TV-sarja: The Punisher, kausi 1 (2017)

THE PUNISHER - KAUSI 1Luoja: Steve Lightfoot
Pääosissa: Jon Bernthal, Ebon Moss-Bachrach, Ben Barnes, Amber Rose Revah, Daniel Webber, Paul Schulze, Jason R. Moore, Michael Nathanson, Jaime Ray Newman, Deborah Ann Woll, Shohreh Aghdashloo, Jordan Mahome, Kelli Barrett, Ripley Sobo, Kobi Frumer, Aidan Pierce Brennan ja Nicolette Pierini
Genre: toiminta, draama, jännitys
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 48 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 34 minuuttia
Ikäraja: 18

The Punisher perustuu Marvelin samannimiseen sarjakuvahahmoon, joka teki ensiesiintymisensä vuonna 1974. Sarjakuvien pohjalta oli tehty jo kolme elokuvasovitusta, Dolph Lundgrenin tähdittämä Rankaisija (The Punisher - 1989), Thomas Janen tähdittämä Tuomari (The Punisher - 2004) ja Ray Stevensonin tähdittämä Punisher: War Zone (2008). 2010-luvun alussa Marvel ryhtyi työstämään Netflixin kanssa televisiosarjoja sarjakuviensa pohjalta. Ensimmäinen näistä sarjoista oli Daredevil (2015-2018), jonka toisella tuotantokaudella nähtiin Punisher Jon Bernthalin näyttelemänä. Hahmon ympärille ryhdyttiin heti työstämään omaa sarjaansa ja kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2016. Lopulta The Punisherin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä marraskuussa 2017 (nykyään sarja on katsottavissa Disney+ -palvelun kautta). Sarja oli suosittu ja sai Emmy-ehdokkuuden stunt-työskentelystään, mutta kriitikoilta se sai ristiriitaiset arviot. Itse pidin valtavasti Daredevil-sarjasta ja innostuin, kun kuulin Punisherin saavan oman sarjansa sen rinnalle. Sain kuitenkin katsottua The Punisherin avauskaudesta vain puolet, sarjan tuotettua minulle pettymyksen. Nyt kun Daredevil ja Punisher ovat tekemässä paluun uudessa Daredevil: Born Again -sarjassa (2025-), päätin vihdoin katsoa kummatkin sarjat, sekä muut tähän Defenders-saagaan liittyvät sarjat läpi. Aloitin The Punisherin ensimmäisen tuotantokauden alusta ja katsoin sen läpi parissa viikossa.

Kostettuaan perheensä murhan, kuolleeksi luultu Frank Castle elää hiljaiseloa. Kuitenkin kun hänen menneisyytensä palaa kummittelemaan, Frankin täytyy tarttua jälleen aseisiin ja pukea Punisherin pääkallokoristeinen sotisopa ylleen.
Jon Bernthal palaa rooliinsa Frank Castlena, eli Punisherina, tehtyään debyyttinsä hahmona Daredevilin kakkoskaudella. Bernthal hoitaa homman kotiin tyylikkäästi myös omassa sarjassaan. Punisher on hyvin poikkeuksellinen Marvel-hahmo, sillä kyse ei ole mistään moraalista polkua kulkevasta supersankarista, vaan oman käden oikeuttaan jakavasta, kylmästä ja kivikasvoisesta tappajasta. Tympeäilmeinen ja tylysti murahteleva Frank voisi väärän näyttelijän kanssa olla tylsä heppu, jonka tarinaan ei jaksa hypätä mukaan, mutta Bernthal tuo hahmoon paljon ulottuvuuksia hyvin pienillä nyansseilla. Ja hän myös toki näyttää aivan pirun coolilta pääkallokoristeisen luotiliivinsä kanssa kun toiminta alkaa.
     Televisiosarjassa nähdään myös Ebon Moss-Bachrach Frankia auttavana David Liebermanina, Amber Rose Revah kotimaan turvallisuuspalvelun agentti Dinah Madanina ja Michael Nathanson tämän työparina Steininä, Ben Barnes, Paul Schulze ja Jason R. Moore Frankin menneisyyteen liittyvinä Billy Russona, William Rawlinsina ja Curtis Hoylena, sekä Daniel Webber traumatisoituneena sotaveteraani Lewis Wilsonina. The Punisher on ensimmäinen Marvelin ja Netflixin yhteistyösarjoista, jossa ei nähdä Rosario Dawsonin näyttelemää sairaanhoitaja Claire Templeä, mutta hänen sijaan mukana on Daredevilista tuttu Deborah Ann Wollin esittämä Karen Page, joka istuukin sarjaan Clairea paremmin, Frankin muodostettua yhteyden Kareniin Daredevilissa. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat pääasiassa hyvin rooleistaan, mutta suuri osa heidän hahmoistaan ei tee mitään erityistä vaikutusta. Etenkin pahisosastolla ensimmäinen tuotantokausi tuottaa pettymyksen. Frankin avuksi hakeutuva David on kuitenkin oiva tapaus, ja hänen ja Frankin välille hiljalleen syntyvä toveruus on yksi kauden parhaista puolista.
The Punisher lähtee käyntiin napakasti, koukuttaen katsojan tehokkaasti Frankin kostomatkan huipennuksella. Daredevilin kakkoskauden tapahtumien jälkeen Frankin luullaan kuolleen ja mies päättääkin hyödyntää tätä, aloittaen uuden ja rauhallisemman elämän. Menneisyys kummittelee kuitenkin yhä, jolloin uusi taisto alkaa... hiljalleen. Kaikki Daredevilin kakkoskaudella Punisherista nähty viittasi siihen, että hahmon omasta sarjasta tulisi sellaista väkivaltaista mättöä, että voi juku. Sarja kuitenkin tuottaa avauskaudellaan pettymyksen. Siitä löytyy muutama erittäin mainio ja brutaali toimintakohtaus, jossa Frank ei paljoa ujostele liipaisinsormensa kanssa. Toimintaa on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin voisi toivoa ja odottaa. Loppua kohti tuotantokausi kasvattelee menoaan, mutta sitä ennen katsojan pitää kahlata harmillisen ailahtelevien jaksojen läpi.

Ei The Punisherin ykköskausi huono ole, mutta se jää hieman vaisuksi. Muutamia tiukkoja täsmäjuttuja lukuun ottamatta kauden kolmetoista jaksoa eivät saa pidettyä otettaan katsojan ympärillä, eikä tarina ole niin vangitseva ja meno niin tiivistunnelmaista kuin toivoisi. Kauden varrella syvennytään kiinnostavasti Frankin taustoihin, minkä lisäksi siinä tutkiskellaan niin Frankin kuin muutaman muun hahmon kautta, mitä sota voi tehdä ihmismielelle. Kun yleensä amerikkalaistuotannoissa ihannoidaan armeijaa, The Punisher jopa yllättää kritiikillään. Lewis Wilson on onnistuneen traaginen hahmo, jonka hirmutekojen takana olevat traumat ja tuskat esitetään ymmärrettävästi. Hänessä ei kuitenkaan ole tarpeeksi särmää kannattelemaan tuotantokautta vastuspuolella ja kausi kompastuukin eniten siihen, ettei Frankille ole oikeasti keksitty kunnon vihollista. Konflikti hänen ja hänen menneisyytensä ihmisten välillä jää kädenlämpöiseksi, eikä tämän huipentuma osu maaliinsa. Daredevilissä nähdyt tykittelyt ovat lähestulkoon pelkkä muisto The Punisheria katsoessa. Sääli, sillä juuri tämän sarjan olisi odottanut nousevan koko Defenders-saagan rajuimmaksi tapaukseksi.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa pääasiassa kelvollisesti, päästen välillä irrottelemaan onnistuneesti. Käsikirjoittajien tekstit kaipaisivat pientä potkua, mutta tekstit toimivat silti tarpeeksi passelisti. Erityisesti kymmenes jakso on mainiosti kasattu paketti. The Punisher on oivallisesti kuvattu ja valaistu. Lavasteet näyttävät hyviltä ja puvustajilta on suorastaan neronleimaus maalata pääkallo Punisherin luotiliiviin perinteisen t-paitaprintin sijaan. Maskeeraajat pääsevät kauden loppupäässä valloilleen tekoveren ja -ruhjeiden kanssa. Erikoistehosteet ajavat hyvin asiansa ja äänimaailma rymistelee mukavasti. Tyler Batesin säveltämät musiikit tunnelmoivat onnistuneesti taustalla. Tunnusmelodia toimii oikein menevästi, mutta omasta mielestäni parasta antia musiikeissa on lopputekstien aikana soiva jammailu.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 29.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
The Punisher, Yhdysvallat, 2017-2019, Netflix, Marvel Entertainment, Marvel Television, Walt Disney Television, ABC Studios, Disney-ABC Domestic Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti