TV-sarja: Percy Jackson ja olymposlaiset, kausi 1 (Percy Jackson and the Olympians - 2023-2024)

PERCY JACKSON JA OLYMPOSLAISET - KAUSI 1

PERCY JACKSON AND THE OLYMPIANSLuojat: Rick Riordan ja Jonathan E. Steinberg
Pääosissa: Walter Scobell, Leah Sava Jeffries, Aryan Simhadri, Virginia Kull, Glynn Turman, Jason Mantzoukas, Charlie Bushnell, Megan Mullally, Timm Sharp, Dior Goodjohn, Adam Copeland, Jessica Parker Kennedy, Suzanne Cryer, Lin-Manuel Miranda, Toby Stephens, Jay Duplass, Timothy Omundson, Nick Boraine ja Lance Reddick
Genre: fantasia, seikkailu
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 33 minuuttia - 44 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 12

Percy Jackson and the Olympians, eli suomalaisittain Percy Jackson ja olymposlaiset perustuu Rick Riordanin Percy Jackson -kirjasarjaan (2005-2009). Kirjojen pohjalta oli jo aiemmin tehty kaksi elokuvaa, Percy Jackson: Salamavaras (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief - 2010) ja Percy Jackson: Hirviöidenmeri (Percy Jackson: Sea of Monsters - 2013), jotka eivät olleet toivottuja hittejä, eikä niistä juuri pitäneet fanit tai Riordan itse. Kun Disney-yhtiö hankki Percy Jacksonin elokuvaoikeudet omistavan Fox-yhtiön, Riordan itse keskusteli Disneyn kanssa mahdollisesta uudesta adaptaatiosta, joka seuraisi hänen kirjojaan tarkemmin. Disney kiinnostui ja alkoi kehitellä televisiosarjaa kirjojen pohjalta. Kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2022 ja nyt Percy Jackson ja olymposlaisten ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaan Disney+ -suoratoistopalvelussa. Itse olin lapsena kova Percy Jackson -fani ja olen lukenut osan kirjoista useampaan otteeseen. Alun perin pidin ensimmäisestä elokuvastakin, mutta myöhemmin olen hoksannut sen heikkoudet, enkä ole koskaan pahemmin piitannut Hirviöidenmeri-leffasta. Kun kuulin, että Riordan itse työstää uutta, tarkempaa adaptaatiota, innostuin ja Percy Jackson ja olymposlaisista muodostui yksi eniten odottamistani sarjauutuuksista. Katsoinkin avauskauden kaikki uudet jaksot heti niiden julkaisupäivinä.

12-vuotias Percy Jackson saa kuulla olevansa puoliverinen, eli ihmisen ja Antiikin Kreikan jumalan lapsi. Percyä syytetään ylijumala Zeuksen mestarisalaman varastamisesta ja hän saa peräänsä niin jumalat kuin hirviötkin. Yhdessä uusien ystäviensä Groverin ja Annabethin kanssa Percy lähtee vaaralliselle matkalle etsiäkseen mestarisalaman, todistaakseen syyttömyytensä ja pelastaakseen äitinsä.
Pääroolissa Percy Jacksonina nähdään tällä kertaa Netflixin The Adam Project -elokuvasta (2022) tuttu Walter Scobell, joka osoittaa nopeasti olevansa erittäin pätevä valinta rooliin - heti ensimmäisenä ikänsä puolesta, sillä toisin kuin elokuvissa Percyä esittänyt, aikuisuuden kynnyksellä ollut Logan Lerman, Scobell oli sarjan avauskautta kuvatessa lähellä hahmonsa kirjoissa kuvattua kahdentoista vuoden ikää. Scobell tulkitsee taitavasti Percyn monia tunteita, kun tämä saa tietää isänsä olevan yksi Antiikin Kreikan jumalista ja samalla hänen koko elämänsä mullistuu. Percy ei kuitenkaan ehdi paljoa jäädä pohtimaan asioita, kun hänet jo kiskaistaan vauhdikkaaseen seikkailuun. Hahmo on mainio ja hänelle kirjoitettu tavanomainen kehityskaari sankariksi toimii hyvin.
     Percyn ei tarvitse lähteä seikkailuun yksin, vaan hän saa mukaansa Aryan Simhadrin näyttelemän Groverin, Percyn koulukaverin, joka on todellisuudessa satyyri, eli ihmisen ja vuohen sekoitus, sekä Leah Sava Jeffriesin näyttelemän Annabethin, joka on Percy tavoin puoliverinen, Annabethin isän ollessa tavallinen ihminen ja äidin ollessa viisauden jumalatar Athene. Grover tuo sekaan huumoria, Annabethin toimiessa taas usein järjen äänenä. Simhadri ja Jeffries sopivat myös passelisti rooleihinsa ja heidän ja Scobellin kaverikemiat pelaavat toimivasti yhteen, jolloin trion vaaralliselle matkalle mestarisalaman löytämiseksi lähtee mielellään mukaan.
Sarjan avauskaudella nähdään myös muun muassa Virginia Kull Percyn äitinä Sallyna, Timm Sharp tämän tökerönä miehenä Gabena, Glynn Turman Percyn opettajana Brunnerina, David Mantzoukas puoliveristen turvapaikkana toimivaa leiriä johtavana viinin jumalana Dionysoksena, Charlie Bushnell jumalten sanansaattaja Hermeksen (Lin-Manuel Miranda) poikana Lukena, Dior Goodjohn sodanjumala Areksen (Adam Copeland) tyttärenä Clarissena, sekä Lance Reddick, Toby Stephens ja Jay Duplass kolmena suurimpana jumalana, ukkosenjumala Zeuksena, mertenjumala Poseidonina ja manalaa hallitsevana Haadeksena. Kaikki sivunäyttelijät eivät täysin vakuuta osissaan. Esimerkiksi Sharp on turhan kesy Gaben osassa, Mantzoukas röyhkeilee kömpelösti Dionysoksena, eikä Duplass vakuuta yhtään kuolleiden jumala Haadeksena. Muut näyttelijät ovat kuitenkin vähintään kelvollisia. Parasta työtä tekee Kull, joka tuo mukaan ehtaa lämpöä Percyn äitinä.

Epäilen, että Percy Jackson -kirjoista voitaisiin saada aikaiseksi täysin onnistunutta adaptaatiota. Ensin yritettiin elokuvan kautta, jolloin kirjasta oli pakko leikata ja muuttaa paljon juttuja, mikä tietty suututti monet fanit. Nyt on taas kokeiltu televisiosarjalinjaa, jolloin kahdeksan jakson pakettiin on saatu mahdutettua aika lailla koko ensimmäinen kirja Salamavaras (The Lightning Thief - 2005). Vaikka sarja onkin elokuvaa huomattavasti uskollisempi lähdemateriaalilleen, jää lopputulos silti lähinnä vain kelvolliseksi, eikä sarja koskaan ota tuulta siipiensä alle niin kuin voisi toivoa.
Uskollisuus kirjalle, hyvä pääkolmikko ja oiva seikkailun henki kääntävät harmillisen ailahtelevan sarjan plussan puolelle. Sarjan pilottijakso antaa jo osviittaa ykköskautta vaivaavista ongelmista, lähtien kerronnan kömpelyydestä ja vähänkin jännittävissä kohtauksissa nössöilystä. Aika lailla jokainen kohtaaminen jonkin hirviön kanssa jättää toivomisen varaa, lähtien heti avausjakson kohtaamisesta opettaja Doddsiksi naamioituneen raivottaren (Megan Mullally) kanssa. Kohtaukset eivät uskalla olla lainkaan jännittäviä, sillä sarjaa on tehty liikaa lapsikatsojia ajatellen. Ne myös loppuvat liian lyhyeen, juuri kun ne ehtivät alkaa. Vaikka elokuvat olivatkin monin tavoin heikkoja adaptaatioita kirjoista, sentään taistelut Doddsia, Minotaurosta ja Medusaa (Jessica Parker Kennedy) vastaan olivat onnistuneita. Myös vierailu Lotus-kasinolla oli huomattavasti onnistuneempi kuvaus elokuvassa. Disney ei selvästi uskalla esittää kohtausta, jossa lapsia huumataan.

Tarinankerrontaa taas haittaa aika ajoin kiirehtiminen. Vaikka kahdeksanjaksoinen tuotantokausi antaa enemmän aikaa kuin parituntinen elokuva, vähän väliä sarja käy kirjan kohtauksia läpi kuin tarkistuslistaa tsekkaillen. Sen sijaan, että moniin kohtauksiin panostettaisiin kunnolla, ne kuljetaan aika vaivattomasti läpi rasti ruutuun -meiningillä. Parit jaksoista ovat huomattavasti onnistuneempia ja välillä kausi malttaa rauhoittua panostaakseen johonkin yksityiskohtaan enemmän. Muitakin häiritseviä puolia löytyy, kuten se, että Antiikin Kreikan mytologiasta tietämättömälle tai kirjat lukematta jättäneelle sarjan seuraaminen voi ajoittain tuottaa suuria haasteita, kun käsikirjoitus olettaa, että katsoja tietää etukäteen nämä jumalat ja hirviöt. Kun esimerkiksi kolmikko kohtaa Medusan, sen sijaan, että Annabeth sanoisi edes että "hän on Medusa, katsekontakti hänen kanssaan muuttaa sinut kiveksi", Annabeth tokaisee vain "Percy, pistä äkkiä silmät kiinni".
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa epätasaisesti. Mukaansatempaava seikkailun henki on usein läsnä ja äiti-poika-puoli tuo hyvää herkkyyttä, mutta toivoisin, että tulevaisuudessa sarja uskaltaisi olla jännittävämpi. Uskoisin suuren osan katsojista koostuvan nostalgiannälkäisistä aikuisista nykylasten sijaan, jolloin on hölmöä, että sarja tuntuu lapsellisemmalta kuin lähdemateriaalinsa. Käsikirjoittajat voisivat myös panostaa enemmän yksittäisiin kohtauksiin, sen sijaan, että he vain juoksevat läpi kirjan tapahtumia. Tekninen puoli on myös ailahtelevaa. Kameratyöskentely, lavasteet, asut ja äänimaailma Bear McCrearyn ja Sparks & Shadowsin musiikkeja myöten ovat mainioita, mutta digitehosteet näyttävät ajoittain halvoilta.

Tiedän, että tämä arvostelu on ollut pääasiassa nipottamista, mutta itselleni Percy Jackson ja olymposlaiset jätti ainakin ensimmäisen kautensa puolesta ristiriitaisen fiiliksen. Siinä on asioita, joista pidän, mutta myös selkeitä asioita, jotka estävät sarjaa tavoittamasta todellista potentiaaliaan. Heikkouksineenkin katson mielelläni jatkoa, toivoen vain, että tekijät oppisivat tietyistä virheistä ja viilaisivat työtään seuraavalle kaudelle. Eniten toivon, että Percy Jacksonia joskus tai edelleen fanittavat (minä mukaan lukien) saisivat nähdä tämän pääasiassa uskollisen adaptaation loppuun saakka ja ettei Disney päätä lopettaa sarjan tekoa kesken tarinan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Percy Jackson and the Olympians, Yhdysvallat, 2023-, Walt Disney Studios, 20th Century Fox Television, 20th Television, Co-Lab 21, Gotham Group, Moorish Dignity Productions, Quaker Moving Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti