maanantai 9. toukokuuta 2016

Arvostelu: Saving Mr. Banks (2013)

SAVING MR. BANKS (2013)Ohjaus: John Lee Hancock
Pääosissa: Emma Thompson, Tom Hanks, Paul Giamatti, Colin Farrell, Ruth Wilson, B.J. Novak, Jason Schwartzman ja Bradley Whitford
Genre: draama
Kesto: 2 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 12

Saving Mr. Banks on elokuva, johon törmäsin hieman sattumalta. Katsoin YouTubesta jonkun Blu-ray -kokoelmavideota ja kyseinen elokuva käväisi esillä siinä. Kiinnitin samantien huomiota sen kanteen, missä näkyi Mikki Hiiren ja Maija Poppasen varjot. Vähän aikaa sen jälkeen huomasin, että siinä on pääosissa Emma Thompson ja Tom Hanks, ja kiinnostukseni nousi. Huomasin jo 2015, että elokuva löytyy Netflixistä, mutten vain jotenkin saanut aikaiseksi katsottua sitä. Kunnes viime lauantaina tein päätöksen, että nyt se on aika nähdä. Samana päivänä vasta luin tarkemmin, että mikä elokuvassa on ideana. Kesken elokuvaa tajusin, että minun on pakko kirjoittaa siitä.

Walt Disney on innokas tekemään elokuvan Maija Poppasesta, mutta Poppasen kirjoittaja, P.L. Travers ei ole kovin suostuvainen antamaan kirjojensa oikeuksia Disneyn käsiin. Travers matkustaa Los Angelesiin, missä Disneyn työryhmä yrittää saada hänet vakuuttuneeksi, että he onnistuisivat tekemään Maija Poppasesta hyvän elokuvan.

Emma Thompson on aivan mahtava näyttelijä ja tässä hän tekee kenties jopa lempisuoritukseni. Thompson esittää P.L. Traversia. Travers on hauska, mutta silti katsojalle tuodaan selväksi, että häntä vaivaa hänen vaikea menneisyytensä, mitä hän yrittää piilottaa muilta. Thompson pääsee kunnolla valloilleen elokuvassa ja häntä on koko ajan ilo katsella.
     Myös Tom Hanks on aina loistava ja tässä hän esittää itse Walt Disneyä. Disney ei kuitenkaan esiinny kovin paljoa elokuvassa, mutta Hanks vetää silti roolin aivan nappiin ja hänet on saatu tyylikkäästi maskeerattua herra Disneyksi. Jännä juttu, että elokuvan mukaan Disney inhosi, jos häntä kutsuttiin "herra Disneyksi", ja että häntä piti sinutella, mutta studio on päätynyt nykyään käyttämään pelkkää nimeä "Disney" elokuviensa alussa.
     Thompsonin lisäksi myös Colin Farrell tekee yhden lempisuorituksistani tässä elokuvassa. Farrell esittää Traversin isää, joka näytetään aluksi todella leikkisänä isähahmona, mutta myöhemmin paljastuu, että alkoholi hallitsee hänen elämäänsä. Aivan loistavaa työtä Farrellilta.
     Paul Giamatti esittää Traversin kuskia, Ralphia. Hahmo tuntuu aluksi hieman ontolta, mutta häneen tuodaan hyvin lisää sisältöä, kun hän alkaa kertoa tyttärestään. Giamatti vetää roolinsa hyvin ja jopa hieman koskettavasti.
     B.J. Novak, Bradley Whitford ja Jason Schwartzman esittävät Disneyn tiimiä, jotka yrittävät esitellä ideoitaan hankalalle Traversille ja vakuuttaa hänet siitä, että elokuva pitäisi tehdä.

Jos Walt Disneystä pitää tehdä elokuva, niin mikä muukaan yhtiö voisi tehdä sen kuin Walt Disney Pictures? Tosin kuten jo sanoin, niin Disneyä ei paljoa näe elokuvassa ja tarina keskittyykin P.L. Traversiin. Elokuvassa näytetään sekä Los Angelesissa tapahtuvaa tarinaa, että myös Traversin lapsuudenmuistoja, joilla saadaan näytettyä, mikä Maija Poppasen tarinassa on todella taustalla. Lapsuudenmuistot keskittyvät nuoren Traversin, eli Gintyn (Annie Rose Buckley) ja tämän isän suhteeseen, mikä on saatu tehtyä onnistuneen uskottavaksi. Isä on alkoholisti, mutta hän yrittää silti kaikkensa, että hänen perheellään olisi asiat kunnossa ja hänen tyttärensä joutuu vain seuraamaan vierestä, kun isän elämä murenee tämän käsiin.

Vaikka kyseessä on Disney-elokuva, niin se on silti aika rankka pätkä. Alkoholin käyttöä tosiaan esiintyy ja myös sen vaikutuksia näytetään. Lasten elokuva tämä siis ei ole. Kaiken rankkuuden ohella Saving Mr. Banks on silti todella hauska ja siinä on mukana lämmintä henkeä. "Disney-taikaa" on ujutettu mukaan juuri sopivissa määrin. Studiolla on varmaan ollut hirveät läjät pehmo-Mikkejä ja -Akuja yms varastossa, joita on tungettu tähän mukaan. Välillä tuntuukin, että yhtiö on päättänyt hieman pilailla omalla kustannuksellaan tätä elokuvaa tehdessä. He myös näyttävät sen, ettei Mary Poppins -elokuva (1964) - tai siis suomalaisittain Maija Poppanen - loppujen lopuksi tehnytkään oikeutta kirjoille. Itse olen nähnyt Maija Poppasen vain kerran ja olin silloin niin pieni, etten muista elokuvasta paljoa. Saving Mr. Banksin lopussa Maija Poppasen ensi-iltakohtauksessa näytetään lyhyitä pätkiä elokuvasta ja läpi elokuvan kuullaan ns. "suunnitelmia" elokuvan lauluille, joita kovasti vastaan Travers on.

Ohjaaja John Lee Hancock on tehnyt todella hyvää työtä käsikirjoittajien Kelly Marcelin ja Sue Smithin kanssa ja lopputulos on erittäin onnistunut. Loistavasti kirjoitettu dialogi yhdessä kaikin puolin tasokkaan näyttelemisen kanssa takaa katsojalle niin miellyttävän katselukokemuksen, että elokuvan haluaa nähdä uudestaan. Hancock on tunnettu mm. elokuvien The Rookie (2002) ja The Blind Side (2009) ohjauksesta ja hän on käsikirjoittanut esimerkiksi tulevan The Magnificent Seven -elokuvan (2016).

Elokuva on kuvattu erittäin taidokkaasti. Leikkaus on onnistunut ja siirtyminen 1960-luvun Los Angelesista 1900-luvun alkuun ja takaisin on erittäin sujuvaa. Lavastus ja puvustus ovat myös taidolla toteutettuja. Musiikki ei jää erityisemmin mieleen, mutta toimi elokuvan aikana.

Yhteenveto: Saving Mr. Banks on oikeasti hieno elokuva ja suosittelen katsomaan sen. Erittäin onnistunut näyttelijäntyö ilahduttaa katsojaa ja elokuva näyttää, että Disneyllä pystytään tekemään muitakin elokuvia kuin animaatioita ja seikkailuja. Ihan perheen pienimmille elokuva ei ole suunnattu ja kyseessä on enemmänkin elokuva lapsien vanhemmille. Elokuva herätti mielenkiinnon tutkia Traversin taustoja ja siitä heräsi halu nähdä Maija Poppanen uudestaan - ihan sama vaikka elokuva ei tekisi oikeutta kirjoillensa. Elokuvan nimen tarkoituksen saatte selvittää katsomalla elokuvan. Kaupoissa en ole leffaa nähnyt pitkään aikaan, mutta sen voi löytää vaikka Makuunista ja jos Netflix löytyy taloudesta, niin sieltä sen itsekin katsoin. Lopputekstien aikana kuullaan pala alkuperäistä, oikeaa nauhoitetta Traversin ja Disney-tiimin keskustelusta.
Kirjoittanut: Joonatan, 9.5.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvanjuliste www.frontierlandstation.com
Saving Mr. Banks, 2013, Walt Disney Pictures

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti