TV-sarja: Fargo, kausi 5 (2023-2024)

FARGO - KAUSI 5Luoja: Noah Hawley
Pääosissa: Juno Temple, Jon Hamm, Joe Keery, Jennifer Jason Leigh, David Rysdahl, Lamorne Morris, Richa Moorjani, Sam Spruell, Sienna King, Dave Foley, Lukas Cage, Nick Gomez, Jessica Pohly, Rebecca Liddiard, Conrad Coates, Devon Bostick ja Kari Matchett
Genre: rikos, draama, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 40 minuuttia - 53 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 23 minuuttia
Ikäraja: 16

"Tämä on tositarina.
Kaikki tapahtui Minnesotassa vuonna 2019.
Selviytyjien pyynnöstä nimet on vaihdettu.
Kunnioituksesta kuolleita kohtaan kaikki muu on kerrottu tarkasti."

Coenin veljesten Fargo-elokuvaan (1996) perustuva Noah Hawleyn luoma Fargo-televisiosarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa huhtikuussa 2014. Toinen, kolmas ja neljäs kausi pitivät suosiota yllä, joten jatkoa oli luvassa vielä lisää. Vuonna 2022 Hawley paljasti työstävänsä viidettä tuotantokautta ja kuvaukset käynnistyivät saman vuoden lokakuussa. Alun perin Fargon viidennen kauden oli tarkoitus alkaa pyöriä jo viime syyskuussa, mutta Hollywoodin näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakko siirsi julkaisua parilla kuukaudella. Nyt Fargon vitoskausi on julkaistu kokonaisuudessaan (Suomessa HBO Max -suoratoistopalvelun kautta), enkä malttanut odottaa kauden näkemistä. Katsoinkin uudet jaksot heti niiden julkaisuviikoilla.

Kotiäiti Dorothy Lyon kidnapataan, mutta Dorothy osoittautuukin tavallista haastavammaksi vangiksi. Mitä rikolliset hänestä haluavat ja mitä salaisuuksia Dorothy piilottelee?
Fargon viides tuotantokausi jatkaa sarjan antologialinjalla ja kertoo jälleen täysin uutta tarinaa täysin uusilla hahmoilla. Tällä kertaa keskiössä on Ted Lasso -sarjasta (2020-2023) tutun Juno Templen näyttelemä Dorothy Lyon, eli tutuille ihan vain Dot. Dot on naimisissa rikkaasta perheestä tulevan Waynen (David Rysdahl) kanssa ja pariskunnalla on yhteinen lapsi Scotty (Sienna King). Lyonin suvun varallisuus ei kuitenkaan välttämättä ole syy sille, miksi Dot eräänä päivänä yllättäen kidnapataan, vaikka niin voisi aluksi luulla. Temple on vakuuttanut viime vuosina ja tekee saman myös tässä. Hän on mahtava neuvokkaana ja vaikeaa menneisyyttään peittelevänä Dotina, jonka kertomuksen pyörteisiin hyppää erityisen kiinnostuneena mukaan. Rusdahl taas on veikeä Dotin hyväsydämisenä miehenä, joka ei kuitenkaan ole sieltä älykkäimmästä päästä.
     Tuotantokaudella nähdään myös muun muassa The Hateful Eightista (2015) palkintoehdokkuuksia kahminut Jennifer Jason Leigh Waynen rikkaana ja tiukkana äitinä Lorrainena, Dave Foley tämän asianajajana Gravesina, Sam Spruell ja Devon Bostick Dotin sieppaavina Ole Munchina ja Donaldina, Mad Men -sarjasta (2007-2015) tuttu Jon Hamm seriffi Roy Tillmanina ja Joe Keery tämän poikana Gatorina, sekä Richa Moorjani ja Lamorne Morris poliiseina Indirana ja Wittinä, jotka ryhtyvät tutkimaan Dotin sieppausta. Näyttelijäkaarti on läpikotaisin loistavassa vedossa, etenkin Leigh ja Hamm voimakaspersoonallisina Lorrainena ja Royna. Stranger Things -sarjasta (2016-) tuttu Keery pääsee näyttämään kykyjään tutun roolinsa ulkopuolella.
Fargo se ei sitten millään suostu pettämään. Viides tuotantokausi on jälleen valtavan ilahduttava lisäys tähän Coenin veljesten klassikkoelokuvasta liikkeelle lähteneeseen rikossaagaan. Sarjan luoja Noah Hawley on sanonut tekevänsä sarjaa lisää vain silloin, kun kokee keksineensä idean, joka on aivan pakko toteuttaa ja sen myös huomaa, niin siitä, että uusia kausia nähdään vain muutaman vuoden välein ja siitä, että ne ovat järjestään näin tasokkaita. Vuoden 2019 Minnesotaan sijoittuva viides kausi nappaa koukkuunsa heti aivan fantastisella avausjaksolla. Dotin kidnappaus ja siihen liittyvät selkkaukset muuttuvat hetki hetkeltä tiivistunnelmaisemmiksi ja katsojan on aivan pakko saada tietää, mitä kaikkea kaiken taustalla onkaan meneillään?

Jakso jaksolta kausi avaa kertomuksensa monia kerroksia, jatkuvasti vahvistaen menoaan ja tiukentaen otettaan katsojan ympärillä. Uuden jakson näkemistä oli aina varsinaista tuskaa odottaa viikko, enkä yhtään ylläty, jos vasta nyt kauden aloittava ahmii kauden vaikka yhtä kyytiä saman päivän aikana - niin mukaansatempaava paketti on kyseessä! Kertomuksesta löytyy monenlaisia käänteitä ja koukkuja, jotka vain tehostavat meininkiä entisestään ja jaksot ovat täynnä onnistuneen jännittäviä tilanteita. Fargon komediapuoli ei ole unohtunut ja kaudesta löytyy runsaasti synkkää huumoria, joka syntyy usein tapahtumaketjun absurdiudesta. Kuten fanit tässä kohtaa jo tietävätkin, sarja tykkää vedellä mattoa jalkojen alta, kääntää asioita päälaelleen, eikä se päästä hahmoja tai katsojaa helpolla. Tietty katkeransuloisuus kuuluu Fargon tarinoiden päätökseen, sama tapahtuu myös tässä.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa väkevästi ja saavat näyttelijät irrottelemaan ilahduttavasti. Noah Hawleyn käsikirjoitus on mahtava, yksi sarjan tähän asti parhaimmista. Fargon viides kausi on myös teknisiltä ansioiltaan onnistunut. Se on tyylikkäästi kuvattu ja sulavasti leikattu. Parissa jaksossa nähdään veikeästi toteutettuja kerronnallisia kikkoja. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja erikoistehosteet menevät. Äänimaailma on hyvin työstetty Jeff Russon musiikkeja myöten. Kauden varrella kuullaan niin uusia melodioita kuin vanhoja tuttuja sävelmiä, joko Russon vanhoja ja sarjan muistettavimpia kuin myös alkuperäisen Fargo-elokuvan fantastista tunnusmusiikkia.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Fargo, Yhdysvallat, 2014-, FX Productions, 26 Keys Productions, The Littlefield Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti