tiistai 15. elokuuta 2023

Arvostelu: Talk to Me (2022)

TALK TO MEOhjaus: Danny Philippou ja Michael Philippou
Pääosissa: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird, Miranda Otto, Otis Dhanji, Zoe Terakes, Chris Alosio, Marcus Johnson, Ari McCarthy, Alexandria Steffensen ja Sunny Johnson
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Ikäraja: 16

Talk to Me on YouTuben RackaRacka-kanavaa pyörittäneiden Philippoun veljesten Dannyn ja Michaelin ohjaama ja käsikirjoittama kauhuelokuva. Veljet olivat työskennelleet kauhuleffa The Babadookin (2014) kuvausryhmässä ja halunneet pitkään itse tehdä oman kauhuelokuvansa. Yhdessä The Babadookin tuottaja Samantha Jenningsin kanssa he pääsivät vihdoin toteuttamaan Daley Pearsonilta syntynyttä ideaa. Kuvaukset käynnistyivät ja lopulta Talk to Me sai maailmanensi-iltansa lokakuussa 2022 Adelaiden elokuvajuhlilla veljesten kotimaassa Australiassa. Nyt elokuva on saapunut myös Suomen teattereihin, kovien ennakkokehujen saattelemana. Itselleni RackaRacka-kanavan sisältö ei ollut tuttu, mutta leffan traileri vaikutti lupaavalta ja odotin näkeväni, mitä tubettajat saisivat aikaiseksi kunnon elokuvan ohjaksissa. Kävin katsomassa Talk to Me'n heti ensi-iltaviikonloppuna ja valitettavasti lähdin teatterista pahasti pettyneenä.

Australialaisteinit ovat löytäneet uuden huvitteluvälineen juhliinsa: meedion palsamoidun käden, josta kiinni pitämällä voi ottaa yhteyden henkimaailmaan. Pian nuoret joutuvat huomaamaan, että irti päästämisenkin jälkeen henkimaailma on alkanut vainota heitä.
Talk to Me'n keskiössä on esikoiselokuvansa tekevän Sophie Wilden näyttelemä teinityttö Mia, joka suree äitinsä (Alexandria Steffensen) kuolemaa. Kun hänen eteensä asettuu mahdollisuus ottaa yhteys henkimaailmaan, sekä kenties jopa puhua äitivainaalle, Mia tietty tarttuu tilaisuuteen. Wilde on roolissaan erittäin mainio, kanavoiden hahmonsa surua onnistuneesti. Hänen hahmonsa sen sijaan on kirjoitettu todella ärsyttäväksi, ajoittain suorastaan idioottimaiseksi. Läpi elokuvan Mia tekee toinen toistaan tyhmempiä juttuja, joita seuratessa ei voi kuin pudistella päätään ja todeta, että jos tässä käy huonosti, niin ihan oma vika.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat Mian pienelle huomiolle jäävä isä (Marcus Johnson), Mian paras kaveri Jade (Alexandre Jensen), tämän pikkuveli Riley (Joe Bird), Jaden poikaystävä Daniel (Otis Dhanji), sekä kaveriporukkaan kuuluvat ja palsamoidun käden omistavat Hayley (Zoe Terakes) ja Joss (Chris Alosio). Sivunäyttelijät suoriutuvat osistaan toimivasti, mutta lukuun ottamatta tykättäviä Jadea ja Rileytä, sivuhahmoista on vaikea välittää. Talk to Me kompastelee eritoten siihen kliseiseen kauhuelokuvien kompastuskiveen, että teinihahmot ovat toiminnoissaan niin tyhmiä, että jos he kuolevat, ei kohtalo juuri hetkauta katsojaa.
Läpi kesän kestäneen hehkutuksen jälkeen odotin Talk to Me'ltä paljon enemmän. Siitä löytyy paljon hyvää, mutta myös paljon vikoja, jotka muodostavat yhdessä turhauttavan epätasaisen ja keskinkertaisen kauhurainan. Idea meedion palsamoidusta kädestä, jolla voi ottaa yhteyttä kuolleisiin, on vekkuli premissi kauhuleffalle, joskin siitä muodostuu saman tien mielleyhtymiä Ouija-lautaan ja sen pohjalta tehtyihin kauhuelokuviin. Vaikka Talk to Me on parempi kuin kehno Ouija-leffa (2014), löytyy siitä vastaavia ongelmia. Pidin kuitenkin erityisesti siitä, kuinka palsamoitua kättä verrattiin elokuvassa selvästi huumausaineisiin, jotka yleistyvät nuorten juhlissa kaiken aikaa. Huumeiden tavoin myös kuolleiden kanssa puhuminen ja vielä sitäkin pahempana kuolleille luvan antaminen siihen, että ne voivat hetkellisesti vallata kehosi, muuttuu nopeasti koukuttavaksi teineille ja etenkin surussa vellovan Mian on pakko saada lisää ja lisää tätä erikoista kokemusta.

Premissillä olisi aineksia vaikka mihin, mutta leffa ei oikein hyödynnä potentiaaliaan. Erityisesti itse kauhuosasto jää todella vaisuksi. Elokuva tarjoaa ajoittain kelpo jännitettä ja karmivaa ilmapiiriä, sekä yhden yllättävän verisen kohtauksen, mutta muuten todelliset kauhunväreet jäävät vähiin, enkä itse kokenut missään kohtaa tarvetta vaikkapa nostaa käsiä silmien eteen tai hautautua syvemmälle penkkiini. Sentään Philippout eivät syyllisty lajityypin perisyntiin, eli kovaäänisiin äkkisäikäytyksiin. Talk to Me'n todelliset ongelmat näyttäytyvät kuitenkin vasta loppusuoralla. Ennen finaalia kyseessä on kelpo kauhuraina hyvien näyttelijöiden ja oivan tarinan kanssa, mutta loppua kohti käsikirjoitus muuttuu niin huolimattomasti rustatuksi sekoiluksi, että pisteet rupeavat putoilemaan.
Ensikertalaisohjaajiksi Danny ja Michael Philippou tekevät ihan hyvää työtä. He rakentavat jännittävää ilmapiiriä kelvollisesti ja saavat näyttelijät heittäytymään antaumuksellisesti rooleihinsa. Dannyn ja Bill Hinzmanin käsikirjoitus on kuitenkin ontuva rasittavien hahmojensa ja kökön lopetuksensa kanssa. Talk to Me on kuvattu hyvin ja leikkauksesta löytyy onnistumisia kiirehdittyä finaalia lukuun ottamatta. Lavasteet ja asut ovat oivat ja maskeeraajat ovat saaneet aikaan hienon ällöttäviä näkyjä. Äänimaailma on pätevästi rakennettu Cornel Wilczekin tunnelmoivia musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Talk to Me on harmillisen keskinkertainen kauhuraina, joka kompastelee tyhmiin hahmoihinsa ja hutiloituun finaaliinsa. Elokuvan premissi on veikeä, joskin tutuntuntuinen muista kauhuleffoista, joissa otetaan yhteyttä kuolleisiin. Leffa kuitenkin syventää menoa moniin muihin verrattuna, vertaamalla bileissä henkimaailman kanssa kanssakäymistä huumeisiin ja kuinka addiktoivaa puuha on. Elokuvasta löytyy aika ajoin jännittävää ilmapiiriä ja yksi varsin brutaali kohtaus, mutta todelliset kauhun tunteet jäävät uupumaan. Jännitystä syö isosti jo se, että typeristä teinihahmoista on vaikea välittää - etenkin päähenkilöstä, jonka teot muuttuvat elokuvan edetessä yhä vain idioottimaisemmiksi. Vika ei ole näyttelijässä, Sophie Wilde on oikein mainio pääroolissa, vaan käsikirjoituksessa, joka ontuu etenkin loppusuorallaan. Talk to Me'stä löytyy monia hyviä juttuja, mutta myös liian selvät kompastuskivensä, jotka tekevät lopputuloksesta todella epätasaisen kokonaisuuden. Pääasiassa elokuvasta on kuitenkin tykätty maailmalla ja se onkin tuottanut sellaisen summan rahaa, että jatko-osa on suunnitteilla, minkä lisäksi Philippoun veljekset ovat jo ehtineet kuvata elokuvalle esiosan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.8.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Talk to Me, 2022, Bankside Films, Causeway Films, Head Gear Films, Metrol Technology, Screen Australia, The South Australian Film Corporation, Talk to Me Holdings


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti