FARGO - KAUSI 3
Luoja: Noah Hawley
Pääosissa: Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis, Michael Stuhlbarg, Shea Whigham, Olivia Sandoval, Goran Bogdan, Andy Yu, Graham Verchere, Russell Harvard, Scoot McNairy, Mary McDonnell, Hamish Linklater ja Scott Hylands
Genre: rikos, komedia, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 48 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 16
"Tämä on tositarina.
Kaikki tapahtui vuonna 2010 Minnesotassa.
Selviytyjien pyynnöstä nimet on muutettu.
Kunnioituksesta kuolleita kohtaan kaikki muu on kerrottu tarkasti."
Coenin veljesten Fargo-elokuvaan (1996) perustuva Fargo-sarja luotiin alunperin kymmenjaksoiseksi minisarjaksi. Se sai kuitenkin niin paljon ylistystä elokuvan faneilta ja kriitikoilta, sekä useita palkintoja ja ehdokkuuksia eri gaaloissa, että FX tilasi sarjan luojalta, Noah Hawleylta toisen tuotantokauden. Fargon toinen kausi pysyi suosittuna ja kehuttuna, joten kolmannen kauden suunnittelu lähti pian liikkeelle. Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2017 ja kolmannen tuotantokauden jaksot lähtivät pyörimään jo samaisen vuoden huhtikuussa. Tämäkin kausi keräsi paljon kehuja ja katsojaluvut pysyivät korkeina. Kausi sai mm. kolme Golden Globe -ehdokkuutta, joista se voitti parhaan miespääosan palkinnon, sekä 16 Emmy-ehdokkuutta (mm. paras sarja, miespääosa, naispääosa, miessivuosa, ohjaus, käsikirjoitus, roolitus, kuvaus, leikkaus ja äänitys), joista se voitti parhaan musiikin palkinnon. Itse tutustuin Fargoon vasta tänä vuonna, kun katsoin Coenin veljesten alkuperäisen elokuvan. Innostuin siitä todella paljon ja aloitinkin heti sarjan katselun, valmistautuakseni sarjan tulevaan neljänteen tuotantokauteen.
Veljekset Emmit ja Ray ovat vuosia kiistelleet postimerkistä, joka liittyy heidän menehtyneeseen isäänsä. Ray päättää varastaa postimerkin Emmitiltä, palkaten ehdonalaisessa olevan vangin hoitamaan homman. Ryöstöreissu ei voisi pahemmin mennä pieleen ja tilanne eskaloituu pian käsittämättömiin mittoihin, mihin liittyy niin rahanpesua kuin murhatutkimusta.
Mahtava Ewan McGregor tekee tuplaroolin näytellessään lähes identtisiä Stussyn veljeksiä. Emmit Stussy on rikas liikemies, joka on ansainnut mammonansa omistamillaan pysäköintialueilla. Ray Stussy taas on vähävarainen ehdonalaisvalvoja, joka on kateellinen veljensä menestyksestä. Tämä kateus laukaiseekin tapahtumavyyhdin, mikä muuttaa kummankin elämän lopullisesti. McGregor on tuttuun tapaansa erinomainen ja pääsee näyttämään lahjojaan oikein tuplasti, esittäessään molempia veljiä. Hän tekeekin veljeksistä hienosti erilaiset persoonat ja välillä jopa unohtaa, että sama näyttelijä esittää molempia. McGregor voitti ansaitusti parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon roolisuorituksellaan.
Muita hahmoja veljesten tarinassa ovat mm. Rayn ehdonalaisessa oleva tyttöystävä Nikki (Mary Elizabeth Winstead), Emmitin uskollinen työkumppani Sy Feltz (Michael Stuhlbarg), kummallisia tapahtumia ja niiden yhteyksiä tutkiva poliisipäällikkö Gloria Burgle (Carrie Coon), Rayn ryöstöhommiin palkkaama Maurice (Scoot McNairy), sekä pakkaa vielä entisestään sekoittamaan saapuva V. M. Varga (David Thewlis). Hahmot ovat tälläkin kaudella erittäin hyvin kirjoitetut ja heistä avautuu uusia, mielenkiintoisia puolia kaiken aikaa. McGregorin kanssa oikeastikin parisuhteessa oleva Winstead on pätevä miestään sisukkaampana Nikkinä ja myös Stuhlbargin hahmo tekee rohkeampia ratkaisuja kuin hänelle läheisin Stussyn veljes. Coon on erittäin vakuuttava poliisina, jolle tapaus muuttuu henkilökohtaiseksi ja joka joutuu tutkimuksen keskellä myös taistelemaan työpaikkansa puolesta. Parasta työtä sivunäyttelijöistä tekee kuitenkin Harry Potter -elokuvien (2001-2011) professori Lupininakin tunnettu Thewlis mysteerisenä ja jopa karmivana Vargana. Thewlis todella muuntautuu epämiellyttäväksi hahmokseen kaikkine eleineen, ilmeineen ja tekohampaineen.
Siinä, missä Fargon toinen tuotantokausi tuntui lähinnä yhdistelmältä Coenin veljesten elokuvista, kolmas kausi palaa takaisin juurilleen ja ammentaa henkensä pääasiassa Fargo-leffasta. Erikoisempia tyylikikkailuja on toki tälläkin kertaa luvassa ja jotkut jaksot ovat pistävän erilaisia muista, mutta nyt ei mennä ihan niin pitkälle, että kesken jengisodan taivaalle ilmestyisi lentävä lautanen. Toisen kauden tavoin tämä on oma, itsenäinen kertomuksensa, mikä ei vaadi sitä, että katsoja on nähnyt aiemmat tuotantokaudet. Tiettyjä yhteyksiä löytyy aiempiin kausiin, mutta ei mitään niin merkittävää, että ne jättäisivät tulokkaan täysin hämilleen. Sarjan luoja ja käsikirjoittaja Noah Hawley osoittaa jälleen taitonsa ja tarjoaa kolmannen kiehtovan ja vangitsevan rikostarinan, mikä alkaa hyvin pienestä, mutta vuorenrinnettä kierivän lumipallon tavoin se paisuu yhä vain suurempiin mittoihin. Ja kun sen lumipallon on kerran tökkäissyt liikkeelle, ei sen aiheuttamaa vyöryä voi enää pysäyttää. Kauden loppuvaiheilla on kummallista ajatella, että kaikki lähti liikkeelle pikkuriikkisestä postimerkistä.
Kolmas tuotantokausi ei ihan nouse samoihin korkeuksiin kuin huikea ensimmäinen kausi, mutta se kyllä peittoaa minut pienesti kylmäksi jättäneen, mutta silti oikein mainion toisen kauden. Voimakkaan tyylikikkailun sijaan tällä kertaa keskitytään täysillä itse tarinaan ja sen sisältämiin hahmoihin, joita liikutellaan todella koukuttavin tavoin. Ennalta-arvattavaksi ei tätäkään tuotantokautta voi haukkua, sillä niin paljon mukana on yllättäviä käänteitä. Käänteet tekevät kaudesta yhä vain mielenkiintoisemman, kun on aivan pakko tietää, mitkä näiden merkittävien hetkien seuraukset tulevat olemaan? Jännitys tiivistyy jakso jaksolta. Fargon tuttuun tapaan mukana on myös absurdia ja synkkää huumoria, sekä osuvan vahvaa tunteikkuutta. Jälleen kerran hienoa työtä musiikkien parissa tekevä säveltäjä Jeff Russo vahvistaa niin jännitettä, hilpeyttä kuin sarjalle tuttua haikeutta. Heti alussa kuultavat, elokuvastakin tutut sävelmät kertovat, ettei hahmojen teoista tule seuraamaan mitään erityisen hyvää.
Kolmatta kertaa Fargon ohjaajat näyttävät kyntensä monipuolisen tunnelman rakentamisessa ja yhdessä Hawleyn ja muutaman muun kirjoittajan loistavan tekstin kanssa kokonaisuus pysyy hienosti kasassa, vaikka se lähteekin välillä erikoisemmille poluille - esimerkiksi tyylikkäästi tehdyn ja liikuttavan animoidun osion myötä. Kuvauksesta löytyy paljon kekseliäitä ratkaisuja ja näyttäviä kamera-ajoja. Kaikki on leikattu yhteen taidokkaasti ja kokonaisuudessa häiritsee vain pari kertaa käytetty, toiselta kaudelta tuttu ruudun jakaminen kahtia. Valaisu ja värimaailma ovat osaavasti luodut ja lavasteetkin ovat onnistuneet. Jeff Russon musiikkien lisäksi äänimaailma on muutenkin läpikotaisin erinomainen.
Yhteenveto: Fargon kolmas tuotantokausi on jälleen aivan mahtava rikoskertomus, mikä nappaa heti mukaansa, eikä hellitä otettaan ennen kauden finaalia. Tarina aloitetaan jostain mahdollisimman pienestä, eli postimerkistä ja sitten sitä paisutetaan yhä vain enemmän, kunnes kaikki eskaloituu tiivistunnelmaiseksi huipennukseksi. Veikeää huumoria löytyy, mutta silti jännite pidetään hyvin yllä kaiken aikaa ja etenkin David Thewlis tarjoaa uhkaavuutta hyytävällä roolityöllään. Muutkin näyttelijät onnistuvat osissaan. Ewan McGregor pääsee esittelemään lahjojaan kahdenkin eri hahmon kautta. Tyyliltään kausi palaa ensimmäisen tuotantokauden ja alkuperäisen elokuvan henkeen, mutta mukaan mahtuu muutamia teknisiä kikkailuja kakkoskaudeltakin. Noah Hawley onnistuu taas kerran rakentamaan erittäin mukaansatempaavan ja kutkuttavan kauden, enkä malta odottaa, mitä Fargon neljäs kausi tuo tullessaan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.4.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Fargo, 2014-, Yhdysvallat, MGM Television, FX Productions, 26 Keys Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti