TV-sarja: American Horror Story, kausi 6: Roanoke (2016)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 6: ROANOKE



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., Lily Rabe, André Holland, Angela Bassett, Kathy Bates, Denis O'Hare, Wes Bentley, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Adina Porter, Frances Conroy, Shannon Lucio, Frederick Koehler, Finn Wittrock, Taissa Farmiga, Jon Bass ja Lady Gaga
Genre: kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 37 minuuttia - 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 39 minuuttia
Ikäraja: 16

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhuantologiasarja American Horror Story nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi, Murhatalo alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2011. Toinen kausi Parantola, kolmas kausi Noitapiiri, neljäs kausi Friikkisirkus ja viides kausi Hotelli vain kasvattivat suosiota ja kuudennen kauden teko oli jo kiivaasti käynnissä viidennen vielä pyöriessä televisioissa. Kuvaukset käynnistyivät alkuvuodesta 2016 ja lopulta kuudes kausi, nimeltään Roanoke julkaistiin saman vuoden syksynä. Kausi sai hieman ailahtelevaa palautetta kriitikoilta ja sarjan faneilta erilaisen toteutuksensa takia, mutta se piti silti katsojalukuja korkealla ja sai neljä Emmy-ehdokkuutta (paras hiustenmuotoilu, äänitehosteet, maskeeraus ja meikkiproteesit), joista se voitti jälkimmäisen. Itse olin jo pidemmän aikaa pohtinut American Horror Storyn katselua ja kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin vihdoin toteuttaa aikomukseni. Olen suhtautunut kausiin todella vaihtelevasti, enkä pitänyt vitoskaudesta, Hotellista, joten aloitin kuudennen kauden, Roanoken katselun hieman skeptisin mielin.

Dokumentti Millerin pariskunnan koettelemuksista uudessa talossaan Roanokessa.




Tutut American Horror Storyn näyttelijät palaavat sarjaan ja taas kerran uusiin rooleihin.
Lily Rabe ja kauden myötä sarjaan liittyvä André Holland esittävät Millerin pariskuntaa, Shelbyä ja Mattia, jotka kertovat haastatteluissa kauhistuttavista kokemuksistaan uudessa talossaan, jonka he ostivat Roanokesta. Sarah Paulson ja Cuba Gooding Jr. näyttelevät myös Millerin pariskuntaa... tai itse asiassa näyttelijöitä Audrey ja Dominic, jotka näyttelevät Millerin pariskuntaa. Hämmentävää? Tämä American Horror Storyn tuotantokausi esittää siis olevansa dokumentti "Roanoken painajainen", jossa Raben ja Hollandin esittämät Millerit kertovat paranormaaleista koettelemuksistaan, mutta koska niistä ei ole kuvamateriaalia, on dokumenttiryhmä pestannut Paulsonin ja Gooding Jr:n hahmot näyttelemään näitä kauhutapahtumia. Idea on veikeä ja yllättävänkin toimiva, vaikka aluksi katsojana saattaakin kummastella, että miksi näyttelijät vaihtuvat haastattelujen ja Roanokeen sijoittuvien kohtausten välillä.
     Lisäksi tuotantokaudella nähdään myös Adina Porter haastatteluissa Lee Harrisina, Angela Bassett Lee Harrisia näyttelevänä Monetina, Denis O'Hare tohtori Cunninghamia näyttelevänä Williamina, Kathy Bates ja Wes Bentley Polk-kulttilaisia esittävinä Agnesina ja Dylanina, Evan Peters Roanoke-talon rakennuttajaa näyttelevänä Roryna, sekä Cheyenne Jackson "Roanoken painajainen" -dokumentin luojana ja ohjaajana Sidney Aaron Jamesina. Viime kausilta tutut Lady Gaga, Taissa Farmiga ja Finn Wittrock käyvät myös kääntymässä. Monet näyttelijöistä tekevät vakuuttavampaa työtä kuin aiemmin sarjassa. Kauden idea on selvästi ollut veikeä koko työryhmästä ja heissä on erilaista paloa projektia kohtaan kuin ennen.




American Horror Story: Roanokesta löytyy samoja vikoja kuin aiemmilta kausilta, liittyen hahmoihin, joista ei pahemmin jaksa välittää ja juonikuvioihin, jotka eivät ole erityisen mielenkiintoisia, mutta tällä kaudella nämä ongelmat häiritsivät minua aika vähän. Sanoisin jopa, että Roanoke on suosikkikauteni sarjasta tähän mennessä! Tuotantokauden heikkouksista huolimatta pidin todella paljon sen yrityksestä esittää jonkinlaista true crime -dokumenttia. Tekijät ovat tehneet huolellista työtä kopioidakseen tällaisten dokumenttien tyylejä ja seassa on haastattelujen lisäksi niin tarkoituksellisen huvittavia ja ylidramaattisia pysäytyskuvia, jotka muuttuvat negatiivisiksi, tekaistuja uutislähetyksiä, epäaitoja puheluita hätäkeskukseen ja monenlaista muuta. Kauden tapa leikitellä dokumenttityylillään on aidosti ilahduttava. Ja kun kausi tekee näin selväksi, että mistä se pyrkii olemaan satiiri, pystyin katsomaan monet muutkin kopioinnit helpommin sormien läpi. Hyvin nopeasti on esimerkiksi selvää, että kauhuelokuva The Blair Witch Project (1999) on toiminut isona inspiraation lähteenä.

Tällä kaudella tekijät ovat onneksi tajunneet, kuinka pöljää materiaalia he sarjaansa pistävät ja homma onkin toteutettu hieman enemmän kieli poskessa kuin ennen. Itseironisempi lähestymistapa sopii sarjalle hyvin ja viihdyin kauden parissa. Ja vaikka kausi onkin tarkoituksellisesti hieman koomisempi, onnistuu se parhaimmillaan olemaan myös aika karmivakin. Erityisesti pidin siitä, ettei hommaa ole venytetty liian pitkäksi aiempien kausien tavoin. Roanokesta löytyy vain kymmenen jaksoa ja ne ovat kestoltaan kaikki noin 40-minuuttisia. Yhteiskestoltaan kyseessä on selvästi American Horror Storyn lyhyin kausi. Samalla koin kauden tähän asti koukuttavimpana. Siinä, missä taistelin pitkäveteisen Hotellin kanssa viikon ajan, Roanoken katsoin sujuvasti läpi parissa päivässä.




Kaikki työryhmässä ohjaajista kuvaajiin, leikkaajiin ja äänisuunnittelijoihin pitää hyvää huolta siitä, että Roanoke tuntuu mahdollisimman paljon todelliselta dokumenttisarjalta. Kuvauksessa hyödynnetään paljon mm. valvontakamerakuvaa, minkä lisäksi ihmiset usein puhuvat suoraan kameralle. Jälkitöissä hommaa viedään vielä pidemmälle esimerkiksi lisäämällä kuvaan kamerassa näkyviä rec-merkkejä, suljinaikaa sun muuta. Äänimaailma on täynnä oikeanlaisia jysähdyksiä, joilla tällaisissa dokumenteissa pyritään luomaan dramaattisuutta. Lavasteet ovat hienot ja puvustus- ja maskeeraustiimit ovat myös hoitaneet hommansa taidokkaasti. Aluksi on pieni sääli, ettei tältä kaudelta löydy kunnon alkutekstipätkää, mutta tällä kertaa kausi osaa olla muutenkin karmiva, eikä introa lopulta jää kaipaamaan.

Yhteenveto: American Horror Storyn kuudes tuotantokausi Roanoke on yllättävän veikeä rikosdokumenttien ja found footage -kauhuelokuvien satiiri. Tiettyjen tyylien ja toteutustapojen kopiointi sujuu varsin taidokkaasti. Tuotantokautta on selvästi tehty enemmän kieli poskessa kuin aiempia ja itseironisempi lähestymistapa sopii menoon mainiosti. Huvittavuutensakin kanssa kausi onnistuu olemaan paikoitellen karmiva. Erityisen hyvää on, että kausi on osattu pitää tiiviinä. Turhaa täytettä ei mukana oikeastaan ole ja kausi pitää paremmin koukussa kuin useampi edeltäjistään. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan oivallisesti, mutta eipä kenenkään hahmo herätä erityistä mielenkiintoa. Siitä huolimatta huomasin kerrankin oikeasti viihtyväni American Horror Storyn parissa ja Roanoke nousi kevyesti suosikkikaudekseni koko sarjasta.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 29.11.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.americanhorrorstory.fandom.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti