TV-sarja: American Horror Story, kausi 8: Maailmanloppu (American Horror Story: Apocalypse - 2018)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 8: MAAILMANLOPPU

AMERICAN HORROR STORY: APOCALYPSE



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Sarah Paulson, Cody Fern, Evan Peters, Kathy Bates, Billie Lourd, Emma Roberts, Leslie Grossman, Frances Conroy, Adina Porter, Taissa Farmiga, Gabourey Sidibe, Jamie Brewer, Cheyenne Jackson, Billy Eichner, Kyle Allen, Ash Santos, Jeffrey Bowyer-Chapman, Joan Collins, Naomi Grossman, BD Wong, Lily Rabe, Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Lance Reddick ja Angela Bassett
Genre: kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 38 minuuttia - 56 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 18

Brad Falchukin ja Ryan Murphyn luoma kauhusarja American Horror Story nousi suosituksi, kun sen avauskausi Murhatalo alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2011. Jatkokaudet Parantola, Noitapiiri, Friikkisirkus, Hotelli ja Roanoke vain kasvattivat suosiota, mutta seitsemännen kauden, Kultin aikana katsojaluvut alkoivat laskea. Siitä huolimatta sarjaa jatkettiin vielä lisää ja seuraavan kauden kuvaukset käynnistyivät kesällä 2018. American Horror Storyn kahdeksas kausi, nimeltään Maailmanloppu alkoi pyöriä televisioissa syyskuussa 2018. Katsojaluvut laskivat jälleen ja kausi sai ailahtelevaa palautetta faneilta. Itse olin jo pidemmän aikaa pohtinut American Horror Storyn katselua ja kun viime syksynä huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa ja arvostella koko sarjan läpi. Vaikka en ole muutamaa kautta lukuun ottamatta pahemmin piitannut näkemästäni, olen silti sinnikkäästi jatkanut projektia ja noin kuukausi Kultin katsomisen jälkeen pistin Maailmanlopun pyörimään.

Rikas Coco St. Pierre Vanderbilt, hänen assistenttinsa Mallory, kampaajansa Gallant ja tämän isoäiti Evie, sekä nuoret Timothy ja Emily onnistuvat pääsemään turvaan, kun muu maailma tuhoutuu ydinsodassa. Puolitoista vuotta myöhemmin selviytyjät saavat mystisen vieraan, kun bunkkeriin saapuu mies nimeltä Michael Langdon.




American Horror Storylle tyypilliseen tapaan monet aiemmilta kausilta tutut näyttelijät tekevät paluun, mutta tällä kertaa moni heistä esittää tuttuja roolihahmojaan sarjan varrelta uusien hahmojen lisäksi. Leslie Grossman, Billie Lourd, Evan Peters, Joan Collins, Kyle Allen ja Ash Santos näyttelevät Coco St. Pierre Vanderbiltiä, Malloryä, Gallantia, Evie-isoäitiä, Timothyä ja Emilyä, jotka pääsevät turvaan ydintuholta salaiseen bunkkeriin. Peters näyttelee myös Murhatalosta tuttua Tatea, Hotellista tuttua James Marchia, sekä tutkija Jeffiä. Sarah Paulson esittää bunkkeria johtavaa Wilhemina Venablea, sekä Noitapiiristä tuttua Cordelia-noitaa ja Murhatalosta tuttua meedio Billie Dean Howardia. Kathy Bates nähdään bunkkerissa kuria pitävänä Miriamina ja pikaisesti Noitapiiristä tuttuna Delphinenä.
     Taissa Farmiga ja Frances Conroy palaavat niin Murhatalosta tutuiksi Violetiksi ja Moiraksi kuin Noitapiiristä tutuiksi noidiksi Zoeksi ja Myrtleksi. Myös Emma Roberts, Gabourey Sidibe ja Jamie Brewer nähdään Noitapiiri-hahmoinaan Madisonina, Queeniena ja Nanina, kun taas Dylan McDermott ja Connie Britton toistavat roolinsa Ben ja Vivien Harmonina Murhatalosta. Koska Noitapiiri kuuluu mielestäni harvoihin hyviin "amerikkalaisiin kauhutarinoihin", olin toisaalta ihan iloinen hahmojen paluusta ja myös näyttelijöistä huomaa innon palata tuttuihin rooleihin, eikä aina vain hypätä uusiin saappaisiin - vaikka samalla kausi rikkoo sarjan antologiahengen linkittämällä tuotantokausia toisiinsa.




Tuttujen hahmojen paluussa on ongelmana lähinnä se, että kauden aikana esitellyt uudet tulokkaat eivät oikein saa tuulta siipiensä alle, lukuun ottamatta yhtä. Rinnakkaissarja American Crime Storystä (2016-) tuttu Cody Fern näyttelee mysteeristä Michael Langdonia, joka saapuu bunkkeriin ja vaikuttaisi olevan merkittävä heppu paikan pyörittäjien keskuudessa. Hahmon merkitys avautuu pikkuhiljaa ja kyseessä on itse asiassa varsin mainio hahmo, jota Fern tulkitsee pätevästi. Onkin sääli, että tämä uusi mielenkiintoinen hahmo, kuten myös vanhat tutut haaskataan ihan täysin, sillä American Horror Story: Maailmanloppu on sarjan surkein tuotantokausi.

Olen jo aiemmin kritisoinut American Horror Storyä siitä, kuinka lennokkaasti tekijöiden ideat lähtevät leviämään käsistä ja kuinka tarinat yritetään kertoa tarpeettoman monimutkikkaasti, mikä johtaa lähes joka kerta kömpelöön lopputulokseen. Maailmanloppu edustaa kaikkea sitä, mikä sarjassa on pielessä. Se on kerronnaltaan hävytön sekamelska, joka turruttaa katsojan jo muutaman jakson jälkeen. Tästäkin kaudesta löytyy potentiaalia ja kaiken keskellä oleva satanismikertomus sisältää oivat ainekset hyvään kauhutarinaan. Mutta kun kyseessä on American Horror Story, hyvää kauhutarinaa on turha odottaa. Iso ongelma on jo siinä, että tuotantokausi lähestulkoon unohtaa kertoa siitä, mistä homma lähtee liikkeelle, eli maailmanlopusta. Tämäkin konsepti on mielenkiintoinen, mutta se nakataan roskakoriin pian. Ei siis kannata odottaa näkevänsä, millaiseksi maailma muuttuu ydintuhon seurauksena, sillä kausi keskittyy kaikkeen muuhun.




Maailmanlopulla on niin kauhea tarve yrittää muka-nokkelasti linkittää aiempia kausia toisiinsa, että se unohtaa kertoa siinä samalla omaa mielenkiintoista tarinaansa. Myös osa juonikuvioista tuntuu unohtuvan ja kauden loppupäässä pohtii herkästi, että oliko jollain kauden alkupään kohtauksella edes mitään merkitystä? Sarjan kovimmille faneille noitien paluu, sekä Murhatalossa ja hotelli Cortezissa käynti tarjoavat takuulla riemua, mutta itselleni ne eivät riittäneet. Sinne tänne rönsyilevä ja ajassa edestakaisin hyppivä tarinankuljetus tekee tästäkin kaudesta turhauttavaa seurattavaa. Asiaa ei auta, ettei tämäkään tuotantokausi ole pelottava, ei edes hivenen jännittävä. Kaikessa koomisessa ylidramaattisessaankin kausi on lähinnä pitkäveteinen. Tietyt Michael Langdonin osiot kiinnostivat minua, mutta sekin kuvio sisältää paljon ärsyttäviä juttuja, kuten Petersin esittämän nolon tutkijahahmon.

Tuotantokauden ohjaajien (mm. Sarah Paulson) työ on myötähäpeällisen ailahtelevaa, eikä heidän duuniaan helpota yhtään käsikirjoittajien aikaansaannokset, joista tuntuu jatkuvasti olevan punainen lanka hukassa. American Horror Story: Maailmanloppu ei valitettavasti ole edes teknisesti laadukas. Sen kuvauksesta löytyy sarjalle ominaista vinksahtaneisuutta, joka näyttää yhä hieman amatöörimäiseltä. Leikkaus on paikoin töksähtelevää ja valaisu vain lisää ylidramaattisuutta. Lavasteet ja asut ovat sentään taidokkaasti tehdyt ja maskeerauksissa ei tekoverta säästellä. Erikoistehosteet eivät kuitenkaan vakuuta. Parasta kaudella on lopulta alkutekstipätkä, mutta senkin teho on sarjan edetessä hiipunut.




Yhteenveto: American Horror Storyn kahdeksas tuotantokausi, Maailmanloppu on potentiaalisesta lähtökohdastaan harmillisen surkea paketti ja tähän asti kauhusarjan huonointa antia. Ihan menevästi käynnistyvä kausi lässähtää nopeasti, kun käsikirjoittajat yrittävät kikkailla aivan liikaa. Itse maailmanloppu lähes unohdetaan, kauden ryhtyessä leikkimään aikahypyillä ja linkitellessä tarinaa muutamiin aiemmista kausista. Vaikka joidenkin tuttujen hahmojen näkeminen ilahduttaa, ei se lopulta riitä. Kausi on täynnä typerryttäviä ratkaisuja ja pitkävetoista menoa. Michael Langdon on ihan kiinnostava tapaus, mutta tapahtumat hänen ympärillään saavat pudistelemaan päätään. Pelottavaksi kautta ei oikein voi kutsua. On todella harmillista, että jälleen kerran American Horror Storyn hyvät lähtökohdat leviävät tällä lailla käsiin ja nyt vieläpä näin pahasti. Vaikka jo tätä ennen parit kausista ovat olleet aikamoista taistelua katsoa loppuun, Maailmanlopun aikana minun todella teki mieli luovuttaa useasti.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.2.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.americanhorrorstory.fandom.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti