lauantai 28. tammikuuta 2017

Arvostelu: Paranormal Activity 2 (2010)

PARANORMAL ACTIVITY 2 (2010)Ohjaus: Tod Williams
Pääosissa: Sprague Grayden, Brian Boland, Molly Ephraim, Katie Featherston, Micah Sloat, Seth Ginsberg ja Vivis Colombetti
Genre: kauhu, jännitys
Kesto: 1 tunti 31 minuuttia / Unrated Director's Cut: 1 tunti 38 minuuttia
Ikäraja: 16

Paranormal Activityn (2007) budjetti oli 15 000 dollaria ja se tienasi yli 107 miljoonaa. Ei tarvitse kovin kummoista matikkapäätä tajutakseen, että elokuva pääsi todella reilusti voiton puolelle. Ei siis mikään ihme, että elokuvalle tehtiin jatkoa. Syksyllä 2010 ensi-iltansa sai Paranormal Activity 2, jonka tekoon käytettiin jopa kolme miljoonaa dollaria. Tämäkin elokuva oli menestys, mutta tienasi silti kolmekymmentä miljoonaa dollaria vähemmän kuin edeltäjänsä. Itse en siihen aikoihin kauhuleffoja oikein katsellut, joten tämäkin pätkä jäi minulta väliin. Kuitenkin joskus vuosi sitten katsoin sarjan ensimmäisen osan, josta pidin ja joka tuotti pientä jännitystä vielä senkin jälkeen, kun elokuva oli päättynyt. Jatko-osan katsoinkin Netflixista keskellä päivää. Juuri ennen uutta vuotta aloimme katsomaan elokuvasarjaa alusta alkaen tyttöystäväni kanssa ja muutama päivä ensimmäisen osan katsomisen jälkeen vilkaisimme Paranormal Activity 2:n. Jälleen katsoimme leffan illalla ja tietysti myös valot olivat pois päältä, jotta tunnelma iskisi juuri oikein.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Paranormal Activity!

Perheen talossa alkaa tapahtumaan öisin kummia ja he päättävät selvittää asian asentamalla valvontakameroita ympäri asuntoaan. Aluksi he luulevat, että kyseessä ovat murtovarkaat, mutta totuus onkin jotain pahempaa...

Elokuva keskittyy ensimmäisessä osassa nähdyn Katien siskon perheeseen. Perheen äitiä, eli Katien Kristi-siskoa näyttelee Sprague Grayden. Kristi on lapsena joutunut kohtaamaan kummallisuuksia, muttei muista niitä kunnolla. Siskonsa tavoin hänelläkin alkaa hermot pettämään outojen tilanteiden takia. Grayden on ihan hyvä roolissaan, mutta hahmo jää hieman ontoksi.
     Kristin Daniel-miestä esittää Brian Boland, joka nähdään alkupuolella kameran takana. Daniel on ihan järkevä tapaus, vaikka aluksi hieman vitsaileekin oudoista tapahtumista. Kuten Grayden, Boland on ihan hyvä, mutta hahmo on aika ontto.
     Perheeseen kuuluvat myös teini-ikäinen tyttö Ali (Molly Ephraim) ja pikku Hunter-poika, joka viettää suurimman osan ruutuajastaan pinnasängyssä. Ali on aluksi aika perinteinen murjottava teinilikka, joka pitää vanhempiaan noloina ja haluaisi vain tehdä mitä huvittaa, mutta muuttuu onneksi tapahtumien myötä. Ephraim on ihan toimiva roolissaan ja hänen hahmollaan on eniten syvyyttä. Alin Brad-poikaystävää esittää Seth Ginsberg, mutta hän ei paljoa elokuvassa tee.
     Perheellä on lastenhoitaja Martine, jota esittää Vivis Colombetti. Hahmo tuntuu jotenkin huvittavalta, sillä hän aistii pahuuden talossa ja yrittääkin manata sitä pois pariin otteeseen. Elokuvassa nähdään myös ensimmäisestä elokuvasta tutut Katie (Katie Featherston) ja Micah (Micah Sloat). Mutta miten ihmeessä he voivat olla mukana, sillä ensimmäisessä osassahan Katie sekosi ja Micah kuoli?

Paranormal Activity 2 tapahtuu nimestään huolimatta ennen Paranormal Activitya. Elokuvan tapahtumat alkavat seitsemäs elokuuta 2006, eli yli kuukausi ennen kuin Katien ja Micahin talossa alkaa tapahtua outouksia. Tässäkin elokuvassa on tuttuja juttuja nähtävissä. Ovet liikkuvat itsekseen, kuten myös jotkut muutkin esineet. Alkupuolella ei vielä kovin paljoa tapahdu, eikä kaikkina öinä nähdä mitään outoa. Kun perhe löytää kotinsa myllättynä, he luulevat, että asialla ovat murtovarkaat ja asentavat asuntoonsa turvakamerajärjestelmän, jolla he voivat saada tekijät kiinni, jos ne saapuvat takaisin. Varkaista ei kuitenkaan ole kyse, vaan jonkinlaisesta demonista, joka alkaa piinaamaan perhettä. Kyseessä on tietenkin sama demoni kuin ensimmäisessä osassa ja tämä elokuva alkaa paljastelemaan, miksi demoni piinaa perhettä ja mistä kaikki alkoi?

Ensimmäisen osan tapaan tämäkin elokuva on tehty "found footage" -tyylillä, eli hahmot itse kuvaavat kaiken. Turvakamerajärjestelmä tuo toimivan lisäyksen ja muuttaa tyyliä sen verran, että useat kuvat ovat staattisia ja ne ovat otettu katonrajasta. Välillä on hieman hämmentävää, kun turvakamerakuvista siirrytään käsivarakuvaan, mutta silti tyyli toimii, toisin kuin useimmissa "found footage" -elokuvissa. Samanlainen dokumenttitunnelma on mukana kuin ensimmäisessä osassa ja elokuva alkaa tekstillä, jossa Paramount Pictures kiittää Carlsbadin poliisia videonauhasta, eli siis koko elokuvasta. Jännitys on samalla lailla läsnä ja jännitystä luodaan vieläkin hienovaraisemmin kuin ensimmäisessä osassa. Turvakamerakuvat ovat erittäin karmivia, sillä niissä näkee kokonaiset huoneet, toisin kuin lähikuvissa. Kuvat myös kestävät pitkään, jolloin katsojana jännittää, mitä tulee tapahtumaan. Joskus kuvat myös jäävät paikoilleen, vaikka hahmot olisivat poistuneet ruudulta. Mitään ei välttämättä tapahdu enää, mutta ainakin katsoja pysyy paikoillaan, tuijottaen ruutua räpyttämättä, jotta varmasti näkisi, jos jotain outoa kuitenkin tapahtuisi. Äkkisäikäytyksiä ei oikeastaan ole mukana, minkä takia kyseessä ei ole kovin perinteinen nykykauhuelokuva. Erityisen pelottava ei tämäkään osa ole, mutta jännittävä kuitenkin. Herkimmille Paranormal Activity 2 voi tietenkin aiheuttaa painajaisia. Ensimmäisen elokuvan tapaan tämäkin on ihan hyvä kauhujännäri, muttei mikään ihmeellinen. Elokuva kestää myös sujuvasti toisen katselukerran, vaikka hitaitakin osuuksia kokonaisuudesta löytyy.

Ohjaus on vaihtunut Oren Pelilta Tod Williamsille, joka tuntuu olevansa innoissaan sarjasta ja on tuonut oman toimivan lisäyksensä mukaan juttuun. Leikkaus on sujuvaa ja mielestäni on hienoa, että elokuvan rytmitykseen on uskallettu tuoda rauhallisuutta. Äänitehosteilla on jälleen leikitty ja tuttua huminaa esiintyy taas. Musiikkia ei ole käytetty tässäkään osassa.

Elokuvasta on olemassa kaksi eri versiota: alkuperäinen teatteriversio ja Unrated Director's Cut, joka kestää seitsemän minuuttia kauemmin kuin teatteriversio. Pidempi versio sisältää uusia kohtauksia, joissa tapahtuu hieman lisäoutouksia. Netflixista löytyy yllättäen juurikin pidempi Unrated Director's Cut, joten olen nähnyt sen pariin otteeseen.

Yhteenveto: Paranormal Activity 2 on ihan hyvä leffa ja toimiva lisäys sarjaan. Se yhdistyy hienosti ensimmäiseen osaan ja tarinat kulkevat yhdessä kohtaa taitavasti päällekäin. Elokuvassa avataan tarinaa hieman. Yksi parhaista jutuista mielestäni on, että tämä on kuvattu useilla kameroilla, jolloin näkee koko talon. Isot, pimeät ja elottomat yökuvat ovat kaamivia. Näyttelijät ovat ihan toimivia rooleissaan, mutta heidän hahmonsa eivät jää samalla lailla mieleen kuin ensimmäisen osan Katie ja Micah. Jännittävä tunnelma on läsnä lähes kaiken aikaa ja on hienoa, että elokuva luo tunnelmaansa maltillisesti. Jos pidit ensimmäisestä elokuvasta, niin luultavasti myös tämä toimii. Paranormal Activity 2 on hieman isommalla budjetilla tehty ja sen myös huomaa, mutta se tuntuu silti olevan samaa maailmaa kuin alkuperäinen elokuva.
Kirjoittanut: Joonatan, 31.12.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.impawards.com
Paranormal Activity 2, 2010, Paramount Pictures, Blumhouse Productions, Solana Films, Room 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti