TV-sarja: Secret Invasion (2023)

SECRET INVASIONLuoja: Kyle Bradstreet
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Kingsley Ben-Adir, Emilia Clarke, Don Cheadle, Charlayne Woodard, Olivia Colman, Dermot Mulroney, Christopher McDonald, Cobie Smulders, O-T Fagbenle ja Martin Freeman
Genre: scifi, toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 38 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 32 minuuttia
Ikäraja: 16

Secret Invasion perustuu Marvelin sarjakuviin ja se on osa Marvelin elokuva- ja televisiosarjauniversumia. Captain Marvel -elokuvaa (2019) tehdessä syntyivät ensimmäiset ideat, että Samuel L. Jacksonin Nick Fury -hahmo ja Ben Mendelsohnin Talos-avaruusolio pitäisi lyöttää yhteen uudestaan. Pian Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige ja tuottaja Jonathan Schwartz saivat ideakseen kääntää vuonna 2008 julkaistun Secret Invasion -sarjakuvan televisiosarjan muotoon. Kuvaukset käynnistyivät syyskuussa 2021 ja nyt Secret Invasion on julkaistu kokonaisuudessaan Disney+ -palvelussa. Itse kiinnostuin heti, kun kuulin, että Samuel L. Jackson pääsisi vihdoin ja viimein oman Marvel-sarjansa tähdeksi ja että sarja adaptoisi Secret Invasion -sarjakuvaa, jota en ole lukenut, mutta jonka tarina on mielestäni erittäin kiinnostava. Ryhdyinkin katsomaan sarjaa heti, kun avausjakso julkaistiin ja katsoin uudet jaksot heti ilmestymispäivinä. Lisäksi pääsin osallistumaan sarjan tiimoilta järjestettyyn lehdistötilaisuuteen, jossa paikalla olivat sarjan tekijät ja näyttelijät. Lisää siitä voit lukea tästä.

Nick Fury palaa Maahan, auttaakseen muotoaan muuttavaa skrull-avaruusolentoystäväänsä Talosia estämään pahaa tahtovan skrull-organisaation aikeet soluttautua hallituksiin ympäri maailman ja keplotella ihmiskunnan tuhoisaan sotaan.
Samuel L. Jackson on näytellyt Nick Furyä Marvelin elokuvauniversumin ihka ensimmäisestä leffasta, Iron Manista (2008) lähtien. Siitä huolimatta, että esiintymisiä on ollut jo yli kymmenen, Jackson on kerta toisensa perään joutunut tyytymään sivurooliin. Nyt vihdoin ja viimein Secret Invasionissa Nick Fury saa omia valokeilan. Karismaattinen Jackson osoittaa työllään, että oli jo aikakin. Hän on roolissa tuttuun tapaansa vakuuttava ja ytimekäs. Fury ei anna kenenkään hyppiä nenälleen ja hänen tympääntyneestä asenteestaan saadaankin oivaa huumoria. Katsoja hyppää innolla hahmon mukaan uuteen scifipainotteiseen vakoojaseikkailuun ja on mielenkiintoista, kuinka Furyn taustoja ryhdytään availemaan sarjan edetessä.
     Sarjassa nähdään muitakin vanhoja tuttuja, kuten Ben Mendelsohn Captain Marvelista tuttuna skrullina Talosina, Cobie Smulders Furyä uskollisesti seuraavana Maria Hillinä, Don Cheadle nyt itse presidenttiä avustavana James Rhodesina, sekä Black Panthereista (2018-2022) tuttu Martin Freeman agentti Rossina. Uusina tuttavuuksina sarja esittelee vihamielisen skrull-organisaation johtajan Gravikin (Kingsley Ben-Adir), tätä seuraavan Talosin tyttären G'iahin (Emilia Clarke) ja MI6-agentti Sonya Falsworthin (Olivia Colman). Vanhoista Marvel-konkareista Jacksonin ohella parhaiten onnistuu Mendelsohn ja näyttelijöiden välinen toverillinen kemia toimii. Tulokkaista kirkkaitten loistaa Colman hupaisan sanavalmiina Sonyana. Game of Thronesista (2011-2019) tuttu Clarke jää tylsän puiseksi harmillisen alikehitetyn hahmonsa kanssa. Ben-Adirin roolisuorituksen taso ailahtelee pitkin sarjaa, riippuen siitä, kuinka onnistuneesti hänen kapinahenkinen hahmonsa on kirjoitettu. Loppupäässä kun meno alkaa ampua yli, se näkyy kiusallisesti myös Ben-Adirin näyttelijätyössä.
Secret Invasionin avausjakso vaikuttaa varsin lupaavalta. Muutamista Furyn nasevista heitoista huolimatta kyseessä on pitkästä aikaa vakavampaa ja synkempää materiaalia Marvelilta, joka on hieman liikaakin omaksunut komedian merkittäväksi osaksi tuotantojaan. Premissi on todella kiehtova. Mitä jos Maahan olisi saapunut muotoaan muuttavia avaruusolentoja, jotka muuntautuvat merkittäviksi poliittisiksi henkilöiksi, vain suistaakseen ihmiskunnan sotaan keskenään? Nick Fury on täydellinen päähenkilö tällaiseen poliittiseen vakoojatrilleriin, Marvelin tavanomaisista supersankariseikkailuista poiketen. Fury on jo valmiiksi huono luottamaan kehenkään, eikä asiaa varmasti auta, jos kuka tahansa voikin oikeasti olla skrull valeasussa. Näistä lähtökohdista voisi helposti saada aikaiseksi yhden Marvelin parhaista tuotannoista aikoihin. Mutta ei. Secret Invasion oli itselleni yksi Marvelin elokuvauniversumin pahimmista pettymyksistä ikinä.

Miten näin herkullisista lähtökohdista voikin saada aikaiseksi näin yhdentekevältä tuntuvan sarjan? Alkupäässä tarinaa vielä kypsytellään hiljalleen ja onnistuneesti, maalaillen mielenkiintoista konfliktia ja toimivia uhkakuvia. Sitten meno alkaa lässähdellä. Potentiaalisesti tiivistunnelmainen jännäri muuttuu aika mitäänsanomattomaksi ja ponnettomaksi. Jakso jaksolta sarja hellittää otettaan, etenkin kun tarinankerronta muuttuu loppua kohti ontuvaksi. Kypsyttely vaihtuu kiirehtimiseen ja kiirehtiminen taas siihen yhdentekevyyteen. Marvel-sarjoilla on ollut ongelmia finaalijaksojen kanssa, mutta Secret Invasion taitaa jopa olla tällä saralla tähän asti huonoin. Finaalissa ei tunnu olevan järkeä, se muuttuu yliampuvaksi ja lopulta myös suorastaan merkityksettömäksi. Kun sarja päättyi, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla "ooh, en malta odottaa, mitä vaikutuksia tällä kaikella on tulevaisuudessa", eikä se, mikä oman mieleni valtasi, eli "jaa, oliko tällä kaikella nyt sitten mitään merkitystä?" Noh, sentään suomalaiset katsojat pääsevät hihkaisemaan "Torille!" sarjan viidennessä jaksossa.
Sarjan ohjaaja Ali Selim näyttää aluksi taitavansa tiivistunnelmaisen ja synkeän vakoojajännärin, mutta hänen työnsä heikkenee samalla, kun käsikirjoitukset heikkenevät. Pääasiassa Kyle Bradstreetin ja Brian Tuckerin kirjoittamat tekstit muuttuvat loppua kohti sekavaksi sähläämiseksi, aivan kuin jaksoja olisi alun perin pitänyt olla kymmenen, mutta kaksikko pakotettiinkin tiivistämään tapahtumat kuuteen. Mehevällä skenaariolla ei lopulta leikitellä yhtään niin hyvin kuin voisi toivoa, eikä itselleni herännyt koskaan sellaista vainoharhaisuuden tunnetta, että kuka tahansa kuvassa voisi olla hyökkäysmahdollisuutta odottava skrull. Lisäksi metaforalliset teemat muun muassa maahanmuuttajista ja transsukupuolisista ovat hämmentäviä ja kyseenalaisia. Muutamia mainioita juttuja mahtuu mukaan, etenkin Furyn menneisyyttä avattaessa ja Furyn ja Talosin yhteisissä kohtauksissa, mutta siihenpä se oikeastaan jää. Sentään Secret Invasion on kelvollisesti kuvattu. Lavasteet ja asut, sekä skrullien maskeeraukset ovat oivalliset. Äänimaailma jytisee hyvin ja Kris Bowersin säveltämät musiikit toimivat - pidin todella paljon sarjan tunnusmusiikista. Sarjan alkutekstipätkä on herättänyt kohua tekoälyn hyödyntämisestä animoinnissa, mutta itse olen tekijöiden puolella siinä, että tässä tapauksessa tekoäly vain sopii sarjaan, jossa jokin yrittää esiintyä ihmisenä. Erikoistehosteet sen sijaan näyttävät viimeistelemättömiltä, erityisesti muutenkin hieman typerryttävässä lopputaistelussa.

Yhteenveto: Secret Invasion on erinomaisista lähtökohdistaan huolimatta harmillisen heikko sarja ja yksi Marvel-universumin latteimmista tuotoksista. Alkupäässä sarja vielä kasvattelee mainiosti vakavampaa ja synkempää tunnelmaa, sekä rakentelee tarinaansa ja hahmojaan pätevästi. Sitten jotain tapahtuu ja yhtäkkiä kaikki tämä rakentelu heitetään hukkaan. Kuusi jaksoa ei millään riitä kertomaan tarinaa siinä kokoluokassa, mihin sillä olisi potentiaalia ja sarja jää paljon yhdentekevämmäksi kuin olisin toivonut. Kerronta muuttuu loppua kohti todella kiirehtiväksi, paikoin jopa sekavaksi säntäilyksi. Finaalijaksosta on vaikea löytää mitään hyvää sanottavaa, sillä se on tapahtumiltaan niin epälooginen, tyhjentävä ja typerryttävä, sekä teemoiltaan kyseenalainen. Lupaava kasvattelu ei johda mihinkään kiinnostavaan ja lopuksi päällimmäinen tunne on syvä pettymys. Näyttelijät ovat sentään pääasiassa hyviä rooleissaan. Samuel L. Jackson osoittaa, että jo oli aikakin nostaa Nick Fury oman sarjansa keulakuvaksi. Uusista tulokkaista parhaiten vakuuttaa Olivia Colman. Kingsley Ben-Adir tekee ailahtelevaa työtä pahisroolissa ja Emilia Clarken kompastuskiveksi muodostuu heikko käsikirjoitus. Sarjan erikoistehosteita katsoessa ei voi kuin kummastella, että mihin sarjan yli 200 miljoonan dollarin budjetti oikein meni, mutta musiikit ovat sentään oivalliset. Secret Invasion on valitettavan turhauttava lisäys alati kasvavaan Marvel-universumiin ja osoitus siitä, että studion on pian pakko tehdä ryhtiliike, sillä projekti projektilta aiemmin niin massiivinen fanilauma alkaa huveta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.7.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Secret Invasion, Yhdysvallat, 2023, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti