TV-sarja: Archer, kausi 14 (2023)

ARCHER - KAUSI 14Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Aisha Tyler, Chris Parnell, Amber Nash, Judy Greer, Lucky Yates, Adam Reed, Natalie Dew, Christian Slater, Dave Willis ja Ona Grauer
Genre: animaatio, toiminta, komedia
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 22 minuuttia - 1 tunti 4 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 3 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2009. Seuraavat kaudet pitivät suosiota yllä, joten jatkoa oli luvassa vielä lisää. Tekijät suunnittelivat uudella kaudella aloittavansa uuden, kolmikautisen tarinan, mutta kesken kauden teon he saivat tietää, että FXX-kanava on lopettanut sarjan ja neljästoista kausi jäisi viimeiseksi. Niinpä varsinaisen kauden perään tekijät työstivät kolmiosaisen finaalin, joka julkaistiin vasta pari kuukautta muiden jaksojen jälkeen. Suomessa tätä finaalia on jouduttu odottamaan kuukausikaupalla, mutta nyt myös vihoviimeinen jakso on meilläkin katsottavissa Netflixissä. Itse en juuri riemastunut paluusta Archerin pariin. Olin pitänyt sarjan ensimmäisistä kausista, mutta viimeisimpien kausien aikana sarja on liukunut turhauttavaa alamäkeä. Päätin kuitenkin tietty katsoa sarjan loppuun saakka ja kun vihoviimeinenkin jakso oli vihdoin julkaistu, katsoin Archerin neljännentoista ja samalla viimeisen tuotantokauden läpi noin viikossa.

Lanan johtama Toimisto yhdistää voimansa Interpolin kanssa päihittääkseen rikollisjärjestöjä, samalla kun YK uhkaa tehdä yksityisistä vakoojaorganisaatioista laittomia.
Archerin tutut hahmot tekevät paluun ja kenties viimeistä kertaa, sarjan päättyessä neljänteentoista tuotantokauteensa. Itse Sterling Archer (äänenä H. Jon Benjamin) on vanha tuttu sikailija, jota kiinnostaa usein oma etu maailman pelastumisen sijaan. Mutta jos hän voi saavuttaa jotain pelastamalla maailman, on hän aina valmis hommaan. Hänen ex-tyttöystävänsä Lana (Aisha Tyler) on noussut Toimiston johtoon Archerin äidin (menehtynyt Jessica Walter) jätettyä vakoojapuuhat. Vässykkä Cyril (Chris Parnell), rettelöivä Pam (Amber Nash), tyhmä Cheryl (Judy Greer), tohtori Krieger (Lucky Yates) ja poppoon tylsin tyyppi Ray (Adam Reed) ovat myös menossa mukana ja jokainen saa tilaisuutensa patsastella parrasvaloissa vielä viimeisen kerran. Tämä vakoojapoppoo on jakanut mielipiteitäni läpi sarjan ja loppuun asti koen joukon ajoittain hupaisaksi, toisinaan taas ärsyttäväksi.
     Tuttuina hahmoina paluun tekevät myös muun muassa Slater (Christian Slater), robotti Barry (Dave Willis) ja robotti Katya (Ona Grauer), minkä lisäksi uutena hahmona esitellään Natalie Dew'n ääninäyttelemä Interpol-agentti Zara Kahn, jonka ympärille suunniteltiin isompaa, muutaman kauden mittaista kuviota, mutta suunnitelmista jouduttiin luopumaan, kun sarja päätettiin lopettaa kesken kaiken. Täten Zara tuntuu hieman kummalta lisäykseltä näin viime metreillä, eikä hahmosta oikein saada muuta irti kuin pientä kilpailua Archerin kanssa, kun Zara nousee nopeasti Toimiston muiden jäsenten suosikkivakoojaksi.
Kuten oletinkin, en pahemmin lämmennyt Archerin viimeiselle tuotantokaudelle, enkä oikeastaan yhtään kummastellut FXX-kanavan päätöstä lopettaa sarjan teko. "Koomakaudet" ja niitä seurannut laiska paluu agenttiseikkailujen pariin ovat enemmän tai vähemmän jättäneet minut kylmäksi ja olenkin odottanut, että missä kohtaa sarjalle näytetään sitä kuuluisaa kirvestä, mitä etenkin Netflix ilomielin heiluttaa. Olen silti iloinen, että tekijät saivat edes jollain tavalla tehtyä lennosta päätöksen sarjalle, vaikkei finaalina toimiva, Yhdysvalloissa kolmeen osaan jaettu ja Suomessa yhtenä tunnin mittaisena jaksona julkaistu Into the Cold olekaan erityisen ihmeellinen. Kenties myös tieto siitä, että sarja päättyy tähän, sai minut hieman armeliaalle tuulelle ja pidin Archerin finaalikautta jopa ihan keskinkertaisena.

Tämäkään kausi ei juuri mukaansa nappaa tai naurata, vaan parinkymmenen minuutin mittaiset tehtävät muuttuvat jälleen pikkuhiljaa yhdentekeväksi taustameluksi. Mitään huippuhetkeä kaudelta ei löydy, mutta ei myöskään mitään selvää pohjanoteerausta. Kausi lähinnä vain on. Archer on selvästi käyttänyt parhaat paukkunsa aikoja sitten ja nyt homma viedään maaliin väsyneesti viimeisillä huuruilla. Sarjan vannoutuneimmille faneille hyvästien jättämisen aikana voi tuntua ikävältä. Itse sanon moikat Archerille ja kumppaneille ilomielin. Vaikka pidinkin sarjan alkupäästä, en usko, että enää palaan näiden vakoojaseikkailujen pariin. Mutta kenties voisin vihdoin ja viimein ottaa katseluun H. Jon Benjaminin tähdittämän toisen animaatiosarjan, Bob's Burgersin (2011-)...
Sarjan animaatiojälki pysyy kuitenkin laadukkaana loppuun saakka. Hyvin piirretyt ja tarkoituksellisesti hieman jäykästi liikkuvat hahmot toimivat edelleen ja taustat ovat jälleen pullollaan yksityiskohtia. Tuotantokausi on mukavan värikäs ja valoja ja varjoja hyödynnetään oivallisesti. Äänimaailma on myös pätevästi rakennettu ja Scott Simsin ja Mel Youngin työstämä energinen tunnusmusiikki pysyy yhtenä Archerin parhaista puolista viimeiseen jaksoon asti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-2023, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti