sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Arvostelu: Daredevil (2003)

DAREDEVIL (2003)Ohjaus: Mark Steven Johnson
Pääosissa: Ben Affleck, Jennifer Garner, Michael Clarke Duncan, Colin Farrell, Jon Favreau, Joe Pantoliano ja Coolio (Director's Cut)
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia / Director's Cut: 2 tuntia 12 minuuttia
Ikäraja: 16

Daredevil kuuluu supersankarielokuvien ensikosketuksiini. Muistin kuinka muksuna huomasin, että se tulee televisiosta ja jämähdin katsomaan sitä. Enpä oikeastaan muista, mikä oli syynä, että sain katsoa korkeamman ikärajan elokuvaa niin myöhään illalla, mutta tulipahan katsottua. Jos oikein muistan, niin tätä ennen olin Marvelin elokuvista nähnyt Spider-Manin (2002) - ehkä myös Spider-Man 2:sen (2004) - Hulkin (2003) ja X-Men 2:n (2003), joten kovin tuttu ei Marvelin sankarigaala minulle ollut. Silloin elokuva oli tietenkin mielestäni aivan mahtava ja sikamagee, mutta nykypäivänä mielipiteeni on vähän enemmän kuin "hieman" muuttunut...

Isänsä menettänyt sokea asianajaja Matt Murdock on todellisuudessa naamiosankari Daredevil, joka hakkaa pahiksia tuusannuuskaksi paljain käsin punaisessa nahka-asussaan. Matt tutustuu naiseen nimeltä Elektra, jonka isällä on hämäriä puuhia tekeillä rikollispomo Kingpinin kanssa.

Ennen kuin hänestä tuli Bruce Wayne/Batman, Ben Affleck oli Matt Murdock/Daredevil. Affleck osaa useassa kohdassa näyttää mahdollisimman urpolta sumentavien piilolinssiensä kanssa, etenkin kun hän tykkää pitää suutaan auki ja näyttää siltä, että vetäisi roolia pahassa krapulassa. Ken tietää, jos näin on.
     Se joka roolitti Jennifer Garnerin Elektra Natchioksi, olisi voinut miettiä uudestaan. Garner ei ole hyvä näyttelijä ja hän ei sovi tällaiseen pätkään yhtään. Ja hahmon omasta elokuvasta Elektra (2005) ei tarvitse puhuakaan...
     Pahis-Kingpininä nähdään Michael Clarke Duncan, joka on oiva pahisroolien vetäjä. Hänen matala äänensä on huikea, mutta valitettavasti hän ei sovi tähän rooliin.
     Colin Farrell esittää toista elokuvan pahista, Bullseyeta. En tiedä pitääkö syyttää ohjaajaa vai Farrellia, mutta hahmo on todella ylinäytelty ja Bullseyeta on todella vaikea katsoa elokuvassa. Hahmo jaksaa useaan otteeseen hokea nimeään, päästää outoja äännähdyksiä ja osoittaa päässään olevaa napakymppiä.
     Mm. Iron Manin (2008) ja uuden The Jungle Bookin (2016) ohjannut Jon Favreau esittää Foggy Nelsonia, Mattin parasta ystävää ja työkumppania. Foggyn rooli ei ole kovin suuri ja Favreau vaikuttaa olevan vain oma itsensä. Hänen pitäisi pysyä ohjaajana.
     Joe Pantoliano ei mielestäni ole kovin hyvä näyttelijä. Tässä hän esittää Ben Urichia, joka yrittää selvittää Daredevilin henkilöllisyyden.
     Mukana ovat myös piirtäjät Frank Miller ja Stan Lee, joista jälkimmäinen esittää kadunylittäjää, jonka nuori Matt pelastaa tökkäämällä kepin tämän eteen, jottei auto aja päälle.

Vaikka kyseessä on Daredevilin "origin-story", eli mistä koko juttu lähti liikkeelle, niin elokuva ei oikeastaan näytä, että miten sokea mies tekee itselleen tyylitellyn puvun ja aloittaa sankarin hommat. Elokuvan alussa nähdään Matt Murdockin lapsuutta ja kerrotaan, miten hän sokeutui. Elokuvaa viedään eteenpäin Ben Affleckin uneliaalla kertojaäänellä, joka on paikoitellen hieman tahattoman koomista. Muuten elokuva ei oikeastaan ole kovinkaan hauska.

Vuosi 2003 oli oiva vuosi Marvelille. Silloin X-Men 2:n lisäksi ilmestyivät myös Ang Leen Hulk ja tämä Daredevil... tai siis se olisi ollut oiva vuosi, jos kaikki näistä filmatisoinneista olisivat onnistuneet. Hulkilla on omat ongelmansa, mutta mikä tässä elokuvassa on pielessä? Ensinnäkin aivan väärä roolitus. Toiseksi elokuva on liian nopealla temmolla eteenpäin kulkeva. Hölmö dialogi vie myös makua elokuvasta. Suurimmaksi osaksi vaisut toimintakohtaukset eivät vakuuta katsojaa. Elokuva ei myöskään pääse tarpeeksi hyvin sisälle Mattin hahmoon. Tiedetään, että hänen isänsä on kuollut ja hän on kiinnostunut Elektrasta, mutta muuten hahmon ajatteluja ei paljoa tuoda katsojille. Daredevil jätetään hahmona hieman ontoksi, mikä on harmi, sillä tiedän, että hänestä on parempaan. Tämä elokuva ei oikein saa innostumaan hahmosta ja Hell's Kitchenin maailmasta.

Ylinäyttelemisestä voi kai vain syyttää ohjaajaa, sillä joko ohjaaja Johnson on pyytänyt tiettyjä näyttelijöitä vetämään yli tai sitten hän ei ole puuttunut lainkaan ylinäyttelemiseen. Daredevil on sentään kuvattu toimivasti, kuten myös leikattu. Tehosteet ovat huonoja ja niitä ei onneksi ole paljoa. Parasta on tyyli, millä Mattin tapa nähdä maailma esitetään. Värimaailmaltaan elokuva on synkkä ja päiväkohtauksissa on kellertävää lämmön tuntua. Musiikki soi taustalla, muttei jää mieleen. Pari toimivaa kappaletta elokuvasta löytyy.

Elokuvasta on olemassa tosiaan noin puoli tuntia pidempi versio, eli Director's Cut. Pidempi versio sisältää pidennettyjä taistelukohtauksia, kuten myös muitakin pidennettyjä kohtia ja hieman muutettuja tapahtumajärjestyksiä. Siihen on myös lisätty kokonainen sivujuoni, jossa on mukana Coolion esittämä Dante Jackson. Tätä arvostelua varten katsoin teatteriversion ja vaikka viime kerrasta, kun näin Director's Cutin on aikaa, niin silti mietin useassa kohdassa, että siitä puuttuu jotain. Director's Cut saa elokuvan tuntumaan hieman rauhallisemmalta, eikä niin hätäiseltä kuin teatteriversio. Jos koskaan ostaisin tätä, niin hommaisin juurikin pidennetyn version.

Yhteenveto: Daredevil on heikko yritys tuoda sokea sankari valkokankaille. Se ei ole sinänsä huono elokuva, muttei se kovin hyväkään ole. Se on aika unohdettavaa kertakäyttökamaa, jonka parissa viihtyy kivasti, mutta ei siitä kovin paljoa jää käteen. Näyttelijävalinnat ovat vääriä ja tiettyjä asioita olisi voinut muuttaa. Affleckin kertojaääni on aika unettavan kuuloista. Jos kaikki supersankarileffat toimivat sinulle, niin kannattaa tämäkin vilkaista. Suosittelen katsomaan tästä elokuvasta juurikin Director's Cutin, mutta jos sen etsiminen tuntuu liian vaivalloiselta, niin tämä tulee joka vuosi vähintään kerran televisiosta, niin sieltä sen voi sitten katsastaa, jos kiinnostaa. Tässä elokuvassa tulee kohtaus kesken lopputekstien, joten muistakaa, ettette paina stop-nappulaa heti, kun lopputekstit ovat alkaneet. Suosittelen kuitenkin mieluummin katsomaan Netflixin originaalin Marvel's Daredevil -sarjan (2015-), joka on aivan mahtava!
Kirjoittanut: Joonatan, 16.5.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.ratpackpodcasts.com
Daredevil, 2003, 20th Century Fox Film Corporation, Regency Enterprises

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti