maanantai 28. toukokuuta 2018

Arvostelu: Kadonnut maailma - Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park - 1997)

KADONNUT MAAILMA - JURASSIC PARK

THE LOST WORLD: JURASSIC PARK



Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Vanessa Lee Chester, Vince Vaughn, Richard Schiff, Arliss Howard, Pete Postlethwaite ja Richard Attenborough
Genre: seikkailu, jännitys
Kesto: 2 tuntia 9 minuuttia
Ikäraja: 12

Michael Crichtonin kirjaan perustuva elokuva Jurassic Park (1993) oli ylistetty kassamagneetti, joten jatkoa oli tietenkin luvassa. Crichton oli jo kirjoittanut jatkoa vuonna 1995 nimeltä "The Lost World", joten tarinaa oli helppo jatkaa myös filmimaailmassa. Jatko-osan suunnittelu lähti heti käyntiin, kun ensimmäinen osa huomattiin hitiksi. Vanhaa työryhmää kasaantui jälleen työstämään dinosaurusseikkailua ja kuvaukset lähtivät käyntiin syksyllä 1996. Kadonnut maailma - Jurassic Park sai ensi-iltansa keväällä 1997 ja se oli suuri menestys, vaikkei päässytkään ensimmäisen osan lukemiin. Elokuva ei myöskään ollut yhtä arvostettu ja se jakoi voimakkaasti mielipiteitä. Jotkut inhosivat leffaa, jotkut pitivät sitä keskinkertaisena, mutta oli myös paljon niitä, jotka pitivät siitä. Itse kuulun jälkimmäisiin. Näin teoksen ala-asteella, kun sain alkuperäisen Jurassic Park -trilogian DVD:nä. Katsoin Kadonnut maailma - Jurassic Parkin nopeasti ensimmäisen osan jälkeen, mutta edellisen tapaan myös tämäkin oli mielestäni karmiva, enkä uskaltanut katsoa sitä vähään aikaan uudestaan. Vuosien varrella olen kuitenkin alkanut pitämään leffasta ja katsonut sen useasti uudestaan. Kun alkuvuodesta 2017 mietin, mitä elokuvia arvostelisin ensimmäiselle puoliskolle vuodesta 2018, useat Steven Spielbergin teokset tulivat mieleeni, Jurassic Parkit tietty ensimmäisinä. Päädyin kirjoittamaan sarjan osista myös siksi, että elokuvat ovat saamassa jatkoa teoksella Jurassic World: Kaatunut valtakunta (Jurassic World: Fallen Kingdom - 2018). Alkuperäisen elokuvan tapaan katsoin myös Kadonnut maailma - Jurassic Parkin tyttöystäväni ja ystäväni kanssa, ja söimme jälleen paljon herkkuja.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Jurassic Park!

Isla Nublar -saarella sijaitsevan Jurassic Parkin lisäksi on toinenkin saari, josta löytyy eläviä dinoja. Jurassic Parkin onnettomuudesta selvinnut Ian Malcolm lähtee tiiminsä kanssa tutkimaan dinosaurusten elämää tällä B-saarella.

Jeff Goldblumin näyttelemä Ian Malcolm on muuttunut paljon edellisestä osasta. Enää Ian ei ole samanlainen muka-hurmuri, joka ottaa rennosti ja vitsailee. Dinosauruspuistossa käynti on muuttanut hänet kunnon pessimistiksi ja päästyään uudelle dinosaarelle, pelkää hän jatkuvasti kaikista pahinta tilannetta tapahtuvaksi. Yllättävää kyllä, sarjan päähenkilön vaihtuminen Alan Grantista Ianiin toimii ja on mielenkiintoista seurata, miten aiemmat tapahtumat ovat vaikuttaneet tuttuun hahmoon. Goldblum on edelleen pidettävä heppu, josta onneksi löytyy yhä huumoria, vaikka hän onkin negatiivisempi asioiden suhteen. Läpi leffan hahmosta paistaa ilme "mitä minä sanoin?".
     Julianne Moore näyttelee paleontologi Sarah Hardingia, Ianin tyttöystävää, joka on enemmän kuin mielissään, päästessään tutkimaan eläviä dinosauruksia. Sarah esittelee taitojaan useasti leffan aikana ja vaikka hänen suuri mielenkiintonsa dinoja kohtaan pistää hänet vaaroihin, ei hän jää odottelemaan ketään pelastajaa paikalle, vaan yrittää keksiä itse, miten selviäisi tilanteista. En erityisemmin pidä Mooresta näyttelijänä, mutta Sarahin roolissa hän on toimiva.
     Edellisessä osassa Ian kertoi, että hänellä olisi kolme lasta ja Kadonnut maailma - Jurassic Parkissa esitellään yksi heistä: Vanessa Lee Chesterin näyttelemä teinityttö Kelly, joka päätyy jokseenkin vahingossa mukaan saarelle. Vaikka hahmolle on yksi sankarihetki luotu, hän lähinnä vain roikkuu mukana siinä toivossa, että katsoja kannustaisi Iania pelastamaan tyttärensä hirmuliskojen hampaista. Valitettavasti hahmo ei ole kiinnostava, eikä Chester ole kovin hyvä roolissaan, jolloin katsojaa ei erityisemmin kiinnosta hänen kohtalonsa.
     Ianin tiimiin kuuluu Sarahin lisäksi myös Vince Vaughnin näyttelemä valokuvaaja Nick Van Owen ja Richard Schiffin esittämä maastovaruste-ekspertti Eddie Carr. Kumpikaan heistä ei valitettavasti ole erityisen mielenkiintoinen tapaus, vaikka molemmilta löytyy hetkensä. Kaksikko on kiva lisä tarinaan, muttei oikein jää mieleen. Yleensä en Vaughnista pidä näyttelijänä, mutta leffa tekee hänelle samat kuin Julianne Moorelle, eli hän on toimiva roolissaan, etenkin kun hän on jotain muuta kuin mitä hän tuppaa esittämään komedialeffoissaan. Schiff on myös ihan hyvä osassaan.
     Arliss Howard on mainio Peter Ludlowina, dinosauruksia valmistavan InGen-yhtiön uutena johtajana, jolla on tyhmiä aikomuksia dinoihin liittyen. Ludlow kokee olevansa tärkeä henkilö, mutta todellisuudessa hän ei tiedä dinoista mitään, joten yksin hän tulisi nopeasti syödyksi.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat mm. metsästäjä Roland (Pete Postlethwaite), joka haluaa saada ammuttua Tyrannosaurus Rexin, tämän avustaja Ajay (Harvey Jason) ja Dieter (Peter Stormare), joka ei erityisemmin halua ystävystyä pienten Compsognathusten kanssa. Ianin lisäksi edellisestä elokuvasta tekevät paluun myös Jurassic Parkin luonut John Hammond (Richard Attenborough), sekä tämän lapsenlapset Lex (Ariana Richards) ja Tim (Joseph Mazzello), joskin vain todella lyhyeksi aikaa.




Elokuva tapahtuu neljä vuotta Jurassic Parkin jälkeen ja heti alussa tulee selväksi, mitä vuosien varrella on tapahtunut. Hyvin nopeasti tajuaa, miksi Ian on muuttunut niin paljon ja muutoksen kautta hahmo tuntuu kuin uudelta, jolloin hänessä on heti jotain kiehtovaa. Nopeasti käytävien hahmoesittelyjen jälkeen matka uudelle saarella alkaa. Toisin kuin edellinen osa, tämä leffa ei tapahdu Isla Nublarilla, vaan Isla Sornalla, jossa dinosauruksia kasvatettiin puistoa varten. Sielläkin tapahtui onnettomuus, minkä takia eläimet ovat päässeet vapaiksi... mikä tosin kävi edellisessäkin osassa, jolloin olisi oikeastaan ihan sama, jos tämäkin filmi tapahtuisi Nublarilla. Noh, vapaat dinosaurukset luovat joka tapauksessa hienosti jännitettä, sillä aiemmin on jo päässyt näkemään, miten dinot toimivat päästessään ulos aidoistaan. Vaikka mukana on toimivaa huumoria, on Kadonnut maailma - Jurassic Park jännittävämpi ja synkempi elokuva kuin edeltäjänsä, mikä toimii todella mainiosti. Lihansyöjädinot ovat välittömästi karmivia, varsinkin kun ne voivat piileskellä missä tahansa metsän siimeksessä. Onneksi mukaan on kuitenkin saatu edellisestä osasta tuttua ihmetystä ja hämmästelyä, kun dinosaurukset ensimmäisen kerran saapuvat ruutuun. Niissä olennoissa on jotain äärimmäisen upeaa ja teos saa sen tuotua esille tyylillä. Leffassa nähdään tietty uusia sauruksia, kuten pienet Compsognathusit ja erikoisia lättyjä selkä täynnä oleva Stegosaurus. Vanhat tututkin palaavat, eli pitkäkaulaiset Brachiosaurukset, saalistajamaiset Velociraptorit, sekä fanien suursuosikit, Tyrannosaurus Rexit. Kyllä luitte oikein, tässä leffassa on useampi kuin yksi T-Rex!

Vaikka Kadonnut maailma - Jurassic Park on karmivampi ja synkempi kuin edeltäjänsä, on mukana silti paljon tuttua seikkailuhenkeä, hauskoja hetkiä ja toimintaa. Elokuva myös toimii siten, millä lailla jatko-osan kuuluukin, eli se tuo uusia asioita sarjaan ja etenkin leffan loppuhuipennus on todella poikkeava edelliseen osaan verrattuna. Mukana on jälleen tyhmiä ideoita, jotka kostautuvat keksijöilleen. Jännitystä on toimiva määrä ja useaan otteeseen huomaa jääneensä tuijottamaan ruutua hievahtamatta, kun on pakko saada tietää, miten Ian ja kumppanit selviävät vaaroista. Valitettavasti päähenkilöiden lisäksi muut hahmot eivät kuitenkaan kiinnosta tarpeeksi, jotta oikeasti välittäisi siitä, miten heille käy? Ja koska aivan varmasti haluaa katsoa, kun Tyrannosaurus Rexit ja Velociraptorit hotkivat ihmisiä kitaansa, on huojentavaa, että saarella on tällä kertaa paljon enemmän nimettömiä sivuhahmoja uhreiksi. Vaikka mukana on monia todella hyviä kohtia, ei elokuva kuitenkaan tarjoa katsojille samaa loistokkuutta kuin edeltäjänsä, jolloin tämä jää selvästi sen jalkoihin. Erittäin oivallinen jatko-osa on kuitenkin kyseessä ja jos edellisestä osasta on pitänyt, niin mitä luultavimmin tämäkin iskee. Hieman kyllä jää harmittamaan, että kertaakaan ei kerrota, mitä kävi dinosaurusalkioille, jotka Dennis Nedry varasti edellisessä leffassa.

Ohjauksesta vastaa edellisen osan tapaan Steven Spielberg, joka on onnistunut jälleen seikkailutunnelman luomisessa. Spielbergin ohjaaman Indiana Jones -sarjan (1981-) tavoin hän on tehnyt tästä synkemmän kuin edeltäjästään, mutta poikkeus on siinä, että tässä hän onnistui paremmin kuin Indiana Jones ja tuomion temppelissä (Indiana Jones and the Temple of Doom - 1984). Käsikirjoituksesta vastaa edellisen osan tapaan David Koepp, joka on tehnyt mainiota työtä, vaikkakin mukaan on lipsahtanut juoniaukko hieman ennen loppuhuipennusta, joka häiritsee suuresti. Sitä voi pohtia ja pähkäillä, muttei siihen mitään loogista selitystä keksi. Kadonnut maailma - Jurassic Park on kuvattu mainiosti, eikä mukana ole ihan yhtä montaa ylidramaattista lähikuvaa hahmojen kasvoista. Leikkaus on sujuvaa, vaikka tuntuukin, että loppupäässä on pätkäisty jokin tärkeä hetki kokonaan pois teoksesta. Visuaalisesti elokuva on edeltäjänsä tapaan edelleen todella hieno. Dinosaurukset, etenkin Tyrannosaurus Rexit ja Velociraptorit, näyttävät upeilta. Ääniefektit ovat muuten toimivat, mutta parissa kohtaa on todella häiritsevää, että dinosaurukset päästelevät samoja äännähdyksiä kuin avaruusmöröt Star Warseissa (1977-). Tutut dinoäänet ovat kuitenkin mukana ja karjahtelut kuulostavat mahtavilta. Säveltäjä John Williams on jälleen tehnyt todella mainiota työtä ja tuonut mukaan uusia teemoja, saaden ne silti kuulostamaan samalta musiikkimaailmalta kuin edeltäjässä.




Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on elokuvan suunnittelusta ja teosta kertovat "The Making of The Lost World", "Original Featurette on the Making of the Film", sekä "Return to Jurassic Parkin" kaksi osaa "Finding The Lost World" ja "Something Survived", minkä lisäksi mukana on kirjailija Michael Crichtonin haastattelu, dinosaurusten tanssinumero, kohtauksia ilman tehosteita ja tehosteiden kanssa, kaksitoista kuvakäsikirjoitusta (mm. alkuperäinen loppu), trailer, poistettuja kohtauksia ja valokuvia kuvauksista, dinoista, piirroksista, julisteista, leluista ja pienoismalleista. Katsottavaa on yhteensä yli viideksi tunniksi.

Yhteenveto: Kadonnut maailma - Jurassic Park on todella mainio jatko-osa, jossa ilmapiiri on karmivampi kuin edeltäjässä. Ihan alkuperäisen teoksen tasolle tämä ei kuitenkaan pääse. Jännittävämpi lähestymistapa toimii ja on kiehtovaa, että dinosaurukset ovat tällä kertaa alusta alkaen vapaina. Huumoria on silti yhä mukana ja Jeff Goldblum on edelleen hyvä Ian Malcolmina, vaikka hahmoa on muutettu paljon. Muut tärkeät hahmot ovat ihan toimivia, mutta suurimmaksi osaksi sivuhahmot on tarkoitettu dinojen uhreiksi. Tarina on oiva ja mukaan on saatu todella hyvä loppuhuipennus, vaikka se onkin lähtöisin todella typerästä ideasta. Ennen huipennusta mukana on outo juoniaukko, joka voi jäädä häiritsemään, jos sitä miettii liikaa. Visuaalisesti elokuva on näyttävä ja John Williamsin sävellykset ovat jälleen onnistuneet. Ohjaaja Steven Spielberg on tehnyt todella hyvää työtä tunnelman luomisessa ja jatkotarinan muokkaamisessa. Jos pidit edellisestä osasta, niin kannattaa katsoa myös Kadonnut maailma - Jurassic Park. Jotkut eivät siitä pidä ja jotkut jopa inhoavat sitä (mitä en ymmärrä yhtään), mutta tiedän, että on myös monia, jotka rakastavat teosta. Joillekin lapsille tämä voi olla liian jännittävä, mutta kannattaa se silti ala-astelaisille näyttää, sillä tämäkin saa helposti innostumaan dinoista.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.6.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.jurassicworlduniverse.com
The Lost World: Jurassic Park, 1997, Universal Pictures, Amblin Entertainment, Digital Image Associates


3 kommenttia:

  1. Jurassic Park kyllä kuuluisi jossakin määrin yleissivistykseen. Hävettää myöntää, että en ole katsonut yhtäkään elokuvista kokonaisuudessaan. Eli lisäänpä siis tämänkin "elokuvat, jotka pitäisi katsoa, mutta en koskaan katso" -listalleni.

    https://aatenarikka.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinun täytyy ainakin alkuperäinen Jurassic Park nähdä!

      Mitäs muita filmejä tuolta listalta löytyy?

      - Joonatan

      Poista
  2. Kun pohdit mitä nedryn varastamille alkioille kävi... ykkösosassa näytettiin miten ne hautautui mutaan sen jälkeen kun nedry syötiin autossaan.

    VastaaPoista