TV-sarja: Ne toiset, kausi 1: Sopimus (Them: Covenant - 2021)

NE TOISET - KAUSI 1: SOPIMUS

THEM: COVENANTLuoja: Little Marvin
Pääosissa: Deborah Ayorinde, Ashley Thomas, Shahadi Wright Joseph, Melody Hurt, Alison Pill, Ryan Kwanten, Dale Dickey, Pat Healy, Liam McIntyre, Christopher Heyerdahl, Jeremiah Birkett, Dirk Rogers, Sophie Guest ja Paula Jai Parker
Genre: kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 33 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 16 minuuttia
Ikäraja: 18

Them, eli suomalaisittain Ne toiset on Little Marvinin luoma kauhupainotteinen antologiasarja. Little Marvin esitteli ideansa Amazonille, joka tilasi luojalta heti kaksi tuotantokautta. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2019 ja nyt Ne toiset -sarjan ensimmäinen tuotantokausi nimeltään Sopimus (Covenant) on julkaistu Amazonin Prime Video -suoratoistopalvelussa. Kiinnostuin sarjasta heti, kun näin sen mainoksen, luullen aluksi monien muiden tavoin, että sarja liittyisi Jordan Peelen parin vuoden takaiseen kauhuelokuvaan Us (2019). Aloitinkin Ne toiset -sarjan katsomisen heti, kun se oli julkaistu Prime Videossa ja katsoin koko ensimmäisen tuotantokauden parissa päivässä.

1900-luvun puolessa välissä miljoonat mustat perheet muuttavat Amerikan etelävaltioista pohjoiseen, länteen ja itään. Yksi näistä perheistä on Emoryn perhe, joka muuttaa valkoisten alueelle Comptonissa. Siellä Emoryt kohtaavat niin rasistinaapureiden kuin yliluonnollisten voimien aiheuttamat kauhut.
Comptoniin muuttavaan Emoryn perheeseen kuuluvat Lucky-äiti (Deborah Ayorinde), Henry-isä (Ashley Thomas), sekä tyttäret Ruby Lee (Shahadi Wright Joseph) ja Gracie Jean (Melody Hurt). Perheenjäsenistä onnistutaan jokaisesta tekemään mielenkiintoisia hahmoja, joita seuraa mielellään niin yhdessä kuin omillaan. Jokaisella on omanlaiset puolensa, jotka vaikuttavat siihen, mitä he kokevat uudessa naapurustossa ja mitä kauheuksia he joutuvat kohtaamaan. Näyttelijät ovat suorastaan nappivalintoja rooleihinsa. Ayorinde ja Thomas tulkitsevat taidokkaasti rakastavia vanhempia ja kaksikon työ muuttuu kaiken aikaa intensiivisemmäksi, mitä pidemmälle sarja etenee. Myös nuoret Joseph ja Hurt ovat erinomaisia. Etenkin Hurtin kohdalla on ihailtavaa, kuinka niin nuori näyttelijänalku onnistuu kanavoimaan tällaisia kauhuntunteita.
     Lisäksi tuotantokaudella nähdään mm. Alison Pill Emoryita välittömästi inhoavana naapurina Bettynä, Ryan Kwanten sheriffi Georgena, Paula Jai Parker Emoryiden sukulaisena Hazelina, Brooke Smith kiinteistönvälittäjä Heleninä, Dale Dickey Emoryn perheen menneisyyteen liittyvänä naisena, sekä Christopher Heyerdahl, Jeremiah Birkett, Dirk Rogers ja Sophie Guest erilaisina pahoina yliluonnollisina voimina, jotka alkavat piinaamaan Emoryn perhettä. Läpikotaisin kaikki näyttelijät tekevät hyvää työtä ja voin vain kuvitella, kuinka inhottavaa valkoisille näyttelijöille on esittää näin vastenmielisiä ihmisiä, jotka välittömästi haluavat Emoryt pois naapurustostaan - keinolla millä hyvänsä.
Ne toiset on suunniteltu American Horror Storyn (2011-) kaltaiseksi antologiasarjaksi, jossa jokainen tuotantokausi kertoo oman kauhutarinansa. Sarjan avauskausi Sopimus vie siis tarinansa loppuun näiden kymmenen jakson aikana ja Amazonin tilaama toinen kausi tulee kertomaan eri tarinan. Tällainen antologiatyyli sopii erittäin hyvin juurikin kauhugenreen, sillä lajityyppi tuntuu toimivan tehokkaimmin tiiviinä paketteina. Sopimus onkin jopa yllättävän koukuttava (vaikka paikoitellen hieman epätasainen) avaus erittäin potentiaaliselle American Horror Storyn haastajalle. Kymmenen jakson (joiden kesto vaihtelee voimakkaasti puolesta tunnista tuntiin) mitta takaa tekijöille mahdollisuuden pitää homma tiiviinä, mutta silti syventyä niin hahmoihinsa kuin teemoihinsa paremmin. Kun päähenkilöistä saadaan heti alussa pidettäviä ja mielenkiintoisia, katsoja on tiukasti mukana seuraamassa, millaisia kauheuksia he tulevat kokemaan.

Heti täytyykin kehua, että kauhupuolella Ne toiset: Sopimus onnistuu oikein mainiosti. Ei sarja sillä tavalla pelottava ole, että vähän väliä tekisi mieli nostaa kädet silmien peitoksi, mutta sarjassa vallitsee tietty ahdistava henki ja se sisältää paljon kauhistuttavaa kuvastoa, joka vain pahenee tuotantokauden edetessä. Parin jakson alussa varoitetaankin katsojaa, että luvassa on astetta rankempaa materiaalia. Hienoa on, ettei kauhu perustu pöljiin äkkisäikäyttelyihin, vaan tekijät ovat panostaneet juurikin tunnelman rakenteluun ja kasvatteluun. Jakso jaksolta meno alkaa äityä karmivammaksi ja loppupäässä kausi oikein herkuttelee jännittävällä materiaalillaan. Kauhua ammennetaan monin tavoin, oli kyse sitten rasistien aiheuttamasta pelosta tai yliluonnollisista uhkista, jotka alkavat vainoamaan perhettä yhä vain voimakkaammin. Kauden alkupäässä nämä kaksi osapuolta eivät täysin kulje käsi kädessä ja välillä voi huomata tuumivansa, että nämä päähenkilöiden näkemät kauhuolennot eivät ihan istu muuhun meininkiin mukaan. Loppupäässä asiat alkavat kuitenkin nivoutua sujuvasti yhteen.
Jordan Peelen Get Out -kauhuelokuvan (2017) jälkeen Yhdysvalloissa on ruvettu yhä vain enemmän tekemään mustien kauhutarinoita, joissa käsitellään joko todella oivaltavasti tai hieman kömpelösti rasismia, rotuerottelua ja mustien historiaa kauhun keinoin. Pelkästään viime vuonna ilmestyivät elokuvat Antebellum (2020) ja His House (2020) ja televisiosarja Lovecraft Country (2020-), joista vieläpä kahdessa jälkimmäisessä on osittain hyvin samantyyppinen juoni kuin Ne toiset: Sopimuksessa. Kaikista näistä huokuu Peelen teoksien tarjoama inspiraatio ja myös Ne toiset -sarjan kohdalla on selvää, että tekijät ihailevat Peelen töitä suuresti. Voikin jopa tulla yllätyksenä, ettei Peele ole tehnyt mitään sarjan eteen, sillä niin voimakkaasti hänen tyyliään kopioidaan tässä. Alkupäässä mietin, että koituuko tämä haitaksi sarjalle, mutta loppupeleissä tekijät ovat saaneet aikaiseksi erittäin efektiivisen kauhukertomuksen, joka on niin syvällinen teemoiltaan kuin onnistunut kauhupuoleltaan.

Sarjan eri ohjaajat kehittelevät tunnelmaa taidokkaasti läpi jaksojen. Jokainen tuo jotain omaa mukaan sillä, kuinka kauhu rakentuu, mutta kokonaisuutena asiat tuntuvat lopulta yhtenäisiltä. Sarjan luojan Little Marvinin johdolla käsikirjoittajat rakentavat kertomusta toimivasti, luoden kiinnostavaa mysteeriä ja vastaillen herääviin kysymyksiin pikkuhiljaa. Tekniseltä puoleltaan Ne toiset: Sopimus on todella onnistunut - niinkin onnistunut, että se näyttää enemmän osiin jaetulta elokuvalta kuin televisiosarjalta. Kuvaus on erittäin tyylikästä ja sitä tukee taidokas valaisu ja värimaailma. 1950-luvun lavasteet ovat näyttävät ja niin puvustajat kuin maskeeraajat tekevät hienoa työtä. Erityisesti Henry-isän näkemä steppaajaolio valkoisen ja mustan meikin kera on karmiva näky. Äänimaailma on voimakkaasti rakennettu ja tekijät tietävät, milloin hyödyntää hiljaisuutta, milloin äänitehosteita ja milloin Mark Korvenin säveltämiä, parhaimmillaan jopa piinaavia musiikkeja.
Yhteenveto: Ne toiset -sarjan avauskausi Sopimus on pienestä epätasaisuudestaan huolimatta erittäin mainio kauhukertomus, joka pitää hyvin mukanaan läpi kymmenen jakson kestonsa. Emoryn perheenjäsenet ovat kaikki kiinnostavia hahmoja ja heidän näyttelijänsä tekevät loistotyötä. Myös jokaisen perheenjäsenen kohtaamat kauhut ovat eri tavoin kiehtovat. Kauhua rakennetaankin usein eri tavoin ja parasta on, ettei yksikään niistä tavoista liity typeriin äkkisäikäyttelyihin. Tekijät ovat panostaneet ahdistavan tunnelman kehittelyyn, mitä ammenetaan niin inhottavista rasistihahmoista kuin myös hahmojen kohtaamista painajaisolennoista. Sarja tarjoaa myös karmivaa kuvastoa, eikä meno sovi heikkohermoisille. Vastikään lapsen saaneelle sarjan katsomista ei voi suositella millään. Tekninen toteutus on yllättävänkin vakuuttava ja tuotantoarvoiltaan Ne toiset: Sopimus näyttää enemmänkin elokuvalta. Jordan Peelen kauhutöiden vaikutus on nähtävissä läpi sarjan, mutta silti se onnistuu seisomaan tukevasti omilla jaloillaan. Tekijöiden suunnittelema antologiatyyli on kiinnostava ja jään positiivisin mielin odottamaan Ne toiset -sarjan toista tuotantokautta ja sen tarjoamaa kauhutarinaa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.4.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Them, Yhdysvallat, 2021-, Sony Pictures Television, Hillman Grad, Vertigo Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti