perjantai 25. lokakuuta 2019

Arvostelu: Girls with Balls (2018)

GIRLS WITH BALLS



Ohjaus: Olivier Afonso
Pääosissa: Manon Azem, Anne-Solenne Hatte, Margot Dufrene, Louise Blachère, Tiphaine Daviot, Camille Razat, Victor Artus Solaro, Dany Verissimo-Petit, Denis Lavant ja Orelsan
Genre: komedia, kauhu, toiminta
Kesto: 1 tunti 17 minuuttia
Ikäraja: 16

Girls with Balls on ranskalais-belgialainen kauhukomedia. Elokuvan idean keksi sen ohjaaja Olivier Afonso, joka yhdessä Jean-Luc Canon kanssa kirjoitti filmin käsikirjoituksen. Leffaa työstettiin jo ihan 2010-luvun alussa ja silloin kaksikon ideat olivat paljon villimmät. Lopullinen käsikirjoitus oli siis hyvin erilainen kuin alunperin. Kuvaukset lähtivät käyntiin ja Girls with Balls sai maailmanensi-iltansa syyskuussa 2018 Yhdysvaltojen Fantastic Festillä. Sen laajemmat levitysoikeudet nappasi suoratoistopalvelu Netflix, joka on tuonut sen tänä vuonna myös Suomeen. Itse en ollut koskaan kuullutkaan leffasta, ennen kuin äitini luona ollessani hänen miesystävänsä ehdotti, että voisimme katsoa elokuvan ja niin myös teimme. En ollut alunperin kirjoittamassa tästä arviota, vaan ajattelin vaihteeksi katsoa leffan ilman arvostelemista. Kuitenkin kun huomasin, että Girls with Balls on Suomen uutuuksissa katsottuna tämän vuoden filmi ja kun kyseessä on vielä niin kauhean surkea roskaläjä, että tämä pääsee varmasti vuoden huonoimpien elokuvien listalle, päätin sittenkin kirjoittaa arvostelun.

Lentopallojoukkue Falcons on matkalla kotiinsa ottelun jälkeen, kun he päättävät yöpyä metsässä matkan varrella. Siellä heitä kuitenkin odottaa inhottava yllätys, kun naamioitunut ryhmä alkaa metsästämään heitä...

Falcons-lentopallojoukkueeseen kuuluu seitsemän naispelaajaa ja heidän valmentajansa (Victor Artus Solaro), joka hermostuu nopeasti pelaajille ja toisaalta ihan syystäkin. Nämä seitsemän nuorta naista ovat nimittäin enemmän tai vähemmän ärsyttäviä. Lähinnä he vain riitelevät ja huutavat, eikä kukaan ole erityisen pidettävä. Hahmot jäävät myös todella yksiulotteisiksi ja tylsiksi, jolloin kenenkään kohtalosta ei jaksa välittää. Pelaajia ovat kapteeni Hazuki (Anne-Solenne Hatte), tyly Morgane (Manon Azem), kiistelevät Jeanne (Tiphaine Daviot) ja Lise (Camille Razat), pariskunta Tatiana (Margot Dufrene) ja Dany (Dany Verissimo-Petit), sekä arka M.A. (Louise Blachère), jota muut kiusaavat. Näyttelijät eivät tee kovin kummoista vaikutusta ja vaikka muutama tekeekin kelpo työtä sillä, mitä laiska käsikirjoitus tarjoaa, ei se riitä tekemään heidän hahmoistaan kiinnostavia tai pidettäviä.
     Pelaajien perässä olevan joukon johtajana taas nähdään karmivaan rooliinsa hyvin sopiva Denis Lavant.




Lähdetäänpä nyt liikkeelle Girls with Ballsin hyvistä puolista: Ensinnäkin sen nimi on ihan kekseliäs sanaleikki. Vielä kekseliäämpi olisi se, joka osaisi kääntää tuon suomeksi niin, ettei vitsi katoa matkan varrella. Toiseksi elokuvan verisyyden suhteen on väännetty nupit kaakkoon, eikä veripanoksissa ja -pusseissa ole säästelty. Digivertakin on paljon mukana. Yhdessä kohtaa meno äityy sellaisella tavalla todella raa'aksi, etten ole vastaavaa tainnut nähnyt leffoissa. Siinä leffan musta huumori sai minut hörähtämään ääneen.

Ja noh... siinäpä se.

Kauhu on vaikea genre, sillä eri ihmisiä pelottavat eri asiat. Kauhugenrestä myös löytyy useita alalajeja ja niiden hallitseminen vaatii taitoa. Komedia on aika samalla lailla vaikea. Eri ihmisiä naurattavat eri asiat - huumorintajuja on monenlaisia. Kauhun ja komedian yhdistäminen vasta vaikeaa onkin, kun kaksi tunteiden ääripäätä pitäisi saada yhdistettyä. Aina välillä kohdalle osuu tässä onnistunut teos, mutta usein tulee vastaan kauhukomedioita, mitkä eivät pelota eivätkä naurata. Girls with Balls on juurikin tällainen. Yhtä naurahdustani lukuunottamatta elokuvan vitsit ovat lähinnä myötähäpeällisen huonoja. Jo alussa, kun ruutuun tupsahtaa cowboy (Orelsan) kitaransa kanssa laulamaan katsojalle, kuinka nämä naiset kohtaavat pian tuhonsa, pystyin arvaamaan, ettei filmi toimisi itselleni. Tiedättekö, kun on niitä elokuvia, joista arvaa jo ensimmäisten minuuttien sisällä, ettei se tule olemaan hyvä? Girls with Balls oli itselleni juuri sellainen. Yritin kuitenkin pysyä positiivisena, jos leffa paranisi, kun se lähtee kunnolla käyntiin. Valitettavasti ei - se vain huononee. Naisia metsästävä ryhmä ei tarjoa minkäänlaista jännitettä. Heistä ei saada aikaiseksi tarpeeksi uhkaavia ja kuten jo totesin, ei näiden naisten kohtalo kiinnosta tippaakaan. Viihdyttäväksi ajojahdiksi tarkoitettu leffa on yllättävän pitkäveteistä seurattavaa, vaikka leffalla on kestoa vain tunti ja vartti. Elokuva on kömpelösti rytmitetty ja se katkeaa kuin seinään. Kun lopputekstit ilmestyivät ruudulle, en voinut muuta kuin huokaista. Tunti ja vartti hukkaan heitettyä aikaa. Yritin vielä jälkikäteen löytää leffasta jotain syvempää merkitystä, mutta turhaan. Elokuvassa kun ei edes ole kyse siitä, että naiset löytäisivät ryhmähenkensä tämän jahdin aikana.




Ohjaaja Olivier Afonso epäonnistuu siis pahasti tunnelman kanssa. Hänellä on selvästi ollut veikeitä ideoita, muttei ole saanut yhdisteltyä niitä samaksi elokuvaksi - etenkään kun leffa ei ole vain kauhukomedia, vaan se yrittää välillä olla urheiluelokuva ja musikaali. Afonson ja Canon käsikirjoitus on todella hätäisesti rustatun oloinen, eikä kaksikkoa ole kiinnostanut panostaa hahmoihin tai edes selittää, mikä metsästäjien motiivi on. Sentään Girls with Balls on kuvattu kelvollisesti, mutta leikkaus on jälleen kömpelöä. Elokuva vaikuttaa välillä siltä kuin se olisi televisiota varten tehty, kun muutamassa kohtaa ruutu vedetään pimeäksi mainoskatkon merkkinä. Lisäksi toiminnallisemmat kohtaukset on pilkottu turhan nopeaksi. Lavasteet ja asut ovat tyylikkäästi toteutetut ja äänimaailma on toimiva. Sacha Chabanin säveltämät musiikitkaan eivät onnistu tuomaan tunnelmaa kun Afonso ei siihen pysty ja niissäkin huokuu televisiomainen henki.

Yhteenveto: Girls with Ballsilla ei valitettavasti ole munaa tai etenkään osaamista olla hyvä kauhukomedia. Elokuva ei pelota eikä naurata. Se ei myöskään viihdytä, vaan useasti lähinnä pitkästyttää. Lentopallojoukkueen jäsenet ovat eri tavoin ärsyttäviä persoonia, eikä heidän kohtaloistaan voisi vähempää välittää. Lisäksi heidän näyttelijänsä eivät ole kovin hyviä rooleissaan. Joukkuetta jahtaavat metsästäjät eivät muodosta kunnon uhkaa. Sentään leffa ei säästele verisyydessä ja yhdessä kohtaa sen totaalisen yliampuva raakuus sai minut naurahtamaan ääneen. Muuten huumori on typerää ja myötähäpeällistä - jopa rasittavaa. Elokuva yrittää paljon kaikenlaista, muttei osaa panostaa mihinkään. Lopulta Girls with Balls on vain tunti ja vartti hukkaan heitettyä aikaa. Kenties joillekin tämän leffan tyyli voi sopia, mutta itselleni tämä oli yksi vuoden surkeimmista rainoista, enkä lähtisi suosittelemaan tätä kenellekään.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.10.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Girls with Balls, 2018, C4 Productions, Noodles Production, Scope Pictures, Saga Film, Deal Productions, Volcano Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti