torstai 4. tammikuuta 2024

Arvostelu: Anyone But You (2023)

ANYONE BUT YOU



Ohjaus: Will Gluck
Pääosissa: Sydney Sweeney, Glen Powell, Alexandra Shipp, Hadley Robinson, GaTa, Dermot Mulroney, Rachel Griffiths, Michelle Hurd, Bryan Brown, Charlee Fraser ja Joe Davidson
Genre: komedia, romantiikka
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia
Ikäraja: 7

Anyone But You on Will Gluckin ohjaama komediaelokuva, joka pohjautuu löyhästi William Shakespearen näytelmään Paljon melua tyhjästä (Much Ado About Nothing) 1600-luvun alusta. Gluck ja Ilana Wolpert työstivät elokuvan käsikirjoituksen ja saivat ideansa tuotantoon. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2023 ja lopulta Anyone But You sai ensi-iltansa juuri ennen uuttavuotta. Itse kiinnostuin elokuvasta sen premissin takia, mutta mielestäni leffan traileri ei ollut kovin hauska. Päätin silti käydä katsomassa Anyone But Youn sen lehdistönäytöksessä viikkoa ennen ensi-iltaa.

Toisiaan inhoavat Bea ja Ben päättävät esittää rakastavaisia omien etujensa vuoksi, osallistuessaan yhteisten tuttujensa häihin Australiassa.




HBO:n Euphoria-sarjasta (2019-) tuttu Sydney Sweeney ja Top Gun: Maverickista (2022) tuttu Glen Powell näyttelevät Beaa ja Beniä, joiden välille muodostui kunnon vihanpito yhteisen yön jälkeen. Bea ja Ben joutuvat kuitenkin hammasta purren esittämään rakastuneita muun muassa siksi, etteivät pilaisi yhteisten tuttujensa häitä Australian Sydneyssä. Viimeisten parin vuoden aikana kovassa nousussa ollut Sweeney ja jälleen omahyväistä puupökkelöä esittävä Powell istuvat ihan passelisti rooleihinsa ja heidän väliltä jopa löytyy hieman kemiaa.
     Elokuvassa nähdään myös rap-artisti GaTa Benin parhaana kaverina Petenä, jonka sisko Claudia (Alexandra Shipp) on menossa naimisiin Bean siskon Hallen (Hadley Robinson) kanssa, Dermot Mulroney ja Rachel Griffiths Bean ja Hallen vanhempina, Michelle Hurd ja Bryan Brown Peten ja Claudian vanhempina, sekä Darren Barnet Bean ex-poikaystävänä Jonathanina ja Charlee Fraser Benin ex-tyttöystävänä Margaretina, jotka saapuvat häihin sekoittamaan pakkaa. Yksiulotteisiksi jäävät sivuhahmot ja heidän näyttelijänsä ajavat ihan kivasti asiansa, joskin GaTa yrittää aivan liikaa olla se pakollinen hauska kaverihahmo.




Anyone But You ei päässyt millään lailla yllättämään minua, vaan elokuva oli juuri niin keskinkertainen ja ennalta-arvattava romanttinen hömppä kuin traileri antoi ymmärtää. Elokuva kulkee turhankin tuttuja kaavoja, eikä edes yritä sekoittaa pakkaa mitenkään, jolloin jo traileria katsoessa katsojana on voinut arvata täysin, kuinka leffa tulee kulkemaan alusta loppuun. Lopputulos on arvattava ja sitä ennen tavanomainen nyyhkydraamailu tuntuu tylsältä pakkopullalta. Elokuva ei ole erityisen hauska, vaan sitä vaivaa jatkuva vaivaannuttavuus. Pidän kovasti myötähäpeästä syntyvästä komediasta, mutta siinä voidaan mennä myös pahasti metsään, jos tyylilajia ei taida. Anyone But Youta katsoessa lähinnä nolottaa, eivätkä kiusalliset kohtaukset juuri naurata.

Tämä ei kuitenkaan onneksi tarkoita, että kyseessä olisi huono elokuva. Anyone But You vain tuntuu todella nähdyltä, kertakäyttöiseltä ja nopeasti unohdettavalta. Sen premissi on kuitenkin veikeä ja vaikka Bean ja Benin välille muodostuvaa konfliktia olisikin voitu rakennella edes hieman vahvemmaksi, on hahmojen vihanpitoa ihan huvittavaa seurata. Heikkouksineenkin leffa on sentään tarpeeksi viihdyttävä, jotta kliseinen kertomus jaksaa kantaa läpi tunnin ja kolmen vartin keston. Finaali muuttuu aikamoiseksi siirapiksi, mutta täytyy myöntää, että kasvoilleni levisi hymy kaiken päätteeksi.




Elokuvan ohjauksesta vastaa Will Gluck, jonka aiempiin töihin kuuluu muun muassa erittäin mainio teinikomedia Easy A (2010), sekä Beatrix Potterin lastenkirjoihin perustuvat Petteri Kaniini -leffat (Peter Rabbit - 2018-2021). Gluckin rakentama energinen tunnelma tuntuu ajoittain varsin väkinäiseltä, mutta sekaan mahtuu myös muutamia hyvin työstettyjä kohtauksia. Hänen ja Ilana Wolpertin käsikirjoitus vaatisi huomattavasti enemmän potkua ja mielikuvitusta, mutta tällaisenaankin se ajaa asiansa. Anyone But You on hyvin kuvattu ja Australian upeita maisemia pääseekin ihailemaan useissa laajoissa kuvissa. Lavasteet ovat mainiot ja asut toinen toistaan tyylikkäämmät. Äänimaailma rakentuu tekopirteyden varaan kappalevalintoja ja Este Haimin ja Chris Straceyn musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.12.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Anyone But You, 2023, Sony Pictures Entertainment, RK Films, Fifty-Fifty Films, Oliver Bridge Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti