maanantai 12. syyskuuta 2022

Arvostelu: Tiskirotat II (Clerks II - 2006)

TISKIROTAT II

CLERKS II



Ohjaus: Kevin Smith
Pääosissa: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Trevor Fehrman, Jennifer Schwalbach, Jason Mewes, Kevin Smith, Jason Lee, Kevin Weisman, Zak Knutson, Wanda Sykes ja Ben Affleck
Genre: komedia
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia
Ikäraja: 16

Kevin Smithin esikoiselokuva Tiskirotat (Clerks - 1994) oli pienimuotoinen menestys, joka keräsi kehuja kriitikoilta ja on vuosien varrella noussut kulttiasemaan. Laajennettuaan elokuvan aloittamaa maailmaa, "View Askewniverseä", leffoilla Häiriköt (Mallrats - 1995), Amyn jäljillä (Chasing Amy - 1997), Dogma (1999) ja Jay and Silent Bob Strike Back (2001), Smith ryhtyi vihdoin tosissaan työstämään jatko-osaa Tiskirotille. Työnimillä "Clerks 2: Hardly Clerkin'" ja "The Passion of the Clerks" kuvaukset käynnistyivät syyskuussa 2005 ja lopulta Clerks II, eli suomalaisittain Tiskirotat II sai ensi-iltansa toukokuussa 2006. Elokuva oli edeltäjäänsä isompi menestys taloudellisesti ja sai ihan positiivista palautetta kriitikoilta. Hassua kyllä, minä itse asiassa näin Tiskirotat II:n ennen ensimmäistä leffaa ja pidin sitä ihan hauskana. Olen katsonut elokuvan kerran uudestaan, mutta viime kerrasta on kulunut jo joitain vuosia. Nyt kun elokuvasarja on saamassa jälleen jatkoa pidemmän odotuksen jälkeen Clerks III:n (2022) muodossa, päätin katsoa ja arvostella aiemmat osat uudestaan. Tasan kuukausi ensimmäisen Tiskirotat-elokuvan jälkeen katsoin Tiskirotat II:n.

Quick Shopin tuhouduttua tulipalossa, Dante ja Randal työskentelevät nyt pikaruokala Mooby'sissä. Dante aikoo kuitenkin muuttaa tyttöystävänsä kanssa Floridaan, mihin ravintolan henkilökunnan jäsenet suhtautuvat eri tavoin Danten viimeisenä työpäivänä.




Brian O'Halloran ja Jeff Anderson tekevät paluun rooleihinsa Dante Hicksinä ja Randal Gravesina, parhaimpina kaveruksina, jotka ovat siirtyneet töihin pikaruokala Mooby'siin, tulipalon tuhottua pienen Quick Shop -kaupan. Hahmot pysyvät samanlaisina, Danten pohtiessa rakkauspulmiaan liittyen uuteen tyttöystäväänsä Emmaan (Jennifer Schwalbach) ja Randalin heittäessä häröjä ja muutenkin asiattomia kommentteja. Kaksikko huvittaa edelleen mukavasti ja O'Halloranin ja Andersonin kemiat toimivat yhä hyvin. Näyttelijäduo suoriutuu kelvollisesti osistaan, joskin O'Halloran joutuu tyytymään leffan kenties epähauskimman hahmon esittämiseen.
     Jason Mewes ja Kevin Smith palaavat myös rooleihinsa Jayna ja Silent Bobina, jotka olivat viisi vuotta aiemmin saaneet oman elokuvansa Jay and Silent Bob Strike Back. Mooby'sin kulmalle huumeita kaupustelemaan, musiikkia kuuntelemaan ja Raamatusta puhumaan siirtyneet Jay ja Silent Bob ovat ihan hilpeitä sivuhahmoina, mutten vieläkään ymmärrä, kuinka tästä duosta saatiin väännettyä omia leffojaan. Uusina hahmoina elokuva esittelee Danten ja Randalin pomon Beckyn (Rosario Dawson) ja Mooby'sissä työskentelevän nörtti Eliaksen (Trevor Fehrman), jonka Randal on ottanut silmätikukseen. Lisäksi Ben Affleck ja Wanda Sykes tekevät hupaisat pikkuroolit elokuvan aikana. Dawson ja Fehrman, joista jälkimmäisen elokuvaura katkesi kuin seinään Tiskirotat II:n jälkeen, ovat hahmoineen oivat lisäykset.




Katsoin Tiskirotat-leffat tosiaan lapsena hassusti nurinkurisessa järjestyksessä. Silloin pidin ensin näkemästäni kakkososasta enemmän, enkä pahemmin piitannut alkuperäisestä filmistä. Kuitenkin nyt aikuisiällä huomasin ykköselokuvan iskevän paremmin kuin Tiskirotat II. Jatko-osa on kyllä oivallinen ja siitä löytyy hauskoja juttuja, mutta alkuperäisen elokuvan kotikutoisuus, innokkuus ja samaistuttavuus viehättivät minua enemmän. Kevin Smithillä on selvästi ollut enemmän rahaa jatko-osaa varten ja se näkyy jo siinä, että Tiskirotat II on kuvattu väreinä, eikä mustavalkoisena. Lisäksi leffaa ei tarvittu kuvata Smithin omalla työpaikalla keskellä yötä, vaan työryhmä on saanut käyttöönsä ravintolan ja kunnon lavasteet ja kuvaavat päiväsaikaan.

Onneksi Smith ei ole hullaantunut isommasta budjetista liikaa, vaan elokuvan kertomus lähentelee hyvin alkuperäisteosta. Prologia ja epilogia lukuun ottamatta koko elokuva tapahtuu yhden päivän aikana - Danten viimeisenä työpäivänä, ennen Floridaan muuttamista tyttöystävänsä kanssa. Ykkösosan tavoin tämäkin elokuva sisältää paljon tyhjänpäiväistä, mutta silti hauskaa paskanjauhantaa ja erilaisille asiakkaille naljailua. Huumori on ronskia ja kierrokset vain nousevat leffan edetessä kohti loppuhuipennustaan, "lajirajat ylittävän erotiikkansa" kanssa. Vaikka mukana on joitain oikein hilpeitä juttuja, olen itse aina hekotellut eniten hahmojen väittelylle siitä, kumpi on parempi elokuvatrilogia, alkuperäiset Tähtien sodat (Star Wars - 1977-) vai Taru sormusten herrasta (The Lord of the Rings - 2001-2003)?




Smithin ohjaus ja käsikirjoitus ovat tälläkin kertaa lystikkäitä, vaikkei elokuvasta löydy enää samaa henkilökohtaisuuden tuntua kuin ensimmäisestä osasta. Ykkösosan tavoin olisi hauskaa tietää, kuinka paljon dialogista on käsikirjoitettua ja kuinka paljon improvisoitua. Tiskirotat II on mainiosti kuvattu ja Smithin leikkauskin on sujuvaa. Elokuvaa ei onneksi ole venytetty liian pitkäksi, vaan sen puolentoista tunnin kesto on erittäin passeli mitta tällaiselle pöljäkomedialle. Lavasteet ja asut toimivat hyvin ja äänimaailmakin on kelvollisesti rakennettu James L. Venablen musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Tiskirotat II on kelpo ja hauska jatko-osa, joka ei kuitenkaan ihan yllä edeltäjänsä tasolle. Elokuvaa on tehty ykkösosaa isommalla budjetilla ja vaikka se näkyy heti värikuvassa ja puitteissa, Kevin Smith pitää onneksi ensimmäisen leffan henkeä yllä. Filmi sijoittuu pääasiassa yhteen päivään ja pitää sisällään samanlaista tyhjänpäiväistä paskanjauhantaa, mikä ykköselokuvassa viehätti. Erilaiset keskustelut ja kohtaamiset asiakkaiden kanssa tarjoavat runsaasti nauruja. Huumori sen kuin häröytyy leffan edetessä ja kierrokset nousevat hävytöntä loppuhuipennusta kohti. Näyttelijät jatkavat oivaa työtään ja tekniseltä puoleltaan filmi on mainiosti toteutettu. Tiskirotat II ei ihan yllä mielestäni ykkösosan tasolle, mutta se on oikein passeli jatko-osa ja odotan ihan positiivisin mielin näkeväni, millainen viisitoista vuotta myöhemmin tehty Clerks III tulee olemaan...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.8.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Clerks II, 2006, View Askew Productions, The Weinstein Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti