tiistai 27. elokuuta 2019

Arvostelu: Ready or Not (2019)

READY OR NOT



Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett
Pääosissa: Samara Weaving, Mark O'Brien, Adam Brody, Henry Czerny, Andie McDowell, Nicky Guadagni, Melanie Scrofano, Elyse Levesque, Kristian Bruun ja John Ralston
Genre: kauhu, komedia
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Ikäraja: 16

Ready or Not on Guy Busickin ja R. Christopher Murphyn ideoima ja käsikirjoittama kauhukomedia. Kaksikko sai Mythology Entertainment ja Vinson Films -yhtiöt kiinnostumaan tarinasta ja he pääsivät tekemään itse leffaa. Ohjaajiksi valittiin aiemmin yhdessä elokuvia, kuten V/H/S:n (2012), tehneet Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett ja pääroolin sai näyttelijä Hugo Weavingin veljentytär Samara Weaving. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2018 ja nyt Ready or Not on saanut ensi-iltansa. Itse innostuin filmistä heti, kun kuulin siitä. Sen tarina vaikutti mielenkiintoiselta ja traileri veikeältä. Kävin katsomassa leffan heti ensi-iltapäivänä, yhdessä samana päivänä ilmestyneiden zombikomedia The Dead Don't Dien (2019) ja toimintaleffa Angel Has Fallenin (2019) kanssa.

Grace menee naimisiin rikkaan perheen pojan Alex Le Domasin kanssa. Le Domasien perinteisiin kuuluu, että kun joku suvusta menee naimisiin, suku kokoontuu pelaamaan jotain peliä. Pian Grace saa kuitenkin selville, ettei aluksi harmittomalta kuulostava kuurupiilo ole vain leikkiä, vaan taistelu elämästä ja kuolemasta.

Samara Weaving näyttelee nuorta naista, Gracea, joka on innoissaan liittymässä Le Domasin sukuun. Hyvin nopeasti tehdään selväksi, miksi hän haluaa niin paljon kuulua perheeseen ja millainen persoona on kyseessä. Katsoja on siis alusta alkaen Gracen puolella ja kun hääyö muuttuu jännitysnäytelmäksi, toivoo katsoja Gracen pääsevän karkuun. Weaving todella hyppää roolihahmonsa vietäväksi. Hän on erinomainen valinta pääosaan ja on ilo seurata, kuinka hän antautuu elokuvalle täydellisesti. Todellisuudessa tällainen kokemus olisi äärimmäisen kauhistuttava ja Weaving tuo hahmon kokemat tunteet upeasti esille koko kehonsa voimin.
     Le Domasin sukuun kuuluvat Gracen sulhanen Alex (Mark O'Brien) ja tämän veli Daniel (Adam Brody) ja sisko Emilie (Melanie Scrofano), heidän vanhempansa Tony (Henry Czerny) ja Becky (Andie McDowell), Tonyn sisko Helene (Nicky Guadagnini), sekä Danielin vaimo Charity (Elyse Levesque) ja Emilien mies Fitch (Kristian Bruun). Jokaiselle suvun jäsenistä on saatu luotua oma persoonansa ja kaikki ovat jollain tavalla mielenkiintoisia tapauksia. Läpi leffan jokaisesta tuodaan jotain esille, jotta he eivät jää yksiulotteisiksi. Kaikki näyttelijät tekevät oivaa työtä ja etenkin Czerny ja McDowell vakuuttavat rikkaina henkilöinä, minkä lisäksi Guadagnini on samanaikaisesti pelottava ja koominen outona täti-Helenenä, mutta loppujen lopuksi leffa on puhtaasti Weavingin show.




Ready or Not on yksi tämän vuoden omaperäisimmistä teoksista. Elokuvan idea voi kuulostaa hölmöltä, mutta lopputulos on paikoitellen jopa nerokas. Leffa piikittelee satiirin voimin rikkaiden kummallisia tapoja, paisuttelemalla niitä äärimmilleen. Välillä puhutaan siitä, kuinka rikkaat tekevät asiat täysin eri tavalla ja että raha on sekoittanut heidän päänsä, jolloin he luulevat voivansa tehdä mitä vain. Mikä olisikaan parempaa kuin peleillä rikastunut perhe, jonka pelit viedään ihan liian pitkälle. Elokuva nappaa heti mukaansa ja vain tiukentaa otettaan, mitä pidemmälle tarina kulkee. Puolentoista tunnin kestossaan leffa ei käy kertaakaan tylsäksi ja Ready or Not onkin yksi vuoden viihdyttävimmistä elokuvista.

Leffa tasapainottelee todella hyvin kauhun ja komedian välillä, tarjoten aidosti jännittäviä hetkiä ja joskus jopa hulvatonta menoa. Katsojana oikeasti jännittää Gracen puolesta ja elokuva rakentaa erinomaisesti tunnelmaansa, syyllistymättä pelkkiin äkkisäikäytyksiin. Komedia taas syntyy usein mustasta huumorista ja jotkut vitsit ovatkin mahtavan kieroja. Leffa ei myöskään pelkää äityä veriseksi, kun on sen aika ja elokuva onnistuu usein yllättämään ratkaisuillaan ja kekseliäisyydellään. Leffasta harmillisesti löytyy tietyt ongelmansa ja muutamassa kohtaa tuntuu, että jotkut osiot käsikirjoituksesta on työstetty liian nopeasti. Parissa kohtaa hahmot esimerkiksi teleporttailevat oudosti paikasta toiseen. Nämä ovat kuitenkin aika pieniä ongelmia, kun filmi on muuten näin mainio paketti. Elokuva tietää tasan tarkkaan, mikä se on ja leffan hieman itseironinen ote vain lisää sen viehätystä.




Muutamia pieniä kömmähdyksiä lukuunottamatta käsikirjoittajakaksikko Busick ja Murphy ovat siis tehneet loistotyötä tarinan kanssa ja Bettinelli-Olpin ja Gillett herättävät kirjoituksen henkiin tyylikkäällä ohjauksellaan. Ohjaajat ovat selvästi tienneet, millaisen leffan ovat halunneet tehdä ja sen tunnelma onkin tarkkaan hiottu. Komedia ja kauhu kohtaavat saumattomasti. Myös teknisesti Ready or Not on taidolla tehty. Kuvaus on sujuvaa, eikä heiluva käsivarakuva haittaa, kun se kuvastaa päähenkilön pakokauhua. Leikkaus on myös oivallista, vaikkakin voi olla, että hahmojen teleporttailut johtuvat siitä, että tiettyjen kohtauksien välistä on leikattu paloja. Le Domasin kartanon lavasteet ovat uskomattoman hienot ja muutenkin leffan visuaalisen ilmeen kanssa on tehty loistotyötä. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu äänitehosteista Brian Tylerin säveltämiin musiikkeihin.

Yhteenveto: Ready or Not on yksi vuoden viihdyttävimmistä ja omalaatuisimmista elokuvista. Juoni on erikoinen, mutta todella toimiva ja filmin tunnelma on erinomaisesti rakennettu. Ohjaajat tasapainottelevat hienosti komedian ja kauhun välillä, jolloin paikoitellen katsoja pistetään jännittämään ja välillä taas saa nauraa makeasti. Elokuva tarjoaa yllättäviä ratkaisuja ja ovelia kikkoja, joilla elokuva pidetään raikkaana loppuun saakka. Samara Weaving todella loistaa pääroolissa ja heittäytyy täysillä roolinsa vietäväksi. Muutkin näyttelijät ovat mainioita, mutta Weavingin loiste jättää heidät varjoon. Paikoitellen leffa kärsii joko hieman kiireellä kirjoitetuista kohtauksista tai leikkauksesta, mistä on otettu paloja pois, tajuamatta, että se jättää pieniä aukkoja. Esimerkiksi parissa kohtaa hahmot teleporttailevat oudosti paikasta toiseen. Muuten Ready or Not on erittäin mainio paketti, mitä suosittelen lämpimästi katsomaan, jos pidätte veikeistä kauhukomedioista. Ei tämä vuoden parhaimpiin elokuviin kuulu, mutta viihdyttävyydessä leffa peittoaa jotkut muuten laadukkaammat teokset.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.8.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Ready or Not, 2019, Mythology Entertainment, Vinson Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti