TV-sarja: American Horror Story, kausi 10: Double Feature (2021)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 10: DOUBLE FEATURE



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Sarah Paulson, Lily Rabe, Finn Wittrock, Ryan Kiera Armstrong, Frances Conroy, Evan Peters, Macaulay Culkin, Billie Lourd, Adina Porter, Angelica Ross, Neal McDonough, Craig Sheffer, Kaia Gerber, Rachel Hilson, Nico Greetham, Isaac Cole Powell, Denis O'Hare, Cody Fern, Robin Weigert, Kayla Blake ja Mike Vogel
Genre: kauhu, fantasia, scifi
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 38 minuuttia - 1 tunti 2 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 48 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhusarja American Horror Story nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi Murhatalo alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2011. Seuraavat kaudet Parantola, Noitapiiri, Friikkisirkus, Hotelli ja Roanoke kasvattivat suosiota, mutta seitsemännellä kaudella, Kultissa katsojaluvut lähtivät laskuun. Samaa laskua jatkoivat kahdeksas kausi Maailmanloppu ja yhdeksäs kausi 1984. Suosio pysyi tarpeeksi korkeana, jotta sarjaa kannatti jatkaa. Sen lisäksi, että Murphy ja Falchuk ryhtyivät työstämään kymmenettä tuotantokautta, joka koostuisi kahdesta eri tarinasta, Murphy kehitteli lisäosasarjan American Horror Stories (2021-). Kymmenennen kauden kuvaukset käynnistyivät joulukuussa 2020, joskin ne piti hetkellisesti keskeyttää seuraavana kesänä, kun kuvausryhmä altistui koronavirukselle. Lopulta Double Feature -nimen saanut American Horror Storyn kymmenes kausi saatiin valmiiksi ja se alkoi pyöriä televisioissa elokuussa 2021. Kausi sai todella ailahtelevaa palautetta kriitikoilta ja sarjan katsojaluvut jatkoivat laskuaan. Itse olin jo pitkään pohtinut American Horror Storyn katsomista ja kun huomasin viime syksynä sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. En ole pahemmin lämmennyt sarjalle, mutta olen silti jatkanut sen katselua. Kolme kuukautta American Horror Storyn yhdeksännen kauden 1984:n ja kuukausi American Horror Storiesin ensimmäisen kauden katsomisen jälkeen aloitin vihdoin American Horror Story: Double Featuren.

Kaksi kauhutarinaa. Ensimmäisessä, Red Tidessä käsikirjoittajan perhe matkustaa pieneen Massachusettsin kaupunkiin, Provincetowniin, jossa he kohtaavat verta himoitsevia asukkaita. Toisessa kertomuksessa, Death Valleyssa kahdella eri aikakaudella kohdataan avaruuden muukalaisia, jotka ovat saapuneet tekemään kokeiluja ihmiskunnalla.




American Horror Storyn perinteiseen tapaan monet aiemmilta kausilta tutut näyttelijät tekevät paluun sarjaan, mutta uusissa rooleissa. Kahden tarinan ansiosta muutamat näyttelijöistä esittävät kahtakin hahmoa tuotantokauden varrella. Avaustarina Red Tidessä Finn Wittrockin näyttelemä käsikirjoittaja Harry Gardner muuttaa raskaana olevan vaimonsa Doriksen (Lily Rabe) ja heidän viulistityttären Alman (Ryan Kiera Armstrong) kanssa pieneen meren rannalla sijaitsevaan kaupunkiin Massachusettsissa ja alkavat kokea kummia. Wittrock ja Rabe tulkitsevat pätevästi hahmojaan, varsinkin mitä pidemmälle tarina kulkee ja nuori Armstrongkin hoitaa tonttinsa sujuvasti. Tällainen uuteen paikkaan muuttava perhe alkaa kuitenkin tuntua jo kliseeltä tässä sarjassa, eikä tämä Gardnerin perhe jaksa paljoa kiinnostaa. Muissa rooleissa tarinassa nähdään mm. Sarah Paulson tuberkuloosia sairastavana Karenina, Frances Conroy ja Evan Peters kirjailijoina Sarahina ja Austinina, Adina Porter poliisipäällikkö Burlesonina, Leslie Grossman Harrya auttavana Ursulana, Angelica Ross mysteerisen pillerin keksineenä kemistinä, sekä Yksin kotona -elokuvasta (Home Alone - 1990) tuttu Macaulay Culkin prostituoituna Mickeynä. Sivunäyttelijät syyllistyvät usein sarjalle ominaiseen ylinäyttelemiseen, mutta toimivat tarpeeksi kelvollisesti osissaan. Sarjassa pitkään mukana ollut Peters alkaa näyttää jo kyllästymisen merkkejä American Horror Storyä kohtaan.
     Toinen tarina Death Valley taas kerrotaan kahdella aikakaudella: 1950-luvulla ja nykyhetkessä. Menneisyydessä Yhdysvaltain entinen presidentti Dwight D. Eisenhower (Neal McDonough) ja tuohon aikaan juuri presidentinvaalit hävinnyt Richard Nixon (Craig Sheffer) kohtaavat avaruusolentoja, jotka haluavat tehdä kieron sopimuksen maan hallitsijoiden kanssa. Nykyhetkessä kaverinelikko Kendall (Kaia Gerber), Jamie (Rachel Hilson) ja pariskunta Cal (Nico Greetham) ja Troy (Isaac Cole Powell) matkustavat retkeilemään aavikolla, missä he kohtaavat myös muukalaisia toisesta maailmasta. Muissa rooleissa nähdään mm. Sarah Paulson Eisenhowerin vaimona Mamiena, Lily Rabe kadonneena lentäjä Amelia Earhartina, Leslie Grossman muukalaisten sieppaamana Calicona, Angelica Ross avaruusolentona, sekä Mike Vogel presidentti John F. Kennedynä. Tässä tarinassa näyttelijäkaarti tekee parempaa työtä, joskin Shefferin Nixon-tulkinta menee usein parodian puolelle. Paulson suoriutuu kummassakin tarinassa kenties parhaiten koko joukosta.




Jos olette seuranneet arvostelujani American Horror Storyn aiemmista tuotantokausista, ei varmaan tule suurena yllätyksenä, etten erityisemmin välittänyt Double Featurestakaan. Ajatuksen tasolla on veikeä idea kertoa saman kauden aikana kaksi kauhutarinaa (vaikkakin lisäosasarja American Horror Stories kertoi samaan aikaan ilmestyneellä avauskaudellaan jopa kuusi tarinaa) ja pidän siitä, että tarinat ovat täysin erilaiset toisistaan. Ensimmäinen tarina Red Tide sisältää mielestäni ihan hyviä ideoita, kuten mysteeripillerin, minkä lisäksi siinä on yksi kahteen lapseen liittyvä kauhukohtaus, josta yllätyin, kuinka pitkälle sarja uskalsi mennä. Kohtaus voi järkyttää monia katsojia, joten siitä varoitus. Kuitenkin tavat, joilla tämä vampyyritarina oli päätetty kertoa, sekä itse vampyyrit töksähtelivät pahasti. Itseäni myös turhautti, kuinka tarinassa yritettiin kopioida nykyään suosittuja A24-yhtiön taiteellisempia kauhuteoksia. Ongelmana on, että Ryan Murphy ja Brad Falchuk ovat lähes totaalisen tyylitajuttomia tekijöitä, eikä kauhu tuppaa luonnistua heiltä. Yritys tehdä jotain taiteellisempaa näyttää siis kiusalliselta tekotaiteelta.

Toinen tarina Death Valley oli mielestäni parempi, joskin turhan lyhyt. Tuotantokaudella on kymmenen jaksoa ja niistä jopa kuusi on käytetty Red Tidelle, joten Death Valley saa vain neljä jaksoa kertoa tarinansa, joka vieläpä kerrotaan kahdella eri aikajanalla. Death Valley -jaksot ovat myös kestoltaan lyhyempiä. 1950-luvulle sijoittuvissa kohtauksissa tarina onnistuu ihan hyvin kopioimaan kyseisen aikakauden tieteisleffojen tyyliä ja henkeä ujeltavasta musiikista mustavalkokuvaan ja hieman huvittaviin efekteihin asti. Koska kyseessä on American Horror Story, jossa tykätään leikitellä kaikenlaisilla urbaanilegendoilla ja salaliittoteorioilla, mukaan on toki ujutettu teoriaa Kuuhun laskeutumisen lavastamisesta, sekä avaruusolentojen yhteydestä tiettyjen Yhdysvaltojen merkkihenkilöiden kuolemiin. Nykyhetkeen sijoittuva kertomus onnistuu aika ajoin muuttumaan jopa kauhistuttavaksi ja kuvottavaksikin. Nämä kaksi aikakautta ja puolta samasta avaruusoliotarinasta eivät palvele toisiaan niin hyvin kuin voisi toivoa, mutta Death Valley ajaa asiansa tarpeeksi hyvin.




Tuotantokauden ohjaajat ja käsikirjoittajat tekevät jälleen kerran ailahtelevaa työtä pitäessään tarinoita kasassa ja tunnelmaa yllä. Death Valleyn tiimi hoitaa hommansa vahvemmin, mutta heidänkään työnsä ei ylitä kelvollisuutta parempaa kuin vain yksittäisinä hetkinä. Red Tiden muka-taiteellisia otoksia lukuun ottamatta kuvaus toimii ihan passelisti ja leikkauskin on välillä sujuvaa. Lavasteet ja asut ovat mainiot ja maskeeraukset ovat erityisesti Death Valleyssa onnistuneita. Erikoistehosteet eivät todellakaan huimaa päätä, mutta äänimaailma on oivallisesti rakennettu musiikkeja myöten. Alkutekstipätkät ovat jälleen kauden karmivinta antia ja varsinkin Death Valleyn intro mutatoituneiden lonkerovauvojen kanssa on inhaa settiä.

Yhteenveto: American Horror Storyn kymmenes tuotantokausi, Double Feature on sarjalle ominaiseen tyyliin varsin epätasainen ja keskinkertainen. On ihan veikeä idea kertoa kaksi erilaista kauhutarinaa saman kauden aikana, mutta eipä kumpikaan tarinoista ole kovin kummoinen. Vampyyrikertomus Red Tide sisältää yhden onnistuneen hyytävän hetken, mutta jää muuten latteaksi - etenkin yrittäessään tyylitajuttomasti kopioida A24-yhtiön taiteellisempia kauhuteoksia. Avaruusoliotarina Death Valley on parempi, joskin liian lyhyt ja hieman kömpelö kahden aikajanansa kanssa. Menneisyyteen sijoittuvat hetket kopioivat ilahduttavasti 1950-luvun scifileffojen henkeä ja nykyhetkeen sijoittuvat tapahtumat tarjoavat aika ällöttäviäkin juttuja. Nämä kaksi puolta eivät kuitenkaan istu toisiinsa niin hyvin kuin voisi toivoa. Näyttelijät syyllistyvät usein ylinäyttelemiseen, eikä tekninen toteutus ole päätähuimaava. American Horror Story jää kymmenennellä kaudellaankin lähinnä kivaksi ideaksi. Kiva idea kuitenkin iskee nähtävästi tarpeeksi moneen, sillä tekijät ovat ilmoittaneet, että sarjaa tulee vielä ainakin kolme tuotantokautta lisää.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.7.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.twitter.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti