TV-sarja: 3 Body Problem, kausi 1 (2024)

3 BODY PROBLEM - KAUSI 1Luojat: David Benioff, D. B. Weiss ja Alexander Woo
Pääosissa: Jess Hong, Eiza González, Jovan Adepo, Benedict Wong, Liam Cunningham, Alex Sharp, John Bradley, Marlo Kelly, Rosalind Chao, Jonathan Pryce, Saamer Usmani, Zine Tseng, Sea Shimooka, Vedette Lim ja CCH Pounder
Genre: scifi, trilleri
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 44 minuuttia - 1 tunti 3 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 19 minuuttia
Ikäraja: 16

3 Body Problem perustuu Liu Cixinin kirjaan Kolmen kappaleen probleema (三体) vuodelta 2008. Kirjan pohjalta oli jo Kiinassa työstetty animaatiosarja The Three-Body Problem (三体 ANIMATION - 2022-2023) ja näytelty televisiosarja Three Body (三体 - 2023), minkä lisäksi kirjasta aloitettiin työstämään elokuvaa, mikä ei kuitenkaan valmistunut. Vuonna 2020 ilmoitettiin, että Game of Thrones -sarjan (2011-2019) luojat David Benioff ja D. B. Weiss työstivät kirjan pohjalta amerikkalaista sarja-adaptaatiota Netflixille. Samana vuonna kirjasarjan oikeudet hankkinut Lin Qi myrkytettiin oman asianajajansa Xu Yaon toimesta, joka havitteli oikeuksia itselleen. Lin Qi menehtyi ja Yao tuomittiin kuolemaan tämän seurauksena. Sarjan kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2021 ja ensimmäinen kausi oli periaatteessa valmis julkaistavaksi kesällä 2023. Benioff ja Weiss kuitenkin kokivat, että avausjakso tarvitsi yhden kohtauksen lisää, joka auttaisi katsojia ymmärtämään, mistä kaikessa on kyse. Viime kesän Hollywoodin näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakko esti kohtauksen toteuttamista saman tien, jolloin julkaisua täytyi viivästyttää. Lakkojen päätyttyä kohtaus kuvattiin ja nyt 3 Body Problemin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse en ollut lukenut Cixinin kirjaa, mutta kiinnostuin sarjasta heti, kun kuulin Benioffin ja Weissin työstävän uutta projektia. Ryhdyinkin katsomaan 3 Body Problemia heti julkaisupäivänä.

Ryhmä tutkijoita ryhtyy suunnittelemaan puolustusta, kun Maata uhkaa hyökkäys valovuosien takaa toiselta planeetalta.
3 Body Problemissa nähdään useita hahmoja, joista muutama vaihtelee valokeilassa patsastelua. On joukko tutkijoita, Jin Cheng (Jess Hong), Auggie Salazar (Eiza González), Saul Durand (Jovan Adepo), Will Downing (Alex Sharp) ja Jack Rooney (John Bradley), jotka huomaavat yksi kerrallaan kummia tapahtuvan ja pääsevät täten vihille tulevasta avaruuden muukalaisten hyökkäyksestä. Sitten ovat etsivä Da Shi (Benedict Wong) ja salaista järjestöä pyörittävä Thomas Wade (Liam Cunningham), jotka ovat jo perillä tähtien takaa matkaavasta uhkasta ja tarvitsevat tutkijoiden apua voidakseen taistella näitä vastaan. Ja sitten ovat Ye Wenjie (Rosalind Chao) ja Mike Evans (Jonathan Pryce), jotka ovat omistaneet elämänsä avaruusolennoille ja yrittävät rekrytoida ihmisiä auttamaan muukalaisten saapumisessa. Näiden hahmojen kautta tulevaa konfliktia tutkitaan monista eri vinkkeleistä ja on mielenkiintoista seurata erilaisia suhtautumisia avaruusolentojen hyökkäykseen. Pitkin kautta eri hahmot nousevat paremmin esille ja perääntyvät sitten antamaan seuraaville enemmän tilaa. Kaikki pääsevät hyvin oikeuksiinsa kauden varrella ja heitä syvennetään onnistuneesti yhä vain lisää jaksojen edetessä. Näyttelijäkaarti on läpikotaisin oiva. Hong ja González nousevat tutkijoiden esittäjistä parhaiten esille, kun taas Wong ja etenkin Game of Thronesista tuttu Cunningham omaavat vahvaa karismaa miehinä, jotka haluavat ihmiskunnan olevan valmis tulevaan sotaan. Chao ja Pryce taas vakuuttavat ihmisinä, jotka kummatkin ovat enemmän olentojen puolella, mutta suhtautuvat silti hieman eri tavoin niiden saapumiseen.
En toisaalta ihmettele, jos osa katsojista jättää 3 Body Problemin kesken jo jakson tai parin jälkeen, todeten, etteivät he tajua yhtään, mistä koko hommassa on kyse. Sarjalla kestää aikansa tuodakseen selväksi, mitä erilaiset kummat jutut oikein meinaavat ja vastauksia odotellessa esimerkiksi oudon, äärimmäisen todentuntuisen virtuaalitodellisuuspelin pelaaminen voi herättää ajatuksen, että "miksi katson jotain tällaista ja miksi minun pitäisi välittää siitä, mitä ruudulla tapahtuu?" Kuitenkin kun tehdään tosissaan selväksi, että kyse on avaruuden muukalaisten saapumisesta Maahan, eikä tietenkään kovin ystävällisissä merkeissä, kaikki aiemmin tapahtunut loksahtaa tyylikkäästi paikoilleen ja 3 Body Problem nappasi minut todella tehokkaasti mukaansa. 

Jos sarjalta odottaa räväkkää scifitoimintaa, missä ihmiskunnan armeijat taistelevat huipputeknologisin laseraseiden kanssa varustettuja vihreitä mölliäisiä vastaan, samalla kun ikoniset maamerkit pistetään kumoon, voi vastassa olla aikamoinen pettymys. Mitään varsinaista sotaa olentoja vastaan ei nimittäin nähdä, sellainen on vasta tuloillaan... neljän sadan vuoden päästä. Vaikka esimerkiksi Independence Day - Maailmojen sodan (Independence Day - 1996) kaltaisille scifitoimintaleffoille on mielestäni ehdottomasti oma tärkeä paikkansa, olin täysin myyty tämän todella erilaisen ja nimenomaan siihen tieteisfiktion fiktiiviseen tiedepuoleen keskittyvän alienhyökkäystarinan edessä. Pidin aivan valtavasti siitä, että tavanomaisen sotimisen sijaan sarjassa taistellaan tieteellä tiedettä vastaan.
Seasta löytyy pari yllättävänkin väkivaltaista kohtausta, joista eräs sai kyllä tehokkaasti loksauttamaan suuni auki, mutta pääasiassa 3 Body Problem kulkee rauhassa eteenpäin. En koskaan kokenut menoa tylsäksi, etenkään siinä kohtaa, kun jutun todellinen juju vihdoin valkeni. Sen jälkeen sarja tuntui vain paranevan jakso jaksolta. Sarjasta löytyy paljon kiehtovia filosofisuuksia ja se pistää tavallista enemmän katsojansa pohtimaan, kuinka tällaiseen hyökkäykseen oikeasti suhtauduttaisiin maailmalla. Pidin paljon siitä, että hyökkäys on tosiaan tulossa vasta muutaman vuosisadan päästä, mikä pistää hahmot pohtimaan, tarvitseeko heidän tehdä mitään asialle, sillä he ja jopa heidän potentiaaliset lapsensa ja lapsenlapsensa ovat kuolleet vanhuuteen kauan ennen hyökkäyksen varsinaista toteutumista. Tästä voi herkästi vetää mielleyhtymiä vaikkapa ilmastonmuutokseen. Tosielämässäkin vedenpitävistä todisteistakin huolimatta moni taatusti torjuisi ajatuksen avaruusolioiden hyökkäyksestä. Samalla lailla on takuulla joitain omituisia yksilöitä, jotka kokisivat hyväksi ideaksi liittoutua näiden hyökkääjien kanssa.

Vaikka varsinaista taistelua ei olekaan luvassa, uhkaava jännite leijailee ilmassa kaiken aikaa. Kausi uudistaa menoaan tasaisin väliajoin, jolloin se jaksaa kerta toisensa perään yllättää aika lennokkaillakin konsepteillaan, lähtien aiemmin mainitsemastani virtuaalitodellisuuspelistä. Vajaan tunnin mittaiset jaksot kulkevat yhä vain vauhdikkaammin, mitä syvemmälle tarinan pauloihin uppoutuu ja finaalijakson päätteeksi jäin odottamaan mahdollista kakkoskautta erittäin innokkaana. 3 Body Problem on myös harvoja tapauksia, joita katsoessa minua alkoi oikein tosissaan kiinnostaa lähdemateriaalina toimivaan kirjaan tutustuminen.
David Benioff ja D. B. Weiss saivat Game of Thronesin finaalikauden myötä niskoilleen useiden tuhansien katsojien vihat, jotka tuomitsivat, ettei kaksikko saisi tehdä enää yhtään mitään Hollywoodissa. 3 Body Problemilla Benioff ja Weiss (yhdessä Alexander Woon kanssa) kuitenkin muistuttavat, että kuten Game of Thronesin ensimmäiset kaudet osoittivat, duo on aivan mahtava adaptoimaan vaikeita kirjoja sarjamuotoon - kunhan heillä on lähdemateriaali pohjalla. Heidän johdollaan sarja on ohjattu ja käsikirjoitettu erinomaisesti. Sarjan digitehosteet jättävät paikoin toivomisen varaa, mutta muuten 3 Body Problem on myös teknisiltä ansioiltaan mainio. Se on taitavasti kuvattu ja sujuvasti leikattu. Lavasteet ovat hienot, puvustus erityisesti videopelikohtauksissa tyylikästä ja maskeerauksetkin ovat oivat. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Ramin Djawadi tunnelmoi musiikeillaan kelvollisesti, joskin hän ei todellakaan saavuta samanlaisia euforisia huippuja kuin Game of Thronesiin tai toiseen scifisarjaan, Westworldiin (2016-2022) säveltämissään musiikeissa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
3 Body Problem, Yhdysvallat, 2024-, Netflix Studios, Plan B Entertainment, Bighead Littlehead, Primitive Streak, T-Street, YooZoo Pictures, The Three-Body Universe


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti