TV-sarja: American Horror Story, kausi 12: Delicate (2023-2024)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 12: DELICATELuojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Emma Roberts, Matt Czuchry, Kim Kardashian, Annabelle Dexter-Jones, Michaela Jaé Rodriguez, Denis O'Hare, Cara Delevingne, Julie White, Maaz Ali, Juliana Canfield, Tavi Gevinson, Zo Tipp, Taylor Richardson, Dominic Burgess, Ashlie Atkinson, Billie Lourd, Leslie Grossman, Debra Monk, Reed Birney, Andy Cohen, Zachary Quinto, Erin Murray, Sophie von Haselberg, Taylor Schilling ja Hamish Linklater
Genre: kauhu, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 31 minuuttia - 45 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhuantologiasarja American Horror Story nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi Murhatalo alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2011. Seuraavat kaudet pitivät suosiota vaihtelevasti yllä, mutta viime kausien aikana katsojaluvut ovat olleet selvässä laskussa. Silti sarja on pysynyt tarpeeksi suosittuna, jotta sen jatkoa on pidetty järkevänä. Pian yhdennentoista kauden, NYC:n ilmestymisen jälkeen Murphy paljasti seuraavan kauden olevan ensimmäinen, joka perustuu johonkin olemassa olevaan tarinaan, Danielle Valentinen Delicate Condition -kirjaan (2023). Kuvaukset käynnistyivät keväällä 2023 ja nyt American Horror Storyn kahdestoista kausi, lisänimeltään Delicate, on pyörinyt loppuun saakka (Suomessa Disney+ -palvelun kautta). Itse en ole juuri missään vaiheessa innostunut American Horror Storystä, pitäessäni vain parista kaudesta. Pari edellistä kautta ovat olleet mielestäni aika pohjanoteerauksia ja olenkin jo alkanut toivoa, että sarja jo lopetettaisiin. Päätin silti katsoa American Horror Story: Delicaten, kun sen viimeinenkin jakso oli saapunut katseltavaksi.

Nuori näyttelijä Anna Victoria Alcott on pitkään yrittänyt saada lapsen miehensä Dexin kanssa. Palkintokauden lähestyessä Anna yrittää kaikkensa tullakseen raskaaksi ja alkaa pian kokea, että jokin paha voima yrittää estää häntä saamasta lasta.
Pääroolissa Anna Victoria Alcottina nähdään Emma Roberts, joka on aiemmin esiintynyt American Horror Storyn kolmannella, neljännellä, seitsemännellä, kahdeksannella ja yhdeksännellä tuotantokaudella. Delicatessa Roberts ei tarjoa mitään erityisen huimaa roolisuoritusta, mutta ajaa passelisti asiansa hieman sinisilmäisenä näyttelijänä, joka tekee nousukiitoa Hollywoodissa, saatuaan suuresti kehuja roolityöllään "The Auteur" -elokuvassa. Yksityiselämässä Anna kamppailee raskausongelmien parissa ja kenties vielä Oscariakin enemmän hän haluaisi saada lapsen. Annan elämä ajautuu kuitenkin myrskyn kouriin ja pian hänestä alkaa tuntua, että jokin ulkopuolinen, yliluonnollinen taho yrittää estää hänen raskautensa.
     Tuotantokaudella nähdään myös muun muassa Matt Czuchry Annan miehenä Dexinä, Kim Kardashian Annan PR-henkilö Siobhanina, Maaz Ali Annan henkivartijana Kamalina, Michaela Jaé Rodriguez Annan ja Dexin isännöitsijänä Nicolettena, Denis O'Hare Annan hedelmällisyyslääkäri Hillinä, sekä Cara Delevingne ja Julie White kummallisina tyyppeinä, jotka vähän väliä ilmestyvät häiritsemään Annan elämää. Kauden näyttelijätyöt ovat läpikotaisin ailahtelevia. Czuchry on aika pökkelö tavanomaisena kauhutarinan aviomiehenä, joka ei tunnu yhtään tajuavan, että jotain hämärää on meneillään ja pitää vaimoaan lähinnä hysteerisenä. Ennakkoon kohistiin paljon siitä, että Kim Kardashian näyttelee sarjassa. Vaikka miellänkin Kardashianin yhdeksi maailman turhimmista julkimoista ja tuhahdin, kun kuulin hänen mukanaolosta kaudella, täytyy myöntää, että hän sopii täydellisesti Siobhanin rooliin. Siobhan kun on todella pinnallinen ja aika ärsyttävä ihminen.
Mielestäni American Horror Story on alusta asti ollut parhaimmillaankin varsin keskinkertaista kauhuhöttöä, mutta viimeisimmät kaudet Double Feature ja etenkin NYC olivat huonoja. Niinpä odotukseni kahdettatoista kautta, Delicatea kohtaan olivat todella alhaiset. Ehkä siksi kausi pääsi aluksi jopa hieman yllättämään positiivisesti. En pitänyt kautta erityisen hyvänä, vaan mielsin sen lähinnä yhdentekeväksi, mutta tarpeeksi helpoksi katselukoettelemukseksi. Kauden yhdeksän jaksoa olivat kestoiltaan jotain puolesta tunnista kolmeen varttiin ja ne kuluivat varsin nopeasti. Meno ei koskaan pelottanut tai edes jännittänyt minua, mutta täytyy tunnustaa, että ajoittain minua jopa ihan oikeasti kiinnosti selvittää, mistä tässä kaikessa nyt onkaan kyse?

Aika keskinkertaisena käynnistynyt kausi kuitenkin kompastelee samoihin sudenkuoppiin kuin moni American Horror Story -kausi aiemmin. Sen lisäksi, että kauhuosasto on varsin onnetonta (tällä kaudella välillä jopa surkuhupaisaa), tämäkin kausi ontuu käsikirjoituksensa kanssa edetessään. Danielle Valentinen juuri ennen kauden julkaisua ilmestyneen kirjan pohjalta Halley Feifferin laatima teksti on tönkköä, vaikeuttaen ajoittain näyttelijöiden työtä entisestään. Sarjalle ominainen kömpelö ajassa hyppiminen tuodaan tietty mukaan ja jossain kohtaa kausi ei jaksa enää edes peitellä yhtäläisyyksiään Rosemaryn painajainen -elokuvan (Rosemary's Baby - 1968) kanssa. Todellinen pudotus nähdään kuitenkin kaikin tavoin vaivaannuttavan huonossa finaalijaksossa, jossa kaikki ohjauksesta näyttelijätöihin ja käsikirjoittamiseen epäonnistuu. Vaikka aluksi teemat siitä, kuinka ulkopuoliset tahot kontrolloivat naisten kehoja, ovat kiinnostavia ja ajankohtaisia, kauden loppupään muka-nokkelalle äärifeministisatiirille huomaa lähinnä pyörittelevänsä silmiään.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa heppoisesti ja pitävät pakettia lepsusti kasassa. Sentään kausi ei kuitenkaan ole visuaalisesti niin karsea kuin American Horror Story osaa ajoittain olla. Kameratyöskentely on kelvollista, lavasteet oivat ja mahtuupa sekaan muutamia hyviä maskeerauksia ja käytännön tehosteita. Puvustus on kuitenkin tietyiltä osin enemmän huvittavaa. Äänimaailma on sarjalle ominaiseen tapaan yliampuva ja välillä jo ääniefektien perusteella on vaikea sanoa, kuinka tosissaan sarjaa tehdään. Jälleen kerran karmivinta antia on alkutekstipätkä, jonka epämiellyttävä musiikki yhdistyy tehokkaan inhottavaan kuvastoon. American Horror Storyn todellisia sankareita ovatkin intron tekijät, sekä markkinointitiimi. Araknofoobikoiden ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä Delicaten julisteissa isosti esillä olleet hämähäkit melkein loistavat poissaolollaan läpi kauden.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti