätyvät jälleen uuteen seikkailuun, tällä kertaa halki ajan. Jane, Larry ja Cliff toimivat edelleen mainiosti, mutta en pahemmin lämmennyt Ritan ja Victorin kohdalla tehtyihin ratkaisuihin. Madame Rouge toimii kelvollisesti tiimin kanssa, vaikkei hän missään kohtaa tunnu ehdalta doompatrolilaiselta. Guerrero, Bowlby, Bomer ja Zuk, Fraser ja Shanahan, Wode ja Gomez suoriutuvat kuitenkin kaikki mainiosti rooleistaan loppuun saakka.
     Finaalikauden varrella nähdään myös muita tuttuja sarjan varrelta, kuten Doom Patrolin kasannut Niles Caulder (Timothy Dalton), hänen sympaattinen tyttärensä Dorothy (Abi Monterey), Cyborgin isä Silas (Phil Morris), okkultismietsivä Kipling (Mark Sheppard), partansa kanssa ihmisiä jahtaava Beard Hunter (Tommy Snider) ja näyttelijä Isabel Feathers (Charity Cervantes). Uusina hahmoina esitellään muun muassa Dorothyn supersankari-idoli Space Case (Madeline Zima) ja vastaansa Doom Patrol saa zombipeppujen armeijan, sekä pahan Immortusin. Sivunäyttelijätkin hoitavat hommansa vähintään kelvollisesti, mutta neloskauden pahisosasto jättää pahasti kylmäksi. Immortus on erityisesti aika laimea vihollinen.
Doom Patrol käynnistyi mielestäni riemastuttavan vekkulisti. Pidin avauskautta aivan mahtavana kaikessa kummallisuudessaan, mutta kausi kaudelta koin sarjan tason hiipuvan. Outoudet lisääntyivät, mutta tietty hurmaavuus alkoi haihtua ja jotkut kummallisuudet tuntuivat liikaa tekijöiden yrityksiltä ylittää itsensä. Sarjan neljäs ja viimeinen kausi jatkaa aika samoilla linjoilla kuin kelvollinen kolmoskausi. Kausi tarjoaa ajoittain varsin viihdyttävää meininkiä kaikessa absurdiudessaan, mutta silloin tällöin tietty väsymys ja yliyritteliäisyys vaivaavat menoa. Joissakin jaksoissa tekijät tarjoavat hauskoja juttuja ja mielikuvituksellista seikkailua, kun taas toiset jaksot tuntuvat väkinäisiltä, jopa hieman tylsiltä. Hassua kyllä, yksi suosikkijaksoistani kaudelta oli Dorothyyn keskittyvä neljäs jakso, jossa itse Doom Patrolia ei edes nähdä.

Kaiken outouden ja sekopäisyyden keskellä loppuun asti Doom Patrolin parasta antia on tämän tiimin yhteiset pienet hetket. Vaikka henkilödraama äityy toisinaan tarpeettoman imeläksi vetistelyksi ja etenkin finaalijakson loppupää yrittää aivan liikaa saada katsojan vollottamaan vartin putkeen, seassa on useita onnistuneita keskusteluja ja muita hetkiä, joissa draama toimii väkevästi. Alusta asti rakenneltuja hahmokaaria viedään vähitellen loppuunsa ja vaikken pitänyt ihan kaikista tavoista, joilla kirjoittajat kohtelevat hahmoja tällä kaudella, aika lailla jokainen sai mielestäni hyvän päätöksen tarinoilleen.
Tuotantokauden ohjaajat saavat aikaiseksi hieman epätasaista jälkeä tunnelman kanssa ja pitäessään rönsyilevää pakettia kasassa. Käsikirjoittajat yrittävät parhaansa mukaan pinnistellä uusia ja hassuja ideoita, onnistuen vain ajoittain. Teknisiltä ansioiltaan Doom Patrol pysyy erityisen epätasaisena loppuun asti. Neloskausi on ihan hyvin kuvattu ja lavasteet ja asut näyttävät pääasiassa oivallisilta. Erikoistehosteet ovat kuitenkin edelleen aika kehnot, joskin tietty käppäisyys visuaalisuuksissa istuu muutenkin pöhköön sarjaan. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu ja Clint Mansellin ja Kevin Kinerin säveltämät musiikit pitävät mainion tasonsa viimeiseen saakka.

Yhteenveto: Doom Patrolin neljäs tuotantokausi on kelpo finaali omituiselle supersankarisarjalle. Mahtavasti käynnistynyt sarja on hiljalleen menettänyt riemastuttavuuttaan, mutta tietyssä väsymyksessään ja yliyritteliäisyydessäänkin neloskausi pysyy plussan puolella. Sekaan mahtuu yhä tarpeeksi oikeasti vekkuleita ja mielikuvituksellisia juttuja. Ajoittain kaudesta näkyy tekijöiden epätoivoinen yritys ylittää aiempia sekopäisyyksiä. Parasta antia ovat pienet hetket hahmojen välillä ja ajoittain toimiva draama. Välillä taas meno muuttuu liian imeläksi vetistelyksi. Hahmojen kaaret viedään menevästi loppuun saakka ja vaikka kausi onkin hieman epätasainen, finaalista jää lopulta tyytyväinen fiilis. Näyttelijät hoitavat hommansa vielä kerran hyvin, kun taas erikoistehosteiden taso ei ole vieläkään parantunut lainkaan. Jos siis olet pitänyt Doom Patrolin aiemmista tuotantokausista, kannattaa finaalikausikin katsoa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Doom Patrol, Yhdysvallat, 2019-2023, DC Comics


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti