TV-sarja: American Horror Story, kausi 7: Kultti (American Horror Story: Cult - 2017)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 7: KULTTI

AMERICAN HORROR STORY: CULT



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Sarah Paulson, Alison Pill, Evan Peters, Billie Lourd, Cooper Dodson, Cheyenne Jackson, Adina Porter, Billy Eichner, Leslie Grossman, Colton Haynes, Frances Conroy, Chaz Bono, Emma Roberts, Mare Winningham, Jamie Brewer ja John Carroll Lynch
Genre: kauhu, draama
Jaksomäärä: 11
Jakson kesto: 41 - minuuttia - 51 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 28 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhusarja American Horror Story nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi Murhatalo julkaistiin syksyllä 2011. Toinen kausi Parantola, kolmas kausi Noitapiiri, neljäs kausi Friikkisirkus, viides kausi Hotelli ja kuudes kausi Roanoke vain kasvattivat suosiota ja seitsemännen kauden teko olikin jo käynnistynyt, kun Roanokea vielä esitettiin televisioissa. Kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2017 ja lopulta American Horror Storyn seitsemäs kausi, nimeltään Kultti alkoi pyöriä televisioissa muutamaa kuukautta myöhemmin. Kausi sai aiempia vähemmän katsojia, sekä hieman ailahtelevaa palautetta faneilta ja kriitikoilta, mutta sarja pysyi silti suosittuna. Kausi sai seitsemän Emmy-ehdokkuutta (paras naispääosa, naissivuosa, hiustenmuotoilu, maskeeraus, lavastus ja äänitys), joista se ei kuitenkaan voittanut yhtäkään. Itse olin jo muutamien vuosien ajan pohtinut American Horror Storyn katsomista ja kun viime syksynä huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin vihdoin aloittaa sen katselun. Parista hyvästä kaudesta huolimatta en pahemmin pitänyt näkemästäni ja aloitinkin Kultin katsomisen hieman varautunein mielin.

Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa 2016, lesbopariskunta Ally ja Ivy kauhistelevat, kuinka avoimen homofobiseksi maa voisi muuttua. Samaan aikaan Trumpia kannattava Kai Anderson ryhtyy rakentamaan fasistisia arvoja kannattavaa kulttia.




Muutamat American Horror Storyn tutuista kasvoista tekevät paluun sarjan pariin, tälläkin kertaa uusiin rooleihin ja saavat kavereikseen uusia näyttelijöitä kauhusaagan riepoteltavaksi. Alusta asti mukana ollut AHS-konkari Sarah Paulson näyttelee Ally Mayfair-Richardsia, ravintolanomistajaa, jolla on vaimo Ivy (AHS-ensikertalainen Alison Pill) ja lapsi Oz (Cooper Dodson). Ally ja Ivy ovat eläneet onnellisina yhdessä pienen poikansa kanssa, kunnes 8. marraskuuta 2016 Donald Trump julistetaan Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi ja he säikähtävät auvonsa päättyneen. Pariskuntaa karmii, millaiseksi Trump maan muuttaisi ja uskaltaisivatko presidenttiä kannattavat äärikonservatiiviset homofoobikot tehdä pahaa Allyn ja Ivyn kaltaisille. Paulson ja Pill ovat mainiot pariskuntana, joiden suhde alkaa kärsiä vaalien jälkeen ja nuori Dodsonkin tekee oivaa työtä heidän lapsena.
     Paulsonin lisäksi myös seitsemättä kertaa sarjassa esiintyvä Evan Peters tekee tähän asti parhaan AHS-roolinsa Trumpia kannattavana Kai Andersonina, vakavasti häiriintyneenä nuorenamiehenä, joka ryhtyy rakentamaan omaa, moderneja arvoja vastustavaa kulttiaan. Peters heittäytyy vimmaisesti roolinsa vietäväksi, Kain muuttuessa yhä vain psykoottisemmaksi tapaukseksi. Hahmo on yksi sarjan tähän asti pelottavammista, sillä tällaisia säälimättömiä ihmishirviöitä on oikeastikin olemassa. Peters ei tällä kaudella tyydy vain yhteen rooliin, vaan hänet nähdään myös mm. todellisena rikollisena Charles Mansonina ja... Jeesuksena?




Lisäksi tuotantokaudella nähdään myös Cheyenne Jackson terapeutti Vincentinä, Billie Lourd lapsenvahti Winterinä, Adina Porter toimittaja Beverly Hopena, Billy Eichner ja Leslie Grossman Allyn ja Ivyn naapuripariskunta Wiltoneina, Colton Haynes etsivä Samuelsina, sekä Frances Conroy vanhana kulttijohtaja Bebe Babbittina. Sivunäyttelijät ovat kelvollisia osissaan, joskin muutamat syyllistyvät American Horror Storylle tyypilliseen ylidramaattiseen esittämiseen.

Jo American Horror Storyn edellinen kausi, Roanoke sai ilmestyessään ristiriitaista palautetta sarjan faneilta, kauden dokumentaarisen hengen ja kahtia jakautuneen tarinan vuoksi, mutta American Horror Story: Kultti jakoi fanit vielä voimakkaammin kahteen leiriin. Eikä ihme. Sarjan seitsemäs kausi on todella poliittinen kertomus, jossa kritisoidaan voimakkaasti Trumpin nousua valtaan, joten aivan varmasti moni Trumpia kannattanut fani vetäisi herneen nenäänsä. Jo ylipäätään kauden vahva poliittisuus voi tuntua luotaantyöntävältä monille, jotka haluaisivat American Horror Storyn tarjoavan mieluummin kuvitteellisia murhaajia ja yliluonnollisia olentoja. Itselleni jäi kaudesta hieman ristiriitainen olo.




Kultista löytyy selvät ongelmansa. Vaikken todellakaan ole Trumpin puolella, ex-presidenttiin kohdistuva kritiikki ja satiiri tuntuivat hieman tympäännyttäviltä, etenkin nyt kun Trumpin valtakaudesta on vierähtänyt jo puolisentoista vuotta. Tämän lisäksi paria poikkeusta lukuun ottamatta sarjan hahmot tuntuvat hieman karikatyyrisiltä pahveilta. Joko he ovat äärioikeistolaisia rasistisovinisteja, jotka haluavat suorastaan murhata homoseksuaalit ja värilliset ja lukita naiset keittiöön tai sitten he ovat äärivasemmistolaisia äärifeministejä, joiden mielestä miehet ovat pahan alku ja juuri ja miehet pitäisi hävittää maan päältä. Sarjan sisältämä konflikti on kaikessa ylidramaattisuudessaan välillä aika kiusallista seurattavaa. Erityisesti pyörittelin silmiäni yhdelle vahvasti täytteeltä tuntuvalle jaksolle, jossa Kultti yrittää ratkoa salaperäisen Zodiac-murhaajan mysteeriä.

Vioistaan huolimatta täytyy myöntää, että jollain oudolla tavalla minä jopa hieman pidin American Horror Story: Kultista. Vaikka se meneekin poliittisten teemojensa kanssa äärimmäisyyksiin, voi kaudelta poimia paljon hyviä ja osuviakin pointteja. Kaudella otetaan kantaa politiikassa tapahtuviin vääryyksiin, huijauksiin ja korruptioon, sekä miten käy, kun liikaa valtaa antaa väärille ihmisille. Yliampuvuudessaankin kauden maalailemat kauhuskenaariot tuntuvat realistisemmilta kuin American Horror Storyn aiemmilla kausilla, sillä loppupeleissä kaikki mukana olevat ovat todellisia ihmisiä. Kauden maanläheisyys tekee siitä tavallaan karmivamman kuin edeltäjistä. Pidin myös siitä, että kaudella uskalletaan äityä varsin kieroihin ja raakoihin mittoihin. Tekijöiden onnena vuonna 2016 oli myös outo ja pelottava klovnibuumi Yhdysvalloissa, minkä ansiosta he ovat voineet tuoda edes hetkellisesti takaisin sarjan karmivimman tyyppinsä, Twisty-pellen neloskausi Friikkisirkuksesta.




Vaikka tämäkin kausi syyllistyy American Horror Storyn perisynteihin, kuten turhaan täytteeseen ja ylidramaattisuuteen, käsikirjoittajat ja ohjaajat tekevät silti aavistuksen tasokkaampaa työtä kuin osasta kausia. Paria hieman villimpää jaksoa lukuun ottamatta tarinankerronta on sujuvampaa ja tunnelma tasaisemmin rakennettua. Tekninen puoli on tehnyt aikamoisia loikkia siitä, mistä amatöörimäisestä tuotannosta sarja lähti liikkeelle. Kuvaus on hallitumpaa, eikä leikkaus ole samanlaista silppua kuin sarjan alkupäässä. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja äänimaailmakin on ihan menevästi toteutettu musiikkeja myöten. Karmivan tunnusmusiikin ja alkutekstipätkän paluu on mukavaa, niiden puututtua Roanokesta.

Yhteenveto: American Horror Storyn seitsemäs tuotantokausi Kultti on ristiriitainen, mutta hyvinkin uskalias lisäys uusia suuntia hakevaan kauhusarjaan. Kauden vahvasti poliittisiin juttuihin painottuva kertomus tuntuu varmasti monille luotaantyöntävältä, kun taas toisille kauden maanläheisyys voi tehdä siitä tähän asti pelottavimman kauden. Itse jäin hieman tähän välimaastoon. Toisaalta kausi tuntuu karmivalta juuri siksi, että siinä on todellisilta tuntuvia vaaroja, mutta samalla kausi ampuu liikaa yli poliittisessa vouhotuksessaan. Hahmot edustavat turhankin voimakkaita ääripäitä, kun hieman maltillisemmat tapaukset tuntuisivat realistisemmilta. Kauden varrelta löytyy taas tylsempää täytettä ja kiusallisia silmienpyörittelyhetkiä, mutta myös oikeasti jännittäviä ja koukuttavia juttuja. Sarah Paulson ja etenkin Evan Peters tekevät tähän asti parasta työtään American Horror Storyssä. Kultti on varsin erikoinen tapaus sarjassa, enkä ihmettele, että jotkut pistävät sen paremmuusjärjestyksessä pohjalle, toisten nostaessa sen kärkikahinoihin. Koen itsekin, että kaikessa keskinkertaisuudessaan kausi edustaa sarjan parempaa päätyä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.1.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.americanhorrorstory.fandom.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti