keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Arvostelu: Late Lammas -elokuva: Farmageddon (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon - 2019)

LATE LAMMAS -ELOKUVA: FARMAGEDDON

A SHAUN THE SHEEP MOVIE: FARMAGEDDON



Ohjaus: Will Becher ja Richard Phelan
Pääosissa: Justin Fletcher, John Sparkes, Amalia Vitale, Kate Harbour, David Holt, Richard Webber, Simon Greenall, Emma Tate ja Andy Nyman
Genre: animaatio, komedia, scifi, seikkailu
Kesto: 1 tunti 26 minuuttia
Ikäraja: S

Wallace ja Gromit -lyhytanimaatiossa Läheltä piti (A Close Shave - 1995) ensiesiintymisensä tehnyt lammashahmo Late sai oman televisiosarjansa vuonna 2007. Late Lammas -sarja (Shaun the Sheep) oli todella suosittu, joten sen tehnyt Aardman-yhtiö päätti tehdä hahmosta koko illan elokuvan. Late Lammas -elokuva (Shaun the Sheep Movie - 2015) oli kriitikoilta kehuja saanut hitti, joka sai myös parhaan animaation Oscar-ehdokkuuden. Hyvin nopeasti Aardman ilmoitti työstävänsä jatko-osaa ja nyt veikeästi nimetty Late Lammas -elokuva: Farmageddon saa ensi-iltansa. Itse en ollut enää kohderyhmää, kun Late Lammas -sarja alkoi, mutta viihdyin passelisti katsomieni jaksojen parissa. Hahmon elokuva oli oikein positiivinen yllätys ja iloitsinkin kuullessani, että jatkoa on tulossa. Filmin nimi "Farmageddon" sai minut jopa innostumaan ja kävin hyvillä mielin katsomassa elokuvan sen lehdistönäytöksessä.

Pelokas ja herkkuja himoava avaruusolento laskeutuu lähelle Sammalperän maatilaa, muttei tiedä, kuinka pääsisi enää takaisin kotiplaneetalleen. Late Lammas päättää auttaa uutta ystäväänsä, mutta keino on löydettävä nopeasti ennen kuin avaruusolennoista kiinnostunut järjestö pääsee heidän jäljilleen.

Late Lammas (äänenä Justin Fletcher) on sama vanha tuttu, joka haluaa pitää hauskaa maatilalla ja hieman pelleillä muiden kustannuksella, mutta tosipaikan tullen ryhdistäytyy ja hoitaa hommat asiallisesti loppuun saakka. Late on edelleen erittäin pidettävä tapaus, jonka kanssa lähtee jälleen mielellään seikkailuun - etenkin kun tämänkertainen seikkailu tarjoaa ulkoavaruuden ihmeitä.
     Muutkin Sammalperän maatilan asukit nähdään leffassa. Muut lampaat tarjoavat hassuja hetkiä, kuten myös possut ja aamuisin kiekuva kukko. Vuhku-koira (John Sparkes) on täysin kyllästynyt lampaiden pöhköilyyn, eikä pidä ollenkaan siitä, että jokin avaruuden olento saapuu sekoittamaan pakkaa vielä isommin. Isännälle (myös Sparkes) on luotu tähänkin filmiin oma hauska juonikuvionsa. Hänellä ei tietenkään ole mitään käsitystä, mitä hänen farmillaan on oikeasti meneillään ja mitä hänen eläimensä puuhaavat, kun silmä välttää.
     Uusina hahmoina esitellään mm. avaruusolento Lu-La (Amalia Vitale), joka on oikein suloinen tapaus, sekä tätä jahtaava agentti (Kate Harbour) ja tämän robottiapuri (David Holt), joka tarjoaa muutamat naurut sekä hölmöillä että nokkelilla jutuillaan.




Late Lammas -elokuva: Farmageddon ei ole ihan yhtä hyvä teos kuin edeltäjänsä, mutta se on silti mainio seikkailuleffa koko perheelle. Elokuvalla kestää lähteä käyntiin; alku hakee itseään, eivätkä alun vitsit naurata. Leffa onnistuu kuitenkin nostamaan tasoa vähitellen ja se jopa paranee, mitä pidemmälle tarina kulkee. Vaikka mukaan on tuotu vahva scifipuoli Lu-Lan kautta, on meno täysin samaa, mihin Laten fanit ovat jo tottuneet. Meininki on välillä yliampuvaa hyvällä maulla ja mitä oudommaksi seikkailu menee, sitä viihdyttävämpi ja huvittavampi siitä tulee. Lu-Lan auttamisoperaatiota vaikeutetaan jatkuvasti eri tavoilla ja mukaan on onnistuttu saamaan pientä jännitettäkin. Tarinan kerronnassa täytyy kehua tekijöitä samasta kuin edellisenkin elokuvan kohdalla. Käsikirjoittajat ovat noudattaneet tärkeää "näytä, älä kerro" -sääntöä ja kun hahmot eivät puhu selkeää kieltä, vaan ihme mölinäänsä, on tekijöiden täytynyt selittää kaikki jollain muulla tavalla katsojalle. Leffasta ei koskaan putoa kärryiltä, vaikka se ei sanoin selitä mitään. Lapsia aliarvioivien animaatioiden ympäröimänä Late Lammas -elokuvat erottuvat siis hyvin edukseen.

Huumoripuolellaan filmi ei yllä edeltäjänsä tasolle, eikä Farmageddonia katsoessa saa samalla lailla nauraa useaan otteeseen ääneen. Kaikessa nokkeluudessaankin jotkut vitsit saavat lähinnä vain hymähtelemään tyytyväisenä. Lapsille on luvassa veikeää toilailua ja hassuttelua, ja osa tästä tehoaa aikuiseenkin. Scifileffoista intoilevalle katsojalle on luvassa yllättävänkin paljon herkkua, sillä Farmageddon oikein pursuaa kaikenlaisia viittauksia erilaisiin tieteiselokuviin. Viittauksia on niin 2001: Avaruusseikkailuun (2001: A Space Odyssey - 1968), Star Trekiin (1966-), Kolmannen asteen yhteyteen (Close Encounters of the Third Kind - 1977), Doctor Who -sarjaan (1963-), E.T. the Extra-Terrestrialiin (1982), Salaisiin kansioihin (The X-Files - 1993-), WALL-E -animaatioon (2008) kuin jopa Arrivaliinkin (2016). Oivaltavat viittaukset, muutenkin lystikkäät osuudet, sekä oiva tarina pitävät katsojan mukanaan koko vajaan puolentoista tunnin keston ajan.




Tuttuun Aardmanin tyyliin Late Lammas -elokuva: Farmageddon on tietysti toteutettu stop motion -animaatiotekniikalla. Tekijät ovat valmistaneet erilaisia nukkeja hahmoista, jotka sitten asemoidaan upeasti tehtyihin, yksityiskohtaisiin pienoislavasteisiin. Nukeista otetaan kuva, niitä liikutetaan pienesti, otetaan taas kuva, liikutetaan nukkea lisää ja jatketaan sitä siihen asti, että peräkkäin pyöritettynä hahmot näyttävät liikkuvan itsestään. Animointi on jälleen erittäin vaikuttavasti tehty ja ihailinkin isommissa kohtauksissa suuresti animaattoreiden vahvaa työpanosta. Mark Burtonin ja Jon Brownin käsikirjoitus on kekseliäs ja mukaansatempaava, ja ohjaajakaksikko Will Becher ja Richard Belan rakentavat toimivasti tunnelmaa. Tekijät olisivat voineet revitellä avaruustarinallaan vielä lisää, mutta jo tällaisenaan leffa toimii. Äänimaailma on luotu taidokkaasti aina ääniefekteistä Tom Howen säveltämiin musiikkeihin.

Yhteenveto: Late Lammas -elokuva: Farmageddon on oikein mainio koko perheen seikkailuleffa, mikä kuitenkin jää erittäin hyvän ensimmäisen osan jalkoihin. Leffalla kestää lähteä käyntiin, eikä kyseessä ole yhtä hauska filmi. Elokuva tarjoaa kyllä muutamat naurut, mutta suurimmaksi osaksi sen vitsit saavat lähinnä hymähtämään positiivisesti - ihan sama kuinka nokkelia vitsejä onkaan mukana. Lapsille on tarjolla hassuttelua, kun taas scifinörtit voivat innostua elokuvan lukuisista viittauksista tieteiselokuviin. Ihailen suuresti, että tekijät ovat uskaltaneet tehdä leffan ilman selvää dialogia ja vielä enemmän ihailen filmin teknistä näyttävyyttä. Elokuvasta jää kuitenkin uupumaan jotain. Sen seikkailuhenki voisi olla vahvempi, sen vitsit voisivat olla hauskempia ja sen avaruuspuolella voisi leikitellä isommin. Jo tällaisenaan kyseessä on kuitenkin oiva leffa. Jos pidit tai lapsesi piti ensimmäisestä Late Lammas -elokuvasta tai sarjasta, kannattaa käydä katsomassa Farmageddon.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 8.10.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, 2019, Aardman Animations, Amazon Prime Video, Anton, StudioCanal


1 kommentti:

  1. Late lammas farmageddon on loistava tieteis-scifi elokuva ja se on pieniltä osin innoittanut mua yhteen ufo-humanoidi sarjakuvahahmon luomiseen, ja antanut lisää innoitusta yhteen mun lukuisista kiinnostuksenkohteista: eli Ufoihin (toisin sanoen, lentäviin lautasiin jotka ihan varmasti oliva/ovat vailla todisteita tai ei, joltakin vieraalta planeetalta tulleiden avaruusolentojen ohjaamia, lautasen tai kiekon muotoisia avaruusaluksia, eivätkä mitään vakoilulaitteita, rakettilaukaisuja, sähavaintopalloja tai mitään tietoliikennesateliitteja tai jotain ilmassa lentäneitä, tunnistammattomiksi jääneitä lasten leluja) Humanoideihin ja muihin avaruusolentoihin ja muuhun maan ulkopuoliseen elämään!

    VastaaPoista