perjantai 13. marraskuuta 2020

Arvostelu: Perjantai 13. päivä VIII - Jason Manhattanilla (Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan - 1989)

PERJANTAI 13. PÄIVÄ VIII - JASON MANHATTANILLA

FRIDAY THE 13TH PART VIII: JASON TAKES MANHATTAN



Ohjaus: Rob Hedden
Pääosissa: Jensen Daggett, Scott Reeves, Peter Mark Richman, Barbara Bingham, V. C. Dupree, Kelly Hu, Sharlene Martin, Saffron Henderson, Martin Cummins, Warren Mundson, Fred Henderson, Gordon Currie, Todd Caldecott, Tiffany Paulsen ja Kane Hodder
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Slasher-kauhuelokuva Perjantai 13. (Friday the 13th - 1980) oli hitti, joten jatkoa oli tietty luvassa. Perjantai 13. päivä, osa 2 (Friday the 13th Part 2 - 1981) esitteli maailmalle kunnolla murhaaja Jason Voorheesin ja Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verisessä vuorokaudessa (Friday the 13th Part III - 1982) hahmo sai ikonisen lätkämaskinsa. Neljäs elokuva Friday the 13th: The Final Chapter (1984) oli tarkoitettu sarjan päätösosaksi, mutta sen menestyksen myötä tehtiin Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku (Friday the 13th: A New Beginning - 1985). Perjantai 13. päivä, osa 6 (Friday the 13th Part VI: Jason Lives - 1986) yritti tehdä sarjasta humoristisemman, kun taas Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri (Friday the 13th Part VII: The New Blood - 1988) toi mukaan lisää yliluonnollisuutta. Elokuva ei kuitenkaan ollut toivottu hitti, joten suunnitelmat jatkaa sen tarinaa päätettiin unohtaa. Uuden veren ohjaaja John Carl Buechler ja päätähti Lar Park Lincoln olivat molemmat kirjoittaneet omat versionsa jatkotarinasta, mutta Paramount Pictures päättikin ottaa uudeksi ohjaajaksi ja kirjoittajaksi Rob Heddenin, jolla oli yhtiötä miellyttäviä ideoita seuraavan osan suunnasta. Kuvaukset alkoivat ja lopulta Perjantai 13. päivä VIII - Jason Manhattanilla sai ensi-iltansa kesällä 1989. Elokuva oli kuitenkin taloudellinen pettymys ja kriitikot haukkuivat sen lyttyyn. Itse tutustuin sarjaan vuonna 2015, kun näin vuoden 2009 uudelleenfilmatisoinnin Friday the 13th. Arvostelin sen perjantaina 13. toukokuuta 2016 ja päätin ottaa perinteeksi arvostella koko sarjan, yksi leffa jokaisena perjantai 13. päivänä. Nyt olemme päässeet sarjan kahdeksanteen filmiin.

Nuori pari Jimmy ja Suzi ovat veneilemässä Crystal Lakella, kun he sattuvat vahingossa herättämään järven pohjassa lojuvan Jason Voorheesin henkiin... taas. Crystal Laken leirin ollessa hylätty, Jason päättää lähteä etsimään uhreja muualta.

Herättyään (jälleen kerran) kuolleista, Jason päättää heti lähteä purkamaan suurta inhoaan teinejä kohtaan. Tällä kertaa lätkämaskisen murhaajazombin joutuu kohtaamaan opiskelijaryhmä, joka koostuu mm. kiltti tyttö Renniestä (Jensen Daggett), tähän hieman ihastuneesta Seanista (Scott Reeves), nyrkkeilijä Juliuksesta (V. C. Dupree), kaveruksista Tamarasta (Sharlene Martin) ja Evasta (Kelly Hu), kitaristi J. J.:stä (Saffron Henderson), sekä kuvaaja Waynesta (Martin Cummins). Vähemmän yllättäen nuoret ovat taas kerran tylsiä tapauksia, joista ei voisi vähempää välittää. Katsojana arvaa heti, kuka tai ketkä jäävät henkiin, ja kuka tai ketkä kuolevat ensimmäisinä. Näyttelijätkään eivät ole kovin hyviä. Opiskelijaryhmän mukana määräilevät opettajat McCulloch (Peter Mark Richman) ja Van Deusen (Barbara Bingham). Van Deusen on mukava, mutta McCulloch on niin rasittava ja julma, että katsoja alkaa suorastaan odottamaan tämän kuolemaa.




Itse Jason Voorhees (Kane Hodder) ei valitettavasti tällä kertaa vakuuta. Hodder on kyllä yhä oiva heppu rooliin ja onnistuu välillä olemaan uhkaava, mutta hahmoa hyödynnetään niin hölmösti, ettei hänestä löydy samaa tehoa kuin parissa viime osassa. Jo pelkästään hahmon ulkoasua on muutettu laimeampaan suuntaan ja Perjantai 13. päivä VII: Uuden veren aidosti karmiva Jason on poissa. Jasonin uusi maskeeraus jääkiekkonaamion alla on myötähäpeällisen huono ja kauheinta on, että sitä vielä esitellään lopussa oikein ylpeästi. Lisäksi Jason on ominut jostain teleporttaamisen taidon, sillä hän vaihtaa läpi leffan hämmentävän nopeasti paikkaa. Jo aiemmin on ollut outoa, kuinka hän saa juoksevat nuoret kiinni kävelemällä hitaasti heidän perässään, mutta tässä hän oikeasti siirtyy paikasta toiseen.

Perjantai 13. päivä VIII - Jason Manhattanilla kuulostaa nimenä todella siistiltä. Crystal Laken leirialue ja metsät ovat jo niin nähtyjä, pistetään Jason Voorhees tositoimiin New York Cityssä! Aloittaessaan leffan katselua, katsoja voi jo oikein kuvitella, kuinka Jason tappaa ihmisiä Vapaudenpatsaalla, Times Squarella, Empire State Buildingilla, Brooklyn Bridgellä... Innostus leviää ja katsoja on valmis huikeaan kokemukseen... kunnes tajuaa, että elokuvan nimi on hirveä huijaus. Sen sijaan, että Jason oikeasti riehuisi Manhattanilla, hän päätyy nuorten risteilylle ja hiippaileekin suuren osan ajasta ympäri laivaa. Mitä helvettiä?! Okei, otetaanhan abi-risteilyillekin vanhempia valvomaan nuorten käyttäytymistä, mutta Jason vetää valvontahomman vähän liian pitkälle. Kestää noin tunti ennen kuin Jason pääsee New Yorkiin ja silloinkin kyseessä ovat lähinnä Vancouverin tunkkaiset kujat, sillä New Yorkissa kuvaaminen oli liian kallista. Kyllä Jason käy kääntymässä Times Squarella, mutta se, että leffan englanninkielinen nimi vihjailee sitä, että Jason valtaisi Manhattanin, on kyllä suorastaan paskapuhetta.




Näiden elokuvien taso on heitellyt vuosien mittaan ja sarjan kulkiessa eteenpäin. On huonoa, heikkoa, keskinkertaista ja parhaimmillaan ihan kelvollistakin menoa, mutta Jason Manhattanilla on aikamoinen rimanalitus. Leffa sisältää mahtavan nimen, josta moni sarjan fanikin olisi voinut tehdä paremman elokuvan. Tapot ovat pääasiassa mitäänsanomattomia - etenkin kun raakuudet jätetään pääasiassa näyttämättä - hahmot ovat tavanomaisen tylsiä ja unohdettavia, eikä Jasonkaan onnistu vakuuttamaan. Laivaosuudesta voisi saada mielenkiintoisen, jos leffa todella hyödyntäisi hahmojen pakokauhua siitä, etteivät he voi paeta keskellä merta, mutta eipä filmi tarjoa sitäkään vähää. Pääasiassa laivaosio on pitkäveteistä seurattavaa ja katsoja alkaa jo epäillä, ettei New Yorkiin mennä koskaan. Onneksi loppupäässä New Yorkissa on joitain hauskoja hetkiä. Jason käy veikeän nyrkkitappelun erään nuoren kanssa talon katolla, mikä loppuu hulvattomasti. Lisäksi hän säikäyttää itsestään liikoja luulevat nuorisorikolliset. Muutama hyvä kohtaus lopussa ei kuitenkaan riitä pelastamaan elokuvaa ja kokonaisuutena Perjantai 13. päivä VIII - Jason risteilyllä... eikun Manhattanilla on tähän mennessä sarjan huonoin osa.

Kyseessä on ohjaaja-käsikirjoittaja Rob Heddenin ensimmäinen elokuva ja sen myös huomaa. Heddenillä oli loistava idea viedä Jason New Yorkiin, mutta erilaisten syiden vuoksi idea pilattiin täysin. Hedden ei osaa rakentaa tunnelmaa ja hän luottaa liikaa hölmöihin böö-pelotteluihin. Hänen käsikirjoituksensa on myös hätäisesti rustattu, aivan kuin hänen olisi pitänyt kirjoittaa se nopeasti uudestaan, kun Paramount totesi, etteivät rahat riitä kuvaamaan koko filmiä Manhattanilla. Perjantai 13. päivä VIII - Jason Manhattanilla ei ole edes tekniseltä toteutukseltaan kaksinen. Niin kuvauksessa kuin leikkauksessa on hyviä ja huonoja hetkiä - ja kun leikkauksessa on huonoja, ne ovat todella huonoja. Valaisu ja lavasteet ovat sentään onnistuneet, mutta maskeeraus on läpi leffan aika kehnoa. Äänimaailma on kömpelösti rakennettu ja mukana on paljon outoja ratkaisuja. Fred Mollinin säveltämät musiikit soivat tarpeeksi toimivasti taustalla, mutta eivät jää mitenkään mieleen.




Yhteenveto: Perjantai 13. päivä VIII - Jason Manhattanilla vaikuttaa nimensä perusteella sarjan cooleimmalta osalta, mutta itse elokuva on kaikkea muuta. Nimi on aikamoinen huijaus ja ennen pikaista visiittiä Manhattanilla katsoja joutuu tuskailemaan, seuratessaan, kun Jason pistää yksi kerrallaan risteilyllä olevia nuoria hengiltä. Toinen toistaan tylsemmät ja kehnommin näytellyt nuoret eivät jaksa kiinnostaa ja elokuva on lähinnä tylsä pelottavan sijaan. Kun risteilyltä päästään vihdoin maihin, katsoja tuhahtelee, kun leffa näyttää kerta toisensa perään pienen budjettinsa - oli kyse sitten New Yorkia korvaavista Vancouverin likaisista kujista tai Jasonin surkeista maskeerauksista. Leffasta löytyy pari ihan hilpeää tappoa, mutta muuten elokuva on hirveä rimanalitus jopa Perjantai 13. päivä -sarjan mittapuulla. Saa nähdä, onko seuraava osa, suuresti haukuttu Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993) yhtään tätä parempi...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.10.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan, 1989, Paramount Pictures, Horror Inc., Sean S. Cunningham Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti