lauantai 16. maaliskuuta 2024

Arvostelu: When Evil Lurks - Paha vaanii (Cuando acecha la maldad - 2023)

WHEN EVIL LURKS - PAHA VAANII

CUANDO ACECHA LA MALDAD



Ohjaus: Demián Rugna
Pääosissa: Ezequiel Rodríguez, Demián Salomon, Paula Rubinsztein, Luis Ziembrowski, Marcelo Michinaux, Emilio Vodanovich, Sivina Sabater, Virginia Garófalo, Federico Liss, Lucrecia Nirón Talazac, Isabel Quinteros, Desirée Salgueiro, Pablo Galarza ja Gonzalo Galarza
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 39 minuuttia
Ikäraja: 18

Cuando acecha la maldad, eli When Evil Lurks - Paha vaanii on argentiinalais-yhdysvaltalainen kauhuelokuva. Demián Rugna työsti elokuvan käsikirjoituksen, jolla hän voitti palkinnon Sitgesin elokuvajuhlilla vuonna 2021 ja sai projektilleen rahoittajat. Kuvaukset käynnistyivät vuotta myöhemmin ja lopulta When Evil Lurks - Paha vaanii sai maailmanensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla syyskuussa 2023. Monissa maissa leffa julkaistiin vuoden lopulla ja nyt se saapuu myös Suomeen. Itse kiinnostuin elokuvasta, kun sen rankkuutta alettiin hehkuttamaan viime syksynä. Odotin, että leffa esitettäisiin Suomessa vain Night Visions -festivaaleilla ja ilahduinkin, kun huomasin elokuvan saavan kunnon teatterilevityksen. Kävinkin katsomassa When Evil Lurks - Paha vaanii -elokuvan heti sen ensi-iltaviikonloppuna.

Pienessä kylässä Yazurlon veljekset ovat vakuuttuneet siitä, että yksi kyläläisistä on paholaisen riivaama. Veljet päättävät ottaa perheensä mukaansa ja paeta paikalta, mutta pahuus jää vainoamaan heitä.




When Evil Lurks - Paha vaanii keskittyy Yazurlon veljeksiin, Ezequiel Rodríguezin ja Demián Salomonin näyttelemiin Pedroon ja Jimiin, jotka asuvat pienessä kylässä kahdestaan, Pedron vaimon Sabrinan (Virginia Garófalo) erottua miehestä ja vietyä lapset Santinon (Marcelo Michinaux) ja Jairin (Emilio Vodanovich) mukanaan. Perheen merkitys korostuu jälleen, kun yksi kylän miehistä (Pablo Galarza) vaikuttaisi olevan riivattu ja lähimmäisiä pitäisi suojella. Veljeksistä juuri Pedro nousee paremmin esille ja Rodríguez tulkitsee mainiosti vaikeaa hahmoaan. Pedro ei todellakaan ole mikään puhtoinen pulmunen, mutta kenties juuri siksi rikkinäisen miehen yritys puhdistaa syntinsä ja olla kerrankin entisen perheensä tukena tuntuu niin vahvalta. Salomon toimii mainiosti tämän rinnalla Jimi-veljenä, joka ei ole ihan niin nopeasti vakuuttunut siitä, että paholainen olisi saapunut piinaamaan kylää.
     Elokuvassa nähdään myös Federico Liss Sabrinan uutena miehenä Leona, Lucrecia Nirón Talazac Sabrinan ja Leon tyttärenä Vickynä, Paula Rubinsztein Pedron ja Jimin äitinä, Isabel Quinteros riivatun miehen äitinä María Elenana, Luis Ziembrowski kylää johtavana Ruizina ja Desirée Salgueiro tämän raskaana olevana vaimona, sekä Sivina Sabater Mirtana, hieman manaajamaisena Puhdistajana, joka on vuosikausia taistellut pahoja voimia vastaan. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat pääasiassa passelisti rooleistaan, joskin Vodanovichin esitys autistisena nuorena on kiusallinen yliampuvuudessaan. Tästä tosin voi syyttää luultavasti enemmän ohjausta. Sabater istuu mainiosti rooliinsa Puhdistajana, jonka tehtäväksi jää selittää hahmoille ja katsojille mytologiaa riivatuista ja paholaista vastaan taistelemisesta.




Nykyään aika lailla kerran vuodessa julkaistaan uusi kauhuelokuva, josta tulee genren faneille pakkokatsottavaa sen hurjan maineen takia. Uutiset kesken leffan oksentavista tai ulos teatterista pakenevista katsojista myyvät paremmin kuin elokuvan varsinaiset trailerit. Joskus nämä tempaukset saavat lopulta ihmettelemään, että "tästäkö nyt kohistiin", mutta silloin tällöin vastaan osuu sellaista raakuuksilla mässäilyä, että voi pojat. Kaiken ennakkopöhinän jälkeen minun täytyy myöntää, että odotin When Evil Lurks - Paha vaanii -elokuvalta aavistuksen hirveämpää menoa, mutta jo tällaisenaan pidin leffasta ja pakkohan se on todeta, että mukana oli pari juttua, joita en todellakaan olisi uskonut näkeväni. Kun jenkkikauhussa on totuttu siihen, että naiset ja lapset ovat usein turvassa, ainakin pahimmilta kohtaloilta, näitä argentiinalaistekijöitä ei ole kiinnostanut tällainen nössöily. Seassa on joitain niin hävyttömän brutaaleja kuvia, että herkimmille elokuvaa ei voi mitenkään suositella.

Jos taas riivausleffat ovat juttusi, etkä kavahda karuja raakuuksia, When Evil Lurks - Paha vaanii voi olla juuri sinun kuppisi teetä. Leffasta löytyy vikansa muun muassa joidenkin logiikkaongelmien kautta (hahmot eivät esimerkiksi yhdessä kohtaa huomaa erään hahmon katoamista pitkään aikaan), mutta pääasiassa kyseessä on tehokas kauhutapaus ja taattua nannaa lajityypin ystäville. Elokuva ei ole varsinaisesti pelottava, mutta siinä leijailee uhkaava ilmapiiri, joka pitää hyvin otteessaan läpi puolentoista tunnin keston. Sekaan ripoteltuja hirveitä kuvastoja enemmän pidin siitä, ettei kauhu rakennu halpiskikkana toimivien kovaäänisten äkkisäikyttelyjen varaan, eikä se riivausjuttujensa kanssa tunnu tavanomaiselta manausrainalta, joita tulee joka vuosi muutama kappale.




Ohjaaja Demián Rugna rakentaa oivallisesti jännittävää tunnelmaa, joskin ihan kunnon kauhun väreisiin hän ei pääse. Rugnan käsikirjoitus kaipaisi hieman viilausta, mutta se toimii passelisti tällaisenaan, erityisesti syventäessään Pedroa elokuvan edetessä. When Evil Lurks - Paha vaanii on hyvin kuvattu ja sujuvasti leikattu kasaan. Lavasteet ovat hienot, äänimaailma pätevästi rakennettu musiikkeja myöten. Monille kovat myyntivaltit ovat elokuvan käytännön tehosteet. Brutaalit näyt ovat tehty inhottavan hienoilla nukeilla ja maskeerauksilla, sekä tietty runsaasti tekoverta sun muita feikattuja eritteitä hyödyntäen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.3.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Cuando acecha la maldad, 2023, Machaco Films, Aramos Cine, Shudder, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti