TV-sarja: Fargo, kausi 1 (2014)

FARGO - KAUSI 1Luoja: Noah Hawley
Pääosissa: Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Kate Walsh, Josh Close, Joey King, Rachel Blanchard, Julie Ann Emery, Kelly Holden Bashar, Oliver Platt, Adam Goldberg, Russell Harvard, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Stephen Root, Shawn Doyle ja Kevin O'Grady
Genre: rikos, trilleri, draama, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 51 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 32 minuuttia
Ikäraja: 16

"Tämä on tositarina.
Kaikki tapahtui vuonna 2006 Minnesotassa.
Selviytyjien pyynnöstä nimet on muutettu.
Kunnioituksesta kuolleita kohtaan kaikki muu on kerrottu tarkasti."

Paitsi että Fargo ei perustu tositapahtumiin. Se pohjautuu Coenin veljesten samannimiseen rikoskomediaan vuodelta 1996, mikä voitti Cannesin elokuvajuhlilla ohjauspalkinnon, sekä parhaan naispääosan ja käsikirjoituksen Oscar-palkinnot. Vuonna 2012 FX ilmoitti työstävänsä minisarjaa elokuvan pohjalta, sarjan luojan Noah Hawleyn innoittamana. Kuvaukset alkoivat loppuvuodesta 2013 ja Fargon jaksot alkoivat pyöriä huhtikuussa 2014. Sarja nousi nopeasti suosioon, keräten ylistystä niin kriitikoilta kuin elokuvan faneilta. Sarja sai jopa 18 Emmy-ehdokkuutta (mm. paras miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, maskeeraus ja musiikki) ja voittikin parhaan minisarjan, ohjauksen ja roolituksen palkinnot. Lisäksi Fargo nappasi parhaan minisarjan ja parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnot viidestä ehdokkuudestaan. Fargon saaman suosion vuoksi homma ei jäänytkään vain minisarjaksi, kuten tekijät alunperin suunnittelivat, vaan jatkon työstäminen lähti nopeasti käyntiin. Nyt kuitenkin keskitytään vain sarjan ensimmäiseen tuotantokauteen. Itse olin tiennyt sarjasta ja Coenin veljesten elokuvasta jo pidemmän aikaa. Olin nähnyt Fargon avausjakson ensimmäisen vartin joitain vuosia sitten koulussa, mikä sai minut kiinnostumaan, mutten silti katsonut sarjaa. Nyt kun sarjan neljäs tuotantokausi on vihdoin tulossa, katsoin ensin Coenin veljesten leffan ja aloitin pari kuukautta sen jälkeen sarjan katsomisen.

Minnesotassa pienessä Bemidjin kaupungissa vakuutusyhtiön työntekijä Lester Nygaard saa turpiinsa entiseltä kiusaajaltaan, Sam Hessiltä. Sairaalassa Lester tapaa salaperäisen ja vaaralliselta vaikuttavan miehen, jolle hän kertoo tapahtuneesta. Pian Sam löytyy murhattuna, mistä alkaa hurja tapahtumaketju, mikä pistää pienen kaupungin sekaisin.

Hobitti-trilogiasta (The Hobbit - 2012-2014) tuttu Martin Freeman näyttelee vakuutusyhtiön Lester Nygaardia, heikkohermoista ja muutenkin heiveröiseltä vaikuttavaa pientä miestä, joka joutuu järisyttävän tapahtumavyyhdin keskelle. Onkin äärimmäisen mielenkiintoista seurata hahmon fantastisesti kirjoitettua kehityskaarta, minkä Freeman vielä herättää eloon tutulla upealla tyylillään. Olen jo vuosia ihaillut Freemanin tapaa hyödyntää kasvojaan näytellessään. Hän ei todellakaan ilmeile kuin vaikkapa Jim Carrey, mutta onnistuu todella pienillä nykimisillä sun muilla viestimään todella paljon. On vaikea kuvitella ketään parempaa hermostuneen Lesterin rooliin kuin Freeman. Lesterin vaimoa, Pearl Nygaardia taas näyttelee Kelly Holden Bashar.
Lesterin kohtaamana mysteerimiehenä taas nähdään Billy Bob Thornton, joka nappasi roolisuorituksellaan Golden Globen. Hänen hahmostaan paljastetaan hienosti vähitellen uusia puolia, mitkä tekevät hänestä yhä vain kiehtovamman... ja pelottavamman. Thornton esittää täydellisesti arvaamatonta hahmoa, joka hyödyntää manipulointia ja salakavalia keinoja voittaakseen.
     Erikoisia tapahtumia alkavat selvittämään päämääräinen apulaissheriffi Molly Solverson (Allison Tolman), poliisi Gus Grimly (Colin Hanks), poliisipäällikkö Vern Thurman (Shawn Doyle) ja poliisi Bill Oswalt (Bob Odenkirk), joista jokainen näkee jonkin oudon puolen tähän kaikkeen liittyen ja yrittää saada selville, mistä on kyse. Tolman tekee erinomaista työtä sinnikkäänä Mollyna, joka päättää tehdä kaikkensa osoittaakseen kykynsä ja napatakseen pahantekijät. Hanks on myös erittäin hyvä hieman epävarmana poliisina. Odenkirk kanavoi roolissaan tunnetuintia hahmoaan, Saul Goodmania sarjoista Breaking Bad (2008-2013) ja Better Call Saul (2015-).
     Lisäksi sarjan aikana nähdään myös mm. Kevin O'Grady Lesteriä kiusaavana Sam Hessinä, Kate Walsh tämän vaimona Ginana, Keith Carradine Mollyn isänä, Joey King Gusin tyttärenä, Josh Close Lesterin veljenä ja Rachel Blanchard tämän vaimona, Oliver Platt rikkaana kaupanomistajana, Adam Goldberg ja Russell Harvard Fargo-järjestön palkkamurhaajina, sekä koomikot Jordan Peele ja Keegan-Michael Key FBI-agentteina. Kaikin puolin näyttelijät ovat nappivalintoja rooleihinsa, suoriutuen vaikuttavasti rooleistaan. Heidän työtään auttaa, kuinka hienosti ja moniulotteisesti hahmot ovat kirjoitettu.
Fargo-sarja ei ole uusintaversio Coenin veljesten elokuvasta, eikä se ole myöskään jatkoa sille. Sarja on kuitenkin niin vahvasti samassa hengessä tehty, että se voisi ihan hyvin tapahtua samassa maailmassa. Ja ottaen huomioon, että Coenin veljekset toimivat tuottajahommissa sarjassa, nämä luultavastikin ovat linkitettyjä toisiinsa. Tutut musiikit elokuvasta ja samat lumiset maisemakuvat herättävät heti elokuvaan ihastuneen innostuksen, mikä vain vahvistuu, kun hahmot avaavat suunsa ja puhuvat täysin samalla aksentilla kuin leffassakin. Tunnelma on täysin samanlainen ja sarja tasapainottelee hienosti mustan huumorin komedian ja jännittävän trillerin välillä. Jo ensimmäisen jakson aikana Fargosta muodostui yksi spin off -suosikeistani ja ensimmäisen kauden seuraavat yhdeksän jaksoa vain vahvistivat ajatustani.

Sarjan onnistumiseen ei kuitenkaan riitä vain se, että se kopioi erittäin onnistuneesti elokuvan tyyliä. Se on kyllä tärkeä osa, sillä hengeltään täysin erilaisena tuntuisi siltä, että "Fargo"-nimi on otettu mukaan vain, jotta uusi rikossarja herättäisi enemmän huomiota. Sarja onnistuu siinä, kuinka mestarillista työtä sarjan luoja Noah Hawley tekee käsikirjoituksen kanssa. Hawley pyörittelee tätä yhä vain kierommaksi muuttuvaa kertomusta esimerkillisesti, sekoittaen jatkuvasti pakkaa, tehden tilanteista yhä vain hankalampia hahmoille. Käänteitä on luvassa useita ja ne vain tekevät tarinasta entistäkin koukuttavamman. Jännitystä lisää jatkuva kiinnijäämisen riski. Yksi parhaimmista puolista Hawleyn tekstissä on, kuinka hän esittää tarinan sankarit ja roistot. Katsojan on usein vaikea sanoa, kenen puolella oikein on, sillä haluaisi jokaisen merkittävän hahmon onnistuvan. Tekojaan piilottelevien toivoisi pääsevän pälkähästä, mutta samalla poliisihahmojen tapauksen selvittely on niin mielenkiintoista, että haluaisi nähdä heidän onnistuvan työssään.
Fargon ohjaajat onnistuvat erinomaisesti tunnelman kanssa. Sarja tarjoaa leffasta tuttua mustaa huumoria ja useita hetkiä, jolloin voi hekotella makeasti. Tekijät eivät kuitenkaan pelkää synkistellä ja sarja tarjoaa välillä yllättävänkin rankkoja hetkiä. Kun joku tapetaan, ei menoa kaunistella, vaan se esitetään brutaalisti ja kylmästi. Jännitystä rakennetaan upeasti ja loppupäässä meno käy jo piinaavana. Tekniseltäkin puoleltaan Fargo on onnistunut. Sarja on taidokkaasti kuvattu ja lumiset maisemakuvat ovat samanaikaisesti kauniita, surullisia ja eeppisiä. Leikkaus on sujuvaa läpi kauden. Lavasteet ja asut ovat tyylikkäät, minkä lisäksi äänimaisema on hyvin luotu. Säveltäjä Jeff Russo tekee erittäin mainiota työtä musiikkien parissa, tuoden mukaan tuttuja melodioita Coenin veljesten leffasta ja lisäten sekaan paljon omaa.

Yhteenveto: Fargon ensimmäinen tuotantokausi on yllättävänkin erinomainen ja onnistuu jopa pääsemään todella lähelle alkuperäisen Coenin veljesten elokuvan mestarillisuutta. Tunnelma on samanlainen, yhdistellen vangitsevaa ja jännittävää trilleriä hauskaan synkkään huumoriin. Lumiset maisemakuvat saavat heti leffan fanittajan innostumaan, mitä vain parantaa se, että hahmot puhuvat samalla veikeällä korostuksella. Tunnusmusiikkikin on sama surumielinen, mutta silti niin eeppinen. Sarjan vahvuus ei kuitenkaan synny vain siitä, kuinka tarkkaan se jäljittelee Coenin veljesten filmiä, vaan siitä, kuinka upeaa työtä Noah Hawley tekee käsikirjoituksen kanssa ja kuinka fantastisia näyttelijät ovat rooleissaan. Kaikki näyttelijät ovat nappivalintoja, joiden keskeltä Martin Freeman ja Billy Bob Thornton loistavat kirkkaimmin. Hawley kuljettaa kertomusta esimerkillisen ytimekkäästi eteenpäin, vangiten katsojan heti ensiminuuteilla ja sitten vain koukuttaen yhä lisää, mitä monimutkikkaammaksi ja jännittävämmäksi tapaus käy. Hienoa on, että katsoja kokee olevansa vähän kaikkien puolella, eikä välttämättä edes osaa sanoa, minkä osapuolen haluaa selviävän tapahtumaketjusta voitokkaana. Kaikin puolin Fargon ensimmäinen tuotantokausi on huikea paketti. Jos pidät Fargo-leffasta, muttet ole vielä nähnyt sarjaa, suosittelen sitä äärimmäisen lämpimästi!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.3.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Fargo, 2014-, Yhdysvallat, MGM Television, FX Productions, 26 Keys Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti