torstai 31. lokakuuta 2019

Arvostelu: Halloween III - pahuuden yö (Halloween III: Season of the Witch - 1982)

HALLOWEEN III - PAHUUDEN YÖ

HALLOWEEN III: SEASON OF THE WITCH



Ohjaus: Tommy Lee Wallace
Pääosissa: Tom Atkins, Stacey Nelkin, Dan O'Herlihy, Michael Currie, Ralph Strait, Jadeen Barbor, Brad Schacter, Garn Stephens, Nancy Kyes, Joshua John Miller, Michelle Walker ja Al Berry
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia
Ikäraja: 18

John Carpenterin slasher-kauhuelokuva Halloween - naamioiden yö (Halloween - 1978) oli kehuttu hitti, joka on ajan myötä noussut suureksi klassikoksi genressään ja jonka murhaajahahmo Michael Myersista on tullut kauhuikoni. Elokuva sai muutama vuotta myöhemmin jatko-osan Halloween II - tappajan paluu (Halloween II - 1981) ja vaikka sekin oli taloudellinen menestys, sai se kehnot arvostelut. Sarjaa haluttiin tietty jatkaa, mutta Carpenter ja sarjan hänen kanssa yhdessä luonut Debra Hill alkoivat kyllästyä Michael Myersiin ja suostuivat olemaan mukana vain, jos kolmas elokuva keskittyisi johonkin täysin muuhun. Studio suostui ja tekijät alkoivat suunnittelemaan, että siitä lähtien joka vuosi ilmestyisi uusi Halloween-elokuva, mikä kertoisi aina uudenlaisen tarinan. Käsikirjoitusta alkoi työstämään scifi-kirjoittaja Nigel Kneale, mutta kun studio ei ollut tyytyväinen hänen tekstiinsä ja vaati enemmän verta ja shokeerausta, Kneale poistui projektista, jolloin ohjaajaksi palkattu Tommy Lee Wallace vei tekstin loppuun. Kuvaukset alkoivat ja lopulta Halloween III: Season of the Witch, eli suomalaisittain Halloween III - pahuuden yö ilmestyi halloweenina 1982 (Suomeen elokuva saapui vasta tammikuussa 1984). Elokuva sai murska-arvostelut ja se menestyi selvästi heikommin kuin kaksi aiempaa osaa - pääasiassa Michael Myersin puuttumisen vuoksi. Vuosien varrella leffa on onnistunut kuitenkin löytämään vannoutuneet faninsa. Itse en ollut koskaan aiemmin nähnyt tätä filmiä. Tutustuin Halloween-sarjaan joitain vuosia sitten, kun näin Rob Zombien ohjaaman uudelleenfilmatisoinnin vuodelta 2007. Pari vuotta sitten näin ensimmäistä kertaa alkuperäisen Halloween - naamioiden yön ja joka katselukerralla ihastun siihen yhä enemmän. Kun kirjoitin siitä pari vuotta sitten arvostelun halloweeniksi, päätin, että kirjoitan siitä lähtien joka halloweeniksi arvion yhdestä sarjan elokuvasta juhlistamaan päivää. Viime vuonna käsittelyssä oli Halloween II - tappajan paluu, joten nyt oli aika katsoa, mitä kummaa Halloween III - pahuuden yö tarjoaa...

Viikkoa ennen halloweenia sairaalaan tuodaan mies, joka pitää tiukasti kädessään halloween-naamaria ja varoittaa, että kaikki tulevat kuolemaan. Kun mies yöllä murhataan, lääkäri Daniel Challis ja kuolleen miehen tytär Ellie lähtevät selvittämään, mistä on kyse?

Tom Atkins näyttelee lääkäri Daniel Challisia, jota luultavasti yksikään nainen ei halua työkaverikseen. Daniel puhuu ehdottelevasti ja jopa yhdessä kohtaa läpsäisee sairaanhoitajan takapuolta. Ja tästä hahmosta pitäisi olla kiinnostunut ja hänen kanssa pitäisi lähteä selvittämään mysteeriä? Ei kiitos. Ongelmat kun eivät lopu vain törkeään käytökseen naisten seurassa, vaan Daniel vain on todella tylsä hahmo, eikä asiaa auta Atkinsin huono roolisuoritus. Atkins tekee asiat vähän siihen suuntaan ja kun hänestä yritetään saada irti jotain, menee homma ylinäyttelemisen puolelle.
     Eipä naispäähahmo Ellietä esittävä Stacey Nelkin sen parempaa työtä tee. Nelkin on itse asiassa jopa kehnompi kuin Atkins, sillä hänestä näkyy koko ajan, että hän yrittää parhaansa mukaan näytellä. Hän ei ole koskaan luonteva roolissaan, vaan jatkuvasti tuntuu siltä, että joku vain näyttelee erilaisia tunteita. Hahmona Ellie on kanssa tylsä tapaus, eikä hänestä koskaan irtoa kunnon surua isänsä (Al Berry) kuolemaa kohtaan. Lisäksi on käsittämätöntä, että Elliekin lankeaa Danielin pervoiluun ja vieläpä ilman, että kaksikon välille on edes yritetty luoda mitään romanttista säpinää. Ja turha odottaakaan, että Nelkinin ja Atkinsin väliltä löytyisi koskaan minkäänlaista kemiaa.
     Elokuvassa nähdään myös Dan O'Herlihy salaperäisen Hopea Apila -firman pomona, Michael Currie motellinomistajana, Ralph Strait leluja kauppaavana Buddy Kupferina ja Jadeen Barbor ja Brad Schacter tämän perheenä, sekä Nancy Kyes Danielin ex-vaimona ja Joshua John Miller ja Michelle Walker heidän lapsinaan. Kun näkee Danielin käytöksen naisten seurassa ja kuinka tämä vaikuttaa jatkuvasti laiminlyövän lapsiaan, ei ole ihme, että hänen vaimonsa on jättänyt hänet.




Kuten arvostelun alussa kävi selväksi, ei Halloween III - pahuuden yö nimestään huolimatta jatka millään tavalla kahden ensimmäisen Halloweenin tarinaa. Michael Myers on kuitenkin tavallaan saatu mukaan, sillä tässä leffassa nähdään parikin kertaa, kun hahmot katsovat televisiosta alkuperäistä Halloween - naamioiden yötä! Elokuva siis tiedostaa Carpenterin elokuvan olevan elokuva. Jos tästä erikoisesta ratkaisusta ei ole tietoinen, vaan luulee Halloween III:n loogisesti jatkavan aiempien filmien tarinaa, on katsoja varmasti totaalisen hämmentynyt, että mitä ihmettä tulikaan juuri alettua katsomaan? Tämähän tuntuu enemmän joltain Stephen Kingin välityökirjaan perustuvalta, suoraan televisioon tehdyltä kauhurainalta. Vaikka King on tehnyt useita arvostettuja kirjoja ja niiden pohjalta on tehty hienoja filmejä, mahtuu joukkoon myös paljon heikkoja teoksia ja niistä tehtyjä vielä huonompia elokuvia. Siltä Halloween III - pahuuden yö tuntuu.

Omalla tavallaan ymmärrän hyvin, mikseivät Carpenter ja Hill halunneet jatkaa Michael Myersin tarinaa - kuten myöhemmät sarjan osat tulevat todistamaan, elokuvat alkavat väkisinkin toistamaan itseään, eivätkä he halunneet tehdä samaa filmiä kolmatta kertaa. Halloweenien muuttaminen elokuvasarjaksi, missä jokainen osa kertoo uuden tarinan, voisi olla toimiva idea, jos tekijät eivät olisi mokanneet näin pahasti ensimmäisen yrityksen kanssa. Kyseessä on todella surkea elokuva monin eri tavoin. Vaikka sen mysteeri on ihan kiinnostava, paljastukset arvaa nopeasti ja tarina itsessään on pitkästyttävä. Elokuva ei ole myöskään pelottava. Ei edes hieman jännittävä. Ottaen huomioon, kuinka huonosti leffa on nähnyt aikaa, on se nykyään lähinnä naurettava. Jo pelkkä pahojen tapahtumien syy on naurettava. Tai siis syy ja syy... leffa ei oikeastaan edes anna erityistä syytä sille, miksi joku haluaa tehdä pahoja asioita. Filmin yritykset kauhistuttaa kompastuvat pahasti omaan nilkkaansa ja shokeeraavaksi tarkoitettu loppu saa katsojan lähinnä ihmettelemään, että tässäkö se nyt oli? Puolitoista tuntia hukkaan heitettyä aikaa.




Halloween III - pahuuden yö on Tommy Lee Wallacen esikoisohjaus ja toinen käsikirjoitus ja sen myös huomaa. Wallace oli työskennellyt alkuperäisessä Halloweenissa lavastajana ja häntä oli pyydetty ohjaamaan Halloween II - tappajan paluu, mutta hän oli kieltäytynyt. Hän olisi voinut kieltäytyä tästäkin, sillä Wallace tekee niin huonoa työtä. Hän ei osaa rakentaa minkäänlaista jännitettä, eikä saa näyttelijöistä lähes mitään irti. Lisäksi hänen käsikirjoituksensa on täynnä yksiulotteisia hahmoja, tylsää tarinaa ja typeriä ratkaisuja. Sentään filmi on tarpeeksi kelvollisesti kuvattu. Leikkaus on paikoitellen hutiloivaa ja ääniefektit ovat todella kömpelösti istutettu mukaan. Automatkan aikana voi selkeästi kuulla, että näyttelijät ovat vain käyneet nopeasti äänittämässä repliikkinsä studiossa, minkä lisäksi kenkien kopinaa ylikorostetaan läpi leffan. Yhteen kohtaukseen tekijät ovat saaneet luotua yllättävän ällöttävää kuvastoa, mutta siihen se sitten jää. Loppujen lopuksi paras (ja lähestulkoon ainoa hyvä) asia leffassa on "London Bridge is Falling Down" -lorua kopioiva Hopea Apila -firman mainosrenkutus... ja sekin on aika ärsyttävä!

Yhteenveto: Halloween III - pahuuden yö on surkea kauhuelokuva, mikä enemmän naurattaa huonoudellaan kuin pelottaa muka-karmivilla jutuillaan. Leffa on todella pitkäveteinen, sillä sen tarina on erittäin tylsä, eivätkä hahmotkaan kiinnosta. Lääkäri Daniel Challis on pahemman luokan pervo ja häntä esittävä Tom Atkins on huono roolissaan. Vielä surkeampi on naispääosa Stacey Nelkin, josta huomaa, että tämä vain yrittää näytellä. Atkinsin ja Nelkinin väliltä ei tietenkään löydy minkäänlaista kemiaa. Pahisten "ilkikurinen" juoni on lähinnä koominen ja homma muuttuu yhä vain typerämmäksi, mitä pidemmälle leffa etenee. Ensikertalaisohjaaja Tommy Lee Wallace ei osaa rakentaa minkäänlaista tunnelmaa ja hänen käsikirjoituksensa on suorastaan surkea. Elokuva ei vakuuta edes tekniseltä puoleltaan, vaan näyttää suoraan televisioesitykseen tehdyltä rainalta. Mukaan mahtuu yksi oivallisen ällö hetki, sekä ärsyttävän veikeä mainoslaulu, mutta eivätpä ne tätä elokuvaa pelasta. On toisaalta ihan mielenkiintoinen idea, että Michael Myersin tarinan jatkamisen sijaan Halloween-sarja olisikin keskittynyt tekemään itsenäisiä kauhukertomuksia. Mutta kun ensimmäinen yritys tästä ideasta on näin järkyttävän kehno, onko ihme, että Myers tuodaan takaisin heti seuraavassa osassa? Suosittelenkin vain hyppäämään Halloween II - tappajan paluusta suoraan Halloween 4:ään ja jättämään tämän häpeäpilkun kokonaan välistä. Kaveriporukalla katsottuna tämän huonoudesta voi tehdä hyvin pilkkaa, mutta yksin katseltuna Halloween III - pahuuden yö on lähinnä vain tuskallinen ja pitkästyttävä kokemus.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.10.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Halloween III: Season of the Witch, 1982, Universal Pictures, Dino De Laurentiis Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti