TV-sarja: Gremlins: Secrets of the Mogwai, kausi 1 (2023)

GREMLINS: SECRETS OF THE MOGWAI - KAUSI 1Luoja: Tze Chun
Pääosissa: Izaac Wang, Gabrielle Nevaeh Green, Matthew Rhys, Ming-Na Wen, B. D. Wong, James Hong, A.J. LoCascio, Calvin Shen, Haviland Morris, Eric Bauza, Dee Bradley Baker, Sungwon Cho, Grey DeLisle, Zach Galligan, Sandra Oh, Randall Park, Ramona Young ja George Takei
Genre: animaatio, fantasia, seikkailu, komedia, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 38 minuuttia
Ikäraja: 12

Joe Danten jouluinen kauhukomedia Riiviöt (Gremlins - 1984) oli iso hitti, jolle tehtiin tietty jatkoa. Gremlins 2 - uusi pesue (Gremlins 2: The New Batch - 1990) sai kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton ja kolmannesta elokuvasta luovuttiin. Söpöä Gizmoa ja villejä riiviöitä on yritetty tuoda takaisin vuosien varrella useasti ja 2010-luvun lopulla WarnerMedia alkoi kehitellä animaatiosarjaa aiheesta. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointi käynnistyi ja Gremlins: Secrets of the Mogwai -sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Yhdysvalloissa Max-palvelussa kesällä 2023. Suomen tuolloiseen HBO Max -palveluun sarjaa ei kuitenkaan tuotu ja vasta nyt, kun meidänkin palvelumme on muuttunut pelkäksi Maxiksi, on Gremlins: Secrets of the Mogwai vihdoin ja viimein tullut katseltavaksi. Itse pidän valtavasti alkuperäisestä Riiviöt-elokuvasta ja pidän myös jatko-osaa mainiona tapauksena, joten odotin innolla uuden animaatiosarjan näkemistä. Ryhdyinkin katsomaan Gremlins: Secrets of the Mogwaita heti, kun Max-palvelu avattiin Suomessa.

Vuoden 1920 Shanghaissa nuori poika Sam Wing saa haltuunsa kumman mogwai-olennon nimeltä Gizmo. Sam joutuu pian huomaamaan, että vaarallinen taho on salaperäisen otuksen perässä, minkä lisäksi mogwaihin liittyy kolme ehdotonta sääntöä, joita ei missään nimessä saa rikkoa.
Gremlins: Secrets of the Mogwai -sarjan päähenkilö on kiinalainen Sam Wing (äänenä Izaac Wang), joka saa hurjan tapahtumaketjun kautta vastuulleen uppo-oudon otuksen, jota ei saa kastella, altistaa kirkkaalle valolle tai syöttää keskiyön jälkeen. Kyseessä on hyvin todennäköisesti sama herra Wing, jolta alkuperäiselokuvassa Rand Peltzer hankkii Gizmo-mogwain (A.J. LoCascio) pojalleen lahjaksi. Sam on vielä tässä kohtaa nuori ja sinisilmäinen poika, joka toki innostuu hassusta mogwaista välittömästi ja ryhtyy suojelemaan tätä, kun Gizmon perässä vaikuttaisi olevan yksi jos toinenkin hämäräheppu. Samin saama Gizmo-mogwai on sama tuttu ylisöpö otus, jonka hallussapito kantaa kuitenkin suurta vastuuta.
     Muita hahmoja sarjassa ovat Samin vanhemmat Fong-äiti (Ming-Na Wen) ja Hon-isä (B. D. Wong), sekä Samin isoisä (James Hong), Gizmoa havitteleva ja synkkiä voimia omaava herra Riley Greene (Matthew Rhys), sekä tämän nuori kätyri Elle (Gabrielle Nevaeh Green). Isoisä on varsin tavanomaisesti kirjoitettu hupsuksi, mutta silti viisaaksi mieheksi, joka toki tietää mogwaista ja ennen kaikkea niihin liittyvistä tärkeistä säännöistä. Fong ja Hon jäävät hieman tylsemmiksi tavallisina vanhempina, jotka sentään pääsevät omaan seikkailuunsa. Pimeää taikuutta hyödyntävä Greene on hieman kumma valinta pahikseksi, eikä juuri tunnu istuvan Gremlins-menoon mukaan. Elle sen sijaan on varsin kiinnostava ja persoonallinen tapaus, sillä tämä työskentelee Greenelle enemmänkin pakosta kuin oikeasta halusta olla osallinen tämän kataliin bisneksiin.
Gremlins: Secrets of the Mogwai osoittautui harmillisesti itselleni aikamoiseksi pettymykseksi. Sarjan sijoittaminen Kiinaan ja sata vuotta menneisyyteen on oiva idea. Alkuperäiselokuvassa viitataan, että mogwai olisi nimenomaan Kiinasta löytynyt kumma olento, joten maisemanvaihdos on täysin looginen, kun ryhdytään selvittämään mogwaiden alkuperää. Sarja tuntuu kuitenkin olevan kiinnostuneempi nimenomaan kiinalaismytologiasta ja kaikenlaisesta muusta fantasiakamasta, jolloin se tuttu Gremlins-meno jää monien jaksojen ajaksi täysin uupumaan. Toki riiviöiden villi koheltaminen alkaisi kyllästyttämään nopeasti, jos pelkkää sitä pitäisi tuijottaa monen monta jaksoa putkeen, mutta sarja lähtee niin reippaasti omille poluilleen, että kaiken maailman noitia ja velhoja, zombeja, muodonmuuttajia, jumalia ja muita taikaolentoja ja hirviöitä seuratessani mietin vähän väliä, kiinnostiko tekijöitä edes tehdä sarjaa nimenomaan Gremlinsistä?

Monenlaisia vaaroja sisältävän seikkailun loppuhuipennuksessa sarja alkaa onneksi vihdoin tuntua Gremlinsiltä, kun vihreät riiviöt pistävät haisemaan Shanghaissa, mutta siinä kohtaa on hieman liian myöhäistä. Kokonaisuus jää valitettavan keskinkertaiseksi paketiksi, josta on usein vaikea sanoa, kenelle ja minkä ikäisille se on tarkoitettu? Toisinaan sarja on todella lapsellinen, toisinaan se taas äityy yllättävänkin hurjaksi. En myöskään ollut lopulta täysin vakuuttunut sarjan selityksestä mogwai-lajin synnylle, vaikka on selitys lopulta menevämpi kuin alkuperäisleffan pohjalta tehty kirjasovitus, jonka mukaan Gizmo on ihmisiä tutkimaan saapunut avaruusolento.
Visuaalisesti sarja näyttää kivalta. Animaatiojälki ei huimaa päätä, mutta se erottuu mukavasti edukseen tietyllä omalaatuisuudellaan. Hahmot liikkuvat sulavasti, Gizmosta on tehty aivan mahdottoman suloinen ja riiviöt ovat omia ihastuttavan ilkikurisia ja rumia omia itsejään. Osa taustoista näyttää hyviltä ja ovat hienon yksityiskohtaisia, kun taas jotkut taustat näyttävät viimeistelemättömiltä ja tylsän pelkistetyiltä. Sarja on miellyttävän värikäs ja valoja ja varjoja hyödynnetään oivallisesti. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu ja Sherri Chung tunnelmoi kelvollisesti musiikeillaan, hyödyntäen toki Jerry Goldsmithin mahtavia sävelmiä alkuperäiselokuvasta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Gremlins: Secrets of the Mogwai, Yhdysvallat, 2023-, Warner Bros. Animation, Amblin Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti