sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Arvostelu: Home Alone / Yksin kotona (1990)

HOME ALONE (1990)

YKSIN KOTONAOhjaus: Chris Columbus
Pääosissa: Macaulay Culkin, Jos Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, Roberts Blossom, Devin Ratray, Gerry Bamman ja John Candy
Genre: jouluelokuva, komedia, jännitys
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia
Ikäraja: S

Olen nähnyt Home Alonen, eli suomalaisittain Yksin kotona -elokuvan, useasti elämäni aikana, yleensä joulun aikoihin. Se on yksi harvoista jouluelokuvista, jotka katson lähes jokaisena jouluna. Näin elokuvan ensimmäisen kerran mitä luultavimmin jo ennen kuin aloitin koulun. Kun mietin, mitä jouluelokuvia arvostelisin joulun alla, Home Alone oli yksi ensimmäisistä, jotka tulivat mieleeni. Kyseessä on yksi suosituimmista jouluelokuvista ikinä, kuten myös yksi menestyneimmistä komedioista koskaan. En ole ikinä omistanut elokuvaa, vaan olen katsonut sen yleensä televisiosta. Tänä vuonna katsoin sen Netflixin kautta, mutta olen varma, että ostan sen ensi vuonna, jotta voin katsoa sen Blu-raylta.

Kahdeksanvuotiaan Kevin McCallisterin täytyy puolustaa kotiaan kahdelta rikolliselta, hänen perheensä unohtaessa hänet lomamatkaltaan.

Keviniä näyttelee Macaulay Culkin. Suurimmaksi osaksi Culkin toimii roolissaan, mutta vetää välillä selkeästi yli ja häneltä löytyy heikot hetkensä. Silti Culkin on juuri osuva valinta hahmoksi, enkä tiedä, kenen muun edes pitäisi esittää roolia. Kevin on tosiaan vasta kahdeksanvuotias ja elokuvan alkupuolella hahmo tuntuukin siltä. Kevin ei osaa paljoa ja hän tarvitsee jatkuvasti vanhempiensa tai sisarustensa apua. Kun hän jää yksin, hänen täytyy keksiä itse, miten toimia. Hahmon kehityskaari on toteutettu mainiosti.
     Kevinin perheeseen kuuluu Kate-äiti (Catherine O'Hara), Peter-isä (John Heard) ja lapset Buzz (Devin Ratray), Jeff (Mike Marona), Megan (Hillary Wolf) ja Linnie (Angela Goethals). Kate vaikuttaa hieman tiukalta, mutta hänestä löytyy äidillistä lämpöä. O'Hara on hyvä roolissaan, kuten Heard on hyvä hieman huolettomampana Peterina. Lapsista Buzz on isoimmassa osassa ja hän käyttää isoveljen roolia väärin Kevinia kohtaan ja on monin tavoin ärsyttävä ja inhottava.
     Joe Pesci ja Daniel Stern esittävät kahta rikollista, Harrya ja Marvia, jotka yrittävät murtautua McCallisterien taloon. Pelottavuuden tilalla Harry ja Marv ovat lähinnä huvittavia, etenkin elokuvan loppupuolella. Harry on selvästi kaksikon aivot ja Marv taas hieman hönömpi tapaus. Kaksikkoa on mielenkiintoista seurata, ja Pesci ja Stern vetävät hyvät roolisuoritukset. Harryn "kiroilu" elokuvassa on loistavasti keksitty.
     Elokuvassa nähdään myös mm. Gerry Bamman epämiellyttävänä Frank-setänä, Roberts Blossom naapurin vanhana Marleyna, josta lapset levittävät huhuja, että kyseessä olisi pahamaineinen lapiomurhaaja, sekä John Candy polkkayhtyeen jäsenenä, Gus Polinskina.

McCallisterin perhe on muiden sukulaistensa kanssa lähdössä lomamatkalle Ranskaan jouluksi. Kevinilla tulee riitaa perheensä kanssa, jolloin hänen äitinsä käskee hänet yöpymään ullakolla. Aamulla kun perhe lähtee kiireessä lentokentälle, Kevin unohtuu vahingossa ullakolle. Kun lentokone nousee, Kevin herää kotonaan ja huomaa olevansa yksin. Aluksi yksin kotona olo tuntuu parhaalta tavalta viettää joulua, mutta se muuttuukin painajaiseksi, kun Kevin tajuaa, että Harry ja Marv aikovat murtautua hänen taloonsa. Kevinin täytyy kehittää strategia, jolla hän pystyy pitämään murtovarkaat ulkona.

Olen aina pitänyt Home Alonesta ja itseäni kiehtoo se, kuinka uusavuton pikkupoika muuttuu sotasuunnitelmia laativaksi ramboksi. Ylipäätään on mielestäni koomista, miten kukaan perheessä ei huomaa, että yksi lapsista puuttuu joukosta. Lapsena sitä tietenkin mietti eri tavalla yksin jäämisen ja silloin sellainen tuntui pelottavalta, mutta nykyään se ei ole kovin erikoinen juttu, jos on yksin kotona. Kevinin puuhailuja on todella viihdyttävää seurata; alkupuolella lähinnä sen takia, kun haluaa nähdä, miten hahmo selviää arkipäivän jutuista yksin ja lopussa jännityksessä, kun Kevin ansoittaa taloaan varkaita vastaan. Katsojana odottaa sitä hetkeä, kun Kevin vihdoin kohtaa Harryn ja Marvin silmästä silmään. Sitä ennen nähdään hauskoja, jännittäviä ja jopa koskettavia hetkiä, joiden avulla katsojan mielenkiinto pysyy elokuvassa koko keston ajan. Home Alonesta löytyy sydäntä ja vaikka joulu ei olekaan täysin tarinan keskiössä, niin lämmin jouluteema on vahvasti läsnä koko leffan ajan. Mukana on yksi aika hölmö tarinakohta, joka selviää todella helposti, mutta sen voi kai katsoa sormien läpi.

Elokuvan on ohjannut Chris Columbus, joka oli tätä ennen ohjannut elokuvat Adventures in Babysitting (1987) ja Heartbreak Hotel (1988). Columbuksella on selvästi taitoa tehdä elokuvia lapsinäyttelijöiden kanssa ja onkin hoitanut hommansa mallikkaasti. Elokuva on kuvattu mainiosti ja leikkaus on sujuvaa. Äänitehosteilla on tuotu toimivia lisäyksiä mukaan. Musiikista vastaa legendaarinen John Williams, joka on luonut hyvän soundtrackin elokuvalle. Etenkin Home Alonen tunnusmusiikki on hyvä, mutta läpi elokuvan kuullaan myös muitakin hienoja sävellyksiä. Koska kyseessä on jouluelokuva, niin joulukappaleita kuullaan myös, kuten Hugh Martinin ja Ralph Blanen "Have Yourself a Merry Little Christmas" ja Adolphe Adamin "O Holy Night".

Yhteenveto: Home Alone on erittäin mainio jouluelokuva, joka sisältää jännitystä koko perheelle. Macaulay Culkin on heikkojenkin osuuksiensa kanssa loistava valinta pääosaan Keviniksi. Harryn ja Marvin toilailuja on viihdyttävää seurata. Elokuvassa saa nauraa sekä jännittää ja siitä löytyy koskettavia kohtia, sydäntä ja lämmintä joulumieltä. Ohjaaja Chris Columbus on tiennyt, mitä tekee ja osaakin toimia lapsinäyttelijöiden kanssa taidokkaasti. John Williams on jälleen luonut yhden mainion soundtrackin. Suosittelen Home Alonea jokaisen perheen jouluelokuvailtaan. Vanhemmat ovat mitä luultavimmin jo nähneet sen ja lasten kuuluu katsoa se. Jos sellainen jaksaa naurattaa, että pahiksia sattuu eri tavoin, niin tässä on todella oiva leffa sen näkemiseen. Pakko vielä sanoa, että nykypäivänä jos lentokentällä juoksee samalla lailla kuin McCallisterin perhe, niin ei sitä kyllä koneeseen asti pääse...
Kirjoittanut: Joonatan, 13.12.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.helloscarlettblog.com
Home Alone, 1990, Twentieth Century Fox Film Corporation, Hughes Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti