torstai 10. lokakuuta 2019

Arvostelu: Gemini Man (2019)

GEMINI MAN



Ohjaus: Ang Lee
Pääosissa: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Linda Emond, Ralph Brown, Ilia Volok, E. J. Bonilla ja Douglas Hodge
Genre: toiminta, scifi
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia
Ikäraja: 12

Gemini Man on Ang Leen ohjaama ja Will Smithin tähdittämä toimintaelokuva. Idea elokuvaan syntyi jo yli 20 vuotta sitten Darren Lemken toimesta, joka myi tarinan Sony-yhtiölle. Leffan oli tarkoitus ilmestyä 1997 ja sen ohjaajaksi oli jo kiinnitetty Tony Scott. Pääosaan taas oli ehdolla näyttelijöitä kuten Harrison Ford, Mel Gibson, Brad Pitt, Nicolas Cage, Tom Cruise ja Arnold Schwarzenegger. Tekijät kuitenkin kokivat, ettei sen aikainen teknologia vielä mahdollistanut filmin tekoa, jolloin projekti pistettiin jäihin. Käsikirjoitusta on kuitenkin työstetty vuosien aikana uudestaan useiden kirjoittajien toimesta. Vuonna 2016 Skydance Media hankki tarinan oikeudet ja alkoi tekemään elokuvaa. Kuvaukset alkoivat helmikuussa 2018 ja nyt Gemini Man saa vihdoin ensi-iltansa. Itse en ollut erityisen kiinnostunut filmistä, kun kuulin siitä. Trailerit eivät vakuuttaneet minua ja aika negatiiviset ensireaktiot tiputtivat odotuksiani entisestään. Olinkin hyvin skeptinen, kun kävin katsomassa Gemini Manin sen ennakkonäytöksessä, missä se näytettiin kriitikoille uudella 3D+ -tekniikalla.

Viisikymppinen palkkamurhaaja Henry Brogan joutuu toisen palkkamurhaajan jahtaamaksi, joka näyttää täysin Henryltä 20-vuotiaana.

Will Smith tekee tuplaroolin sekä Henry Broganina että häntä jahtaavana palkkamurhaajana. Vaikka Smith murjaiseekin pari vitsiä, on hän huomattavasti vakavampi tässä leffassa kuin yleensä. Hän sopii yllättävänkin hyvin ikääntyneen ja eläkkeelle pääsystä haaveilevan tappajan rooliin, minkä lisäksi hän tekee kelpo työtä myös nuorena palkkamurhaajana. On kuitenkin valitettavasti pakko sanoa, että digitaalisesti nuorennettu Will Smith pistää välillä todella pahasti silmään. Nuorennusefekti muistuttaa paikoitellen jotain Snapchatin kuvafiltteriä, millä poistetaan ryppyjä. Tavallaan tätä voi kehua teknisenä saavutuksena, mutta samalla ihmissilmä huomaa kaikenlaiset pienet yksityiskohdat, mitkä paljastavat, ettei ruudulla oleva Smith näytä luonnolliselta. Eron huomaa varsinkin, kun sekä Henry että nuori tappaja ovat näkyvillä samaan aikaan. Toinen näyttää todelliselta Smithiltä ja toinen videopelihahmolta. Pimeissä kohtauksissa nuorennettu versio toimii huomattavasti paremmin kuin päivänvalossa.
     Elokuvassa nähdään myös Ralph Brown ja Linda Emond Henryn pomoina, Clive Owen Gemini-projektin johtajana, Benedict Wong Henryn kolleegana, sekä Mary Elizabeth Winstead veneitä vuokraavana Dannyna. Winstead ja Wong ovat oivat valinnat rooleihinsa, mutta Owen ei vakuuta omassa osassaan. Tähän vaikuttaa myös hänen tylsästi kirjoitettu hahmonsa, mistä olisi monelle muullekin vaikea saada mitään irti.




Gemini Man ei valitettavasti ole kovin hyvä elokuva. Silti täytyy sanoa, että pidin tästä enemmän kuin etukäteen pelkäsin maailmalta sadelleiden ensireaktioiden perusteella. Parasta elokuvassa ovat sen toimintakohtaukset, mitkä ovat täynnä kekseliäitä kikkailuja, erilaisia tyylejä, sekä kaikin puolin aikamoista vauhtia. Henryn ja häntä jahtaavan tappajan kykyjä esitellään toden teolla ja on mielenkiintoista seurata, kuinka heidän täytyy tehdä kaiken aikaa salamannopeita päätöksiä selvitäkseen taistoista elävänä. Molemmat hyödyntävät ties mitä aseenaan ja mukaan mahtuu niksejä, joita en ole aiemmin elokuvissa nähnyt. Etenkin Henryn ja tappajan ensikohtaaminen on todella viihdyttävää ja vangitsevaa katseltavaa, ja siinä ehtii nähdä niin ammuskelua, nyrkkimäiskettä kuin takaa-ajoa moottoripyörillä, mikä vasta johtaakin veikeään tilanteeseen. Taisteluissa hyödynnetään hahmojen vahvuuksia ja parissa kohtaa nähdään yllättävän fiksujakin ratkaisuja. Koreografiat ovat taidokkaasti mietittyjä ja hienointa on, ettei toimintaa ole leikattu silpuksi, vaan se esitetään selkeissä pitkissä kuvissa. Mukana on yksi liian pimeässä tapahtuva tappelu, minkä aikana on usein vaikea saada selvää, kumpi Smithin esittämistä hahmoista on voitolla, mutta muuten toiminta on filmin parasta antia.

Itse tarina on kuitenkin valitettavan tökkivä. Syy nuoren tappajan kuvioihin astumiselle on aika löyhä ja sen jälkeen tuntuukin, että juonentynkä on enemmänkin tekosyy tarjota vauhdikkaita taisteluita. Kun mukana ei ole toimintaa, ei elokuva erityisemmin nappaa mukaansa ja siitä löytyy pitkäveteisetkin hetkensä. Kyseessä ei ole videopeliin perustuva filmi, mutta paikoitellen elokuva tuntuu videopeliltä, minkä eri tasojen väleissä olevat selitysvideot kestävät liian kauan. Leffan roisto ja hänen suunnitelmansa on aika laimea, kun se paljastuu, eikä filmi koskaan tarjoa uhkaavaa tai jännittävää tunnetta katsojalle. Siinä mielessä Henry on jopa liiankin taitava tappajana. Elokuva yrittää heittää sekaan syvällisempää pohdiskelua nuoren tappajan kautta. Oikein tehtynä tämä pohdiskelu voisi pelastaa paljon, mutta tällaisenaan toteutus on kömpelöä ja alikehitettyä, jolloin lopputulos jää pinnalliseksi. Loppujen lopuksi Gemini Man tarjoaa vain tyylikkäitä toimintakohtauksia, muttei oikeastaan muuta.




Ang Lee on mielestäni todella epätasainen elokuvantekijä. Hänen filmiensä taso heittelee sysisurkean ja loistavan välillä, mihin moni tekijä ei kykene. Gemini Man ei ole kumpaakaan ääripäätä, vaan todella keskinkertainen tekele. Minun täytyy kuitenkin kehua Leetä siitä, että hän on onnistunut puskemaan visionsa läpi. Elokuva ei koskaan tunnu studiotuotteelta, vaan siitä näkyy ohjaajan panos. Leen työtä on vaikeuttanut 20 vuoden ajan useiden eri kirjoittajien läpi kulkenut tarina, mikä ei vakuuta. Käsikirjoituksen ongelmaksi käy myös aivan liian selittävä dialogi. Leffa on kuvattu oivallisesti, vaikkakin mukaan mahtuu yksi erittäin hämmentävä ja jopa ruma kuva junasta, jolloin kuvasuhde muuttuu radikaalisti. Jos joku ei tiennyt, elokuvat näytetään yleensä 24 kuvaa sekunnissa. Sekunnin aikana siis pyöritetään 24 kuvaa, mitkä tykitetään niin nopeasti, että kuvat näyttävät muodostavan liikettä. Muutama vuosi sitten Hobitti-trilogia (The Hobbit - 2012-2014) kokeili jotain uutta ja leffat pyörivät teattereissa 48 kuvaa sekunnissa. Gemini Man ylittää vielä sen. 3D:nä leffa näytetään 60 kuvaa sekunnissa ja 2D:nä jopa 120 kuvaa sekunnissa! Tämä johtaa siis hypertarkkaan kuvaan, mikä on tavallaan näyttävää, mutta samalla filmistä puuttuu tietty elokuvallisuus. Jos siis pohditte, että leffa näyttää mielestänne jotenkin poikkeavalta, tässä on syy. 3D:tä tämä kikkailu tukee hyvin ja jos ei muuta, niin ainakin Gemini Man oli yksi hienoimmista 3D-kokemuksista itselleni. Lavasteet ja asut ovat hyvin toteutetut, mutta efektien taso vaihtelee. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Lorne Balfen säveltämät musiikit jumputtavat toimivasti taustalla.

Yhteenveto: Gemini Man on harmillisen keskinkertainen tekele, mikä sisältää onneksi joitain viihdyttäviä hetkiä. Toimintakohtaukset ovat pääasiassa tyylikkäitä ja vauhdikkaita. Niihin on saatu mukaan veikeää kikkailua, millaista en ole ennen leffoissa nähnyt. Will Smith on myös toimiva tuplaroolissaan palkkamurhaajina. Nuorennettu Smith näyttää kuitenkin paikoitellen häiritsevän digitaaliselta - aivan kuin videopelihahmolta. Filmissä on muutenkin samanlaista henkeä kuin videopelissä. Toimintakohtausten välissä olevat (liian selittävät) puhepätkät vain kestävät liian kauan, eikä itse pääse pelaamaan. Tarina ei ole kummoinen ja käsikirjoitus poukkoilee välillä oudosti. On kuitenkin hienoa nähdä, että Ang Lee on saanut puskea läpi visionsa ohjaajana, eikä elokuva tunnu studiotuotteelta. Jos Gemini Man kiinnostaa, voihan sen käydä vilkaisemassa, mutta jos trailerit herättivät tunteen, ettei kyseessä voi olla kovin hyvä leffa, ei itse filmi tule muuttamaan mieltäsi. 60 kuvaa sekunnissa vie pois filmin elokuvallisuudesta, mutta se tekee 3D-tehosteesta huomattavasti paremman. Samalla se kuitenkin korostaa ikävästi nuorennettua digi-Smithiä. Olisi mielenkiintoista nähdä elokuvan 2D-versio, mikä esitetään 120 kuvaa sekunnissa. Pystyykö ihmissilmä enää näkemään kuvatykitysten eroa ja kuinka oudolta 120 kuvaa sekunnissa ylipäätään näyttää...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.10.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Gemini Man, 2019, Jerry Bruckheimer Films, Skydance Media, Alibaba Pictures, Fosun Group Forever Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti