TV-sarja: Miracle Workers, kausi 1 (2019)

MIRACLE WORKERS - KAUSI 1Luoja: Simon Rich
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Geraldine Viswanathan, Karan Soni, Steve Buscemi, Lolly Adefope, Sasha Compère, Jon Bass ja John Reynolds
Genre: komedia
Jaksomäärä: 7
Jakson kesto: 20 minuuttia - Yhteiskesto: 2 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 12

Miracle Workers on Simon Richin luoma televisiosarja ja se perustuu hänen omaan kirjaansa "What in God's Name" vuodelta 2012. Amerikkalainen kaapelitelevisiokanava TBS kiinnostui Richin ideasta ja suostui tekemään sarjan ensimmäisen tuotantokauden. Alunperin päärooleihin valittiin Daniel Radcliffe ja Owen Wilson, mutta Wilson päätti jättää projektin, jolloin hänet korvattiin Steve Buscemilla. Kuvaukset alkoivat joulukuussa 2017 ja sarja alkoi pyörimään TBS:llä alkuvuodesta 2019. Suomeen Miracle Workers saapui HBO Nordicin kautta. Itse en ollut kuullutkaan koko sarjasta ennen kuin näin sen mainoksen YouTubessa. Sarja herätti heti mielenkiintoni ja päätin katsoa sen jossain kohtaa läpi. Kun huomasin, että koko tuotantokaudella on kestoa vain alle kaksi ja puoli tuntia, päätin katsoa koko homman putkeen samana iltana.

Jumala kyllästyy Maahan ja päättää räjäyttää sen. Taivas Oy -firmalla työskentelevien enkelien täytyy pysäyttää hänet.

Harry Potter (2001-2011) -tähti Daniel Radcliffe näyttelee Craigia, enkeliä, joka työskentelee Taivas Oy:llä Vastattujen rukousten osastolla. Craig on todella hermostunut ja helposti pelästyvä heppu, josta alkaa pitämään välittömästi. Tähän vaikuttaa suuresti Radcliffe, joka tuntuu olevan todella pidettävä henkilö tosielämässä. Lisäksi jättimäisenä Harry Potter -fanina olen aina kiinnostunut näkemään, millaisia projekteja Radcliffe valitsee itselleen ja näillä pienemmän luokan produktioilla hän selvästi yrittää paeta Potterin megasuosiota. Sarja ei onneksi koskaan korosta Radcliffea yhtenä 2000-luvun merkittävimmän elokuvahahmon esittäjänä, vaan pistää hänet näyttelijänä vähemmän tunnettujen tekijöiden joukkoon yhdenvertaisena.
     Itse asiassa pienesti Radcliffen ylitse nostetaan Vastattujen rukousten osastolle siirron saava Eliza (Geraldine Viswanathan) - nuori (vain pari tuhatta vuotta sitten kuollut) ja innokas nainen, joka suostuttelee Craigin yrittämään pelastamaan Maan. Elizan kautta Taivas Oy:ta esitellään hyvin ja hahmo on Craigin tavoin nopeasti pidettävä. Viswanathan sopii erinomaisesti energiseksi Elizaksi, ja hänen ja Radcliffen pikkuhiljaa syntyvää ystävyyttä on hauska seurata.
     Itse kaikkivaltiaana Jumalana nähdään Steve Buscemi. Tai, noh, kaikkivaltiaana ja kaikkivaltiaana... Monet kristityt ovat suuttuneet Miracle Workersille siitä, kuinka paljon se vitsailee Jumalan kustannuksella ja monet pitävät sarjaa kauheana jumalanpilkkana. Tässä kohtaa siis varoitankin, että jos et kestä, että Jumalan, kristinuskon ja Raamatun kustannuksella vitsaillaan, kannattaa sarja jättää katsomatta. Itse kun olen ateisti, tämä sarja tarjoaa aikamoista herkkua. Sarjassa Jumala esitetään mitäänsaamattomana laiskurina, joka vain tappaa aikaa luksusasunnossaan, kun Taivas Oy:n työntekijät yrittävät pitää Maata kunnossa. Sellaiseksi Jumalaksi Buscemi on nappivalinta ja on aivan mahtavaa, kuinka hän usein lähtee oikein kunnolla revittelemään roolissaan.
     Sarjassa nähdään myös Karan Soni Jumalaa mielistelevänä arkkienkeli Sanjayna, Lolly Adefope Jumalan sihteerinä Rosiena, sekä Jon Bass ja Sasha Compère ujoina, toisiinsa ihastuneina Samina ja Laurana.
Miracle Workersin traileri viesti jo siitä, että tulisin pitämään sarjasta, mutta olen silti erittäin yllättynyt, kuinka paljon lopulta pidinkään siitä. Tämähän on loistava! Sarja nappasi mukaansa heti ensiminuuteilla ja etenkin ensimmäinen jakso nauratti alusta loppuun. Pidän todella paljon siitä, kun uskalletaan heittää röyhkeästi vitsiä ja tämä sarja ei tosiaan paljoa säästele Jumalaa ja kristinuskoa. Vitsailu ei kuitenkaan vain pyöri uskonnon ympärillä, vaan huumoria revitään monesta eri suunnasta. Tavallaan kyseessä on kuin mikä tahansa toimistosarja, missä hahmot tekevät työtään osastoillaan, käyvät kahvitauoilla ja puhuvat ilkeästi pomostaan - tämä vain sattuu tapahtumaan taivaassa, mikä tuo mukaan oman äärimmäisen veikeän lisänsä. Ja kun taivas on tässä sarjassa yritys, se myös toimii yritysten mukaan. Miesten nännejä valmistavat valittavat siitä, kuinka merkityksettömältä heidän työnsä tuntuu ja eläimistä vastaavilla loppuu jatkuvasti budjetti kesken, jolloin eläinlajeista on pakko alkaa luopumaan. Koko ihmiskunnalle, eri kulttuureille ja Maa-planeetalle irvaillaan ja useasti kysytään, kuuluvatko nälänhätä, luonnonkatastrofit, sodat sun muut Jumalan suureen suunnitelmaan? Jos Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja ihmiset ovat epätasainen, idioottimainen ja urpo laji, niin eikö niiden luojankin pitäisi olla? Läpi sarjan en voinut olla pohtimatta, kuinka helppo siitä on loukkaantua ja juuri siksi tuntuikin siltä kuin Miracle Workers olisi tehty juuri minulle.

Koko ensimmäisellä tuotantokaudella on kestoa vain 2 tuntia ja 20 minuuttia, ja se koostuu seitsemästä 20 minuutin jaksosta. Ja kun kyseessä on erinomainen ja hulvaton sarja, meni tuotantokausi kuin hujauksessa ohi. Tavallaan jäikin harmittamaan, ettei kausi kestänyt kauempaa, sillä näiden mainioiden hahmojen, todella mielenkiintoisesti rakennetun maailman (tai siis taivaan) ja lystikkään tarinan parissa olisi voinut viettää toisetkin pari tuntia. Tietty silloin voisi käydä niin, että sarjan teho katoaa ja ilmassa alkaisi leijua vahvaa venyttämisen hajua. Tällaisenaan Miracle Workersin ensimmäinen kausi on siis tehokkaan napakka paketti, mikä pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun ja kutkuttaa kaiken aikaa nauruhermoja. Pyydänkin tässä anteeksi naapureiltani, sillä katsoin sarjan lähempänä keskiyötä ja suunnilleen ulvoin naurusta monen monta kertaa... Jos sarjaa pitäisi jostain kritisoida, niin muutamien kiroilujen sensuroimiset tuntuivat oudolta vedolta ja joka jakson alussa nähtävä kertaus aiemmista tapahtumista tuntuu todella turhalta, kun jaksot katsoo putkeen.
Sarjan luoja Simon Rich osui kyllä aika lailla napakymppiin tällä ideallaan. Hänen luoma pohja ja käsikirjoitustiimin teksti ovat nerokkaita, ja vaikka mukaan mahtuu välillä kehnompaa dialogia (lähinnä vain Samin ja Lauran välillä), on käsikirjoitus pääasiassa erittäin hyvä. Tekstin pohjalta ohjaajanelikko Ryan Case, Maurice Marable, Jorma Taccone ja Dan Schimpf pitävät pakettia taidokkaasti kasassa ja luovat mitä hilpeintä tunnelmaa mukaan. Tekniseltä toteutukseltaan Miracle Workers ei kuitenkaan ole mitä ihmeellisin. Sarja on kyllä hyvin kuvattu ja leikattu, mutta esimerkiksi efektit ovat todella kököt. Toisaalta ne vain lisäävät sarjan koomisuutta. Taivas Oy:n lavasteet ovat tyylikkäästi toteutetut ja niistä löytyy huvittavia yksityiskohtia. Asut taas ovat paikoitellen toimivaa yhdistelmää raamatullisista puvuista ja nykypäivän duunarivaatteista. Äänimaailma on oivallisesti rakennettu äänitehosteista musiikkeihin.

Yhteenveto: Miracle Workersin ensimmäinen tuotantokausi on erinomainen ja hulvaton... muttei todellakaan kaikille. Vahvasti Jumalaan uskoville kristityille tämän sarjan huumori menee varmasti järkyttävän jumalanpilkan puolelle, mutta itselleni se oli yksi asioista, miksi nautin tästä sarjasta niin valtavan paljon. Sarjan röyhkeä huumori ja etenkin kauden alkupään jatkuva vitsitulva tarjosivat suurta riemua, enkä muista, milloin olisin viimeksi nauranut näin paljon leffan tai televisiosarjan aikana. Sarjalla on selvästi vahvaa sanottavaa, eikä se häpeile sen sanomista. Lisäksi tarina on todella koukuttava ja se muuttuu loppua kohti vielä vangitsevammaksi. Hahmotkin ovat erittäin mainioita ja heidän näyttelijänsä (etenkin Radcliffe, Buscemi ja Viswanathan) ovat nappivalinnat rooleihinsa. Onkin harmi, että koko tuotantokausi kestää vain kaksi tuntia ja 20 minuuttia, sillä tätä katsoisi mielellään lisääkin (onneksi toisesta kaudesta on jo ilmoitettu). Kaiken kaikkiaan Miracle Workersin ensimmäinen tuotantokausi on mitä lystikkäin ja viihdyttävin paketti nerokkaan ideansa kera, ja suosittelen sitä kaikille, jotka etsivät hauskaa sarjaa katsottavaksi (paitsi niille syvästi uskoville).
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.7.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.com ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Miracle Workers, 2019-, Yhdysvallat, Broadway Video, Studio T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti