TV-sarja: American Horror Story, kausi 11: NYC (2022)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 11: NYCLuojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Russell Tovey, Joe Mantello, Billie Lourd, Denis O'Hare, Charlie Carver, Zachary Quinto, Leslie Grossman, Sandra Bernhard, Isaac Powell, Patti LuPone, Clara McGregor, Jeff Hiller, Quei Tann, Rebecca Dayan, Kal Penn, Jared Reinfeld ja Matthew William Bishop
Genre: rikos, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 33 minuuttia - 46 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 50 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhuantologiasarja American Horror Story nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi Murhatalo alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2011. Seuraavat kaudet Parantola, Noitapiiri, Friikkisirkus, Hotelli, Roanoke, Kultti, Maailmanloppu, 1984 ja Double Feature pitivät suosiota yllä, vaikka kuudennen kauden, Roanoken jälkeen katsojaluvut lähtivätkin laskuun. Laskusta huolimatta FX-kanava tilasi tekijöiltä Double Featuren jälkeen kolme tuotantokautta lisää ja kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2022. Yhdysvalloissa American Horror Storyn yhdestoista tuotantokausi, lisänimeltään NYC julkaistiin jo viime syksynä ja nyt se on saapunut Suomeenkin Disney+ -palvelun kautta. Itse ryhdyin katsomaan American Horror Storyä pari vuotta sitten sarjan kymmenvuotisjuhlan kunniaksi ja pidin sarjaa todella ailahtelevana, parhaimmillaan kelvollisena ja huonoimmillaan surkeana. Aloitinkin sarjan yhdennentoista kauden, NYC:in skeptisin odotuksin.

1980-luvulla New York Cityssä joku tappaa homomiehiä, samaan aikaan, kun uusi kauhistuttava virus leviää kaupungin asukkaissa.
Tuttuun American Horror Storyn tapaan sarjan aiemmilla kausilla esiintyneet näyttelijät tekevät paluun yhdennellätoista kaudella, mutta uusissa rooleissa. Joitakin sarjan pitkäaikaisista vakiokasvoista, kuten Evan Petersiä ja Jessica Langea ei nähdä kaudella, mutta esimerkiksi Billie Lourd, Denis O'Hare, Leslie Grossman ja Zachary Quinto ovat menossa taas mukana. Lourd nähdään tohtori Hannah Wellsinä, joka ryhtyy tutkimaan mysteeristä ja tappavaa virusta, joka tarttuu New Yorkissa erityisesti homomiesten keskuudessa. O'Hare esittää palkkatappaja Grantia, Grossman eroa läpikäyvää Barbaraa ja Zachary Quinto juhlivaa homomies Samia. Kauden keskiössä ovat kuitenkin sarjan näyttelijäkaartin tulokkaat Russell Tovey ja Joe Mantello, jotka näyttelevät etsivä Patrick Readia ja paikallisen sanomalehden toimittajaa Gino Barellia, jotka tutkivat homomiehiin kohdistuvaa murha-aaltoa. Näyttelijät suoriutuvat osistaan kelvollisesti, mutta yksikään ei erityisemmin säväytä ja jokaiselta löytyy myös heikommat ja yliampuvat hetkensä. Hahmot aloittavat matkansa kiinnostavina, mutta heidän kehittyessä homma muuttuu tylsemmäksi, eikä lopulta oikein kenenkään kohtalo jaksa kiinnostaa.
     Kaudella nähdään lisäksi muun muassa Charlie Carver Adamina, jonka poikaystävä murhataan, Sandra Bernhard ennustaja Franina, Isaac Powell groteskeja valokuvia räpsivänä Theona, Patti LuPone cabaret-laulaja Kathynä, sekä Kal Penn poliisipäällikkö Marzarana.
Kuten alussa kerroin ja kuten olen aiemmissa American Horror Story -sarjan arvosteluissani todennut, tämä kauhuantologia ei ole pahemmin iskenyt minuun. Seasta löytyy mielestäni pari ihan mukiinmenevää tuotantokautta, kelpo Noitapiiri ja yllättävänkin mainio Roanoke, mutta pääasiassa sarja koostuu toinen toistaan keskinkertaisemmasta kuonasta ja huonoimmillaan sarja velloo pohjamudissa. Sarja käy yhä vain väsähtäneemmäksi, eikä ihmekään, että pitkään sarjaa tähdittäneet näyttelijät eivät tee enää paluuta. American Horror Storyn yhdestoista kausi NYC ei ole sarjan huonointa antia - se kunnia kuuluu yhä kaamealle Maailmanlopulle - mutta kyllä tämä tuotantokausi sinne pohjasakkaan kuuluu. Jos jotain, niin kausi taitaa olla sarjan tylsin.

Alun ihan potentiaalisista lähtökohdista huolimatta NYC ei onnistu koskaan nappaamaan mukaansa sekametelisoppaansa. On murhatutkimusta, josta herää voimakkaita mielikuvia homoja jahdanneeseen Jeffrey Dahmeriin, josta vain alle puoli vuotta sitten American Horror Storyn luoja Ryan Murphy teki oman minisarjansa Dahmer - Hirviö: Jeffrey Dahmerin tarina (Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story - 2022). On tappavaa virusta, jolla yritetään vertailla kasarin AIDS-kriisiä moderniin koronaviruspandemiaan (ei kestä kauaa, kun joku jo toteaa, että misinformaatio voi olla tappavampaa kuin itse tauti). Jossain kohtaa mukaan tuodaan ylidramaattista Tarot-korttiluentaa ja "Frankensteinin hirviötä". Lopputulos on väkinäinen, sekava ja kamalan raskassoutuinen. Enemmän rikossarjaa kuin kauhutarinaa muistuttavan tuotantokauden kymmenen jakson läpikahlaus muuttuu nopeasti työksi. Kaksiosaisen finaalin tekotaiteellinen symboliikkayritys toimii lähinnä viimeisenä naulana arkkuun.
Tuotantokauden ohjaajat syyllistyvät sarjan perinteiseen ylidramaattisuuteen, joka käy jatkuvasti koomiseksi pelottavan sijaan. Tunnelma on laiskasti rakennettu, eikä imaise katsojaa mukaansa. Käsikirjoittajien työ on myös erittäin väsynyttä, vaikka ideoita tuntuu olevan turhankin monta yhdelle kaudelle (taas kerran). Hahmoille kirjoitettu dialogikaan ei oikein vakuuta ja tälläkin kertaa kertomuksen hyppelevä rakenne ontuu. Kausi ei ole edes teknisiltä ansioiltaan kummoinen, vaikka mukana onkin hyviä lavasteita ja asuja. Valaisu on välillä turhauttavan himmeää ja kuvauksessa on sarjalle ominaista tyylittömyyttä kuvakulmien ja kameralinssien käyttöjen kera. Tällä kertaa edes sarjan yleensä mainio alkutekstipätkä ei jaksa innostaa.

Yhteenveto: American Horror Storyn yhdestoista tuotantokausi NYC on surkea ja ennen kaikkea kammottavan pitkästyttävä. Enemmän rikosjännäriä kuin kauhua muistuttava kausi on erittäin raskassoutuista katseltavaa, joka turhauttaa sekavuudellaan ja oudolla yhdistelmällä laiskuutta ja yliyritteliäisyyttä. Kaikki tunnutaan hoitavan puolivillaisesti, mutta ideoita kyllä riittää liiaksikin asti. Moderniin koronaepidemiaan heijastellun AIDS-kriisin, Jeffrey Dahmerin kaltaisen sarjamurhaajan, yliluonnollisten Tarot-korttiluentojen ja Frankensteinin hirviön yhdistely samalle kaudelle johtaa epätasaiseen menoon, eikä oikein mikään jaksa kiinnostaa. Kaikki ontuu, eivätkä näyttelijätkään ole kovin kaksisia rooleissaan. Edes teknistä puolta ei voi kehua kömpelön kameratyöskentelyn ja heikon valaisun takia. Lopputuloksena on yksi American Horror Storyn huonoimmista kausista ja luultavasti koko sarjan tylsin kausi. NYC on osoitus siitä, että liian pitkäksi venähtänyt sarja kulkee ihan viimeisillä höyryillään ja kauhulla odotan, kuinka alas jo luvatut kaksi seuraavaa tuotantokautta voivatkaan vajota...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.1.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti