keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Arvostelu: Bleed for This (2016)

BLEED FOR THIS (2016)



Ohjaus: Ben Younger
Pääosissa: Miles Teller, Aaron Eckhart, Ciarán Hinds, Katey Sagal, Amanda Clayton, Daniel Sauli ja Ted Levine
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia
Ikäraja: 12

En ole erityisemmin kiinnostunut nyrkkeilyelokuvista - tai nyrkkeilystä ylipäätään. En tiedä, mikä lajissa on kierointa: se että kaksi henkilöä vapaaehtoisesti haluavat satuttaa toisiaan ja tietävät, että myös heitä itseään tulee sattumaan, vai että monet maksavat rahaa nähdäkseen, kun nämä kaksi mukiloivat toisensa sairaalakuntoon, vai että sillä tehdään tolkuttoman paljon rahaa? Joka tapauksessa kyseisestä urheilulajista on tehty useita elokuvia. Ensimmäisen Rockyn (1976) ja Clint Eastwoodin ohjaaman Million Dollar Babyn (2004) olen ainakin nähnyt, mutta esimerkiksi viime vuosina ilmestyneet Southpaw (2015) ja Creed (2015) jäivät minulta väliin. Kun näin Bleed for Thisin julisteen, en erityisemmin innostunut, mutta kiinnostuin kuitenkin hieman. Ja ehkä juuri sen takia, kun muut nyrkkeilypätkät olivat jääneet väliin, päätin antaa tälle elokuvalle mahdollisuuden.

1980-luvun lopulla auto-onnettomuuteen joutunut nyrkkeilijä Vinny Pazienze pyrkii palaamaan takaisin kehään.

Päärooli Vinny Pazienzea näyttelee Miles Teller, mikä ei välttämättä kerro hyvää elokuvasta. Yllättävää kyllä, Teller suoriutuu osastaan hyvin. Ehkä oikean ohjaajan kanssa Tellerista tulee esille hyvä näyttelijä, kuten Whiplash (2014) jo osoitti. Hänellä on kuitenkin tuttu ylimielisyys mukana, mutta tässä elokuvassa Tellerin tyyli toimii. Vinny on nimittäin aika itseään täynnä oleva egopullistelija, joka tuntuu uskovan olevansa paras. Nyrkkeily on hänelle kaikki kaikessa ja onnettomuuteen joutuminen tuntuu pilaavan hänen elämänsä totaalisesti. Kenties hauskinta koko elokuvassa on, että Vinnyn viikset pysyvät aina samanlaisina, vaikka elokuva kertookin tarinan pidemmältä ajanjaksolta.
     Aaron Eckhart esittää Kevin Rooneyta, ex-nyrkkeilijää, joka alkoi kouluttamaan Vinnya. Rooneylla on ongelmia alkoholin kanssa, mikä tulee esille muutamaan otteeseen elokuvan aikana. Hänestä tuntuu välillä löytyvän syvyyttä, mutta joskus taas hahmo tuntuu aika ontolta. Eckhart on ihan toimiva roolissaan.
     Elokuvassa nähdään myös Ciarán Hinds ja Katey Sagal Vinnyn vanhempina, Amanda Clayton Vinnyn siskona Doreenina ja Daniel Sauli Doreenin Jon-miehenä. Hindsin esittämä Angelo-isästä saa helposti sellaisen käsityksen, että hän välittää enemmän poikansa urasta kuin pojasta itsestään.

Bleed for This perustuu tositapahtumiin ja muistuttaa siitä tietysti heti elokuvan alussa isoin kirjaimin. Alkupuoli menee vielä ihan sujuvasti, kun hahmot esitellään ja näkee nyrkkeilijät kehässä. Sen jälkeinen koulutusosio alkaa esitellä elokuvan oikeaa tunnelmaa, mikä on aika... noh, laimea. Vaikka Vinnyn ja Kevinin kohtauksia on ihan kiva seurata, ja Teller ja Eckhart toimivat yhdessä, jotain elokuvasta selkeästi puuttuu. Tarina tuntuukin lähtevän käyntiin vasta, kun auto-onnettomuus tapahtuu. Se tulee vasta joskus puolen välin kohdalla, jolloin katsojana on saattanut jopa unohtaa, että sellainen on tiedossa. Aluksi Vinnyn kohtalo tuntuu traagiselta; hän ei kykene enää tekemään sitä ainoaa asiaa, mitä hän rakastaa maailmassa, eli nyrkkeillä. Eivätkä naisetkaan erityisemmin innostu hänestä, kun hänen päätään koristaa kummallinen metallihäkkyrä, joka pitää hänen niskansa jollain lailla kasassa. Tunnelma katoaa, kun elokuvasta katoaa onnettomuuden jälkeen samalla tapahtumat.

Jos elokuvaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, niin se olisi varmaan "puuduttava". Nyrkkeilypätkät ovat toimivia, mutta muuten elokuva vain enemmän tai vähemmän junnaa paikoillaan. Eikä sellaista oikein jaksa katsoa. Ihan hauskana lisänä on, että mukana on aitoja uutiskuvia Vinnyn teoista, mutta eivät ne tietenkään riitä pelastamaan kokonaisuutta. Tekijät eivät selkeästi halunneet tehdä Vinnyn takaisinnoususta eeppistä kuvausta, vaan kaikki tapahtuu ankeasti ja hitaasti, jolloin katsojalle alkaa olla ihan sama, mikä lopputulos on. Ja jos lopputuloksen tietää, niin lähinnä toivoisi, että siihen pääsisi jo. Viihdyttävien osuuksien takia elokuva ei ole huono ja on siinä hyviäkin juttuja, mutta parhaimmillaan Bleed for This on lähinnä vain "ihan kiva". Lopputuloksena on heikko esitys ja kiinnostukseni nyrkkeilyelokuvia kohtaan vain väheni. Voihan se olla, että jonkun mielestä tämä on kova tekele, mutta itselleni se ei vain kolahtanut.

Elokuvan on ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut Ben Younger, joka on tätä ennen ohjannut lyhytelokuvien lisäksi vain elokuvat Boiler Room (2000) ja Prime (2005). Niitä en ole nähnyt, eikä Bleed for This saa minua kiinnostumaan muista Youngerin töistä, sillä paikoitellen tuntuu, ettei hänellä ole oikein silmää elokuvien tekoon. Kuvaus elokuvassa on paikoitellen ihan kauheaa, eikä staattisia kuvia ole kovin montaa. Kamera ei pelkästään heilu, vaan useat kuvakulmat ja kameran asemoinnit ovat huonon näköisiä. Leikkauskaan ei ole mitä parhaimmasta päästä ja joskus leikkaukset ovat todella tönkköjä. Visuaalisia tehosteita ei erityisemmin ole käytetty, mutta äänitehosteilla on tuotu toimivaa tunnetta nyrkkeilyn iskuihin. Musiikista vastaa Julia Holter, mutta kuten hieman arvata saattaa, elokuvan musiikit eivät jää mitenkään mieleen.

Yhteenveto: Bleed for This on heikko ja puuduttava tekele. Sen nyrkkeilykohtaukset ovat elokuvan parasta antia, mutta harmi vain niitä tulee vain muutama ja ne ovat alussa ja lopussa. Tarina tuntuu lähtevän "käyntiin" vasta onnettomuuden tapahtuessa, mutta siinä kohtaa puuduttavuus vasta alkaakin. Lopputulos ei erityisemmin enää kiinnosta katsojaa. Miles Teller on hyvä pääroolissa ja muut menevät siinä sivussa. Kuvaus ja leikkaus ovat vähän sinne päin toteutettuja, eikä ohjaaja Youngerin visio tunnu oikein pääsevän esille. Jos nyrkkeilypätkät uppoavat, niin voihan Bleed for Thisin vilkaista, mutta leffateatteriin en suosittele menemään tämän takia.




Kirjoittanut: Joonatan, 29.12.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.blackfilm.com
Bleed for This, 2016, Verdi Productions, Magna Entertainment, Bruce Cohen Productions, Sikelia Productions, Younger Than You

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti