TV-sarja: The Gentlemen, kausi 1 (2024)

THE GENTLEMEN - KAUSI 1Luoja: Guy Ritchie
Pääosissa: Theo James, Kaya Scodelario, Daniel Ings, Joely Richardson, Joshua McGuire, Michael Vu, Vinnie Jones, Giancarlo Esposito, Pearce Quigley, Ray Winstone, Stephane Fichet, Jasmine Blackborow, Chanel Cresswell, Ruby Sear, Freddie Fox, Kristofer Hivju, Laurence O'Fuarain, Max Beesley, Peter Serafinowicz ja Edward Fox
Genre: komedia, rikos
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 43 minuuttia - 1 tunti 7 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 39 minuuttia
Ikäraja: 16

The Gentlemen on Guy Ritchien luoma televisiosarja, joka perustuu Ritchien samannimiseen elokuvaan vuodelta 2019. Jo vuonna 2020 Ritchie alkoi työstämään sarjaversiota elokuvansa pohjalta ja sai Miramax Televisionin ja Netflixin tarttumaan projektiin. Kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2022 ja nyt The Gentlemen -sarjan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse pidin todella paljon The Gentlemen -elokuvasta, joten kiinnostuin toki, kun luin Ritchien työstävän sen pohjalta sarjasovitusta. Ryhdyin katsomaan The Gentlemen -sarjaa heti, kun se oli ilmestynyt Netflixin valikoimaan.

Kun Halsteadin herttua kuolee, hänen poikansa Eddie Horniman perii tittelin, kartanon ja omaisuuden... sekä saa selville perheensä olleen sekaantunut monenlaisiin rikollisiin bisneksiin.
Theo James näyttelee Edward "Eddie" Hornimania, YK:n rauhanturvaajaa, joka yllätyksekseen perii herttuaisänsä tittelin ja omaisuuden, siitä huolimatta, että hänen isoveljensä Frederick "Freddy" Horniman (Daniel Ings) olisi ollut perimäjärjestyksessä ensimmäisenä. Freddy on kuitenkin varsinainen hulttiopoika, joka on jatkuvasti ties missä ongelmissa, joten varsinainen yllätys on enemmän se, että poikien isä oli sekaantunut rikollisiin bisneksiin, jotka imaisevat nyt Eddienkin mukaansa. James istuu oivallisesti osaansa miehenä, jonka täytyy ensin omaksua arvokkaampi herttuan rooli ja joka alkaa vähitellen vajoamaan pimeämmille poluille. Hahmon kehityskaari laskelmoivaksi rikolliseksi on kiinnostava ja James suoriutuu tästä mainiosti. Mainio on myös Ings idioottiveli Freddynä, joka on myös sekaantunut rikollisiin juttuihin ja onkin hirveissä veloissa väärille tahoille.
     Muita hahmoja sarjassa ovat muun muassa Eddien ja Freddyn äiti Sabrina (Joely Richardson), Halsteadin tiluksia hoitava Seacombe (Vinnie Jones), Halsteadin herttuan tiluksilla kannabisbisnestä pyörittävä Susie Glass (Kaya Scodelario) ja hänen isänsä Bobby (Ray Winstone), kannabiskasvattaja Jimmy (Michael Vu), Scousen rikollisperheeseen kuuluvat veljekset Tommy (Peter Serafinowicz) ja Gospel (Pearce Quigley), Halsteadin tiluksia havitteleva rikas Stanley Johnston (Giancarlo Esposito), sekä huumeita kuljettava Florian de Groot (Kristofer Hivju). Sivuhahmotkin toimivat hyvin, kuten heidän näyttelijänsä. Erityisesti Eddien rikolliseen maailmaan houkuttelevaa Susieta esittävä Scodelario ja miljonääri Johnstonia näyttelevä Esposito ovat päteviä osissaan.
Kuten kenties odottaa saattoikin, ei Netflixin The Gentlemen -sarja ole yhtä hyvä kuin elokuva, johon se perustuu. Vaikka pidänkin todella paljon Guy Ritchielle tyypillisistä kikoista ja jipoista, tämä sarja on täydellinen osoitus siitä, että ne toimivat parituntisessa elokuvassa huomattavasti paremmin kuin kahdeksanjaksoisessa sarjassa. Sarjasta löytyy kaikki Ritchielle ominaiset kikkailut, oli kyse sitten ajassa hieman hyppivästä kerronnasta, ruutuun ilmestyvistä teksteistä, nopeasta dialogista tai ajoittain varsin absurdeiksi muuttuvista toimintakohtauksista. Ongelma syntyy siinä kohtaa, kun sarja ryhtyy kierrättämään jo nähtyjä juttuja. Toki Ritchie kierrättää samaa leffasta toiseen, mutta on se eri asia kuin kierrättää saman sarjan sisällä samoja jippoja jaksosta toiseen. Asiaa ei auta, että Ritchie toimii ohjaajana ja käsikirjoittajana vain parissa ensimmäisessä jaksossa, jonka jälkeen sarja muuttuu muiden tekijöiden yritykseksi kopioida Ritchien tyyliä.

Ei The Gentlemen -sarja missään nimessä huono ole. Se alkaa todella vahvasti ja on aluksi koukuttavaa seurata, kun Eddie uppoutuu rikolliseen maailmaan. Ritchien tyylittely ilahduttaa lämpimästi ohjaajan fania ja etenkin alkupäässään sarja tarjoaa useat hyvät naurut. Meno kuitenkin väsähtää hieman edetessään. Monenlaiset juonittelut, takinkäännöt, selkäänpuukotukset sun muut muuttuvat jossain kohtaa vekkulista jopa hieman uuvuttaviksi, eikä sarja saa pidettyä katsojasta kunnon otetta. Alkupään loistokkuus ja loppupään keskinkertaisuus tekevät kokonaisuudesta epätasaisen, mutta jää The Gentlemen silti plussan puolelle. Jos piti elokuvasta, pitää todennäköisesti myös tästä sarjastakin - ainakin jossain määrin.
Teknisiltä ansioiltaan The Gentlemen on pätevää tekoa. Se on taitavasti kuvattu ja mukaan mahtuu muutamia vekkuleita kamerakikkailuja. Leikkaus pyrkii olemaan Ritchielle ominaiseen tyyliin napakkaa ja leikittelevää, joskin kahdeksan jakson mitassa tietty tyylittely alkaa hieman käydä tylsäksi. Lavasteet ovat hienot, asut tyylikkäät ja maskeeraukset ajoittain mukavan rujot. Äänimaailma on hyvin rakennettu, joskin Christopher Bensteadin säveltämät musiikit eivät oikeastaan missään kohtaa erityisemmin erotu edukseen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.3.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Gentlemen, Iso-Britannia, Yhdysvallat, 2024-, Miramax Television, Moonage Pictures, Toff Guy Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti